Пожар во Кочани, диско Пулс.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.907
Поени од реакции
21.966
Да не се заборават кои беа одговорни за трагедиите Дурмо, Беса и модуларната. Кој владееше и кој одговараше за нив.

1. Автобуската несреќа кај Ласкарци (Дурмо турс) – 2019
    • Влада: СДСМ и ДУИ
    • Одговорност: Возачот беше осуден на 6 години затвор, а уште неколку лица од „Дурмо турс“ и контролниот технички центар добија казни.
  2. Автобуската несреќа во Бугарија (Беса Транс) – 2021
    • Одговорност: Компанијата „Беса Транс“ нелегално ја поминувала границата, а институциите дозволиле пропусти. Никој директно не одговараше во Македонија.
  3. Пожарот во модуларната болница во Тетово – 2021
    • Одговорност: Министрите Филипче и Хасани понудија оставки, но не беа прифатени. Судот ги ослободи обвинетите службеници од Тетово.
И покрај големите загуби на животи, вистинска политичка и институционална одговорност не беше преземена.

Околу 200 граѓани починати со последниве случувања од Кочани.
Ова се трагедии со жртви, а замисли какви криминални случаеви имаше како палење на фабриката Треска или Универзална Сала ... се е тоа криминал и корупција. На едното место изникнаа згради облакодери па претпостави кој ја запали Треска. Во случајот со Универзална сала е тендер-криминал и прикривање на докази !!!!

Член од
22 јуни 2019
Мислења
250
Поени од реакции
904
Уште не ви е јасно дека и двете партии се лешинари.Кога беше пожарот со модуларната и Автобуските несреќи овие од вмро гледаа само како да дојдат на власт.Сега само се сменија лешинаритр сега од сдсм гледаат да имат ќар од оваа ситуација.На никој не им е гајле за нас обичниот граѓанин како што не нарекуваат(незнам зошто ние сме обични граѓани а тие се необични)Треба на клоци да се избркаат сите политички партии што се шлепат за глас повеќе во овакви ситуации создадени од нивната неспособност.И не ова и другиве случки што се случија во последните години не се несреќи тие се убииства со умисла од корупцијата од системот наш трул

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.940
Поени од реакции
25.457
Најголемо зло се политичарите што добија подршка од народот да ја управат работата а они калкулираат, не ние тука што пишуваме

Мицко веднаш го правдаше градоначалникот на Кочани дека не бил одговорен, за сега да си даде оставка и да го викнат во обвинителството откако народот реагираше на тоа. Пишав и јас дека има историска шанса да направи чистка и тоа да добие 99% подршка од народот, ама ако пробаат да поштедат се надевам лошо ќе поминат. Ме боли qr кој е на власт, само нека има неселективна правда
jas ne gledam kako e gradonacalnikot odgovoren za ova. si dade ostavka od moralni pricini i pritisok sto mu pravat ali realno glupo e da se obvinuva gradonacalnikot za ova.

#1 imas moment kade im se vika na posetitelite da izlezat ova pri veke razgoren ogan - golem del ne izleguvaat

#2 imas maloletnici - kade e vinata na roditelite

#3 imas gazda so falc dokumenti

#4 imas inspektori i drzavni sluzbenici potpisnici itn...

mkd sistemot e turlitava na eks sfrj zakoni kade i opstina (gradonacalnik) ima odgovornost ama pazi toa e zosto vo toa vreme nemalo privatni biznisi. se bilo drzavno pa na teritorijata na koja gradonacalnikot rakovodel bil i odgovoren... vo ponovo vreme toa e zameneto so EU regulativite i centralen sistem so inspektori kade oni snosat odgovornost a ne gradonacalnikot, sto e i pravilno zosto oni se profesionalci i treba da se trenirani za toa sto potpisuvaat, gradonacalnikot ne e, toa e politicka funkcija ne profesionalna... odlucete sto sakate vaka nisto ne e jasno. dali znael deka objektot ne cini, apsolutno isto kako i sekoj covek vo gradot, dali znael sve tocno sto mu fali i od sto materijali e graden, sto ss slucuva sekoja vecer tamu najverojatno ne, ne e toa ni negova rabota... takvi objekti imas vo sekoe mesto vo mkd, garant si posetil 10tina i sam... i tebe da te zatvorime ako ne zosto si poddrzal rabotenje na takvi barabi koj potencinalno mozele isto da zavrsat?

treba mnogu da se sraboti narednite meseci ama dzabe e na ovoj narod i koga probuvas da mu napravis red i nesto dobro ednostsvno nesaka da se smeni. zemi go zakonot za zabrana za pusenje vo vakvi objekti na primer, sssekavas kakvi reakcii imase na forumot pa i sekade? epa radi toa nemozes da imas prskalki na primer koj ke zavrsea rabota dokolku bea instalirani. problemot e sto najverojatno sekako nemase da se instaliraat zosto sme stoka narod... ali da bea, sega ke bea zivi decata. so voda toj pozar na pocetokot ke se ugasese, nekoj veke pisa pogresen aparat se koristese megudrugoto....

