Плински уреди

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Dali znae nekoj kolku otprilika kosta da se montira plinski ured na Corsa 1.0 od 2001 god.? Blagodaram
Кај Opel Corsa 1.0, 2001, најдобра варијанта е да се вгради секвентен плински уред со торусен резервоар (наместо резервното тркало). Цената на италијански секвентен плински уред со торусен резервоар кој беспрекорно ќе работи на Корсата е 570 еур.
Фирмите кои вградуваат плин, нудат и различни опции за плаќање на рати – кредити и картици. За тоа може да се информирате таму кај што ќе монтирате. Кај нас во Плимонт може со било која кредитна картица или преку наменски кредит (преку Стопанска Банка) за кој ви е потребно: лична карта – копија, платена сметка од телефон, струја или вода – копија, потврда од работа со просечни месечни примања и декларација за прием од последните два месеци (нема потреба од жиранти).

Слики од Корса со вграден плински уред

--- надополнето ---

Дечки ако сменам плински уред дали треба да вадам и нов А тест??
Доколку се намонтира нов уред, законски мора повторно да се иде на атест. И да се промени некој дел од постоечкиот уред, по закон мора да се оди на реатест. Меѓутоа, јас не сум сретнал некој да отиде на атест, кога веќе има заведено во сообраќајна.
Не е масовна појава да се менуваат уреди, и никој од надлежните институции не размислува во тој правец за да дефинира начин на проверка.
Да беше уредот во твојата кола италијански (Ланди Рензо или Ловато) ќе го средевме да работи како што треба. Вака, единствено што можеме да помогнеме, пред да се решиш на комплетна промена на уредот, е да ја оставиш колата кај нас 2 до 3 дена.за да се обидеме да направиме нешто со постоечкиот.

Yan Gillan

Iron Maiden - my religion
Член од
12 мај 2006
Мислења
642
Поени од реакции
19
Dali moze da mi kaze nekoj dali ako staam plin u fiko ke pomine na atest ?

GestapoSS

Нема
Член од
18 јануари 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Плимонт фала на понудата меѓутоа ја ке ја мужам ксарата кај и да е,е сеа што информација ми треба од вас....
Дајте искуство плински уред на Opel Vectra caravan 1.6 16V 1998 година....најверојатно ке ја зиам вектрата така да само што ке ја зеам планирам потхитно да дојдам кај вас,и муабетот ми е дали колата ќе го прифати плинскиот уред како што треба а не како што е случајов со мене сеа..трагикомичен у пм (извинете на речник)
Фала однапред и поздрав

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Dali moze da mi kaze nekoj dali ako staam plin u fiko ke pomine na atest ?
да... не гледам зашто не би прошло... по логика на работите фиќо и неговата технологија на моторот не е ништо поинаква од југо 45... се е исто... ама баш исто...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Прашање за Плимонт:

Колку чини вградување на плински уред во ФИАТ Браво, 1.4 90 КС произведен 2009 година.

Благодарам!

Член од
2 април 2009
Мислења
9
Поени од реакции
0
Zdravo, imam Toyota rav4 vvt-i 2.0 (2008god.) sakam da mu stavam plin ama mnogu luge me sovetuvaat da ne stavam pri bidejki mozela da mi zariba masinata (rav4 ne podrzuvala plinski ured), a drugi luge pa vikaat deka toa nema vrska, jas ednostavno neznam sto da pravam pa zatoa ako moze da mi dadete nekoj sovet.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Zdravo, imam Toyota rav4 vvt-i 2.0 (2008god.) sakam da mu stavam plin ama mnogu luge me sovetuvaat da ne stavam pri bidejki mozela da mi zariba masinata (rav4 ne podrzuvala plinski ured), a drugi luge pa vikaat deka toa nema vrska, jas ednostavno neznam sto da pravam pa zatoa ako moze da mi dadete nekoj sovet.
како може машина-моторот да зариба затоа што е на плин? може само да има правилно и неправилно поставен плин... а моторот си е мотор... има клипови, карики, вентили... и тоа е кај сите коли исто, па дури и кај рав-от... така да мене не ми е јасно како може тоа да биде...

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Прашање за Плимонт:

Колку чини вградување на плински уред во ФИАТ Браво, 1.4 90 КС произведен 2009 година.

Благодарам!
Здраво
За Фиат Браво од 2009 год предвидено е поставување на секвенционален тип на плински уред, цената е 540 евра со цилиндрична боца, 570 евра со кружна боца која се поставува на место на резервно тркало.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Здраво
За Фиат Браво од 2009 год предвидено е поставување на секвенционален тип на плински уред, цената е 540 евра со цилиндрична боца, 570 евра со кружна боца која се поставува на место на резервно тркало.
Благодарам, ќе го известам дечкото, па можно е и да дојде кај Вас.

