Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Го имам читано Лајбниц, а он ептен утнал, не е ствар дали има повеќе добро од зло него зошто воопшто зло ако Бог е апсолутно мудар, добар и моќен. Тоа него го побил Шопенхауер кој рекол наместо Лајбницовото „Овој свет е најдобар од сите можни светови!“ може да кажеме „Овој свет е најлош од сите можни светови!“

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Го имам читано Лајбниц, а он ептен утнал, не е ствар дали има повеќе добро од зло него зошто воопшто зло ако Бог е апсолутно мудар, добар и моќен. Тоа него го побил Шопенхауер кој рекол наместо Лајбницовото „Овој свет е најдобар од сите можни светови!“ може да кажеме „Овој свет е најлош од сите можни светови!“
Па фала богу дека Шопенхауер тоа ке го каже, мислам не се очекувало од него нешто друго да каже, исто така и Волтер се исмева на Лајбниц но тоа не значи дека Лајбниц ја промашил работата како што ти така кажуваш или Шопенхауер.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
да, Волтер ептен убаво покажал ме потсети да. Знаеш шопенхауер вика вака ако овој свет е дело на апсолутно мудар добар и моќен Бог, тогаш прво ќе нема смрт, ќе нема старост и болести а ќе немаше ни злоба како карактеристика на човечката природа. Значи ние веќе ќе се раѓавме во рајот имено светот ќе беше рај. Е сега злото се препишува на Ѓаволот иако нема дуализам ни во христијаството ни во Исламот имено Бог е суверен, значи по негово допуштение Ѓаволот прави зло но не е друг Бог како кај гностиците и дуалистите кои верувале дека два Бога паралелно постојат од кој доброто е само од Бог а лошото од ѓаволот бидејќи не можеле да се помират со ставот дека злото доаѓа од Бог.
Добро што го спомна Волтер, он исто како Шопенхауер ја побива слободата на волјата, поим воведен да се окриват луѓето за својата злоба а не Бог, као демек луѓето грешат онака а можат ако сакаат да бидат разумни и добри, хумани солидарни итн. Но, луѓето постапуваат во склад со својата природа суштина, добар човек се раѓа таков е добар, сака да помогне жалостив, а лошиот има таков карактер не го бива, ко што вели Библијата лошото дрво дава лош плод, значи таа злоба кај луѓето потекнува од Онаа сила која ги создала, и тоа е некаква несвесна неразумна енергија која создава омраза, завист, злорадост итн. Добар пример за слободата на волјата дава Волтер во Кандид, кога му велат на заробениот Кандид бирај, имаш слободна волја бирај или сто стапа или куршум во чело, а да ме пуштите да си одам?? е тоа нема. Значи секогаш посилните мотиви ги детерминираат нашите постапки. Бог едино ќе се докаже ако после смртта бидеме вечни, но останува нејасно зошто сега не оди по судбата и маката на секого, зошто дозволил различни поими за него имено различни религии па сите викаат не нашата вера е права а вашата не, он како суверен секако може да направи се да е ок како што ќе биде во рајот нели тамо нема да биде досадно иако ќе биде се идеално. Одговорот од типот луѓето сами грешат оти имаат слободна волја не држи бидејќи тогаш ако можат да го изберат така лесно доброто, зошто го избираат злото? Луѓе лесно не можат да откажат цигари, дрога или алкохол но ако имаат слободна волја они би можеле многу лесно да бидат совршени, но склоноста кон грев која ја негира слободата на волјата не им дава. Затоа Августин и Калвинистите застапувале теза дека Само Божјата милост може да не спаси од злото и смртта, значи ако некој сака да биде спасен ќе работи колку може да биде ок, но свесен е дека не е слободен бидејќи е во светот меѓу луѓето, не може да избегне земјотреси, катастрофи, несреќи. Тоа е.

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Чекај малку ако постои супериорно битие кое го создало светов и ни дало на нас можност да знаеме дека може подобар свет, нели можеби тоа е направено за да ние сознаеме за себе преку спознавањето на злото. Доколу нашата судбина е детерминирана тогаш не би можеле да избираме ни помеѓу стапот и куршумот.
Ние сме паднати по природа и мораме да го преминеме тоа.

