Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
4 јануари 2008
Мислења
84
Поени од реакции
2
11 причини за да бидеш верник.

1. Подобра личност си.
2. Духовно си исполнет.
3. Шириш љубов.
4. Не си огорчен.
5. Не живејш од денес за утре.
6. Веруваш дека ќе имаш подобро утре.
7. Живееш помирно.
verata ne go pravi covekot. ne e taa merilo na dobrinata, ili veruvas ili ne.. ama od toa ne zavisi dali ke bides dobar ili los covek. jas nesum ubil nikoj ama ne zatoa sto taka rekol Bog tuku po moja sovest.

Ateistite ne si postavile nekoi pravila i zapovedi za da mozat ponatamu da gi krsat (kako na pr. stavate sliki od svetci iako verata veli ne) .. ili polesno da gi otstranat onie koi im smetaat (obvinuvajki gi za nepocituvanje)

3. Шириш љубов.
ajde more. site vernici se udirate vi gradi so poimot ljubov demek samo vas vi e dostapna.. pateticno..

Vazno e da se bide dobar covek. si veruval vo Bog ili ne, moralot sigurno ti go ovozmozuva pat do srekata!!

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
1. Подобра личност си.
2. Духовно си исполнет.
3. Шириш љубов.
4. Не си огорчен.
5. Не живејш од денес за утре.
6. Веруваш дека ќе имаш подобро утре.
7. Живееш помирно.
Ау, ова е неточно, произволно и навредливо. :wink:

C

Cool Hand Luke

Гостин
verata ne go pravi covekot. ne e taa merilo na dobrinata, ili veruvas ili ne.. ama od toa ne zavisi dali ke bides dobar ili los covek. jas nesum ubil nikoj ama ne zatoa sto taka rekol Bog tuku po moja sovest.
Конечно нешто попаметно од атеистиве... :) Само ако не веруваш во Бога и во живот после овој живот, можно е да бидеш по... како да кажам, по несташна или по грешна личност, се е тоа субјективно всушност, но мислам дека има влијание на повеќето...

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Гледам, гледам колку огорчени атеисти има на форумов, иначе, верувајте, немаше да ги постирам тие причини.
Разгледајте поубо. И не е навреда :wink:

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Вселената не настанала, таа постои од секогаш. Нема ни крај, ќе постои за секогаш.
Всуштност, не си во право. И Вселената, како и се` останато еден ден ќе престане да постои. Знаеш, кога ќе останат само црните дупки и ќе предизвикаат колапс. Е после тоа не знам ни јас што ќе се деси.:)

Инаку, на темава. Што е толку страшно да си верник? Ништо не губиш. Не сме ни стадо овци за стрижење од страна на Црквата (хелоу, напреднавме од времето кога се купуваа индулгенции) нити се чувствуваме „контролирани“ од некоја виша сила.

Тврдењата дека верниците се вакви или онакви се само производ на огорчени мали луѓе, и ништо повеќе. А огорченоста, драги мои, нема благе везе со религија.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Да видиме неколку уметници декларирани атеисти од 20ти век кои креативно и позитивно се изразувале.

Адамс

Автор на хумористични книги (Автостоперскиот Водич), радио сценарија, поборник за интернет технологија.

Вонегат

Голем политички хуманист кој ја напиша една од најгорчливите и црни книги Кланица Пет. Да, тажен, огорчен, често циничен, но ХУМАНИСТ.

Артур Кларк
Голем автор на Научна фантастика и популизатор на науката. Автор на познатата “2001 Вселенска Одисеја“

Асимов
Еден од најплодните писатели ,исто така на НФ. Има оставено купишта книги со навистина прекрасни идеи. Беше Претседател на American Humanist Asociation. Беше наследен од Вонегат.

Пинтер
Уште еден писател, познат политчки активист, кој меѓу се спротивставуваше на НАТО бомбардирањето на Југославија, сојузничкото окупирање на Ирак.

Буњуел
Влијателен филмски надреалист чии филмови се критика на општеството, човековата природа и др. Тој ќе каже “Фала Богу, уште сум атеист“.

Дејвид Гилмор
Познатиот член на бендот Пинк Флојд.

