Пожар во Кочани, диско Пулс.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.413
Поени од реакции
22.054
ne znam , nitu se pravam expert, ednostano cudno mi e, zs toj eden zborese ladno e ne e toplo, i koga stavi rakata ja pokaza, sitni tocki no rece ne e izgoreno tuku samo taka kratko vreme ostava tragi,
nz kolku videa izgledav na yt, i svadbi celiot tavan ukrasen so zavesi, ovie skroz do gore prskaat nikakov problem, bezbedno e toa
ama ete ne znam, verojatno defekt , pretpostavuvam, .. drugo nema sto da e
ke cekame da kazat nadleznite
Имај во предвид дека со отворање на ваква тема може да навлечеме одреден тип луѓе да почнат со теории на заговор дека власи, масони или српски тајни служби ги саботирале прскалките со додавање запалив прашок за да креираат криза (и) во Македонија. :D

Член од
19 март 2013
Мислења
3.615
Поени од реакции
5.619

У случајов газдата најмалце ќе го јаде...
Не сме свесни за многу работи и не се освестуваме уште.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.355
Поени од реакции
9.227
ne znam , nitu se pravam expert, ednostano cudno mi e, zs toj eden zborese ladno e ne e toplo, i koga stavi rakata ja pokaza, sitni tocki no rece ne e izgoreno tuku samo taka kratko vreme ostava tragi,
nz kolku videa izgledav na yt, i svadbi celiot tavan ukrasen so zavesi, ovie skroz do gore prskaat nikakov problem, bezbedno e toa
ama ete ne znam, verojatno defekt , pretpostavuvam, .. drugo nema sto da e
ke cekame da kazat nadleznite

Член од
28 октомври 2019
Мислења
221
Поени од реакции
167
Каде се тие видеа? Тој со CO2 е ефикасен само ако се гаси запалена нафта, уље или електро уреди поради тоа што не е проводник. CO2 не го лади местото кое гори, ако имаш усвитено тврда материја која гори, не помага CO2! Посебно не се препорачува употреба на таков апарат во затворен простор со луѓе.

За затворени места стандард ПП апарати се т.н. ABC ПП апарати.

На видеото се гледа како тој неписмениот го земал тој CO2 и го истури до крај врз присутните.

Обуката за ракување со ПП апарати е стандард задолжителна за секоја фирма на запад и јас сум бил до сега најмалку 3 пати на такви обуки.
na sitel ili kanal 5 bese, zaboraviv, pred nekoj den davaa
pa kazav ne sum ecpert taka rekoa, od kaj ja da znam
a ova sega na net najdov, pa nee samo za nafra, ulje, i za drvo, tekstil e
APARATI ZA GAŠENJE UGLJENDIOKSIDOM - NAMENA, PUNJENJE I ISPITIVANJE Ovi aparati se izrađuju u raznim veličinama. Ako prelaze težinu od 25 kg, onda se postavljaju na točkove. Upotreba i rukovanje je jednostavno jer u unutrašnjosti imaju usponsku cev te nije potrebno nikakvo okretanje. Treba samo da se odvije ventil visokog pritiska i tada gas izlazi na ekspanzionoj mlaznici. Ovi aparati se pune pod pritiskom od 80 do 90 bara. Gas u boci je u tečnom (agregatnom) stanju. Ovaj aparat predstavlja posebnu opasnost ako se neaktiviran nađe u požaru. Tada može da dođe do eksplozije same boce, odnosno samog aparata. Izlaskom gasa iz boce vrši se sublimacija; on iz tečnog stanja u količini 25-30% prelazi u prah (suvi led) koji snižava temperaturu na -78°C do -77°C. Aparati za gašenje ugljendioksidom služe za gašenje početnih požara na vozilima i objektima. Imaju dosta široku primenu u protivpožarnoj preventivi i najčešće se koriste za gašenje : - lakozapaljivih gasovitih i tečnih materija, - požara na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, - požara na mašinam i uređajima pod naponom struje (transformatori, uljne sklopke, rotacione mašine i slično do 12 000 volti), - požara tvrdih materija koje pri gorenju razvijaju visoke temperature, kao i drugih čvrstih materija kao što su drvo, papir, tekstil i slično. Princip rada ručnih i prevoznih aparata za gašenje ugljendioksidom je isti. Čelična boca aparata je napunjena ugljendioksidom ( CO2) pod visokim pritiskom u tečnom stanju. Pri aktiviranju aparata iz čelične boce izlazi ugljendioksid koji ekspandira u gasovito stanje, tako da, po izlasku iz aparata stvara mlaz koji služi za gašenje požara. Prenosni aparat za gašenje ugljendioksiom ( CO2-3 i CO2-5). Sastavni delovi aparata su