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Плимонт фала на понудата меѓутоа ја ке ја мужам ксарата кај и да е,е сеа што информација ми треба од вас....
Дајте искуство плински уред на Opel Vectra caravan 1.6 16V 1998 година....најверојатно ке ја зиам вектрата така да само што ке ја зеам планирам потхитно да дојдам кај вас,и муабетот ми е дали колата ќе го прифати плинскиот уред како што треба а не како што е случајов со мене сеа..трагикомичен у пм (извинете на речник)
Фала однапред и поздрав
Здраво GestapoSS,
Во реалност и Цитроенот не би требало да ти прави проблеми, мада тој спаѓа во групата проблематични возила кои бараат посебно внимание при монтажа и калибрирање на уредот.
Вектрата е возило со стабилен софтвер и стабилен мотор и не треба да очекуваш никаков проблем. Таа спаѓа во групата на лесни возила за калибрација. Во овие возила се вградуваат два типа на мотори 1.6 16V, од кои едниот е доста незгоден за монтажа и треба да се внимава, а другиот е лесен и во поглед на монтажата.

--- надополнето ---

До Doniks
Поздрав
Toyota RAV 4 vvt-I 2.0 спаѓа во групата на возила кај кои може да дојде до оштетување на вентилите на глава од користење на плински уред. За да се минимизира оваа појава, потребно е сервисот кој ќе го монтира уредот да постави систем за ладење и подмачкување на вентилите Flash Lube, а за сигурно да не дојде до појава на оштетување на вентили, треба да се избегнува да се вози на високи вртежи на подолги релации.

Неколку фотографии од RAV 4 со вграден плински уред

D&E

Член од
15 февруари 2009
Мислења
87
Поени од реакции
1
Цената на секвенционалните плински уреди од Италијанско производство, меѓу кои и Ланди Плус Макс, со плинска боца кај резервно тркало со зафатнина од 43 литри, изнесува 570 евра (35,050 денари)

Фотографии од вграден плински уред Ланди Плус Макс на Rover 214 SI

Торусна плинска боца на место на резервно тркало
.

Плински уред – моторен дел

Позиција на полначка за плин

Контролно копче на плинскиот уред поставено ма шалт-табла

Дали овој Ровер спаѓа во проблематични возило, и дали има некој проблеми доколку се стави плински уред, да напоменам има пластична грана! Фала однапред Плимонт!

Член од
2 април 2009
Мислења
9
Поени од реакции
0
Iskreno postavuvam prasanje i bi sakal da dobijam iskreni i korekni odgovori, jasno od lica koj profesionalno se bavat so montaza na plinski sistemi. Dali e pametno da se vgradi plinski sistem na Toyota RAV4 ( ja ima objasneto na gorniot post) zatoa sto od dosegasnive pristignati odgovori svativ deka sepak postoi golema opasnost od stradanje na ventilite, jasno ne bi sakal toa da mi se sluci.

Na koj nacin i go resavate ovoj problem i dali 100% go resavate problemot so ventilite t.e garantirate li deka so toj plinski sistem ne nastanuva ostetuvanje na ventilite?
Dali vo praksa imate montirano na Toyota RAV4 2008 godiste?
Spored vas koj pliski sistem e podoben za ova vozilo i kolku cini?
ODNAPRED VI BLAGODARAM,veruvajte navistina sum vo golema dilema ako ja utnam rabotata t.e VIE JA UTNETE (ako vie mi montirate) ke imam golemi privatni posledici.

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Дали овој Ровер спаѓа во проблематични возило, и дали има некој проблеми доколку се стави плински уред, да напоменам има пластична грана! Фала однапред Плимонт!

D&E, независно каква е всисната гранка, мора да се монтира секвентен тип на уред, бидејќи кај овој тип на уред невозможно е да дојде до повратна детонација. Доколку се монтира друг тип на уред (постар тип), и да е метална всисна гранка, повратната детонација ќе оштети некој од сензорите кој се сместени на самата всисна гранка, а и куќиштето на филтерот.
Второ, роверот од фотографиите е со semi sequent тип на вбризгување, или, по наше, полусеквентен тип на вбризгување (два излаза од бензинскиот ECU ги контролира четирите бензински инјектори). Поголемиот дел од возилата кој имаат полусеквентен тип на вбризгување на гориво, меѓу кој и роверот, се проблематични при калибрирање на плинскиот уред, и бараат посебно внимание. Меѓутоа, зборот проблематичен, е тежок збор, потребно поголемо внимание во поглед на монажата на плинскиот уред и неговата калибрација. Инсталатерот на плинскиот уред нема право (при евентуален проблем) да ти соопшти дека неможе да го отклони проблемот бидејќи тоа возило е ровер.
Пример, колегата од канцеларија кој ги прима возилата овде, потоа ги предава со вграден плински уред, не ни знае дека роверот е ,,тежок" за калибрација. Тој го прима возилото во исправна состојба, и такво го враќа, откако ќе му соопштиме од сервис дека кај возилото е завршено вградувањето на плински уред и е пуштено на плин, и да го повика сопспственикот на тоа возило.

