Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
6 ноември 2014
Мислења
4.366
Поени од реакции
10.694
Спрема ова видео кое трае цела минута доколку веднаш по избивањето на пожарот присутните почнале да го напуштаат објектот сите до последен ќе биле спасени и без сериозни последици:
У loop е видеото, ама да, касно ја сфатиле сериозноста, тоа го кажаа и очевидци у изјавите. Дури кога здимело ги фатило паника.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
9.231
Спрема ова видео кое трае цела минута доколку веднаш по избивањето на пожарот присутните почнале да го напуштаат објектот сите до последен ќе биле спасени и без сериозни последици:
Кое куроболие царува на сликата. Овој прска со јаглерод диоксид. Овие си стојат до масите во затворен простор и чекаат да си дишат гас кој ќе ги успие.
На толку интернет, слободна достапна информација, општата култура е на ниво со Зимбабве.

Член од
27 април 2011
Мислења
2.317
Поени од реакции
3.147
Заради тоа мислам дека ова видео треба да се посвети посебен час за сите деца од 7 оделение +, нормално едитирано извадени потрауматичните делови. Ја од тинејџер поради видеово, секогаш кога сум бил во објект кај што имало прскалки дали било диско, кафич или свадбен шатор секогаш сум буљал ко луд во покривот. За жал поради тоа што кај нас некои работи нема никогаш да се сменат единствен начин е рана едукација.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.287
Поени од реакции
6.373
Кое куроболие царува на сликата. Овој прска со јаглерод диоксид. Овие си стојат до масите во затворен простор и чекаат да си дишат гас кој ќе ги успие.
На толку интернет, слободна достапна информација, општата култура е на ниво со Зимбабве.
Баш тие што си стоеле,чекале да го угасната оганот не ја сватиле сериозно ситуацијата и по мене тие се најголемиот дел од починатите во трагедијава.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.996
Поени од реакции
11.490
А докторе, со сета должна почит... ти на 16-18-20год да не беше генијалец што се разбираше и во ПП заштита!?

Сите сме биле деца некогаш! Суди ги возрасните што требало да превенираат!

и симни се малце од тој high horse што го јаваш на секоја тема! И за Фросина сообраќајката ги кривеше децата/кучето/инстинктот! Чукни ја малце тоа црпката!

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.055
Поени од реакции
12.989
Може малце да намалиш со суетата на темава, сто пати истото го кажа.
Дечките кои ракуваат со ПП апаратите не се виновни, затоа што тој што требало да има обука за да знае како да ракува, никогаш не ја добил. Нит може, ниту па треба секој еден да знае како да ракува со ПП апарат. Менаџерот на клубот, обезбедувањето требало да знаат, ама ете не знаеле.

Тука верувам дека секој гледал да помогне колку што може и колку што знае. Ама да употребуваш зборови ко “цреп” за некој чии последни минути живот ги гледа цел свет, мислам дека ич не ти е на место.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.578
Поени од реакции
9.524
Мислам дека се поврторува, али да, се гледа дека не ја сфатиле ситуацијата сериозно... уште не можам да поверувам што се случи у пичку материну
се случи куроболие, се надевам целава трагедија ќе помогне да се промени менталитетот на народот.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.947
Поени од реакции
35.976
У loop е видеото, ама да, касно ја сфатиле сериозноста, тоа го кажаа и очевидци у изјавите. Дури кога здимело ги фатило паника.
Во тој момент веќе е (голем) пропуст на управата и обезбедувањето, што веднаш не почнале да ги вадат надвор гостите.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.963
Поени од реакции
12.637
После несреќата све знаеме, не мислам на никого лично него на себе. Ја сум генералот, вака така требало. Ама на тие години ќе сум се налокал и на крај памет не ми било дека нешто лошо ќе се случи. Едноставно паметот ми бил во забава. Ја не би ги обвинувал децата кои стоеле ниту оние кои се обиделе да гаснат. И миљон солзи џабе, си ги зеде Господ кај себе, тоа е.

Член од
14 април 2012
Мислења
33.182
Поени од реакции
68.705
Заради тоа мислам дека ова видео треба да се посвети посебен час за сите деца од 7 оделение +, нормално едитирано извадени потрауматичните делови. Ја од тинејџер поради видеово, секогаш кога сум бил во објект кај што имало прскалки дали било диско, кафич или свадбен шатор секогаш сум буљал ко луд во покривот. За жал поради тоа што кај нас некои работи нема никогаш да се сменат единствен начин е рана едукација.
Последен пат имав ПП обука 2009-та, и баш ова видео ни се покажуваше, практично, за да сфатиш дека со пожар нема играчка, и колку брзо се се случува, и дека најголем мит е помислата дека имаш време да излезеш. Лекциите што ми останаа врежани е дека ако користиш ПП апарат за пожар кој е на земја, прскаш во млазови, и дека ако веќе има дим во затворена просторија, мора да имаш мокра крпа на лице, за да можеш да дишеш.

Она што ми беше шокантно како факт е дека е потребно само 2-3 пати да вдишеш погуст дим, и веќе телото се парализира, немаш контрола и многу тешко се движиш.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.748
Поени од реакции
11.903
Не е се така црно во државава,има фирми што периодично практикуваат ПП обука на вработените,пракса и теорија и за истите се дава уверение,документ.
За П.П. апаратите,пп хидранти се грижат лиценцирани фирми и навремено ги сервисираат истите,од интерес им е.
Се отвара фирма во Источниот дел за ова мораш да имаш противпожарен инжињер и истиот (околу 50год возраст) за тоа зема знаење на Светиниколскиот универзитет(штанцана). Почнува да врши дејност со луѓе кои цел живот се бават со сосема трето али тоа е небитно оти се врзале со инспекторчиња па ако не ги викнеш нив ке ти се закачат они на вратот а колку се стручни за да ги проверат апаратите тоа бог нек е на помош

Член од
6 ноември 2014
Мислења
4.366
Поени од реакции
10.694
Во тој момент веќе е (голем) пропуст на управата и обезбедувањето, што веднаш не почнале да ги вадат надвор гостите.
Да, се слагам. Ако гостите биле у занес, пијани и уживале, обезбедувањето, газдата и организаторите знаеле тачно што се дешава и не требале да прават проценки, туку да ги извадат сите инстант, а не да се заебаваат до плунка да гасат. Ама ко што пиша и дечково, сите сеа се знаеме како што треба.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.171
Поени од реакции
8.465

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.947
Поени од реакции
35.976
За жал поради тоа што кај нас некои работи нема никогаш да се сменат единствен начин е рана едукација.
Едукација на персоналот првенствено, а потоа и лична.

Еве upscale oд истото видео, подобар квалитет.

Kajgana Shop

На врв Bottom