Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
22 јуни 2019
Мислења
250
Поени од реакции
908
Хипотетичка ситуација

Во 3 сабајле влегувам во кола со 2 промили, ме запира полиција, фаќам врски или давам мито, продолжувам, пред мене претрчува пијан малолетник, го газам и убивам

Кој е крив ?

Не е еден. Сите се криви. Сите сме криви.

Апсолутно небитен е ебаниот факт дали делото е кривично, прекршочно или морално.

Форумов беше и ваљда е сеуште, огледало на нашето опшество. А мнозиството овде очигледно бара само кој е крив.

И ве молам. Не го споредувајте она вчера нит со Беса Транс нит со Дурмо транс а особено не со модуларна. Како луѓе треба сами да превземеме одговорност некогаш.

Реален пример, одам да ја регистрирам колата. На технички ми викаат „а оваа е понова од 10 години, годинава не ја проверуваме, само преку една, еве ти регистрација слободен си“.

Океј велам, али до сеа не сум ја однел на никаков преглед, дај барем основно прегледајте ја во најмала рака, да сум сигурен што возам.

„Нема потреба дечко нова е“

Не дај боже, ради било каков хвар на колата, да настрадав ја или некој друг, кој ќе одговараше ? Техничкиот што ме ослободил ? Некој што му дал на техничкио дозвола да врши дејствие ? Јас што не сум се изамарал или сум немал пари салам да ја проверам и сервисирам колата ?

Иницијално е на мене. Моја сопственост и моја одговорност е да се осигурам дека се што е ВО МОЈА КОНТРОЛА е во ред. Понатаму е несовест на други.

А покрај мојов реален пример, сите иаме по барем уште неколку други, големи, критични моменти кај што сме напраиле нешто кривично, прекршочно или неморално.
По твојата логика дека се криви лугето што отишле во дискотеката ама воопшто не ти држи вода.Па ако гледаме така на работите тогаш и лугето што се качија во автобусот и погинаа во Бугарија и тие се криви.Можеме и да кажеме и за пациентите во модуларната болница дека и тие се криви што се разболеле од корона па морале да лежат во модуларната болница.Крив е системот, криви се тие што ги плаќаме од наши пари за да контролираат да не заштитат.Што за еден ручек штанцаат дозволи дипломи лиценци лажни сертификати.Што сум јас крив како човек ако отидам во некоја дискотека локал автобус пекара сендвичара и некој од службите не си ја завршил работата за што е платен.Зарем јас треба да отидам и да му барам лиценца на овој што продава бурек или на превозникот да му барам документи за техничката исправност на возилото.Тоа си е работа на државата, затоа и плаќаш данок на оваа држава.

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.104
Поени од реакции
4.190
Која е оваа гуска од портпарол? Каков е овој однос кон новинари кај не одговара уште арогатна не ја дигнал некој на шамари одамна изгледа

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.810
Поени од реакции
8.718
jas ne gledam kako e gradonacalnikot odgovoren za ova. si dade ostavka od moralni pricini i pritisok sto mu pravat ali relano glupo e da se obcinuva gradonacalnikot za ova.

#1 imas moment kade im ss vika na posetitelite da izlezat - golem del ne izleguvaat

#2 imas maloletnici - kade e vinata na roditelite

#3 imas gazda so falc dokumenti

#4 imas inspektori i drzavni sluzbenici potpisnici itn...

mkd sistemot e turlitava na eks sfrj zakoni kade i opstina (gradonacalnik) ima odgovornost ama pazi toa e zosto vo toa vreme nemalo privatni biznisi pa drzavno bilo se na teritorijata na koja gradonacalnikot bil odgovoren... toa e vo ponovo vreme zameneto so EU regulativite i centralen sistem so inspektori kade oni sosat odgovornost a ne gradonacalnikot... odlucete sto sakate vaka nisto ne e jasno. dali znael deka objektot ne cini, apsolutno isto kako i sekoj covek vo gradot. takvi objekti imas vo sekoe mesto vo mkd, garant si posetil 10tina i sam... i tebe da te zatvorime ako ne zosto si poddrzal rabotenje na takvi barabi koj potencinalno mozele isto da zavrsat?

