Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Тоа што го спомнуваме Господовото име е од културолошки и јазични причини, а не од религиски. Со други зборови, некои фрази едноставно се такви и ниту ми пречат ниту мислам да ги менам.

Всушност, вие верниците правете богохулие секојпат кога го спомнете неговото име затоа што ако не се лажам една од 10-те заповеди е да не се спомнува на празно. Еве некои примери кога се користи така: „Збогум“ (Со Бог), Божеее, Бог да чува и многу други фрази.

Значи прашањето не е какви атеисти сме ние, целосни или нецелосни, туку какви верници сте вие кога секојдневно ја прекршувате (барем) една од заповедите.

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Тоа што го спомнуваме Господовото име е од културолошки и јазични причини, а не од религиски. Со други зборови, некои фрази едноставно се такви и ниту ми пречат ниту мислам да ги менам.

Всушност, вие верниците правете богохулие секојпат кога го спомнете неговото име затоа што ако не се лажам една од 10-те заповеди е да не се спомнува на празно. Еве некои примери кога се користи така: „Збогум“ (Со Бог), Божеее, Бог да чува и многу други фрази.

Значи прашањето не е какви атеисти сме ние, целосни или нецелосни, туку какви верници сте вие кога секојдневно ја прекршувате (барем) една од заповедите.
ако гледаме каде се спомнува бог,ќе најдеме и полоши места:smir:
туку да оставиме тоа.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
атеист???мене ми е човек кој живее само зашто се родил и дека треба да живее,и верува само во глупи работи.односно не верува во ништо.
Naukata za tebe e glupa rabota??? :tapp:

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Јас верувам во она што го гледам и чувствувам. Бог е во срцето и разумот, а не некаде.

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Јас верувам во она што го гледам и чувствувам. Бог е во срцето и разумот, а не некаде.
А се сметаш ли за православен христијанин? Затоа што според ова што го кажа ми звучиш на агностик, какви што всушност се и највеќето Македонци.

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
науката ја измисли кој???
не велам дека е глупа,наука и атеист е сосем различно ако мислиш на тоа....:smir:
naukata e mehanizam na crkvata / makar sto vo erata na inkvizicijata letaat glavi na "genijalci" - kolateralna steta.
darvin e stipendiran od anglikanskata crkva - inaku od kade sredstva da se setka niz svetot da sobira trevkii i sporeduva zivinki :smir:
mozebi sega seto ova e daleku klisirano - pa onaka radi imidz :smir::smir:

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
науката ја измисли кој???
не велам дека е глупа,наука и атеист е сосем различно ако мислиш на тоа....:smir:
Ne vikam deka nauka i ateist e isto. Vikam deka ateistite namesto da veruvaat vo Bog, veruvaat vo naukata i naucnite objasnuvanja za nastanuvanjeto na svetot, na covekot itn. namesto da veruvaat vo toa sto go veli religijata.

A ti rece deka ateistite veruvaat vo glupi raboti, znaci mislis deka naukata e glupa.

Ama eve sega vikas deka naukata ne bila glupa.

Sega kazi: naukata e glupa ili ne? Ako ateistite veruvaat vo naukata dali toa znaci deka veruvaat vo glupi raboti?

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
атеистите не веруваат само во наука,па да се глупи заради науката.
ако си атеиста кажи во што веруваш освен во наука па ќе го добиеш одговорот:smir:

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
атеистите не веруваат само во наука,па да се глупи заради науката.
ако си атеиста кажи во што веруваш освен во наука па ќе го добиеш одговорот:smir:
Veruvam vo sebe, veruvam vo seto ona sto go gledam i sto go cuvstvuvam, kako i vo se za sto ima dokaz deka postoi.

Vo Gospod ne veruvam, zasto smetam deka ne postoi nekoj koj sto go sozdal svetot i se na nego, vklucuvajki ne i nas lugeto, i deka istiot toj kontrolira se, ne gleda i ne kaznuva za se sto ke zgresime.

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Veruvam vo sebe, veruvam vo seto ona sto go gledam i sto go cuvstvuvam, kako i vo se za sto ima dokaz deka postoi.

Vo Gospod ne veruvam, zasto smetam deka ne postoi nekoj koj sto go sozdal svetot i se na nego, vklucuvajki ne i nas lugeto, i deka istiot toj kontrolira se, ne gleda i ne kaznuva za se sto ke zgresime.
извини брат али мене не ме контролира никој,верувам во бога,ти веруваш во тоа што гледаш така,а знаеш дека некои работи не се гледаат со голо око.слободна волја не коментирам ништо друго.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
извини брат али мене не ме контролира никој,верувам во бога,ти веруваш во тоа што гледаш така,а знаеш дека некои работи не се гледаат со голо око.слободна волја не коментирам ништо друго.
мислиш на оние работи што се гледаат со микроскоп или телескоп?
ако мислиш на тоа тогаш незнам дали некој успеал да го види господ со што и да е:uvo:

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
Znam. Zaradi toa i rekov deka veruvam vo toa sto go cuvstvuvam i veruvam vo ona za koe ima dokaz deka postoi.

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
имаш 18??? твоите веруват во нешто?одаат во црква?ли џамија?
кога ќе почине некој близок од твоја роднина (недај боже)не сфаќај погрешно,што му правите??? го фрлате на улица?

Kajgana Shop

На врв Bottom