Градска храна на пример супа од артиочки со павлака, андалушка супа со павлака, јајца од преплеца со срцевина од палми, авокадо со ракчиња и школки, крокети од јастог, полнети пастети на бизотински начин, јастог во школка thermidor, dubarrz супа, поширани јајца на фирентински начин кајгана со морски ракчиња, бакалар на скара со сос од горуштица, езерски лосос во бело вино, лосос bellevue, говедско филе brillat-savarin, телешки котлети на провансалски начин, јагнешки котлети villeroi, шунка rotschild или villandry, пилешки прса со крема од лешници, сотирано пиле на борделешки начин, берлински фрикасе од пиле, фазан valee d'auge, препелици во со од портокал банани bourdaloue, фламбирани круши, баварски крем nesselrode, сладоледен бисквит fanchonnette, пенаста торта од портокали.... секако уз одбрани благородни вина, cote de beaune, puillz'loche, chiroubles, hermitage, bracheto, gattinara, riesling italico, verdicchio, sogrape, oliena, greco di gerace, schafiser, herrenberg. la mancha.....
aaa викендици.. се сеќавам еден од симболите кои доселениците од село в град ги врзува за нивните рурални корени. Беа доста популарни во 60 сетите и 70 десетите не сум знаел дека уште некој ги гради. Тоа се обично дела на тазе доселени сељаци в град кои патат по селските маала, земјени сокаци и полски ВЦ. Али обично веќе нивините деца и внуци ги оставаат запуштени и непосетени. Изворно градските луѓе одат по монденски летувалишта или големи метрополи на одмор, уживаат во избрани јадења и пиења, концерти и изложби. Не им е сон летотпо да го поминат режејќи овоштарници по гаќи и колење кокошки зад двор за супа.