Пожар во Кочани, диско Пулс.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.355
Поени од реакции
9.227
во Помодоро удриле на сечење дрва зашто сфатиле дека може да паднат врз гости, ПП апарати наредени на секој ќош во сите објекти, евакуациони планови исштампани. Одредени кафетерии самите ставиле клуч. Фуфка.

Само да видиме до кога.
Еден противопожарен апарат има обично рок на траење 6-8 години.

Сега доколку се менуваат редовно и се сигурни и ефикасни за употреба треба да се менуваат со старите апарати да се обучува персоналот на објектот како да ракува со нив!

Некој да каже кога ракувал во фирмата каде работел со ПП апарат?

filjandecko

Komandant benzini-HAVUZ
Член од
5 мај 2012
Мислења
350
Поени од реакции
406
Не е се така црно во државава,има фирми што периодично практикуваат ПП обука на вработените,пракса и теорија и за истите се дава уверение,документ.
За П.П. апаратите,пп хидранти се грижат лиценцирани фирми и навремено ги сервисираат истите,од интерес им е.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.602
Поени од реакции
1.940
Ај деновиве пред години. Мене 70тите ме начекаа за претрес во рација во едно од тогашните диска. Одеднаш музиката прекина, запалија светла и почнаа претреси. Овде имало рација со музика и огномет? Со значка, имаат право во секој момент да го прекинат настапот. Ама Тортевски фино се изрази за полицајците.
Второ, ние често имавме (средно и факултет) вежби симулации од несреќи. А со оглед на тоа што иако учев и полагав за пожарникар 89та (за да работам како чувар во Охис), денеска скоро на ништо не се сеќавам. Значи потребно е и фирмите да организираат во најмала рака обуки и предавања и симулации од разни непогоди и како да се снајдеш во нив.
Барем рацијата ќе помогнела да не се случи пожарот.
Патем, претставник на јавниот ред и мир цели денови си бупка музика у подрум. Затварање, пффф.
Зарем во Македонија не е задолжително еднаш годишно да се прави вежба за ракување со противпожарен апарат и запознавање со цел тој процес на евакуација во фирмите?
Прашувам бидејќи никогаш немам работено во Македонија, а во Франција и Англија ми бараат секоја година ова да го правам, со максимум присуство на вработените.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.355
Поени од реакции
9.227
Не е се така црно во државава,има фирми што периодично практикуваат ПП обука на вработените,пракса и теорија и за истите се дава уверение,документ.
За П.П. апаратите,пп хидранти се грижат лиценцирани фирми и навремено ги сервисираат истите,од интерес им е.
Од што има такви фирми и на кое ниво е противопожарната заштита и писменост во државата, гледаме дека и Мицко и овој обвинителот трубат: кабаре, курбаре, шупа, обезбедување пуштале деца, а никој не зборува за најважното: соодветни противопожарни апарати и план за евакуација!

Нај-јак беше оној црепот Стојанче Ангелов кој вината за пожарот во малешевијата го бараше во недостатокот на утринска роса.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.176
Поени од реакции
1.057
Да да ,нека се запрашат сите.
Секое чудо за три дена? Тоа може да го напише некој кој нема деца ,кој нема чувство за другите,кој нема настрадано никогаш од такви нерегуларности.
Јас сум гаснел пожар во ресторан дури да дојде пожарната.

Море нека си работи кој си плаќа и хасап систем и спроведува.
Од секое чудо за три дена ,такви бандити,јас работам 20 години а стаж имам 12.
Мрш.
Нека им се врати на децатс на сите газди шо се прават и на тие шо им дозволуваат.
Автоматски споено мислење:

Зарем во Македонија не е задолжително еднаш годишно да се прави вежба за ракување со противпожарен апарат и запознавање со цел тој процес на евакуација во фирмите?
Прашувам бидејќи никогаш немам работено во Македонија, а во Франција и Англија ми бараат секоја година ова да го правам, со максимум присуство на вработените.
Вие па како од Марс паднати.
Зарем во Македонија?
Зошто тогаш не си останавте овде ако е барем слично.
Странци сте веќе ,се заборајвте.

