Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.176
Поени од реакции
8.474
По видеата што ги гледам можело ова да заврши со најмалку или можеби 0 жртви а само материјална штета. Значи додека малку гореше и го приметија си седеа лабаво наместо да го напуштат локалот. Дури и на Панчо кога му кажуваат он не е свесен дека најдобро е да се напушти одма локалот. Можеше Панчо одма да каже на микрофон ќе го напуштиме локалот и без туркање многумина ќе напуштеа.

Веројатно мислеле брзо ќе земе некој да го изгаси и ќе продолжи забавата, не свесни дека се шири огнот за неколку минути.

Друго во тој момен сигурно некој биле во вецето најчесто девојки се задржуваат повеќе и кога излегле огнот веќе бил проширен.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.568
Поени од реакции
23.718
Зарем во Македонија не е задолжително еднаш годишно да се прави вежба за ракување со противпожарен апарат и запознавање со цел тој процес на евакуација во фирмите?
Прашувам бидејќи никогаш немам работено во Македонија, а во Франција и Англија ми бараат секоја година ова да го правам, со максимум присуство на вработените.
Шефицата кај мене е толку стисната за пари што со години немаме систематски преглед направено, за ПП јас да не и спомнев немаше никогаш да и текне неа, извади некое од пред Бог знае кога, тоа се сомневам дека било проверено 5 години наназад.

Не ги разбирам македонскиве шефови/газди, зошто немаат љубов во нивните компании, можеби тоа е бидејќи јас гледам поинаку те гледам како вработен, јас да имав своја фирма нема да чекам да дојде работата до непоправливо неупотреблива па да ја сменам; 0 инвестиции во фирмата со години, плата покачување само ако им се каже или ако им се закани човек, кратење на материјал колку што може максимално... Не знам како можат секој ден да доаѓаат во канцеларии кои се распаѓаат и работат со опрема која се расипува бидејќи е направена кога Тито чекорел по земјата и да не си речат чекај бе ептен е грдо тука, дај да сменам дај да подобрам нешто, на крајот на денот срам ми е тука да примам луѓе којзнае колку лошо мислење ќе имаат за мене.

Се додека има профит не е важно и од јавен тоалет ако работат. :popce:

Член од
14 октомври 2021
Мислења
191
Поени од реакции
454
Шефицата кај мене е толку стисната за пари што со години немаме систематски преглед направено, за ПП јас да не и спомнев немаше никогаш да и текне неа, извади некое од пред Бог знае кога, тоа се сомневам дека било проверено 5 години наназад.

Не ги разбирам македонскиве шефови/газди, зошто немаат љубов во нивните компании, можеби тоа е бидејќи јас гледам поинаку те гледам како вработен, јас да имав своја фирма нема да чекам да дојде работата до непоправливо неупотреблива па да ја сменам; 0 инвестиции во фирмата со години, плата покачување само ако им се каже или ако им се закани човек, кратење на материјал колку што може максимално... Не знам како можат секој ден да доаѓаат во канцеларии кои се распаѓаат и работат со опрема која се расипува бидејќи е направена кога Тито чекорел по земјата и да не си речат чекај бе ептен е грдо тука, дај да сменам дај да подобрам нешто, на крајот на денот срам ми е тука да примам луѓе којзнае колку лошо мислење ќе имаат за мене.

Се додека има профит не е важно и од јавен тоалет ако работат. :popce:
Зашо не пријавите?
Систематскиот е со закон уреден. Мора да идете. Зошто молчите?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
9.237
Зашо не пријавите?
Вработениот треба да пријави својот работодател од кого зависи или инспекциите треба тоа да го проверуваат?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.617
Поени од реакции
31.455
Вработениот треба да пријави својот работодател од кого зависи или инспекциите треба тоа да го проверуваат?
Вработениот треба да пријави, но од одмаздољубивост на газдите следат отпуштувања.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.568
Поени од реакции
23.718
Зашо не пријавите?
Каде живееш ти, во Македонија или во Јапонија?

Одговорот е бидејќи ќе останам без работа, проблемот можеби нема да се реши и сигурно ќе влијае врз (не)наоѓање нова работа.

Едно е да се правиме морални и храбри зад тастатура, друго е кога треба да се соочиме со проблемот лично.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.960
Поени од реакции
35.996
Веројатно мислеле брзо ќе земе некој да го изгаси и ќе продолжи забавата, не свесни дека се шири огнот за неколку минути.
Луѓе како луѓе, персоналот/управата се тие мораат да бидат спремни и обучени за вакви ситуации. Можело без жртви ова да помине дури и со тој едниот влез.

Последно уредено од модератор:
Член од
14 октомври 2021
Мислења
191
Поени од реакции
454
Каде живееш ти, во Македонија или во Јапонија?

