- Член од
- 3 септември 2010
- Мислења
- 6.628
- Поени од реакции
- 9.241
![1703624801808.png](/data/attachments/402/402126-5e273bd22486a8c971d760ec483f9ec5.jpg)
![1703624842549.png](/data/attachments/402/402127-ad501f8109061acf2c5c3ee07778d342.jpg)
![1703624874084.png](/data/attachments/402/402128-889b45bb2c1d82ed13e3608384811165.jpg)
![1703624913896.png](/data/attachments/402/402129-7962b8be4e0d2bc1bc3a3dc086f5b846.jpg)
![1703624949322.png](/data/attachments/402/402130-1c7706871b2080f225373dfaec9e441e.jpg)
![1703625015538.png](/data/attachments/402/402131-2906c4a114aa4a0777a49ac5e7ffc790.jpg)
![1703625045814.png](/data/attachments/402/402132-272a0a296037422469b5837cf24a626b.jpg)
![1703625089818.png](/data/attachments/402/402133-6c247dae3e8316e94ffd72ab912df126.jpg)
![1703625160954.png](/data/attachments/402/402134-4f474630b64a42787f46932081662215.jpg)
![1703625612850.png](/data/attachments/402/402135-aff0752350d734a9d0fb969dbc65d519.jpg)
![1703625763955.png](/data/attachments/402/402136-041caf4c1ecd048e2c065766b750e9ef.jpg)
![1703625944991.png](/data/attachments/402/402137-7022da195af5a25d6be7b41cafa25709.jpg)
![1703626062908.png](/data/attachments/402/402139-874e91e88d474ff12384943eabfa1329.jpg)
![www.historyfiles.co.uk](https://www.historyfiles.co.uk/images/topbanners/Features_HistoryFiles_IndexDomain_max.jpg)
Kingdoms of the Barbarians - Alani / Alans (Indo-Iranians)
Coverage of the various historical cultures, rulers, and states of Europe
Последно уредено:
Eve samo edno video ke vidis koj e psiho i zabegotina i koj od kogo kradeАпсолутно не се обидувам да го променам народното чувство на тие што го посетуваат форумов, само ги посочив фактите кои се потврдени од светски историчари, а не телетабиси од Србија и Сонце ТВ.
Користената литература на членот 121314 не е целосно точна и целосно признаена, или е просто застарена (повторно, не сѐ што он посочил). Како резултат на ова, но и природата на нашата околина, членот 121314 не сака да си признае дека неговите најголеми херои се декларирале исто како неговите денешни "непријатели". За да се утеши, членот 121314 ја маскира оваа негова авантура како научна, додека пак вистинската позадина е токму таа што ја посочив - инфериорност и една река солзи.
Јазикот има голема улога во одредување на народноста. Денешниот литературен македонски е Франкенштајн, минатиот бил сметан за ист со бугарскиот, всушност имало еден јазик од Шара до Црно Море. Ист начин на говорење, без падежи и сл., исти зборови, исти изрази итн.
Се најдобро до тебе и до сите останати кои не можат да се соочат со вистината која во денешниот свет не е ни толку значителна.
И чисти Монголи да биле Бугарите, и Банту црнци да биле Бугарите, нема да го промени фактот дека veni - vidi - vici, т.е Словените биле силувани од раса која била посупериорна во тој период.
И мене ме иритира ова. Не знам дали се крадат или ги купуваат авторските права. Ние на Балканов сме, центар за „позајмување“ на музика.Eve samo edno video ke vidis koj e psiho i zabegotina i koj od kogo krade
- YouTube
Enjoy the videos and music that you love, upload original content and share it all with friends, family and the world on YouTube.youtu.be
Нема народ, нација како Македонска што си ја опејал својата вековна мака, секоја песна е Македонија, Македонец, Македонка за разлика од северните ни БРАЌА кај што си ги опеваат циганите, и вие источните ни БРАЌА кај што крадете наш фолклор, не само фолклор туку се што може да се украде се краде ... нели синставате прст на глава и да се замислите зш има толка одбивнос Мкедонците према БЛГАРИТЕ ?И мене ме иритира ова. Не знам дали се крадат или ги купуваат авторските права. Ние на Балканов сме, центар за „позајмување“ на музика.