utre da vovedat standardi ke treba 90% od ugostitelskite objekti da gi zatvorat pa koga ke vi gi dignat cenite nalik evropa nemoj posle pak da ne cini... edna obicna protivpozarna vrata za takov objekt e nekolku iljadi evra, bukvalno eden kafic od 20m2 da sredis ke ti treba 50k+ minimum koj normalno na kraj ke gi platat musteriite...

vo mkd ne postoi diskoteka izgradena za taa cel so site standardi. takov objekt bi kostal nekolku mil evra da se izgradi a treba barem eden vo sekoj grad. jas od vladata toa sakam da vidam, mesto nevladini organizacii da finansiraat od budzetot neka izgradat nesto za mladite...

Последно уредено:
Член од
2 април 2023
Мислења
400
Поени од реакции
895
Има вина и тука, но не толку голема како ова другово. Кој и да стоел на врата, должен е пред да влегуваат луѓето да ги легитимира дали имаат 18+ години. Тоа е првиот филтер со најголема одговорност. Ама очигледно на сопственикот побитно му било повеќе пари да направи.
Ама работава пак стига до врвот, обезбедувањето пуштало дека така рекол газдата, а газдата подмитил каде требало да не прави државата проблем, и на крај кој е крив?

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
908
Поени од реакции
1.457
Добро вие со кој ум дискутирате тука требале да гледаат од шо материјал е изградена кујчата, ѕидојте, па да влегувале да не влегувале, па не излегувале оти не мислеле. Па не требало да се крши кафичот?

Ви штима вас или наштимани сте?

Шо треба некој од 16 години да мисли? Не биди ТОЧАК во живото.

The Station Nightclub Fire | A Short Documentary | Fascinating Horror

Се случило со повозрасни, и сега овие шо? Шо требало да мислат?

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.388
Поени од реакции
5.823
Изгледа дојде време Сдс и Вмро да се пратат у пензија, овој Апасиев ако гарантира дека сите ќе ги затвори со 2 раце ќе потпишам.
Сите гарантираат брда и долини. Исти и е и он

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.673
Поени од реакции
24.591
Kako vi trgna mubetot, od borci protiv rezim ke stignite vo sekoj kafic, diskoteka, raskrsnica, vsusnost sekade da stoi uniformirano lice po sluzbena dolznost :facepalm:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.391
Поени од реакции
21.971
Ама работава пак стига до врвот, обезбедувањето пуштало дека така рекол газдата, а газдата подмитил каде требало да не прави државата проблем, и на крај кој е крив?
Знам, јасно ми е, затоа и напишав претходно дека лечиме симптоми, наместо проблемот. Не дека и надолу по синџирот нема одговорност, но проблемот е повисоко од прскалките, хидрантот, вратарот, полицаецот...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.771
Поени од реакции
31.949
Резонирањето ти е слаба страна ама не ме чуди тоа кога 90% од мислењава ти се во темите што јадевте денес и да изброиме до 100.000
:ROFLMAO:
,,,iPS,,,tochno,,, tamu mi se postovite,,,bidejki tamu nema takvi kako tebe,,,

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.940
Поени од реакции
25.457
kako be koj e kriv?

obezbeduvanjeto nema sto da go slusa gazdata si ima zakon i treba da raboti po zakonot ako ne neka napusti i prijavi.

gadata e toj sto treba da obezbedi uslovi za koncertot i objektot da gi ispolnuva site standardi. ako potplatil za licenci i tie sto mu gi dale treba da snosat vina ama jasno e koj e kriv.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.713
Поени од реакции
4.065
Силен и емотивен текст от еден журналист коj ме наежи.

Трагедиите се повторуваат бидејки корупцијата убива. Буквално
„Корупцијата убива“. Овој слоган се роди во Романија по трагедијата во клубот „Колектив“ во 2015 година. Денес во Македонија се повторува историјата. „Колектив“ доведе до протести и општествени промени во Романија, откако истражувачите новинари открија дека локалните власти ги игнорирале правилата за заштита од пожари и болниците купиле разредени средства за дезинфекција, како резултат на што многу од жртвите починале поради болнички инфекции.

Причините за пожарот во дискотеката во Кочани се јасни - одговорните луѓе во синџирот на власт со години замижуваат. Типично балканско си рекли: „Што толку?“.