treba mnogu da se sraboti narednite meseci ama dzabe e na ovoj narod i koga probuvas da mu napravis red i nesto dobro ednostsvno neke da se smeni. zemi go zakonot za zabrana za pusenje vo vakvi objekti na primer.... utre da vovedat standardi ke treba 90% od ugostitelskite objekti da gi zatvorat pa koga ke vi gi dignat cenite nalik evropa nemoj posle pak da ne cini... edna obicna vrata za takov objekt e nekolku iljadi evra, bukvalno eden kafic od 20m2 da sredis ke ti treba 50k+ minimum koj normalno ns kraj ke gi platat musteriite...

vo mkd ne postoi diskoteka izgradena za taa cel so site standardi. takov objekt bi kostal nekolku mil evra da se izgradi a treba barem eden vo sekoj grad. jas od vladata toa sakam da vidam, mesto nevladini neka izgradat nesto za mladite...
Болдираното не ти е точно Кано, и двете ги имаат истите надлежности. Ви ставив скриншот на опис на работно место на Градежен инспектор на општинско ниво. Надлежност му е да врши надзор на сите објекти од трета, четврта и пета категорија. На кратко сите објекти освен критични објекти и инфраструктура.

Министерствата после имаат исти паралелни надлежности, кое беше направено чисто со цел да можат да си префрлаат одговорност но и да им се отвори можноста на повеќе места да добиваат дозволи во случај на едно ниво да не се на власт. Но и можност да вршат рекет и правење притисок.

Ова сега со пробувањето да се тргне одговорност од градоначалникот е чисто за да го спасат, ако се малку паметни место да го прават тоа ќе земат и сите 3 градоначалници кои владееле во последните 14 години ќе ги стрпаат во затвор. Вака од авион се гледа дека само пробуваат да ја тргнат вината од нивни луѓе. Истото е и со лиценцата, само 2023 ја спомнуваат. А 2022, а 2021, 2020,2019,2018,2017,2016,2015,2014,2013,2012,2011,2010,2009 ... . Дозвола за легализација на објект со покрив од азбест.

Колку државни инспектори на централно и локално ниво 14 години се правеле слепи? Тука треба минимум 100+ луѓе да се уапсат.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.077
Ништо нема да се смени. Ќе глумите обѕир некое време подолго од вообичаеното, зашто сега е доста подраматична несреќава од тие претходно, и по некое време пак ќе се вратите на фабричко подесување.

Имаше Фрле една изјава по оние дебатнине емисии пред некое време, парафразирам по сеќавање, дека овој народ нема капацитет да експлодира во некој општ бунт/револт, туку ќе се распаѓа полека, смрдливо. Тоа ви се случува сега. Колку и да е одбивен лик, ова е апсолутна вистина.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.888
Поени од реакции
1.649
Се на клоци ! Родители мора да знаете каде ви се децата посебно малолетни кои биле во диско? Менување на закон мора бре некој да идентификува дали си полнолетен или не ова по закон е можно само од полицијата! Бендот незнаел каде настапува и што поѓаволите работеле инспекциите? Се фатија за хидрантот ок. Сакате да ви кажам еден факт хидранти нема или се не функционални во школи , болници, новите згради не поседуваат , па и немаат пристап за противпожарнио возила! Со новата зграда во близина на 8 септември хелихоптери нема да бидат во можност да слетуваат на истата! Сите ќе сме учеле ајде одма сопрете ја оваа градба прво ! Сите така наречени дисскотеки под клуч и ревизија. Инспекториѕте да ги напуштат удобните фотељи и да си ја работат својата работа.