Нивниот суштински проблем е што не разликуваат политоним од етноним. Тие својот етнос го влечат според името на државата и државјанството го изедначуваат со етникум. Според нивното изопачено гледиште, Албанците од Косово и Унгарците од Војводина кои биле југословенски државјани и имале југословенски пасош, морале да бидат етнички Југословени, т.е., Јужни Словени, иако сите останати добро знаеме дека тие немаат врска со никакви Словени.Нема народ, нација како Македонска што си ја опејал својата вековна мака, секоја песна е Македонија, Македонец, Македонка за разлика од северните ни БРАЌА кај што си ги опеваат циганите, и вие источните ни БРАЌА кај што крадете наш фолклор, не само фолклор туку се што може да се украде се краде ... нели синставате прст на глава и да се замислите зш има толка одбивнос Мкедонците према БЛГАРИТЕ ?
„Каде и да одиш“ не е фолклор. Авторска песна е. Времето на фолклорот помина, од 1945 па наваму речиси нема никаков фолклор. Се што се пее во Бугарија моментално, а е со потекло од Македонија ред '45-та, е целосно оправдано.Нема народ, нација како Македонска што си ја опејал својата вековна мака, секоја песна е Македонија, Македонец, Македонка за разлика од северните ни БРАЌА кај што си ги опеваат циганите, и вие источните ни БРАЌА кај што крадете наш фолклор, не само фолклор туку се што може да се украде се краде ... нели синставате прст на глава и да се замислите зш има толка одбивнос Мкедонците према БЛГАРИТЕ ?
Хаплогрупите што ми се во крвта, е тие ми се индикатор што сум. Следен пат кога ќе ме праша некој од која етничка припадност, ќе му одговорам со резултат од ДНК тестот, каде што хаплогрупите ми се исти со Георги од Пловдив. Но сепак, ние сме целосно различни.Нивниот суштински проблем е што не разликуваат политоним од етноним. Тие својот етнос го влечат според името на државата и државјанството го изедначуваат со етникум. Според нивното изопачено гледиште, Албанците од Косово и Унгарците од Војводина кои биле југословенски државјани и имале југословенски пасош, морале да бидат етнички Југословени, т.е., Јужни Словени, иако сите останати добро знаеме дека тие немаат врска со никакви Словени.
Така и тие. Го извлекле името на својот етнос од името на бугарската држава што ја основало туркиското племе Бугари, на кое тукашните Јужни Словени им биле потчинети, и оттогаш наваму се држат за бугарското како слеп за стап.
Tи од Скопје, Георги од Пловдив и Јоргос од Солун практично припаѓате на ист народ, кој најмалку од сè, е бугарски.Хаплогрупите што ми се во крвта, е тие ми се индикатор што сум. Следен пат кога ќе ме праша некој од која етничка припадност, ќе му одговорам со резултат од ДНК тестот, каде што хаплогрупите ми се исти со Георги од Пловдив. Но сепак, ние сме целосно различни.
Природата си има свој правила и ние луѓето, без разлика во кој дел од светот сме, не можеме да правиме ништо освен да следиме. Џабе сме идеалисти, џабе сакаме некој нереални и неостварливи нешта. Шетајќи низ улиците на нашава метропола, не можам да кажам че не изгледам како Албанец и обратно. Ама ете, они си имаат своја природа, ние наша, а сепак генетски сме преблиски. Знам дека те иритира тоа што се користи името „Бугарија“, „Бугари“ и „Бугарски“, но тоа е реалноста. Поздрав.Tи од Скопје, Георги од Пловдив и Јоргос од Солун практично припаѓате на ист народ, кој најмалку од сè, е бугарски.
Прегледај го приврзокот 402264
Прегледај го приврзокот 402265
Прегледај го приврзокот 402266
Прегледај го приврзокот 402267
![]()
European Y-DNA haplogroups frequencies by region
Frequency tables showing the percentage for each Y-DNA haplogroup by country and region in Europe, the Middle East and North Africa.www.eupedia.com
Прегледај го приврзокот 402271
Прегледај го приврзокот 402274
Прегледај го приврзокот 402277
Прегледај го приврзокот 402276
Значи во Бугарија практично отсуствуваат Y-DNA хаплогрупите карактеристични за уралски, сибирски, алтајски и централноазиски народи, така што за присуство на Бугари, Кумани, Печенези, Хуни и останати централноазиски туркиски народи не може да стане ни збор.