Член од
14 април 2012
Мислења
33.181
Поени од реакции
68.699
незнам ама ко да се претера со ова

политичарите излегоја најемпатичните луѓе во свето

Прегледај го приврзокот 446617
Зошто така мислиш?
Иле заслужи цела делегација дома да му дојдат кај неговото семејство, да им се заблагодарат, да изразат сочувство, да помогнат нешто...Човекот направи невиден подвиг, извозе 1000км со храбро срце и голема сила додека во возилито плачеа и офкаа повредени деца.....кој хорор сцени...оффф, страшно.
Што ти е тебе претерано:toe:
Нема проблем што бил, и треба да оди. Ама вакви слики се непотребни. Немаше потреба и за слики од кај болните. Едноставно, некои работи се прават приватно, без цела држава да ги види.

Според Таравари останати се само уште 6 пациенти во критична состојба. Останатите се горе долу стабилизирани. Ова се одлични вести. Се надевам и останатите ќе бидат добро набргу.
Ако оваа вест е точна, и се однесува на сите пациенти, вклучувајки ги и оние во странство, ова е најдобрата вест оваа недела.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.176
Поени од реакции
1.057
Мицковски од вчера е дојден на власт, па сега ќе се барало промена на владата. Дали сериозно мислите дека народот толку брзо го заборави тоа што го направи Зајко во последните години владеење? Не постои човек на планетава кој полошо од него владеел со некоја држава!
А зошто Мицко се нафати да земе власт?
Зошто, што смени?
Само да го сликаат , многу е убав искривен штрбав манекен!

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.642
Поени од реакции
10.639
Нема проблем што бил, и треба да оди. Ама вакви слики се непотребни. Немаше потреба и за слики од кај болните. Едноставно, некои работи се прават приватно, без цела држава да ги види.

Ако оваа вест е точна, и се однесува на сите пациенти, вклучувајки ги и оние во странство, ова е најдобрата вест оваа недела.
Ако не стави слики, ке викавме и осудувавме дека е идиот, како не му е срам да не го посети семејстбото...вака има доказ дека бил.
Знаеш каков народ сме, крајот не ни се фаќа.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.355
Поени од реакции
9.227
na sitel ili kanal 5 bese, zaboraviv, pred nekoj den davaa
pa kazav ne sum ecpert taka rekoa, od kaj ja da znam
a ova sega na net najdov, pa nee samo za nafra, ulje, i za drvo, tekstil e
APARATI ZA GAŠENJE UGLJENDIOKSIDOM - NAMENA, PUNJENJE I ISPITIVANJE Ovi aparati se izrađuju u raznim veličinama. Ako prelaze težinu od 25 kg, onda se postavljaju na točkove. Upotreba i rukovanje je jednostavno jer u unutrašnjosti imaju usponsku cev te nije potrebno nikakvo okretanje. Treba samo da se odvije ventil visokog pritiska i tada gas izlazi na ekspanzionoj mlaznici. Ovi aparati se pune pod pritiskom od 80 do 90 bara. Gas u boci je u tečnom (agregatnom) stanju. Ovaj aparat predstavlja posebnu opasnost ako se neaktiviran nađe u požaru. Tada može da dođe do eksplozije same boce, odnosno samog aparata. Izlaskom gasa iz boce vrši se sublimacija; on iz tečnog stanja u količini 25-30% prelazi u prah (suvi led) koji snižava temperaturu na -78°C do -77°C. Aparati za gašenje ugljendioksidom služe za gašenje početnih požara na vozilima i objektima. Imaju dosta široku primenu u protivpožarnoj preventivi i najčešće se koriste za gašenje : - lakozapaljivih gasovitih i tečnih materija, - požara na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, - požara na mašinam i uređajima pod naponom struje (transformatori, uljne sklopke, rotacione mašine i slično do 12 000 volti), - požara tvrdih materija koje pri gorenju razvijaju visoke temperature, kao i drugih čvrstih materija kao što su drvo, papir, tekstil i slično. Princip rada ručnih i prevoznih aparata za gašenje ugljendioksidom je isti. Čelična boca aparata je napunjena ugljendioksidom ( CO2) pod visokim pritiskom u tečnom stanju. Pri aktiviranju aparata iz čelične boce izlazi ugljendioksid koji ekspandira u gasovito stanje, tako da, po izlasku iz aparata stvara mlaz koji služi za gašenje požara. Prenosni aparat za gašenje ugljendioksiom ( CO2-3 i CO2-5). Sastavni delovi aparata su
Screenshot_20250322_181206_Google.jpg
Не е точно тоа што го пишува тој сајт! CO2 гаси само пожари од класа Б, а не и од класа А каков што беше случајот во Кочани.