Куп горчливи луѓе, кои не шират љубов.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Taka narecenata gorcina koja izleguva od lugeto(atesisti), e zaradi nejzinata praznina tie sostojbata vo koja se naogaat ja narekuvaat polna ili za sebe mislata deka se ispolneti so +. toa e samo nivno svakanje tie samite nemaat blagodatna polnota vo hrista, koja se postignuva so zaednicarenjeto licno na covekot na Boga, taa blagodat edinstveno se dava vo Crkvata, i ja pretstavuva verata vo Boga koja e uslov za vistinski zivot. Iako spored nekoi od vas postojat "pricini" da se bide ateist, no postojat i tezi koisto dokazuvaat deka covekot treba da bide teist(del od Crkvata kako zaednica na narod vo hrista). razmislete za pricinite za ateizam kako nacin na ziveenje(umrtvuvanje) na duhot i na svoeto sopstveno "ego".

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Да видиме неколку уметници декларирани атеисти од 20ти век кои креативно и позитивно се изразувале.

Адамс

Автор на хумористични книги (Автостоперскиот Водич), радио сценарија, поборник за интернет технологија.

Вонегат

Голем политички хуманист кој ја напиша една од најгорчливите и црни книги Кланица Пет. Да, тажен, огорчен, често циничен, но ХУМАНИСТ.

Артур Кларк
Голем автор на Научна фантастика и популизатор на науката. Автор на познатата “2001 Вселенска Одисеја“

Асимов
Еден од најплодните писатели ,исто така на НФ. Има оставено купишта книги со навистина прекрасни идеи. Беше Претседател на American Humanist Asociation. Беше наследен од Вонегат.

Пинтер
Уште еден писател, познат политчки активист, кој меѓу се спротивставуваше на НАТО бомбардирањето на Југославија, сојузничкото окупирање на Ирак.

Буњуел
Влијателен филмски надреалист чии филмови се критика на општеството, човековата природа и др. Тој ќе каже “Фала Богу, уште сум атеист“.

Дејвид Гилмор
Познатиот член на бендот Пинк Флојд.

Куп горчливи луѓе, кои не шират љубов.

Дали јас негде реков дека атеистите не шират љубов?
Јас реков дека има НЕКОЈ на форумов кој е многу огорчен, кој си го мрази својот живот, па шо ќе остани за другите кој го опкружуват..
Затоа се/е огрочен/и.
Ако ти си со мувата на капата, или тој над тебе, или некој под мене, извини.
Дај кажи ми пост кај шо сум рекла: Атеистите не шират љубов, атеистите се лоши.
Јас кажав шо се верниците. Вие ако си замислувате дека атеистите се тотална спортивност на верниците, то е ваш проблем, ваша работа.
Не ми е јасно зошто се вреѓате.

И вие сте тие шо навредват. Прочитај во сите теми шо се во религија..Прочитај, види шо велите за нас..Преиспитајте се малце.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Ne e vo toa sto ATEISTITE ne sirat lubov, kako e mozno nekoj da ne veruva vo Hristos (ljubov), a da propagira ljubov, ve molam sepak ne velam deka vo niv nema ni malku ljubov ima no me e pravilno nasocena vo korenot, iaku i jas poznavam luge koi se ateisti i se "dobri", no nemozam da gi sporedam so Hristovite onie vistinskite. ne mi e celta da navredan nekoj ateist tuku samo da go iskazam stavot na crkvatas vo odnos na ateizmot, kojsto vo posledno vreme se poveke se propagira zaradi izgubenata vera vo Hristos i Negovata ljubov, kako pocetok na sekoe dobro delo.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ne e vo toa sto ATEISTITE ne sirat lubov, kako e mozno nekoj da ne veruva vo Hristos (ljubov), a da propagira ljubov, ve molam sepak ne velam deka vo niv nema ni malku ljubov ima no me e pravilno nasocena vo korenot, iaku i jas poznavam luge koi se ateisti i se "dobri", no nemozam da gi sporedam so Hristovite onie vistinskite. ne mi e celta da navredan nekoj ateist tuku samo da go iskazam stavot na crkvatas vo odnos na ateizmot, kojsto vo posledno vreme se poveke se propagira zaradi izgubenata vera vo Hristos i Negovata ljubov, kako pocetok na sekoe dobro delo.
Добро бе стварно не ве разбирам. Кој ви е сега бог? Исус или Господ? Јас колку што знам Господ рекол дека само еден е бог и дека тоа е тој. А за тоа дека атеистите се празни во себе е чиста глупост. Родителите на Тоше ептен беа верници како и самиот тој, и гледам Господ ги награди за нивното верување. Дајте не зафркавајте. И сега некој ќе одговори дека Господ ги зема добрите луѓе. Да, ги зема но остава зад себе преголема болка и тага. Тоа е вистинската слика за Господ ако воопшто постои. Со други зборови тој е себичен. А за Исус јас не знам дали воопшто има физички докази дека постоел. А што е со муслиманите што не го величат Исус? Дали тоа значи дека без разлика што и да прават ќе горат во пеколот? Највеќе ме нервира што се величи Исус а братот можеби и воопшто не постоел (=