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:Ako go razbrav dobro nihilista pisa deka ako e bog semojken nema da ima zlo ke napravi da go nema zloto...Pa zosto ne go pravi toa a?? Kade ste vernici da objasnete. I imam odgovor na prasajneto deka se vrajkame nazad.
ODGOVOR: Naukata ja ponistuva verata i moznosta deka bog postoi,sto znaci deka toa se dve razlicni nesta bog i nauka.Pa vaka Ako naukata go nosi svetot napred so svoite otkritija i texnologijata togas bog go vraka svetot nazad.
Ako ne postoi nauka i site veruvame vo bog zamislete kako ke ziveevme sega???ke ziveevme bez struja sto e najloso i bez seta druga tehnologija.(mracno vreme)
I ako ne postojat ateisti koi se borat da dokazat nesto i pruzat otpor na vernicite togas neznam sto ke bide so svetov.

No edno me buni Ako site veruvaat vo bog mozno e i da ne postoi zlo.so eden zbor UTOPIJA.nema d aima ubistva i vojni.Ke vladee mirot sto znaci deka samo taka moze da se unisti zloto,silata na bog e vo nas.

Toa e koga treba da se odlucis dali ke veruvas vo bog kolku i da e izmislen i ke ima mir na sekade no svetot ke zapadne vo mracno doba. ili nema da veruvas vo bog i ke veruvas vo naukata,ke go nosis svetot napred no ke postojat ubistva i vojni..

Ima nekoj nekakov odgovor na ova??

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.316
Па сега...ако нема добро во човек...во човештвото.

Основата дали и колку се почитува од нас кои велиме дека има Бог? секојдневно? Да не збориме за другите дејствија и понашање кое треба да се има (дали се прекрстува пред јадење, дали благодари за храната, дали барем 1-2 пати во месецот иде во црква -а би требало почесто). Значи (најверојатно) многу малку тоа го прават, а сакаат секоја молба да им се слушне.
Пример
1. Јас сум Господ твој, да немаш други богови освен Мене.

2. Не прави идол, ниту каква слика, од она што е горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата под земјата; да не им се клањаш, ниту да им служиш.

3. Не изговарај го напразно името на Господа, Твојот Бог.

4. Помни го денот за почивка, за да го празнуваш; шест дена работи и сврши ги во нив сите свои работи, а седмиот ден е почивка на Господа, твојот Бог.

5. Почитувај ги татко си и мајка си за да ти биде добро и долго да поживееш на земјата.

6, Не убивај.

7. Не врши прељуба.

8. Не кради.

9. Не сведочи лажно против својот ближен.

10. Не пожелувај ништо што е туѓо.
Дали некој може со чиста совест да каже дека макар една од овие реченици, заповеди (за атеистите минус првите четири) не прекршил? А според лудилото во светот, па и кај нас, се сомневам дека истите се почитуваат -макар чисто како стил на живот, ако веќе не се верува во Бог. Што знам, можда е ова дел од она зошто (некому) се случуваат лоши работи низ светот. Полни сме со гнев, омраза, омаловажување, садистички поглед на свет... кон други и на крај и кон себе.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
абе ај добро за тоа шо се „карате“ на еден начин,еве, подобро да речам, дебатирате во врска со тоа дали бог постои или не,па дали има рај или пекол...нормално секој си има свое мислење....АЛИ АУДИО ЗАПИС ОД ПЕКОЛОТ?! немој не ме радуј работава:pos: miki1...извини вака...ама изглеа за тебе не постои нишо друго освен религија,вера и бог...зарем се шо ти се случувало во животот било од бог дадено,или тој ти помагал во се? си пробал да напраиш нешо сам,без ничија помош,без да помислиш на бог? :toe: мислам стварно...ептен фанатик си...
„...Без Мене, не можете да направите ништо...„, вели Исус, Господ Бод.
Ајде, обиди се самиот нешто да сториш без Божјата милост, која сеуште те остава во живот па така имаш можност да пишуваш постови на форумов.
Да, на прво место во животот се Бог и верата во Него, а со Негова помош, доаѓаат и сите тековни потреби и активности.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ајде, обиди се самиот нешто да сториш без Божјата милост, која сеуште те остава во живот па така имаш можност да пишуваш постови на форумов.
Да, на прво место во животот се Бог и верата во Него, а со Негова помош, доаѓаат и сите тековни потреби и активности.
-Ехе хе:vozbud:.....колку ли само работи сум направил без него...