Пробај со вода да гасиш запален зејтин и ќе видеш како се распрскува и разгорува пожарот уште повеќе!

Последно уредено:
Член од
28 октомври 2019
Мислења
221
Поени од реакции
167
Имај во предвид дека со отворање на ваква тема може да навлечеме одреден тип луѓе да почнат со теории на заговор дека власи, масони или српски тајни служби ги саботирале прскалките со додавање запалив прашок за да креираат криза (и) во Македонија. :D
aaa ne ne, voopsto nemav takva namera, nitu sum sklona kon teorii na zagovori
prekinuvam so ova

Член од
19 март 2013
Мислења
3.615
Поени од реакции
5.619
aaa ne ne, voopsto nemav takva namera, nitu sum sklona kon teorii na zagovori
prekinuvam so ova

Еве да не се замараш веќе

Член од
21 октомври 2024
Мислења
72
Поени од реакции
280
Пораки кои предизвикуваат ежење.
Ајде пробај замисли си
За миг едно место
Eдно парче земја на југ
Може за тебе да биде рај
Тоа знај од нас зависи

Текстот само потсетува дека ништо не направивме за ова да е нашиот рај.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.921
Поени од реакции
22.053
А зошто Мицко се нафати да земе власт?
Зошто, што смени?
Само да го сликаат , многу е убав искривен штрбав манекен!
прво и најважно, дуи после 23 години власт е опозиција. од власт ги тргнаа но дуи има инфраструктура која толку години се таложела во институциите и ќе треба време за да се исчисти. ама ова за луѓе со меморија на рипка не важи. моментално само вмро има моќ да ги држи во опозиција, се друго значи нивно враќање назад.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.960
Поени од реакции
12.631
Член од
14 април 2012
Мислења
33.181
Поени од реакции
68.699
Не знам дали постов е за тука или не, денес видов доста промени низ Куманово, особено во угостителските објекти. Огромен број на кафетерии кои имаа маси на тротоари ги имаат повлечено, во многу кафетерии каде што се пушеше веќе нема цигари палење, во Помодоро удриле на сечење дрва зашто сфатиле дека може да паднат врз гости, ПП апарати наредени на секој ќош во сите објекти, евакуациони планови исштампани. Одредени кафетерии самите ставиле клуч. Фуфка.

Само да видиме до кога.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.642
Поени од реакции
10.639
Не знам дали постов е за тука или не, денес видов доста промени низ Куманово, особено во угостителските објекти. Огромен број на кафетерии кои имаа маси на тротоари ги имаат повлечено, во многу кафетерии каде што се пушеше веќе нема цигари палење, во Помодоро удриле на сечење дрва зашто сфатиле дека може да паднат врз гости, ПП апарати наредени на секој ќош во сите објекти, евакуациони планови исштампани. Одредени кафетерии самите ставиле клуч. Фуфка.

Само да видиме до кога.
Како беше она СЕКОЕ ЧУДО ЗА ТРИ ДЕНА...не ми се верува дека ќе ни дојде ум.

Kajgana Shop

На врв Bottom