Значи, ајде да пишам пак еден подолг пост што се однесува на оваа тема затоа што гледам дека повеќето не се запознаени со тоа како стојат работите во мак спортот, федерациите и се пропратно и само слушаат тоа што се сервира на телевизија.
Што ќе се случеше ако Перо кажеше Македонија по своја воља?
- Ќе беше избркан од клубот по итна постапка уште одма по завршувањето на мечот, колата ќе му ја искршеа ултраси, станот ќе му го издемолираа, ќе останеше на крај на сезона што се вели без клуб и летово наместо да се сконцентрира за репрезентацијата, ќе се замараше со нови клубови, ќе претрпуваше закани по телефони од ултраси и ќе мораше да се грижи за фамилијата 24/7 за да не им се деси нешто. Само аман не ми викајте нема шанси да им се десело нешто, како не бе.
Што ќе добиеше за возврат?
- Цела Македонија ќе го славеше 3 дена, Перо ѕвер, Перо најак, Перо те сакам, Перо омажи се за мене или ожени се, не знам сеа модерно општество сме, сите ќе го ставаа по слики на ФБ, аватари на Кајгана, иако пред само 8 месеца некаде се тркаа кој побрзо да направи што „посмешен“ демотиватор во стилот „Само за снимање реклами“
И после овие три дена, една лоша утакмица на квалификациите пак ќе ја свртевме истата песна - Перо оди си снимај си реклами, Перо мајка ти, Перо жена ти, Перо братучетка ти, Перо стрина ти од Виена и цел женски роднински репертоар. И за ова не ме демантирајте затоа што видовме сите какви постови имаше за Кире на ЕП кога ја киксна првата (иако дискутабилно е ова киксна зошто беше прв асистент), а од друга страна па на Фејсбук на анкети на ЕХФ ми гласате за најдобар стрелец, најдобар ракометар на првенството, најдобар стрелец во историјата и што не. Дволичност вкрај! Е истото ќе беше и со Антиќ летово, не е тешко да се предвиди. За една недела од човек за снимање реклами стана национален херој човекот и се тепавте на плоштад кој попрв да му земе автограм.
И после квалификациите, Перо наместо да се сконцентрира на ОИ ако се пласираме здравје Боже, на никој немаше да му е гајле низ што поминува Перо. Така е, да не ќе му баравте вие клубови? Па и да најде клуб, прашање ќе е дали ќе ги добива истите пари како што ги добиваше во Грција. Ќе поминеше сето ова во заборавот, се додека не дојдеше некој друг собир па пак да ни стане битен Перо.
Ова можеше да пројде без галама, да не се направи толку фама ама јасно ми е дека има луѓе ко новинариве од Фокус поготово што гз даваат за контроверзен наслов и булшит приказни. Само не ми споредувајте Калиопи што кажала и направила во Азербејџан пошо Калиопи беше таму недела дена се на се, сеа и којзнае кога пак во Азербејџан, Перо е вработен во клубот. Да ве прашам, вие што работите во приватни фирми, си правите се што сакате или како што ќе ви каже шефот, така? Ете го одговорот. Ви го кажав примерот за игрите на ЈИЕ кога ни ги земаа стварите од граница, па ние неколку што бевме си отидовме во знак на протест. И што добивме со тоа? .!., ете тоа. Па и како бонус ни зголемија дневница за користење на базен, сеа се плаќа 3000 месечно ако сакаш да пливаш и да си во репрезентација, без витаминизација и исхрана, со ладна и нечиста вода, без парно. И дома у када боље услови ќе си створам.
Македонија не се грижи за спортистите, сфатете го ова веќе еднаш. Прашајте колку од овие сега што ги величате сами си плаќале во минатото тренинзи, патувања и тоа со репрезентации затоа што некој друг ги земал парите во џеб. И сеа вие ќе викате и дужеле на Македонија
Ако овие неколку имале таква среќа да доаѓаат од поситуирани семејства, замислете колку талентирани деца пропаднале затоа што немале финансии за сами да се спонзорираат? Премногу, само во мојот спорт имам видено 5-6 деца кои би му го свртеле умот на Чавиќ пливачон на кој се палеше цела Македонија дека наводно го победил Фелпс на ЛОИ пред 4 години. Ама немаат сите финансии. Кога ќе се повредиш, мораш сам да си плаќаш третмани. Недај Боже да тренираш фудбал и некој да ти влезе со клизачи, па да ти направи отворен прелом. Ќе треба да те оперираат на приватна клиника трауматолози, а тие операции се ѓавол и пол. Немаш друг излез, ќе останеш инвалид на таа нога за навек. А државата не плаќа ништо. За на натпревари со репрезентација, плати си или нема идење, втф
Сакате сеа некој спортист наш да си става цела кариера на коцка за само да каже Македонија и потоа да потоне во заборавот? Хаха, абе имаме среќа што еве некои спортисти наши што имале успеси порано живееле во Југославија. Атина Бојаџи беше најдобра светска пливачка во своето време и тоа со 17 години, колкумина еве од вас го знаат овој факт? Ама, имало тогаш луѓе некои со мозок па уште на 14-5 години ја повлекле во Скопје, тренирала и во Белград и и овозможиле услови за да го постигне тој успех. Спротивно на тоа, сакате да знаете во какви услови живееше оној боксерон малион не ми текнува сеа името (а може и уште живее, немам поминато од таму)? Не ви е чудно некако како тоа ретки спортски успеси имаме откако се одделивме? Како може сите овие екс ју републики да имаат успеси а баш ние не? Словенија има класа скијачи и пливачи, Србија што не, Хрватска што не, Босна напредна со фудбалот, Црна Гора кога прогласи независност, кога стана велесила во ватерполо.... Ние и на тоа што го имаме, замерки му наоѓаме. Бетер сме од Англичанине поготово па со ова одродиве од новинари, ама барем Англичанине си ги величаат спортистите, кај нас, сосема обратното, бетер. Вака ако величаш некој, може и да му упали додатен мотив на карактерот што го има.
Да завршам, да имавме нормална спортска држава, во која спортистите ќе имаат здравствено осигурување како што имаат во другите земји па и да заврши кариера ради повреда да не е страшно, држава во која нема спортистите по завршувањето на кариерата да живеат во бараки во кои протекува од сегде, тогаш и Перо можеби ќе размислеше што да каже. Вака? Ма не бе, нека си гледаат сите за себе, ич, нека направи што е можно повеќе пари. Милион и пол евра. Мајките ќе си ги продадат 80% од Македонијава за таа сума на пари. Кажува дека ќе кажел Македонија народ што за 200 грама кафе врши секакви услуги. Абе ајде.
Можете да ме цитирате колку сакате, ама ова е реалноста и вака и размислува и Перо и секој оној што се позанимавал малце со спорт во државава.