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Isus i eden ipostas od troicniot Bog so edna sustina nedostapna za covekot.
Slucajot od tose e premnogu delikaten, samo neznam zosto napravivte od toj covek edno sovrseno bozestvo. Bolkata na roditelite a sto so bolkata na roditelite na drugite pocinati deca, sto oti nivnoto dete ne bilo "podobno " na Tose i ne zasluzuva pocit. Bolkata e taa na nas ne ostanuva nisto nisto drugo osven da se molime za pokoj na negovata dusa. Sepak covekot bese dobar, no toa da ne go koristime za negovo preizdignuvanje. bil humanitarec ima i mnogu drugi luge koi se humaniterci koi pomognale na nekoj poveke od tose ama od Hristijanska skromnost ne se zboruva. A so napravivte so Tose, abe svetec, nedaj Boze. Site znaeme za bolkata sto ne snajde so negovata smrt, ama da ne preteruvame. Pai samiot Hristos koga bil raspnat na krstot, zenite koi bile tuka placele zalosno od bolkata koja ja cuvstvuvale, no Hristos im rekol " Ne placete za mene placete za vasite sinovi!" (Kade e tuka porakata?).Razmislete dobro so slucajot na Tose Sepak bese golema licnost no da ne aboravame deka nikogas slugata (naemnikot), nemoze da bide pogolem od svojot gospodar.poz.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Добро бе стварно не ве разбирам. Кој ви е сега бог? Исус или Господ? Јас колку што знам Господ рекол дека само еден е бог и дека тоа е тој. А за тоа дека атеистите се празни во себе е чиста глупост. Родителите на Тоше ептен беа верници како и самиот тој, и гледам Господ ги награди за нивното верување. Дајте не зафркавајте. И сега некој ќе одговори дека Господ ги зема добрите луѓе. Да, ги зема но остава зад себе преголема болка и тага. Тоа е вистинската слика за Господ ако воопшто постои. Со други зборови тој е себичен. А за Исус јас не знам дали воопшто има физички докази дека постоел. А што е со муслиманите што не го величат Исус? Дали тоа значи дека без разлика што и да прават ќе горат во пеколот? Највеќе ме нервира што се величи Исус а братот можеби и воопшто не постоел (=
Ај оди речи им го ова на родителите на Тоше, ќе видиш шо ќе ти одговорат.

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
атеист???мене ми е човек кој живее само зашто се родил и дека треба да живее,и верува само во глупи работи.односно не верува во ништо.

C

Cool Hand Luke

Гостин
атеист???мене ми е човек кој живее само зашто се родил и дека треба да живее,и верува само во глупи работи.односно не верува во ништо.
Грубо но прилично вистинито. Само мислам дека луѓе кои што се целосни атеисти не постојат, или се многу ретки. Постојат би рекол поскептични и по нескептични луѓе.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
I jas mislam deka celosno ateisti ne postojat, bidejki dens sekoj go spomnuva Gospodovoti ima. A imak nekoj mislat deka se celosno ili delumno "neverni", sto baraat na forumov???(za religii)

Kajgana Shop

На врв Bottom