Познати филозофски изреки од големите мислители

C

Cool Hand Luke

Гостин
Не се плашам да умрам, само се плашам од вечен живот. Што ако има вечен живот од кој нема спас?
Така некако, од еден латино писател беше...

koleee

Убер Македонче
Член од
6 јули 2008
Мислења
643
Поени од реакции
42
Фредрих Ниче во Така зборуваше Заратустра вика вака:
Еднаш железото му рече на магнетот... ти си можеш да ме привлечеш но не си доволно силен да ме задржиш.
железото - жена
магнетот - маж
Фактички жената на мажот му вика... ти ме привлекуваш но не си доволно привлечен да ме задржиш... со тек на времето се навикнува на еден и здосадува па некој друг ќе ја привлече!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Кај жена ли одиш, не заборавај го камшикот!-Фридрих Ниче (Така зборуваше Заратустра)

M

marsovka

Гостин
The world is a dangerous place to live, not because of the people who are evil, but because of the people who don't do anything about it.-Albert Einstein

Слајдер

verification failed
Член од
29 јули 2009
Мислења
28
Поени од реакции
2
Гледам сте почнале со ниче, па ај и јас да дадам една мала збирка(не верувам дека некој претходно ставил овдека од овие негови мисли) :)

Човек го издигнува своето Јас секогаш на сметка на некое туѓо Јас; Животот секогаш опстојува на сметка на туѓ живот.- Тој што не го сфаќа ова, тој длабоко во себе сеуште не го направил ни првиот чекор кон чесноста!

Да го признаеме исклучокот - тој го потврдува правилото - дека жените се способни за совршенство во се што не претставува уметничко дело: во писмата, мемоарита, па и во најсовршените рачни изработки, со еден збор се она што не претставува занает; во тие работи жените се доведуваат себеси до совршенство токму поради нивниот единствен уметнички нагон - Нагонот за допадливост...

Демократијата претставува неверување во големите луѓе и одбрани групи: "Сите се еднакви меѓу себе". "Во суштина, сите ние сме себичен добиток"

Човековото ЈАС угнетува и убива: тоа дејствува како органска ќелија: тоа ограбува и врши насилство. Тоа сака да се регенерира - тоа е бреме. Тоа би сакало да го роди својот бог и да го види целото општество пред неговите нозе.

Јас сум против: парламентарисмот и новинарството, бидејќи се средства со чија помош човекот од толпата станува господар.

И културата пропаѓа поради верата во моралот. Зашто кога ќе се откријат нужните услови што и овозможуваат напредок, тогаш веќе никој не ја сака.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
епа ај јас ќе ви скршам монотонија тука и ке продолжам со Маркез

Те сакам не поради тоа што си, туку поради тоа што сум јас кога сум покрај тебе

Ниедна личност не ги заслужува твоите солзи,а онаа која ги заслужува најверојатно никогаш нема да направи да плачеш

Само заради тоа што некој не те сака како што сакаш ти тоа не значи дека таа личност не те сака со сето свое срце

Вистински пријател е оној кој те држи за рака а ти го допира срцето

Најлошиот начин да ти недостига некој е да седиш до него а да знаеш дека никогаш нема да го имаш

Никогаш не престанувај да се смееш,дури и тогаш кога си тажен.Можеби некој ќе се заљуби токму во таа насмевка.

Немој да го поминуваш времето со некој на кој не му е важно да го поминува со тебе

Можеби Бог сака да запознаеш многу погрешни личности пред да ја запознаеш вистинската

Не се спротиставувај премногу.Најдобрите работи се случуваат токму тогаш кога не ги очекуваш

Секогаш ќе има луѓе кои ќе те повредат.....Продолжи да веруваш само внимавај да не те повредат

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
ПОСТОЈАТ МНОГУ ЗОРИ КОИ ГО ЧЕКААТ СВОЕТО РАЗДЕНУВАЊЕ -НИЧЕ

АКО ОДИШ САМО ПРАВО , НЕМА ДАЛЕКУ ДА СТИГНЕШ, --- МАЛИОТ ПРИНЦ- С.ЕГЗИПЕРИ

ПРВИТЕ ЧАСОВИ НИ ПРИПАЃААТ САМО НАМ, НО ПОСЛЕДНИТЕ НА БОГА И НА НАЈПРЕЦИЗНИОТ СНАЈПЕРИСТ ?////?