Пак нека трчат за власт и пари. А одговорност нула. Е само пари ќе делите?
Еве ви сега мирни соништа.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
693
Поени од реакции
674
По снимкава незнам дали е дозволено да се стави, ако не е нека се избрише, никој не ја сватил озбилно ситуацијата. Се извинувам однапред ако повредам правила https://www.facebook.com/share/v/15wRVqhSW3/?mibextid=oFDknk

Член од
31 март 2008
Мислења
2.602
Поени од реакции
1.940
Да да ,нека се запрашат сите.
Секое чудо за три дена? Тоа може да го напише некој кој нема деца ,кој нема чувство за другите,кој нема настрадано никогаш од такви нерегуларности.
Јас сум гаснел пожар во ресторан дури да дојде пожарната.

Море нека си работи кој си плаќа и хасап систем и спроведува.
Од секое чудо за три дена ,такви бандити,јас работам 20 години а стаж имам 12.
Мрш.
Нека им се врати на децатс на сите газди шо се прават и на тие шо им дозволуваат.

Вие па како од Марс паднати.
Зарем во Македонија?
Зошто тогаш не си останавте овде ако е барем слично.
Странци сте веќе ,се заборајвте.

Пак нека трчат за власт и пари. А одговорност нула. Е само пари ќе делите?
Еве ви сега мирни соништа.
Заради политика брат, затоа не останав.
Остави тоа на страна, прашав едноставно прашање за законот.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.176
Поени од реакции
1.057
Заради политика брат, затоа не останав.
Остави тоа на страна, прашав едноставно прашање за законот.
Е па ти одговорам веднаш.
Само кога се отвара угостителски објект, за да се издаде дозвола за работа се обучуваат вработени,исто и хасап систем.

Еве ти брат одговор.

Па ти сподели како е при вас нагоре!?

Член од
31 март 2008
Мислења
2.602
Поени од реакции
1.940
Е па ти одговорам веднаш.
Само кога се отвара угостителски објект, за да се издаде дозвола за работа се обучуваат вработени,исто и хасап систем.

Еве ти брат одговор.

Па ти сподели како е при вас нагоре!?
Секоја година им правам вакви вежби.
Секоја година одредени компании доаѓаат да ги проверат апаратите за гаснење, светлата за emergency exit, струјата, таа машината за срцето да се рестартира... И веднаш мора да сменам дел ако нешто е скршено или со поминат рок.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.176
Поени од реакции
1.057
Секоја година им правам вакви вежби.
Секоја година одредени компании доаѓаат да ги проверат апаратите за гаснење, светлата за emergency exit, струјата, таа машината за срцето да се рестартира... И веднаш мора да сменам дел ако нешто е скршено или со поминат рок.
Нормално, верувам. Тука си имаме закони за правилно работење колку сакаш, само не си ја сфаќаат сериозно работата и заради мрзева ,врски , партии и корупција се и неинформирани.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.962
Поени од реакции
12.633
Не е. Те примаат на работа, ти кажуваат што ќе работиш и толку. Се прават редовни (гледам по датумите) контроли на ППА и ППМ ама ракување, обуки, нема такво нешто. Барем тие фирми што ги знам.
кај нас гледам за лифтот кога треба нешто да се товари, се потпира вратата. Озбилен сум, барем на темава.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.286
Поени од реакции
6.372
Спрема ова видео кое трае цела минута доколку веднаш по избивањето на пожарот присутните почнале да го напуштаат објектот сите до последен ќе биле спасени и без сериозни последици:

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
1.845
Спрема ова видео кое трае цела минута доколку веднаш по избивањето на пожарот присутните почнале да го напуштаат објектот сите до последен ќе биле спасени и без сериозни последици:
Мислам дека се поврторува, али да, се гледа дека не ја сфатиле ситуацијата сериозно... уште не можам да поверувам што се случи у пичку материну

Kajgana Shop

На врв Bottom