Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

S

smart ass

Гостин
Хаххахааааааааааааа

Класика...читам и се потврдува она кое го пишував некоја страна поназад...“сите други патриотизми не чинат,само нашиот е добар“...

Мал осврт кон балканските патриотизми,словенската варијанта ја нема за едно чудо,некои викаат дека не била ни балкан но невермајнд како бонус е унгарската ставена...припремете си палома,ова е бетер од јупорн...
Називите се со мала буква.

Сан стефанска блгарија...

Голема грција...

Голема романија...

Велика србија,после 3 чаши лозовача...

Велика србија,после 6 чаши лозовача...

Велика србија,после 9 чаши лозовача...

Велика србија,после 15 чаши лозовача...

Голема турција...

Природна хрвацка...

Велика унгарија...

Обединета македонија...

Голема албанија...

Се очекува од патриотите да образложат зошто мислат дека ако гомното го преименуват во лајно мислат дека мириса поубаво и различно од комшиското...
Тоа не е Патриотизам туку чиста неврохирургија(од 50-сти):)

Треба малце да се вратат во реалност народот и да разберат дека помина турско ама и југославија а во мода денес се ѓејоњ.

Значи тие слики се резултат на Екстремен национализам и етноцентризам(истите мапи предвидуваат и етничко чистење!!).....не е ова патриотизам.

--- надополнето ---

Како што тебе државата те брани од арамии,убијци...?

Штета што државата не може да брани од Глупост.

Нема таков механизам.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Да да од биг бенгот, а за тоа кој е вистински а кој лажен зборуваат делата.
Па во право сум, мора да сум.
Кои дела во корелација со кои вредности?

А многу е лесно да гуглам некоја анти патриотска или патриотска изрека и да се правам паметен на форум.
"Секое општество и секој народ се единствени" - Инок Пауел.
Еве... но во право е Инок.
Изјавите на старите нацисти (кои никогаш не умираат хахах) се искрени и ги почитувам.
Изјавите,а не нацистите.
Јасно и гласно кажуваат што и како треба да се прави за да се оформи перцепцијата на рајата на одредена територија.
Будали биле...шо на ум,то на друм...:)

Не мора да се правиш паметен,ниту да карактеризираш кој и дали се прави паметен,аргументирај го својот став околу темата и тоа е тоа.

А ти ако не си патриота (што и не мора) тогаш што си ?
Космополита ?
Ааах процесот на глобализација си го зема својот замав... Дејви Ајк нема да биде хепи.
Ајк?
Треба слепо да голтам све,бидејќи доаѓа од Ајк?
Не баш.
Иако како автор е дел од вредностите кои ги почитувам,лично.

Не сум ни патриота ни космополит.
Ја објаснив својата перцепција околу вредностите,а друг никој освен донекаде екслекс не кажа за себе што е негова перцепција и став.
Дополнително - прашај.

А ти шо викаш иначе,обединета - патриотизам или национализам?

Да. Патриотизмот е лоша работа, затоа Европејците па дури и Америте се изградоа како нации и држави и сега ги ужииваат сите благотеди, нели благодарение на патриотизмот што јесте е лоша работа.
Некој ужива некој умира,зависи.
Уште пред Британија да почне да се патриотизира,темелите на идната британска глобална империја биле удрени.
Нема кореалција меѓу она што го пишуваш.
Ниту пак има некаква корелација меѓу патриотизмот,оној барем што горе долу е општо прифатен како поим и благосостојбата.
А САД и Британија...да не навлегуваме во историјата,многу има лешеви и смрдеа,разурнувања и грабеж...и понекое геноцидче наваму натаму...

Како онаа анегдотата со чистачот на чевли во Лондон,човек сиромашен,туберколозен,со неколку заби кој чистел кондури на некаков странски дипломат и овој давајќи му бакшиш го прашал како му е живеачката,а бидејќи биле блиску до Вестминстер,онака, чистачов се исправил гордо и си кажал - абе не дека живеам како чоек ама барем сум Британец а сонцето никогаш не заоѓа во мојата империја !!!

И така, не си ја сакајте земјата, културата, својот народ, заборавете ги традиционалните вредности и чекајте некој ретардиран амер да ви продава муда за бубрези (и тоа Холивудски), или некој изопачен еурогеец и слобоно можете да одете на излет такозвани хепи глобал пикник во Афганистан.
Афганистан?
Покриено од патриотизмот.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
Kога сите би немале патриотското чуство многу поарен би бил светот јас мислам би немало ни потреба од војни.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа не е Патриотизам туку чиста неврохирургија(од 50-сти):)

Треба малце да се вратат во реалност народот и да разберат дека помина турско ама и југославија а во мода денес се ѓејоњ.