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.751
Поени од реакции
12.892
По твојата логика дека се криви лугето што отишле во дискотеката ама воопшто не ти држи вода.Па ако гледаме така на работите тогаш и лугето што се качија во автобусот и погинаа во Бугарија и тие се криви.Можеме и да кажеме и за пациентите во модуларната болница дека и тие се криви што се разболеле од корона па морале да лежат во модуларната болница.Крив е системот, криви се тие што ги плаќаме од наши пари за да контролираат да не заштитат.Што за еден ручек штанцаат дозволи дипломи лиценци лажни сертификати.Што сум јас крив како човек ако отидам во некоја дискотека локал автобус пекара сендвичара и некој од службите не си ја завршил работата за што е платен.Зарем јас треба да отидам и да му барам лиценца на овој што продава бурек или на превозникот да му барам документи за техничката исправност на возилото.Тоа си е работа на државата, затоа и плаќаш данок на оваа држава.
Најпросто онака, знаеш што е проблемот кај нас како Македонци, како опшество ? И кога ќе ни надробат нешто не сфаќаме.

Мојата логика и мојот муабет го сумирав во ова

моја одговорност е да се осигурам дека се што е ВО МОЈА КОНТРОЛА е во ред. Понатаму е несовест на други.
Тој дел може и не го прочита, ама многу поверојатно го изигнорира пошто си навикнат за се што ти се случува во животот и општеството некој друг да е крив.

Одмини ме, те молам. Неам нит сила нит енергија, нит е време да објаснувам.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.940
Поени од реакции
25.459
Болдираното не ти е точно Кано, и двете ги имаат истите надлежности. Ви ставив скриншот на опис на работно место на Градежен инспектор на општинско ниво. Надлежност му е да врши надзор на сите објекти од трета, четврта и пета категорија. На кратко сите објекти освен критични објекти и инфраструктура.

Министерствата после имаат исти паралелни надлежности, кое беше направено чисто со цел да можат да си префрлаат одговорност но и да им се отвори можноста на повеќе места да добиваат дозволи во случај на едно ниво да не се на власт.

Ова сега со пробувањето да се тргне одговорност од градоначалникот е чисто за да го спасат, ако се малку паметни место да го прават тоа ќе земат и сите 3 градоначалници кои владееле во последните 14 години ќе ги стрпаат во затвор. Вака од авион се гледа дека само пробуваат да ја тргнат вината од нивни луѓе.
jasno. zatoa i rekov sistemot e turlitava ostatoci od sfrj i aspiracii za vlez/baranje na EU. jas ziveam na zapad, ovde gradonacalnik nema odgovornost za vakvi raboti. zatoa i rekov odlicete kakov sistem sakate ova e bez vrska, mora da se znae koj za sto e odgovoren i da e treniran za taa rabota. koj gradonacalnik e treniran da proveruva gradezni objekti bilo kade?

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.400
Поени од реакции
14.171

Министерствата после имаат исти паралелни надлежности, кое беше направено чисто со цел да можат да си префрлаат одговорност но и да им се отвори можноста на повеќе места да добиваат дозволи во случај на едно ниво да не се на власт.

Ова сега со пробувањето да се тргне одговорност од градоначалникот е чисто за да го спасат, ако се малку паметни место да го прават тоа ќе земат и сите 3 градоначалници кои владееле во последните 14 години ќе ги стрпаат во затвор. Вака од авион се гледа дека само пробуваат да ја тргнат вината од нивни луѓе.
Градоначалниците, инспекторите со основно и тн. Така за почеток. Во секој град. Ама за да бидеш инспекторче треба да си потрчко вштаб.
проблемот е системски – од највисоките функционери до локалните инспектори кои треба да спречуваат вакви трагедии, но често се таму само затоа што се партиски послушници.

Градоначалници, инспектори, службеници – многумина влегоа во системот не со знаење, туку со врски. Кога инспектор со основно образование треба да контролира безбедност или техничка исправност, јасно е како функционира државата. Затоа и имаме автобуси што минуваат граници без контрола, модуларни болници без противпожарна заштита и секојдневни ризици за граѓаните.