![]()
Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry
To better define the structure and origin of the Bulgarian paternal gene pool, we have examined the Y-chromosome variation in 808 Bulgarian males. The analysis was performed by high-resolution genotyping of biallelic markers and by analyzing the STR variation ...www.ncbi.nlm.nih.gov
Eве ги хаплогрупите во Бугарија протолкувани според Еupedia и Hungarian-Magyar-DNA Project:
Прегледај го приврзокот 402273
C-M217 Mongolian
E1b1b1-M123 - Afro-Semitic
E1b1b1-V13 - Illyro-Albanian
G2a-P15 – Caucasian Farmer
H1-M82- Romani people
I1-M253 - Germanic
I2-M423, CTS10228 - Dinaro-Carpathian
J1-P58 - Arabo-Semitic
J2a (M410+) - Middle Eastern
J2b (M102+) - Graeco-Albanian
L (M20) - Indus Valley
N1 (LLY22g) (N-M231) - North Eurasian
Q-M25, L713 – Hun-Turkmen
Q-M346 - South Siberian
R1a1a1b (M417) East European-Steppe
R1a-M458: the West Slavic subgroup of R1a-M417;
R1a-Z280: the North-EastEuropean subclade of R1a-M417, Balto-Slavic and Finno-Ugric
R1a-Z93: the Asian subgroup of R1a-M417, Indo-Iranian and Turkic;
R1b-M269 Indo-European
R1b-Z2103: this six thousand years old subgroup is called the Armenian Modal Haplotype
R1b-L11: this is the basic West Atlantic Modal Haplotype (WAMH). It is the most common haplogroup in Western and up to 80% among Irish, Welsh, Scottish and Basque peoples.
R1b-U106: this is the 4900-years old Germanic subgroup of WAMH, it is the most common haplotype in the Netherlands but also appear wherever Germanic peoples migrated.
R1b-P312: the 4400-years old Italo-Celtic subgroup of WAMH is very diverse, it likely shows an early Italo-Celtic population as well as settlement from Roman era Italy (legionaries), Alpine Celts (300-200 BC) or Swabian Germans (Middle Ages);
T1 (M70) - Mediterranean
![]()
FamilyTreeDNA - Genetic Testing for Ancestry, Family History & Genealogy
With our premier suite of DNA tests and the world’s most comprehensive matching database...your DNA has met its match!www.familytreedna.com
Еве ги хаплогрупите во Бугарија протолкувани според Slovakia-DNA Project:
Прегледај го приврзокот 402278
Прегледај го приврзокот 402279
![]()
FamilyTreeDNA - Genetic Testing for Ancestry, Family History & Genealogy
With our premier suite of DNA tests and the world’s most comprehensive matching database...your DNA has met its match!www.familytreedna.com
Тоа е проблем што шеташ по улици наместо да те сместат во установа.Природата си има свој правила и ние луѓето, без разлика во кој дел од светот сме, не можеме да правиме ништо освен да следиме. Џабе сме идеалисти, џабе сакаме некој нереални и неостварливи нешта. Шетајќи низ улиците на нашава метропола, не можам да кажам че не изгледам како Албанец и обратно. Ама ете, они си имаат своја природа, ние наша, а сепак генетски сме преблиски. Знам дека те иритира тоа што се користи името „Бугарија“, „Бугари“ и „Бугарски“, но тоа е реалноста. Поздрав.
Тоа што изгледаш како Албанец и обратно, е најверојатно зашто си Динарид или Норид. Во Македонија, Бугарија и Северна Грција можеш да сретнеш и Медитерански и Нео-Дунавски источноевропски (словенски) расен тип или потомци на средновековни германски рударски племиња.Природата си има свој правила и ние луѓето, без разлика во кој дел од светот сме, не можеме да правиме ништо освен да следиме. Џабе сме идеалисти, џабе сакаме некој нереални и неостварливи нешта. Шетајќи низ улиците на нашава метропола, не можам да кажам че не изгледам како Албанец и обратно. Ама ете, они си имаат своја природа, ние наша, а сепак генетски сме преблиски. Знам дека те иритира тоа што се користи името „Бугарија“, „Бугари“ и „Бугарски“, но тоа е реалноста. Поздрав.
Јасно ми е зашто изгледам како Албанец. Зборот ми беше, џабе сме исти кога историјата не' сместила на различни страни. Не на спротиставени, туку на различни - не на исти.Тоа што изгледаш како Албанец и обратно, е најверојатно зашто си Динарид или Норид. Во Македонија, Бугарија и Северна Грција можеш да сретнеш и Медитерански и Нео-Дунавски источноевропски (словенски) расен тип или потомци на средновековни германски рударски племиња.