Значи тие слики се резултат на Екстремен национализам и етноцентризам(истите мапи предвидуваат и етничко чистење!!).....не е ова патриотизам.

--- надополнето ---

Штета што државата не може да брани од Глупост.

Нема таков механизам.
Патриотизам е она кое што секој го подразбира како таков.
Има некоја општа слика во која се споменува сакање и служење на државата..и...толку.

Тие што ги правеле мапите се перцепирале како патриоти,некои како националисти.
Ти шо викаш околу Обединета?

Смекси е во право,треба да се разјаснат некои поими,не е тоа никаква глупост,ако глупоста веќе се потегнува како поим,може да се посочи државата како извор на истата...

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
Тешко е да се биде патриот во вакви економски услови.
Најголем патриотизам е да работиш вредно и да се трудиш да помогнеш, секој на своето работно место, секој онаму каде може да придонесе.
Од самостојноста на Македонија двојно се зголемил бројот на Македонци кои ја напуштиле земјата, а истите тие овдека кога ќе дојдат ќе ми пропагираат некаков патриотизам. - Драпај си меот. Преку глава ми е дојдено од такви КВАЗИ ПАТРИОТИ. И од патриоти оние што проповедуваат ЧИСТА МАКЕДОНИЈА, чиј највисок идеолошки дострел е носење маица со свастика.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Патриотизам е она кое што секој го подразбира како таков.
Има некоја општа слика во која се споменува сакање и служење на државата..и...толку.

Тие што ги правеле мапите се перцепирале како патриоти,некои како националисти.

Смекси е во право,треба да се разјаснат некои поими,не е тоа никаква глупост,ако глупоста веќе се потегнува како поим,може да се посочи државата како извор на истата...
Добриот Национализам=Патриотизма Лошиот Национализам=Шовинизам
Критериум? ЈАС
Пари Алчност Богатство Легачење Уживање=Патриотизам?
Критериум? ЈАС
:toe:

--- надополнето ---

Тешко е да се биде патриот во вакви економски услови.
Најголем патриотизам е да работиш вредно и да се трудиш да помогнеш, секој на своето работно место, секој онаму каде може да придонесе.
Од самостојноста на Македонија двојно се зголемил бројот на Македонци кои ја напуштиле земјата, а истите тие овдека кога ќе дојдат ќе ми пропагираат некаков патриотизам. - Драпај си меот. Преку глава ми е дојдено од такви КВАЗИ ПАТРИОТИ. И од патриоти оние што проповедуваат ЧИСТА МАКЕДОНИЈА, чиј највисок идеолошки дострел е носење маица со свастика.
Според некој фаци дури и Богатењето било највисок вид на патриотизам.
За некој фаци $=патриотизам.
Зголемување на цената на трудот било и тоа патриотизам.
Дури и садењето дрвца е патриотизам.
Дури и слушањето на срање фолк музика е патриотизам.
А за други патриотизам е слушање на опери зошто тоа го подигнувало културното ниво на државата.
За некој патриотизам се правата на кучињата скитници.:toe:
:tapp:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Добриот Национализам=Патриотизма Лошиот Национализам=Шовинизам
Критериум? ЈАС
Пари Алчност Богатство Легачење Уживање=Патриотизам?
Критериум? ЈАС
:toe:
More or less...:)
Пола од се она шо некој заработил во животот,насилно одземено од страна на државата,кумулативно,ако не и повеќе,од случај до случај - патриотизам,а не грабеж, уживателите во тие украдени средства - патриоти...
Убав пример на лоботомија,некого го крадат до гола кожа,некој ужива со украденото,но тоа не е грабеж,тоа е љубов и важно е да се сакаме сите...во име на недефиниран поим каде припаѓале сите,цената на филингот за припадност е смешна дури и во споредба со хард кор џанак со одрани вени и немање место каде да си шибне игла...

Г

Господ

Гостин
Државата е неспособна да ме брани од надворешен воен напад.
Државата е неспособна да ме заштити од криминал.
Државата е неспособна да ги удостои земјоделците.
Државата е неспособна да го потврди своето постоење.
Државата е неспособна да го потврди мојот идентитет.
Државата е неспособна да го оправи здравството.
Државата е неспособна да _____________________(дополни сам)
Што и должам јас на државата?

S

smart ass

Гостин
Прифаќање на реалноста!!!

Будење од Сон и на РАБОТА ама со ДЕЛА!!