Одговорот е бидејќи ќе останам без работа, проблемот можеби нема да се реши и сигурно ќе влијае врз (не)наоѓање нова работа.

Едно е да се правиме морални и храбри зад тастатура, друго е кога треба да се соочиме со проблемот лично.
A тоа е така бидејќи се врзани сите ко врвца.
Дипломирав јули 2024, се вработив прв пат септември 2024 во една фирма.
Има една аждаја, нит знае, нит работи, само вреѓа и после иде таста на директорите. Месец дена кога дојдов беше на одмор. Вториот месец ќе прфрли ајде ќе преќутам. Зборам со децава викам вие ќутете ја ќе идам ќе ја пријавам. Ми вика кога и да сме пријавиле после било лошо по нас и од нејзе и од шефовите.
Си викам ауу.. а ја се бунам не ќутам. Си реков добро ај прва работа смири се, ќе видиш.
Истиот месец ме праќа шефот за нешто да носам и викам кого треба да побарам и што да кажам? И ми вика ,, имам работа сеа не ме замарај со глупости”.
Така?
Ја да ти вршам работа ти на мене не ме замарај?
После 2 дена им пишав меил за отказ. Сега сум на преубаво место, со предобри луѓе.
Немаше да опстанам со идиотизам, премногу сум фер да работам со волови.
И колегите ми викаа абе ако дознаат кај ќе идеш ќе ти саботираат. Еве гледам..

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.645
Поени од реакции
10.645
Што би било кога би било!!
Аман бе луѓе, зарем уште разглабате, како не ви здосади??
Дај вратете се во реалноста, почнете промени од себе, опоменувајте ги младите, давајте совети, казнувајте, пријавувајте, не бидете активни и мудри само на форуми, дајјте на дело.....
На партизанска пак возат со над 100ка на час.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.617
Поени од реакции
31.455
&
Луѓе како луѓе, персоналот/управата се тие мораат да бидат спремни и обучени за вакви ситуации. Можело без жртви ова да помине дури и со тој едниот влез.

Инаку како изгледа заглавувањето во врата кога се дешава стампедото:

Прегледај го приврзокот 446661

Прегледај го приврзокот 446659
Ne, ne e mozno 650 dusi da izlezat od edna vrata za 3 munuti.
Mozelo da ne postoi diskotekata i da se spasele site.
I razmisli malku pred da postiras video i sliki kako se gleda kako umiraat luge...

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.176
Поени од реакции
8.474

Инаку како изгледа заглавувањето во врата кога се дешава стампедото:

Прегледај го приврзокот 446661

Прегледај го приврзокот 446659
Во случајов во Кочани повеќето кренаа паника кога се проширил пожарот и почнало да се гаси со ПП апартот. Јас не видов многу луѓе премногу да врескат и паничат кога почна малку да гори.

Јас да сум би испаничил да го видам огнот дури уште не проширен. Овие беа лабаво.
Автоматски споено мислење:

&

I razmisli malku pred da postiras video i sliki kako se gleda kako umiraat luge...
Точно дека толку луѓе не можат да излезат и скалите на влезот се мали ќе се потепаат ама уште на почеток можеше барем тие што се многу поблиску до влезот/излезот мирно да излезат.

Сега не знам што точно се случувало, можеби повеќето излегле па се вратиле внатре од тие што се поблиску до излезот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.960
Поени од реакции
35.996
&

Прво, снимкава ако ја гледаат повеќе луѓе ќе биде добро за нивното размислување во вакви ситуации. Второ снимкава е веќе едно 10+ пати објавена на темава а јас само објавив верзија со појасна снимка добиена преку upscale направен со Topaz AI. И трето, не умираат на тие снимки.

Уште 10+ пати треба да се постира. Ова треба да го студираат сите што работат обезбедување, ама и во средно училиште да се пушта за едукација. Како за помалку од 2 минути е од журка до катастрофа.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.617
Поени од реакции
31.455
Прво, снимкава ако ја гледаат повеќе луѓе ќе биде добро за нивното размислување во вакви ситуации. Второ снимкава е веќе едно 10+ пати објавена на темава а јас само објавив верзија со појасна снимка добиена преку upscale направен со Topaz AI. И трето, не умираат на тие снимки.

Уште 10+ пати треба да се постира. Ова треба да го студираат сите што работат обезбедување, ама и во средно училиште да се пушта за едукација. Како за помалку од 2 минути е од журка до катастрофа.
Pazi, treba da se predava vo sredni, za kako da se spravuvame vo substandardni objekti, ili tie substandardni objekti ne treba da postojat zatoa sto plakame danok za toa?

Kajgana Shop

На врв Bottom