Папуљас: Со македонизам вратите за НАТО и ЕУ затворени

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Папуљас: Со македонизам вратите за НАТО и ЕУ затворени

„Колку повеќе ФИРОМ инсистира на идеологијата на македонизмот, толку повеќе ќе наидува на затвоени врати од НАТО и ЕУ“, јасна и остра порака од грчкиот претседател Каролос Папуљас.
„Монополизацијата на терминот Македонија и неговите деривати во името на државата, идентитетот и јазикот не ја рефлектира реалноста во регионот. Во согласност со резолуцијата на Советот за безбедност, договореното име не може да биде само за меѓународна или делумна употреба. Тоа мора да биде име со географска одредница за севкупна употреба. Се додека Скопје инсистира на идеологијата за Македонизам, вратата на НАТО ќе остане затворена, а процесот на пристапување кон ЕУ – замрзнат“, изјавил Папуљас.
Папуљас рекол дека грчката позиција во преговорите останува конструктивна, но и стабилна. Изјавата ја дал на свечената вечера со неговиот бугарски колега Росен Плевнелиев.
Плевнелиев се воздржал од коментар, но неодамна бугарскиот премиер Бојко Борисов најави дека и Бугарија има намера да постави свои услови за решението на македонско-грчкото прашање, и дека за нив е неприфатливо име со географска одредница.
--- надополнето: 5 јули 2012 во 18:38 ---
Moj кус коментар. Очигледно е дека не се преговара и не е услов само да се најде решение за името на државата како услов за влез во ЕУ и НАТО очигледно дека се бара промена на Македонскиот идентитет.
Инаку „Македонизам“ е пежоративен термин за Македонскиот национален идентитет во Грција и Бугарија.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Уште е живо ова?

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Видете му ја само албанскава фаца на "грков" и се ви е јасно. Таков фалш народ може само Европа да создаде за свои интереси, очигледно е зошто ги бранат толку дури и откако паразитите јужни им ги собраа сите пари. Се одржува вештачка држава во вештачки живот како и самата ЕУ со цел да се задржат лагите макар уште некој месец/година кога е јасно како бел ден дека ќе потонат.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Среќа :) мн сум среќен што вратите во ЕУ ни се затворени само заради тоа што сме Македонци :)
1. се покажува нивното лицемерно лице
2. ЕУ .... -_-

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.923
многу јаде гомна чоекот и зборувал за македонска идеологија ,па што оние не престана македонизам и нека си гледа нивниот двор ако продолжат да јаде гомна тогаш ние ќе продолжиме да сереме на нивниот двор и се знае од каде им е гомната;):)

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
дали може некој сликата од тој копиљот да ја затемни,неможам да го гледам

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Ако не беше коњаникот, ќе беше нешто друго.Ако не беа тие, еве ги овие од Исток на готовс...
dodeka ovie ne dupea od jug a nie celo vreme se pravevme fraeri Anticki Lepotani, i ne go resavavame sporot so imeto so pomalku zagubi otkolku sega.
SEga sekoe resenie za imeto ce ima trajni i golemi posledici za drzavava, posto ne samo imeto sega se kopa i po identitetot i jazikot.
da e problemot pogolem se vklucuva bugarija, a vo Makedonija na mala vrata stapuvaat tugjute propagandi.
i najvaznoto problemot ne e vo samava ni nasa drzava tuku vo strukturite koi upravuvaat so nea, i koi slepo go vodat kormiloto na nasava ni drzava.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
dodeka ovie ne dupea od jug a nie celo vreme se pravevme fraeri Anticki Lepotani, i ne go resavavame sporot so imeto so pomalku zagubi otkolku sega.
SEga sekoe resenie za imeto ce ima trajni i golemi posledici za drzavava, posto ne samo imeto sega se kopa i po identitetot i jazikot.
da e problemot pogolem se vklucuva bugarija, a vo Makedonija na mala vrata stapuvaat tugjute propagandi.
i najvaznoto problemot ne e vo samava ni nasa drzava tuku vo strukturite koi upravuvaat so nea, i koi slepo go vodat kormiloto na nasava ni drzava.

Јао бе Кристо, Крсто, Крст, Кресна, Кришна.

Како да си се заглавил во 1995, тогаш било само проблем со името а не и со идентитетот а ние сега проантичките го искпмплициравме и сега и идентитетот е спорен.
Хммм, дедо ми Алексо роден 1903, во с.Крушоради, Леринско, Беломорска Македонија, тепан, маван, затваран, само затоа што ќе проговорел на својот мајчин јазик Македонскиот и само затоа што се декларирал како Македонец.
Името Македонија, Македонци, Македонски, забранет бил во тоа време во окупирана Беломорска Македонија.

И што велиш името е проблем А ?

Ептен продуховено мислење.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.923
Јао бе Кристо, Крсто, Крст, Кресна, Кришна.

Како да си се заглавил во 1995, тогаш било само проблем со името а не и со идентитетот а ние сега проантичките го искпмплициравме и сега и идентитетот е спорен.
Хммм, дедо ми Алексо роден 1903, во с.Крушоради, Леринско, Беломорска Македонија, тепан, маван, затваран, само затоа што ќе проговорел на својот мајчин јазик Македонскиот и само затоа што се декларирал како Македонец.
Името Македонија, Македонци, Македонски, забранет бил во тоа време во окупирана Беломорска Македонија.

И што велиш името е проблем А ?

Ептен продуховено мислење.
И дедо ми Пандо роден 1920 во с.Горничево ,Леринско,Егејска Македонија малтретиран тепан и затворен 4 години само затоа зборувал македонски и дека е македонец и го натера да научи и да зборува грчки.

Sent from my iPad 3 using Tapatalk HD

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Јужниот циган треба да си ја гледа сопствената дисфункционална држава која грца во економски проблеми и корупција, а не да сее магла.

Но изгледз дека решиле повторно да не играат. Грчката стратегија е јасна: да се спаси Грција на сметка на Македонија.

Почнаа со повампирување на министерствата за Македонија и Тракија (со кои искажаа отворени територијални претензии), продолжија со провокации внатре и надвор од државата како на пример со налепниците на нашите регистерски таблички, па направија коалиција меѓу Љупчо и Бранко која ќе треба да одработува одвнатре за нив.

Втората грчка држава, Кипар, вече провоцира како прецедавач на ЕУ со тоа што ја изостави Македонија од Евро-интеграциите, а истовремено бара пакет за спасување бидејќи е банкрот.

И така во круг: ем питаат, ем друг ми е крив.

Грчката економска криза не ја забавува корупцијата

Корупцијата е начин на живот во Грција, па дури и нескротливата економска криза не може да ја запре.

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/features/2012/07/06/feature-03

S

Sagan

Гостин
Македонизам.
Misirkov Славјански ФилипМакедон karan Schmeiser Schmitr
Денес Грујокио се нарече македонист, пред некој ден читам колумна за тоа колку значаен бил македонизмот, Папуљас спомнува македонизам, Бугарите под македонизам подразбираат политичка идеологија која има за цел да прикаже дека во Р. Македонија нема Бугари, бугарски јазик и историја...

Може ли некој да објасни што у 3lpm е МАКЕДОНИЗАМ???

Kajgana Shop

На врв Bottom