Најголемиот проблем е што народот брзо заборава. Скандал, бес, жртви – неколку дена револт, а потоа сè продолжува по старо. Политичарите знаат дека гневот ќе стивне и затоа никој не се плаши од одговорност.

Мене чудно ми е како не се најде некој до сега да почне да пресудува сам на своја рака по политичариве, куршумот вчело и ајт. Пошто до тука е дојдено.

Член од
28 јануари 2018
Мислења
1.885
Поени од реакции
7.847
Страшно какви амеби живеат помеѓу нас, абе 2 дена не почекаа да поминат од трагедијата и веќе почнаа да ја искористуваат за лични интереси и собирање поени.

Оние другарите на Палчо од Инфомакс изгледа само чекаа ваква прилика за да можат да се пресметуваат со Мицко и Тошковски, на прва глумат демек се нешто објективни со прашањата, а уствари и двајцата се тешки гнаси од луѓе.

Други успеаа и од ваков настан да најдат повод за да се препукуваат на национална база по социјални мрежи.
Мал број на наши сограѓани по коментари на фејсбук имаат некои шизофрени тврдења дека ние сме биле криви за трагедијата, злобници што не постиме за Рамазан, сега господ не казнува.
Ваквите многу брзо си најдоа и соговорници на исто ниво од другата страна, кои само бараат еден во илјада коментари и после го споделуваат на 500 луѓе, да докажат колку овие другите се лоши и така во круг.

Тука го имаме и Миленко Неделковски, како многу ценет човек од актуелната власт, кој според самиот себе е многу стручен на сите полиња.
Ете според него навивачката група Комити и слични такви како нив биле криви, требало сите што продаваат, купуваат и палат бакљи да се уапсат и да добијат казна затвор.
Секој ден сум се повеќе убеден дека човекот е за во лудница.

За самиот настан и трагедијата не знам што да кажам, вакво нешто не памети Македонија, за само неколку минути ја изгубивме скоро цела младина од градот...
Во последните 6 години имаме 4 вакви трагедии, преку 130 жртви и пак нема скоро никаква одговорност.
Жално што ни се случува, сите не уби корумпираниот систем, сами се уништивме...

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.810
Поени од реакции
8.718
jasno. zatoa i rekov sistemot e turlitava ostatoci od sfrj i aspiracii za vlez/baranje na EU. jas ziveam na zapad, ovde gradonacalnik nema odgovornost za vakvi raboti. zatoa i rekov odlicete kakov sistem sakate ova e bez vrska, mora da se znae koj za sto e odgovoren i da e treniran za taa rabota. koj gradonacalnik e treniran da proveruva gradezni objekti bilo kade?
Градоначалник не проверува, исто како и министри. Инспектори проверуваат. Општина Кочани има двајца вработени градежни инспектори, буквално работа им е секој ден да се на терен и да проверуваат дали објектите ги исполнуваат критериумите. Да видиш како се активни и ги знаат сите прописи кога сакаат да ти извадат пари за да не те казнат/затворат. Работата на градоначалникот е да се осигура дека инспекторите си ја работат работата. Да бидеме сериозни не можеш да ми кажеш дека градоначалник на Кочани, човек кој цел живот го поминал во градот и е градоначалник еве скоро 4 години , не знае што му се случува во општината и кој прави што. Тоа се несериозни аргументи. Но не само он туку и сите пред него, зошто не е фер он само да испадне крив зошто во негово време ете конечно пукнал балонот

А за системот на надлежности, тоа не е прашање на каков систем сакаме туку беше направено од коруптивно партиски цели. Општините во СФРЈ, или подобро нивниот еквивалент биле околии само 17 ги имало и секоја била направена да биде само-одржлива целина од човечки и економски капацитет. И заради тоа имале и толкави надлежности. Другата причина е што не сакале на централно ниво да ја трупаат власта со надлежности за мали работи и со тоа да се создава масивна бирократија. Во 1989 сме имале мислам повеќе од два пати помалку администрација, на далеку поголема популација, и запази централно планирана економија. А денес на толкава администрација никој не е одговорен за ништо.