-За кого како.....кај многумина не е ни последното дупче на свиралото...:helou:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
neli imate slobiodna volja a niso ne mozete bez Nego pa ete ti sudbina, neli i zloto koe go pravat lugeto e ]„...Без Мене, не можете да направите ништо...„, вели Исус, Господ Бод. Ha ha vam ako vi e jasno u toa crpkata naaaa!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
neli imate slobiodna volja a niso ne mozete bez Nego pa ete ti sudbina, neli i zloto koe go pravat lugeto e ]„...Без Мене, не можете да направите ништо...„, вели Исус, Господ Бод. Ha ha vam ako vi e jasno u toa crpkata naaaa!
Добро примети, уште еден бисер на религиозноста.
Имате слободна воља ама се е пишано, судбина, предодредено.
Имате слободна воља ама без него неможете да направите ништо.
Каква е таа слододна воља?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Личната слободна волја од секој поединец, треба да се прилагоди кон Божјата волја. Таквиот склад, дава осмислен и целисходен живот, а притоа, поединецот не се претвора во аморфна маса, туку и понатаму ги задржува своите вродени особини и дарови, но под влијание на Божјата волја, со која треба да сме во склад, тие особини и дарови доаѓаат до израз и даваат праведни плодови-дела, а не дела во функција на своеглавоста или дела во служба од лукавиот.

A

ateist

Гостин
но под влијание на Божјата волја, со која треба да сме во склад, тие особини и дарови доаѓаат до израз и даваат праведни плодови-дела, а не дела во функција на своеглавоста или дела во служба од лукавиот.
1) кое е ВЛИЈАНИЕТО на божјата волја ? -- како велиш
и која е божјата волја

2) кој се тие ПРАВЕДНИ плодови- дела ?

3) која е службата на лукавиот (???) ?

оти вака е обично паролаштво !

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Личната слободна волја од секој поединец, треба да се прилагоди кон Божјата волја. Таквиот склад, дава осмислен и целисходен живот, а притоа, поединецот не се претвора во аморфна маса, туку и понатаму ги задржува своите вродени особини и дарови, но под влијание на Божјата волја, со која треба да сме во склад, тие особини и дарови доаѓаат до израз и даваат праведни плодови-дела, а не дела во функција на своеглавоста или дела во служба од лукавиот.
Мики зошто пишуваш вакви небулози?

Од ова твоето може да се заклучи само дека се претвора во уште една овца во стадото кое го водат на „пасење’’ или „клање’’.....колективно.:helou:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики зошто пишуваш вакви небулози?

Од ова твоето може да се заклучи само дека се претвора во уште една овца во стадото кое го водат на „пасење’’ или „клање’’.....колективно.:helou:
„Ем шуто, ем боде„-македонска народна, но и поучна.

Демек, ако останеш своеглав, и демек, ако „...мислиш со својата глава...„, демек саде така ќе станеш „свој„ и демек, саде така ќе откриеш дека водата е мокра...

1) кое е ВЛИЈАНИЕТО на божјата волја ? -- како велиш
и која е божјата волја

2) кој се тие ПРАВЕДНИ плодови- дела ?

3) која е службата на лукавиот (???) ?

оти вака е обично паролаштво !
1. Тоа е благодатната несвтоерна енергија од Светиот Дух, преку која членовите од Цркава, истрајуваат во својот пат кон Христа.
2. Праведни плодови, се сите добри дела кои личноста ги чини во слава Божја и за свое спасение.
3. Службата на лукавиот е секое злодело, почнувајќи од лагата па „на даље„.

Така, не се работи за никакво паролаштво: паролаштво, памфлети, небулози. ветувања за „боље сутра„ има само во твојот „никад„ непрежален, но и недочекан комунизам.

mrz

Член од
2 јуни 2009
Мислења
14
Поени од реакции
0
Мики брат и самиот Господ да ти го чита ова шо го пишуваш ќе ти се смее. Не биди толкав фанатик за твое добро ти зборувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom