Писатели, јавете се! :)

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.735
Поени од реакции
13.499
brat ubava e idejata za pisuvanje na knigi megutoa deneska profitot od ova go gledam da napises nekoe epten neverojatno scenario i da probas da go sitnes i da se napravi nekoj film od koj ti ke se zbogatis sto se sansite mnogu mali skoro nikakvi
eh da imavme barem i nie nekoj nas holivud ili barem nekoe studio za vakvi raboti da se zaangazira malku
Интересно е како ги сврзуваш пишувањето на книга како стриктно тоа мора да биде професијата од која се вади леб.

Не мора. Може од хоби.

Што е во врска со мене, ме фаќаат кризи на инспирација. Како сега на пример. Долг период на суша. Или пак веќе го немам тој концепт што порано го правев. Или се работи за презаситеност од минатото, а сеуште трагам во него да најдам некаков мал изблик на инспирација, која посекако нема шанса да ја пронајдам. А новиот свет каде сум, не ветува многу. Се` ми е некако махинално и пренатрупано со рутини. Можам да пишувам за нив, но со тоа би се „сврстал“ во групата на блогерајот. А некако тоа ми е заморно, земајќи во предвид дека ги читам чат-пат колумнистиве и ми изгледаат слични ко јајце на јајце. Затоа во последно време малкутемина мои пишани дела ми личат повеќе на кратки раскази полни со сегашност и моментна состојба. Не дека го потсмевам ваквиот труд, туку некако презастапен е.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Мислам дека најефикасен начин е да се стави сметка (ако е можно тоа во МК) на вебот за може да донира секој колку смета дека треба. Ти си геј и живееш во регион кој не егејфрендли и тоа може да го искористиш :)
Извини, ама ми промакнува што всушност сакаше да кажеш. Не сфатив што има врска тоа што го пишав, со отварање сметка, и истото со мојата сексуална ориентација? :/

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
На една трибина слушнав интересна поделба ан писателите на градинари и на архитекти.
Архитекти се оние писатели кои имаат скица, планови како ќе тече делото, како ќе се однесуваат ликовите етц, а градинарите се поопуштени. Влегуваат во градината, кинат коров ако треба, садат и пресадуваат.

Како пишувате вие?
Јас не дека сум се занимала сериозно со пишување, но се’ што сум напишала, имам чувство како само да се пишува. Ликовите ме заебаваат, приказната не ме слуша. :)
--- надополнето: 30 мај 2013 во 00:11 ---
Извини, ама ми промакнува што всушност сакаше да кажеш. Не сфатив што има врска тоа што го пишав, со отварање сметка, и истото со мојата сексуална ориентација? :/
Има автори кои си ставаат пејпал или што знам што. Ако мене ми се допаѓа тоа што го пишуваат, тогаш донирам колку сметам дека треба и на тој начин се финансираат. Не знам дали е тоа можно во Макеоднија.
Твојата сексуална ориентација е нешто што треба да го искористиш.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Генерално секогаш има по некоја нова приказна што може да се раскаже. Супер е ако знаете да раскажете нешто. Но кога се сака да се пренесе нешто на луѓето, нешто како пофилозофска литература, тогаш навистина се` е веќе кажано, нема револуции во ова време, нема борби за права, нема неоткирени правци во филозофијата, нема кој да те следи или почитува за тоа што го зборуваш, луѓето се или незаинтересирани, или пак претешко се задоволуваат со било што.

Онда оние што би сакале да пишуваат нешто со порака, би биле прочитани од 10 луѓе кои само можеби би ги сфатиле, зошто луѓето, преплавени во хаосот од ставови кои би можеле да поттекнуваат од било кој, не знаат да испоштуваат, веќе слушнале многу подобро, критикуваат без да се задлабочат, други нешта им се приоритет.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Твојата сексуална ориентација е нешто што треба да го искористиш.
Другово те разбрав, да, баш пред некој ден еден другар ми го посочи paypal, кој е исто член на deviantart, а paypal е главен посредник преку кој се врши исплаќање меѓу луѓето.

Само цитираново не сфаќам. Сакаш да кажеш треба да пишувам на таа тема нешто? Ако не е тоа што мислеше, навистина извини, не разбирам :unsure:.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 01:03 ---
Инаку Лангелина, на прашањето што го постави, во најголемиот дел се чини сум "архитект". Дури за една мала приказна знам да изградам цел универзум/свет, физика/физички закони, традиции, преданија, историја и ред други "тривијалности" пред дури да почнам со градење на ликови. Ликовите се засебна "дисциплина", потоа ги мешаш мешу себе, развиваш интеракции како тест пред било каква интеракција во самото дело и приказната, и од таму некако почнува да се плете приказната. А, ако приказната е првична, ликовите се градат засебно, преку поедини аспекти од приказната на кои им треба "аватар".

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Шкорпион, на тоа мислев, да пишуваш на таа тема. Малку е безвеза да те гледам само низ таа призма, зашто тоа е само една твоја карактеристика, но мислам дека би било интересно да се чуе како е да бидеш геј во земја во која мнозинството ни не верува дека такво нешто постои.
Точно е дека има повици на линч, но повеќето како да се срамат дури и да признаат дека постојат луѓе кои имаат поинаква сексуална ориентација.

Можеби бев нејасна- архитект е оној писател кој си прави концепт пред да почне да пишува и се држи строго до тоа. А градинарот шара лево-десно :)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Порано пишував поезија поточно без врска, патетични, клише стихови со мали „филозофски“ елементи од нешто чуено-недочуено од часовите по филозофија колку да добијам на „тежина“ и да си докажам и на себеси и на другите дека пишувам нешто поразлично и нешто што некој друг претходно не го кажал.
Во тие моменти ги читав Тагоре и Превер и манијакално пишував затоа што знаев (или така сум била убедена) дека со повеќе пишување ќе се достигне некое поголемо средување на мислите, а со тоа ќе дојде посакуваното подобрување и усовршување на таа вештина.
Релативно брзо, целосно загубив интерес за пишување па и за читање поезија.
Потоа почнав со пишување кратки состави, не толку патетични како стиховите, но и тоа престанав.

Кога ја прочитав „Офелија“ и „Спијач во долот“ од Рембо и кога изгуглав дека ја напишал всушност малолетниот Рембо (16 години ако добро паметам) сфатив дека талентот е сепак најбитен во целиот процес на создавање на едно дело кое претендира да има (макар и мала) вредност. Сето друго е едно обично искажување (во денешно време најчесто вулгарно презентирање) на приватни чувства.

Може ќе забегам надвор од темата, но сакам и да го споменам нашироко распостранетиот тренд на интеренет, посебно на фејсбук, да се отвораат фан страни под псевдоними (иако секој, малку упатен, знае кој стои позади нив) и да се прогласуваат себеси за писател на дела со скриени пораки во себе, а притоа пишуваат наменски за последниот дечко или додворувач.
Секако нема ништо страшно во тоа секој да си пишува јавно за што сака, но проблемот е кога ќе се здогледаат славопојните коментари на студенти, средовечни луѓе кои се пронашле во напишаното. Уште поголем проблем е што „писателите/поетите“ веруваат дека станале величини охрабрени од илјадниците нивни фанови.
За споредба... Toлстој на goodreads има околу 4 000 фанови, додека наш моментално најчитан блогер има 14 000.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Шкорпион, на тоа мислев, да пишуваш на таа тема. Малку е безвеза да те гледам само низ таа призма, зашто тоа е само една твоја карактеристика, но мислам дека би било интересно да се чуе како е да бидеш геј во земја во која мнозинството ни не верува дека такво нешто постои.
Точно е дека има повици на линч, но повеќето како да се срамат дури и да признаат дека постојат луѓе кои имаат поинаква сексуална ориентација.