Ама сигурно нема да сретнеш Туранид кој не е Унгарец или Аралид.
Исто така нема теорија да сретнеш и вакви, на кои припаѓале и Бугарите, освен како туристи:
1. Монголоидна мутација на ЕDAR генот
Прегледај го приврзокот 402401
![]()
Mongoloid EDAR SNP rs3827760 allele frequencies
At some point during Mongoloid evolution from Polynesoids in Northeast Asia between 40,000 and 25,000 years ago a nonsynonymous T → C transition mutation occurred in the coding region of the EDAR g…genetiker.wordpress.com
2. Монголски пеги кај новороденчиња
Прегледај го приврзокот 402402
![]()
Prevalence of Blue Spot among Mongolian Newborn Infants
Suvd Batbaatar, Enkhtur Yadamsuren, Lkhamsuren Sonom, Oyunchimeg Unshigbayar, Myagmarjav Sharkhuu, Burmaajav Badrakh. CAJMS 2017;3:259-68. https://doi.org/10.24079/CAJMS.2017.11.007www.cajms.mn
Прегледај го приврзокот 402403
![]()
Mysteries of the Mongolian blue spot - Mongolianz
Every Mongolian baby is born with a blue birthmark on their back and it is known as the Mongolian spot worldwide. The Mongols has worshiped the eternal bluewww.mongolianz.com
Прегледај го приврзокот 402408
Прегледај го приврзокот 402409
東京医科大学遺伝医学臨床遺伝学 | 公式ホームページ
東京医科大学遺伝医学臨床遺伝学の公式ホームページです。国立研究開発法人 日本医療研究開発機構 (AMED)の臨床ゲノム情報統合データベース整備事業「真に個別患者の診療に役立ち領域横断的に高い拡張性を有する変異・多型情報データベースの創成」研究班 (小崎班) ならびに 厚生労働科学研究難治性疾患克服事業「先天異常症候群のライフステージ全体の自然歴と合併症の把握:Reverse phenotypingを包含したアプローチ」研究班 (小崎班) の研究費補助金を得て、2021年3月1日に再構築されました。cligen.org
3. Епикантални набори на очните капаци
Прегледај го приврзокот 402407
Прегледај го приврзокот 402411
![]()
Epicanthal folds Information | Mount Sinai - New York
Learn about Epicanthal folds or find a doctor at Mount Sinai Health System.www.mountsinai.org
Прегледај го приврзокот 402410
4. Синодонтно забало
![]()
The Anthropology of Modern Human Teeth
Dental anthropologists focus on the variation around a commonly shared pattern, a variation expressed by differences in tooth size and morphology. This book centers on the morphological characteristics of tooth crowns and roots that are either present or absent in any given individual and that...books.google.mk
Map of Scythian Lands c.500 BC |
The Scythians were a westwards extension of the Indo-Iranian Sakas of Central Asia (the latter's lands are shown in vertical stripes above and to the east of the Caspian Sea). In creating their domain on the Pontic steppe (to the north of the Black Sea) they seemingly dominated the early Slavs who were still largely located around the Dnieper and perhaps as far north as the headwaters of the Vistula. The period between about 800-600 BC saw the Scythians expand from the Pontic steppe into the outer edges of Central Europe. These steppe horsemen appeared in Moravia (now eastern Czechia), and what is now Romania and Hungary. The powerful Cimmerians had already been defeated and expelled from their homeland around the Crimea, and for a while, prior to the rise of the Persian empire, the Scythians also dominated Anatolia and the Zagros Mountains. Between about 600-500 BC the Scythians looked north, reaching the borders of the western Baltic lands. This was seemingly due to their becoming involved in wars against the Persians who launched several campaigns around the Black Sea coast. Balt defences were never seriously breached though. Between about 500-400 BC large numbers of Iron Age La Tène Celtic peoples migrated eastwards from Central Europe, to locations in Czechia, Hungary, Poland, Slovakia, the Balkans, and Ukraine. This served to pin back the Scythians in the west of their lands. By around 100 BC a clearly-defined Scythian kingship was in operation, although whether this was just one of many is not known. Ruling from Crimea, the Scythians were defeated by the Pontic kingdom which had replaced Persian rule in northern Anatolia, and the Scythians were broken. Their lands - known as Scythia - were referred to as such for several more centuries but the nomadic Scythian horsemen no longer posed a threat to the civilisations to their south. |