Се друго е лоботомија знаеш како љубчо ги вееше рајата ќе има ВМРО конгрес во Солун:vozbud:

А уствари отиде у солун Љупчо...ама за ОКТА да им ја даде.

Но сепак мислам дека Грција треба сепак да ги укине фашистичките закони(грк по крв) па конечно Македонците жртви на грчкиот Терор да ја осетат правдата...на крај краеви тие имоти и се нивни огништа,значи ова треба САМАТА ГРЧКА ДРЖАВА да го стори-се друго налик употреба на воена сила или јака реторика е млатење празна слама и живеење во минатото.

Јасна ни е историјата,знаеме кои сме,што сме и КАКО(колку КРВ) сме Добиле ДРЖАВА.

Јас само Сакам оваа да не ја изгубам и следствено на тоа ќе ја бранам макар и по цена изразена во Крв,сакам оваа држава да Просперира имајќи ги предвид природните ресурси,положбата-треба државава да овозможи економски добробит на сите граѓани ама некако....јасно е:toe:

(Мала забелешка-имаме направено измени во УСТАВ според кои немаме право да се бориме за правата на македонците во Грција).

Демократијата е всушност Економска Слобода а не сет од права кои се пишани а не се почитуваат-кога секој ќе си работи,ќе си тера работата нема да се замара дали некој е србин,албанец и.т.н

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
More or less...:)
Пола од се она шо некој заработил во животот,насилно одземено од страна на државата,кумулативно,ако не и повеќе,од случај до случај - патриотизам,а не грабеж, уживателите во тие украдени средства - патриоти...
Убав пример на лоботомија,некого го крадат до гола кожа,некој ужива со украденото,но тоа не е грабеж,тоа е љубов и важно е да се сакаме сите...
Национализација=Патриотизам
Прватизација=Патриотизам
ЕУ=Патриотизам
НАТО=Патриотизам
Југославија=Патриотизам
Обединтета Македонија=Патриотизам

Уште мочањето во WC да стане `прав` патриотизам и решен проблем.
Патриотизам е како и одговара на интереснта група, политичка партија, религизна група етнос итн.

--- надополнето ---

Немора твојот патриотизам да биде насочен кон оваа држава може кон некој идна имагинарна што ќе се направи.
А можеш и кон други веќе постоечки држави или сојузи.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
А прашај се обратно...што си направил ти за државата..???

Г

Господ

Гостин
Немора твојот патриотизам да биде насочен кон оваа држава може кон некој идна имагинарна што ќе се направи.
А можеш и кон други веќе постоечки држави или сојузи.
Aaaa не фала.Wishful thinking,не фала.Кога некој некогаш ќе направи нешто за мене,тогаш ќе праиме муабет.Кога Република Македонија ќе успее да ги вработи 400.000 невработени тогаш ќе праиме муабет.

--- надополнето ---

Што имам јас да правам за државата?!
Тоа е држава а јас нејзин жител.
Таа е тука за нас а не ние за неа!
Исто како што родител треба да се грижи за своите деца!
Тие ашљаци не се за к*рташак избрани.
Кога ќе успее да државата да ме удостои со УЧЕБНИК,можеби ќе размислам околу патриотизмот.
Затоа што е државата таква каква што е повеќе Македонци живеат во странство отколку во Македонија.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Даночен обврзник е, меѓу другото.
А тоа значи дека пола работен век ќе работи за државата.
Да не треба и нешто плус,прст,или бубрег екстра?

По теорија,државата постои ради луѓето а не обратно.
Во реалноста,постои заради некои луѓе.Одредени групи.Или барем личат на луѓе на прв поглед...:)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Даночен обврзник е, меѓу другото.
А тоа значи дека пола работен век ќе работи за државата.
Да не треба и нешто плус,прст,или бубрег екстра?
Доволно е само 1 година да биде на некоја фотељичка, да ја исцеди малце државата,па после пак цел век да си ја пцуе дека не му чинела.. И уште 10-мина такви и сите колективно да ја пцуеме,зашто немаме здравство,образование,плати..е тоа ти е. И што фајде имам ја он ако плаќал данок,кога со еден потек сто кратно ќе ја ошштети државата.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Aaaa не фала.Wishful thinking,не фала.Кога некој некогаш ќе направи нешто за мене,тогаш ќе праиме муабет.Кога Република Македонија ќе успее да ги вработи 400.000 невработени тогаш ќе праиме муабет..
Според ова си патриот на имагинарна МК со 400.000+ нови вработени.
Ти се вработувачки Патриот подвид на Економски Патриот популарна тип на патриоти во МК.

Kajgana Shop

На врв Bottom