Можеби бев нејасна- архитект е оној писател кој си прави концепт пред да почне да пишува и се држи строго до тоа. А градинарот шара лево-десно :)
Важно се разбравме на крај :D. Почна да ме загрижува ситуацијата, си викам денес нешто не ми е денот изгледа хаха :P

Да, сум размислувал. Има еден куп постови во дотичната тема кои можат да ми послужат како основа да напишам некоја мала книга. Ќе ја разгледам идејата, фала на предлогот (y).

Инаку, фала и за појаснувањето (јас си додадов некои карактеристики за жал во таа дефиниција) - јас сум значи некоја мешавина на градинар и архитект. Веројатно бидејќи ако гледаш од страна, и двата пристапа се важни кога човек сака да стави креативност на хартија (или word документ) :D.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
nicole_l,

И јас имав сличен пат. Пишував песни и толку се трудев да ги закомплицирам, што после 20 дена, мене не ми беше јасно што сум сакала да кажам. Кога ги прочитав Данте, По и Бодлер, сфатив дека никогаш нема да достигнам такво совршенство и престанав да трошам хартија .

После тртљав кратки раскази, а имав амбиции да напишам роман.:facepalm:

Она што подоцна го пишував е еден вид мемоарска проза, која е интересна за читање еднаш, и толку. :)

Шкорпион
Да, да, битно се разбравме. Иако го повлекувам мислењето. Одбери си тема што ти е драа, не мора да си општествено ангажиран :)

Член од
28 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
67
Како пишувате вие?
Јас не дека сум се занимала сериозно со пишување, но се’ што сум напишала, имам чувство како само да се пишува. Ликовите ме заебаваат, приказната не ме слуша. :)
Се обидов да бидам „градинар“. Со книгата првенче доста се изнамачив. Имав многу голем проблем тогаш, најчесто не знаев како да ги изградам оние „мостови“, сцени меѓу поважни случувања, не ми доаѓаа идеи. Пречесто заглавував и кревав раце од пишување. Не успевав да продолжам и да ја скокнам таа дупка. Кога конечно седнав и ја искористив инспирацијата за да ја напишам секоја глава и секоја сцена во таа глава дојдов до начин во кој немаше пречки. Оттогаш немам тешкотии да седнам и да пишувам дури и кога немам инспирација. И не поминувам часови размислувајќи што да се случи следно. Најважно од се, си ги знам ликовите, сите нивни минати и идни однесувања, и го знам текот на приказната. Знам што треба сега да кажат за да ги оправдаат нивните дела подоцна. Тоа ми е голема оддишка.
Сметам дека секој си има различен пристап, секому повеќе му лежи еден или друг вид на создавање на приказна.
Но, дури и настрогиот архитект не може да ги спречи ликовите некогаш да направат нешта кои претходно не ги предвидел. И тоа е одлично, се раѓаат нови идеи. Но, останува целосната слика за тоа каква треба да е приказната, барем во моето искуство.

nicole_l речиси надминуваат 14 000.
Мене лично не ми се допаѓа воопшто, ама секоја чест за девојката. Си нашла таргет група и точно си ја погодила. Камо сите да изградевме толкава авторска платформа.

Од поодамна размислувам да отпочнам блог, но тоа би го направила само поради промовирање на мојата претстојна работа. Би го поврзала со другите социјални мрежи, да генерирам посетители и читаност (и нели, потенцијални купувачи).
Но, тоа е доста обемна работа, не е туку-така, седни направи почни да си пишуваш за цел свет да гледа. Барем не за некој кој поголем дел од времето би го жртвувал за малку поопширно дело. Мое мислење е дека блогот треба да е огледало на авторот. Очекувам сериозна публика - сакам колку толку сериозен блог. Се надевам дека кога ќе го оформам концептот и ќе решам да ја започнам таа „авантура“, а тоа ќе биде кога романот ќе ми биде завршен и тргнат од листата на приоритети, ќе успеам и јас да се радувам на толкава посетеност. :unsure:
--- надополнето: 30 мај 2013 во 02:34 ---
nicole_l,

И јас имав сличен пат. Пишував песни и толку се трудев да ги закомплицирам, што после 20 дена, мене не ми беше јасно што сум сакала да кажам. Кога ги прочитав Данте, По и Бодлер, сфатив дека никогаш нема да достигнам такво совршенство и престанав да трошам хартија .