Они хаосот го направија и ги фузираа двата система за да вработат што повеќе партиски војници. А не поради некакви дискусии кој систем е подобар. Која верзија е подобра, дали се да концентрираш под централна власт, или да оформиш функционални општини ( не повеќе од 20 ) и да ја ослободиш централната власт да не се занимава со секојдневни прашања е за дискусија и преференци.

НИКОЈ НЕ СИ ЈА РАБОТИ СВОЈАТА РАБОТА, е тоа е проблемот.

Последно уредено:
Член од
4 ноември 2013
Мислења
1.024
Поени од реакции
1.585
Страшно какви амеби живеат помеѓу нас, абе 2 дена не почекаа да поминат од трагедијата и веќе почнаа да ја искористуваат за лични интереси и собирање поени.

Оние другарите на Палчо од Инфомакс изгледа само чекаа ваква прилика за да можат да се пресметуваат со Мицко и Тошковски, на прва глумат демек се нешто објективни со прашањата, а уствари и двајцата се тешки гнаси од луѓе.

Други успеаа и од ваков настан да најдат повод за да се препукуваат на национална база по социјални мрежи.
Мал број на наши сограѓани по коментари на фејсбук имаат некои шизофрени тврдења дека ние сме биле криви за трагедијата, злобници што не постиме за Рамазан, сега господ не казнува.
Ваквите многу брзо си најдоа и соговорници на исто ниво од другата страна, кои само бараат еден во илјада коментари и после го споделуваат на 500 луѓе, да докажат колку овие другите се лоши и така во круг.

Тука го имаме и Миленко Неделковски, како многу ценет човек од актуелната власт, кој според самиот себе е многу стручен на сите полиња.
Ете според него навивачката група Комити и слични такви како нив биле криви, требало сите што продаваат, купуваат и палат бакљи да се уапсат и да добијат казна затвор.
Секој ден сум се повеќе убеден дека човекот е за во лудница.

За самиот настан и трагедијата не знам што да кажам, вакво нешто не памети Македонија, за само неколку минути ја изгубивме скоро цела младина од градот...
Во последните 6 години имаме 4 вакви трагедии, преку 130 жртви и пак нема скоро никаква одговорност.
Жално што ни се случува, сите не уби корумпираниот систем, сами се уништивме...
Само он нека продолжи така..
Ама избори доаѓаат , таму не треба неговата стручност , требаат гласови..

Немој ве молам тој човек тука да го именувате и да го правите релевантен.
Он не вреди да му се споменува името.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
799
Поени од реакции
2.179
Да не се заборават кои беа одговорни за трагедиите Дурмо, Беса и модуларната. Кој владееше и кој одговараше за нив.

1. Автобуската несреќа кај Ласкарци (Дурмо турс) – 2019
    • Влада: СДСМ и ДУИ
    • Одговорност: Возачот беше осуден на 6 години затвор, а уште неколку лица од „Дурмо турс“ и контролниот технички центар добија казни.
  2. Автобуската несреќа во Бугарија (Беса Транс) – 2021
    • Одговорност: Компанијата „Беса Транс“ нелегално ја поминувала границата, а институциите дозволиле пропусти. Никој директно не одговараше во Македонија.
  3. Пожарот во модуларната болница во Тетово – 2021
    • Одговорност: Министрите Филипче и Хасани понудија оставки, но не беа прифатени. Судот ги ослободи обвинетите службеници од Тетово.
И покрај големите загуби на животи, вистинска политичка и институционална одговорност не беше преземена.

Околу 200 граѓани починати со последниве случувања од Кочани.
Затоа можда и Филипче не крева многу галама!?:cautious:

Kajgana Shop

На врв Bottom