--- надополнето ---

Iskreno postavuvam prasanje i bi sakal da dobijam iskreni i korekni odgovori, jasno od lica koj profesionalno se bavat so montaza na plinski sistemi. Dali e pametno da se vgradi plinski sistem na Toyota RAV4 ( ja ima objasneto na gorniot post) zatoa sto od dosegasnive pristignati odgovori svativ deka sepak postoi golema opasnost od stradanje na ventilite, jasno ne bi sakal toa da mi se sluci.

Na koj nacin i go resavate ovoj problem i dali 100% go resavate problemot so ventilite t.e garantirate li deka so toj plinski sistem ne nastanuva ostetuvanje na ventilite?
Dali vo praksa imate montirano na Toyota RAV4 2008 godiste?
Spored vas koj pliski sistem e podoben za ova vozilo i kolku cini?
ODNAPRED VI BLAGODARAM,veruvajte navistina sum vo golema dilema ako ja utnam rabotata t.e VIE JA UTNETE (ako vie mi montirate) ke imam golemi privatni posledici.
Во Toyota RAV4 2008 godiste , како и на сите возила од гамата на тојота, вграден е стабилен мотор со стабилно вбризгување на гориво. Ова го пишувам од причина да сите прашања кои си ги поставуваш за да одлучиш ,за или против плински уред во Toyota RAV4 , едноставно заборави ги. Toyota RAV4 работи перфекно на плин. Целата своја енергија дали ќе вградиш плински уред или не, насочија во поглед на вентили на главата, дали ќе изгорат или не, што е голем проблем , доколку се случи. Со моменталните цени на горивата, во плимонт е пренатрпано со работа, се чека по неколку дена за термин, така да, минорно е да пишувам постови за да те убедам да вградиш плински уред. Само сум реален, и ќе го повторам претходниот одговор. Ако секојдневно возилото се вози на отворен пат (под високи вртежи), повеќе од реални, се шансите да изгори некој вентил. Доколку се избегнува подолго возење на високи вртежи, ќе нема проблем.

Го прашав директорот за гаранција за вентилите. Гаранција ќе одобри (за сигурно ќе проверам деновиве со Landi Renzo, ќе мора тие да застанат зад гаранцијата бидејќи ја нудат таа опција), доколку се вгради плински уред со split fuel софтвер. погледни го линкот подолу

http://www.plimont.com/galery4/index.php?/category/126

За да го сватиш линкот: додека возилото е на плински погон, плинскиот ECU (компјутер), ќе дозволи и бензинските инјектори да дозираат мало количество на бензин.
Pozdrav

Член од
14 август 2010
Мислења
104
Поени од реакции
22
prasanje do plimont,a moze i do drugite

PLIMONT ste mi pisale na e-mail deka na motorcikl ( 50ccm)moze da se vgradi plinski ured ama ne mozelo da se atestira... jas vi pisav ne znam dali ste ja primile porakata. dali ima nekakva sansa na tomos bt50 da se montira toj plinski ured normalno so pomala plinska boca... motorot nema vodeno ladenje... ako ima sansa sum zainteresiran kazete mi cena i ako treba i ke menjam nesto na motorot za da nema problemi pri vgraduvanjeto najmnogu sum zainteresiran za ovaa opcija poradi rastot na cenite na benzinite, a bogami mojov motor bagi trosi cekam odgovor

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
.....И воала... БИ секвенционален уред на рено 19... после еден цел работен ден, и мачење на екипата во плимонт, едно рено 19 доби секвенционален уред, т.е. плин на дизни. од сам старт, да кажам дека се осека разликата во влечење, снагата му се зголеми на плин, уште за некој ден да пројде па ке ви кажам и за потрошувачката... ниеден до сега не се осуди на рено 19 да става секвенционален уред... само плимонт скршија нога и одлучија......

значи секој што сака да монтира плин со дизни, а има некое од следниве возила:
рено19, рено 21, рено сафран, или волво кое е со производство од 1989 до 1995, нека повели во плимонт, само они ке му наместат таков плински уред....

да потсетам само зашто е плин со дизни подобар од плин на плочка:

-помалку троши,
-по стартно е
-загубата на снагата е минимална
-по сигурен е како уред
-може и мора да се штелува компјутерски а не со вентили
-електрониката му работи на плин (саух, ланда сонда, сензори и слично) исто како и на бензин...

поздрав до плимонт

Kajgana Shop

На врв Bottom