M

marsovka

Гостин
знаењето е слобода никогаш не го заборавајте тоа ,тоа ве ослободува од прерасуди и ве штити од манипулации

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.009
Поени од реакции
29.937
она што нема да ме убие ќе ме направи посилна

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ајде од Алберт Ајнштајн нешто:

I want to know how God created this world, I am not interested in this or that phenomenon, in the spectrum of this or that element. I want to know His thoughts, the rest are details.

The most beautiful and profound emotion we can experience is the sensation of the mystical. It is the source of all true science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer wonder and stand rapt in awe, is as good as dead. To know that what is impenetrable to us really exists, manifesting itself as the highest wisdom and the most radiant beauty, which our dull faculties can comprehend only in their primitive forms -- this knowledge, this feeling, is at the center of true religion.

"Science without religion is lame, religion without science is blind."

"Mere unbelief in a personal God is no philosophy at all." [Einstein Archive 59-059]

Everyone who is seriously involved in the pursuit of science becomes convinced that a spirit is manifest in the laws of the Universe - a spirit vastly superior to that of man... In this way the pursuit of science leads to a religious feeling of a special sort, which is indeed quite different from the religiosity of someone more naive." [Einstein Archive 42-601]

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Единствена вистинска страст во нашиов век е страста према ропството. (Албер Ками)

Луѓето никогаш нема да се слободни се додека последниот крал не биде задавен со цревата на последниот свештеник. (Дени Дидро)

Единствени вистински луѓе за мене се лудаците но само они кои се доволно луди да живеат, луди да говорат, луди да се спасат а истовремено да сакаат многу работи, типови кои никогаш не зеваат од досада. (Џек Керуак)

Слобода претставува можноста да се каже дека два и два се четири. Се друго следува само по себе. (Џорџ Орвел)

Корто Малтезе ќе си замине бидејќи во светот во кој што живееме, во кој се е пресметано и механизирано нема место за типови како него. Корто не го прифаќа ваквиот свет и живот. Корто сака да оди,ќе посака да си оди и треба да го пуштиме да си оди бидејќи тој е пријател и ако сака да си оди сигурно има јаки причини за тоа. (Хуго Прат)

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
не постапувај секогаш на ист начин ако сакаш да го збуниш својот противник...
тоа што го имаме не ни се допаѓа, тоа што го сакаме-го немаме...
се што е забрането се посакува...
срцето е како дете -што ќе види тоа ќе посака...
ако љубовта зависи од нашата слободна волја, зошто не престанат да сакаат оние кои би сакале да престанат? напротив плачат од болка и робуваат на љубовта, дури и оние горди луѓе кои инаку го сметаат ропството за најголемо зло, и со задоволство се лишуваат поради љубовта од нешто од што инаку никогаш не би се откажале, и ја носат својата љубов како болест или пранги, и живеат во страв да не го изгубат оној што го сакаат. -јован дучиќ

Член од
23 јули 2009
Мислења
217
Поени од реакции
8
Ако љубовта зависи од нашата слободна волја,зошто не престанат са сакаат они кои сакаат да престанат?Напротив плашат од болка и робуваат на љубовта, дури и они горди луге кои инаку го сметаат ропството за најголемо зло,и со задоволство се лишуваат поради љубовта од нешто од што инаку не би се откажале, и ја носат својата љубов како љубов и прангии и живеат во страв да не го изгубат оној што го сакаат.

Да сакаш и да бидеш сакан е да го почувствувас сонцето од двете страни.

При изборот на пријателот биди бавен , а при промената уште побавен.

Има непоткупувани луге, тие се оние од кој ништо не зависи.

Жените сакаат колку што можат, а мажите колку што ке посакаат.

Дајте и на жена 10 добри совети таа ке го следи 11тиот.......својот.

VIP

Член од
20 мај 2009
Мислења
100
Поени од реакции
24
Киркеровиот егзистенцијалистички индивидуализам се јавил како реакција на Хегеровиот апстракционизам.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
samo onoj koj naucil da ja zivee nesrekata moze da bide sreken

Kajgana Shop

На врв Bottom