Познати филозофски изреки од големите мислители

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Навиката е проклетство за мудрите и идол на будалите (Френсис Бејкон)

Ние сите сме против животот, а за смртта ако сме пиони на политичарите,трговците или експлоататорите. Пиони сме бидејќи сме воспитани да го градиме животот на негативен начин, покорно вклопувајќи се во секое авторитарно општество, спремни да го дадеме животот за интересите на нашите господари. Само во романите и филмовите луѓето навистина умираат од љубов. Во реалноста умираат од омраза. Како маса мразиме се и сешто, како поединци го мразиме животот во секојдневното постоење. (Александер Нил)

Када гране сунце, комад старог гвожџа се позлати, насукана олупина прелије се руменилом и поново оживи. Кортов дух је и даље насукан као олупина на коралним спрудовима негде око Фиџија. (Хуго Прат)

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Човекот ке остари кога ќе престане да сонува и кога ќе го загуби интересот за живеење!
Тајната на младоста е љубовта, радоста, внатрешниот мир и насмевката! -Џозеф Марфи

Има само една човечка особина полоша од тврдоглавоста-тоа е мекоглавоста!- Теодор Рузвелт

Малку се оние кои гледаат со своите очи, и чуствуваат со нивните срца. - Ајнштајн

Имај храброст да живееш. Секој може да умре

Секој има право да биди глуп, само што некои го злоупотребуваат тоа. - Сталин

Кога мразиш некој, мразиш дел од него. Дел, којшто се совпаѓа со нешто од тебе, сето останато не не интересира. - Херман Хесе

Доколку немаш цел во животот, никогаш не можеш да ја промашиш. Но не можеш и да ја погодиш.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
Кој се осмелува да живее вечно, кога љубовта мора да умре! - Фреди Меркјури (не е мислител, ама прекрасна реченица)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Train yourself to let go of everything you fear to lose. -Master Yoda-

Член од
21 септември 2009
Мислења
3
Поени од реакции
0
-Една од најдлабоките тајни на животот е дека се што навистина вреди да се направи,е тоа што го правиме за другите.-Луис Карлос
-Ништо не е толку силно како нежноста;Ништо не е толку нежно како вистинската сила.-Св. Фрањо Салешки
-Не оди по веке истапкан пат,наместо тоа оди таму каде што нема пат и остави трага.-Непознат автор
-Во животот стој цврсто како карпа во морето,без да те обеспокојат или поместат брановите што се креваат.-Хазрат Инајат Хан
-Големината не е во тоа никогаш да не доживееме неуспех,туку во кревањето секој пат кога ке паднеме.-Роберт Форст
- Штом ќе почнеш да веруваш во себе,ќе знаеш како да живееш.-Јохан Волрант Гете

С

Смока

Гостин
Everything has its beauty, but not everyone sees it. -Confucius
Your atitude determens your latitude. -Kanye West
Dream of Californication xD -RHCP

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
Your atitude determens your latitude. -Kanye West

**Kanye West e filozof?:kesa:

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
The promise of the future is in the hope find within - Forests Forever -

Член од
23 август 2009
Мислења
111
Поени од реакции
6
Да бидеш умен значи да ја разликуваш вистината што треба да ја кажеш, од оние вистини што треба да ги премолчиш. -Антоан Риварол

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
"Карактерот е судбина"-Хераклит Темниот
„Човекот е слаба трска, но мисли“-Блез Паскал

Член од
4 јуни 2009
Мислења
261
Поени од реакции
28
Дури сега знам дека ништо не знам - Сократ :smir:

И мојата омилена: Светот не е мал, Македонија е голема :vozbud: [не знам чија е, али најдобра е]

M

marsovka

Гостин
why can't we see ...That when we bleed we bleed the same -не знам кој ама ја најдов некаде ...

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Туѓите мани ни се пред очите,нашите ни се на грбот.- Л.А.Сенека

После пораз,човекот ги познава своите вистински пријатели.-К.Маркс

Големата мудрост обично се изразува со помалку зборови.-Софокле

Kajgana Shop