После тртљав кратки раскази, а имав амбиции да напишам роман.:facepalm:

Она што подоцна го пишував е еден вид мемоарска проза, која е интересна за читање еднаш, и толку. :)

Може за читателите ќе биде интересна и за повеќепати. ^_^
--- надополнето: 30 мај 2013 во 02:37 ---
Да, сум размислувал. Има еден куп постови во дотичната тема кои можат да ми послужат како основа да напишам некоја мала книга. Ќе ја разгледам идејата, фала на предлогот (y).

И јас би го поддржала таквиот подвиг, време е некој да расчепка по се уште табу темите во државичкава наша што си е заглавена со едната нога во минатото.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.455
Поени од реакции
4.376
ADreamer, спомна ,,книгата првенче,,- ја имаш издадено или чека вистински момент?

Член од
28 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
67
lazar31, чека крајна верзија.
Првенче како првенче, не ја брзам, сакам светот првпат да ме запознае по достојна приказна и зборови. 2014 ми е лимитот. Ако дотогаш не ја завршам конечно, КОНЕЧНО, за никаде сум. :)

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.483
ADreamer

Кога спомна табу теми и заглавеноста во минатото на нашата држава, веднаш ме погоди :). Мене главна инспирација ми се реалните настани, кои ја отсликуваат реалната заостанатост кај нас, што е уште пожално таа заостанатост е прифатена од голем дел од поединците бидејќи некако е "посигурна" и полесна и не подлежи на ризик. Овде се гледа раката на социјализмот. "Играј на сигурно, ништо не губиш" :facepalm:
Нема желба за предизвик и за натпревар, поради што никаде напред не одиме. Главно црпам настани од училишниот живот, каде оние кои треба да не образуваат и да не носат напред, всушност не уназадуваат, секогаш гледајќи да ја зададат најлесната задача (не мора во буквална смисла да се сфати ова), не земајќи во предвид дека во реалноста секогаш ќе мора да се соочуваме со потешки работи. Таа навика секогаш да се бара најкраткиот пат е нешто што според мене може да не уништи. Никој не сака да размислува, професорите ти велат "не мисли ништо, се е измислено ти само научи го тоа":tapp: Никој не мотивира да се погледне подалеку од својот нос и да се придонесе нешто. Само да се изеде она што е послужено.

Инаку, знам дека може да звучи себично, но ако некој има желба да го скрши ледот да постира нешто пообемно напишано, нека повели. Баш би ме интересирало како некој може да склопи фантастична приказна и како ќе изгледа тоа.

Член од
28 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
67
http://izlez.mk/?p=7001

Еве нешто во однос на истата тема.
Инаку, јас не би постирала бидејќи не се занимавам со приказни во моментов, само со една единствена од која никако не сум доволно задоволна за да ја покажам пред очите на јавноста.
А инаку, доколку има некој кој е задоволен од своите записи, слободно, и мене би ми било драго да прочитам нешто добро! :))

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.483
http://izlez.mk/?p=7001

Еве нешто во однос на истата тема.
Инаку, јас не би постирала бидејќи не се занимавам со приказни во моментов, само со една единствена од која никако не сум доволно задоволна за да ја покажам пред очите на јавноста.
А инаку, доколку има некој кој е задоволен од своите записи, слободно, и мене би ми било драго да прочитам нешто добро! :))
Прекрасен текст, токму она што сакам да го кажам...

Kajgana Shop

На врв Bottom