Трагедијата во Македонија се случи нокта кога сите очи беа вперени во соседна Србија, каде стотици илјади протестираа токму против корупцијата што убива, по уривањето на визирот на железничката станица во Нови Сад, поправен од кинеска компанија.

Европската унија е често напаѓана, па дури и исмејувана за правилата и прописите што ги поставува, но токму овие правила и одговорниот однос кон нив спасуваат животи. А корупцијата навистина убива. За жал, во овој дел од светот сè уште постојат сили кои ги спречуваат младите да ја живеат реалноста на Обединета Европа што ја заслужуваат.

Но, бидејќи во вакви моменти е добро да се забележат и малите десни гестови, важно е да се земат предвид навремените и точни реакции на соседните земји на Македонија да понудат помош и да преземат третман на дел од повредените - ниту една земја во регионот не може сама да се справи со толку голем број повредени со изгореници. Ова е нормален добрососедски и европски став.
Треба да го гледаме се повеќе и повеќе и да не дозволиме да нè влечат назад кон омразата, непочитувањето на правилата и авторитаризмот што е еманација на корупцијата што убива.

За младите од регионот пророчка се покажува антикорупциска песна на бендот Goodbye to Gravity за време на чиј концерт се случи трагедијата во „Колектив“- „Ние не сме бројки. Слободни сме и полни со живот. Денот кога ќе се откажеме е денот кога ќе умреме“.

Има некои животни наречени „чесни политичари“, ,, бизнисмени, „инвеститори“ кои никогаш не плаќаат за смртта што ја предизвикале. Достојните, вистински луѓе ја плаќаат сметката.

Луѓето не се само бројки и статистики. Секој пат кога ќе замижиме пред корупција или неправилности, можеме да се најдеме себеси одговорни за човечките животи. И не смееме да се откажеме, бидејќи тогаш умираме. И фигуративно и буквално.

Време е јасно и гласно да се извика - Доста е, сакаме да живееме!!!

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.751
Поени од реакции
12.890
Хипотетичка ситуација

Во 3 сабајле влегувам во кола со 2 промили, ме запира полиција, фаќам врски или давам мито, продолжувам, пред мене претрчува пијан малолетник, го газам и убивам

Кој е крив ?

Не е еден. Сите се криви. Сите сме криви.

Апсолутно небитен е ебаниот факт дали делото е кривично, прекршочно или морално.

Форумов беше и ваљда е сеуште, огледало на нашето опшество. А мнозиството овде очигледно бара само кој е крив.

И ве молам. Не го споредувајте она вчера нит со Беса Транс нит со Дурмо транс а особено не со модуларна. Како луѓе треба сами да превземеме одговорност некогаш.

Реален пример, одам да ја регистрирам колата. На технички ми викаат „а оваа е понова од 10 години, годинава не ја проверуваме, само преку една, еве ти регистрација слободен си“.

Океј велам, али до сеа не сум ја однел на никаков преглед, дај барем основно прегледајте ја во најмала рака, да сум сигурен што возам.

„Нема потреба дечко нова е“

Не дај боже, ради било каков хвар на колата, да настрадав ја или некој друг, кој ќе одговараше ? Техничкиот што ме ослободил ? Некој што му дал на техничкио дозвола да врши дејствие ? Јас што не сум се изамарал или сум немал пари салам да ја проверам и сервисирам колата ?

Иницијално е на мене. Моја сопственост и моја одговорност е да се осигурам дека се што е ВО МОЈА КОНТРОЛА е во ред. Понатаму е несовест на други.

А покрај мојов реален пример, сите иаме по барем уште неколку други, големи, критични моменти кај што сме напраиле нешто кривично, прекршочно или неморално.

Член од
2 април 2023
Мислења
400
Поени од реакции
895
Добро вие со кој ум дискутирате тука требале да гледаат од шо материјал е изградена кујчата, ѕидојте, па да влегувале да не влегувале, па не излегувале оти не мислеле. Па не требало да се крши кафичот?

Ви штима вас или наштимани сте?

Шо треба некој од 16 години да мисли? Не биди ТОЧАК во живото.

Се случило со повозрасни, и сега овие шо? Шо требало да мислат?
Не ја врти работава бе, убаво кажав дека од сите, децата најмалку се криви.

За кршење на локалот итекако е бесмислено, да биде уште поглупа ситуацијата, локалот воопшто не бил негов туку го рентал, бил на некој наш од Швајцарија, пишуваат дека поштен човек бил.

И сега шо е тој крив шо овој го држел неговиот локал?
Гледам коментари од типот, па шо му го издавал на тој убиец, ало бе, до вчера никој не знаеше кој е тој сега сите солат памет, дека бил убиец, мислиш на чело му пишувало, плус ова беше несреќен случај.

Ми се повраќа од сите вас шо глумите генерали после војна.

Kajgana Shop

На врв Bottom