ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

Спирка

Чорбаџиска Кучка
Член од
1 октомври 2008
Мислења
394
Поени од реакции
14
А другиве предмети од 3 семестар како се тешки или? Знам имаме МЈП, Право на друштва, Стварно, Политички систем и Вовед во право на ЕУ (а појма немам кој ќе ни предава). Сега сакам да одморам пошо осеќам дека ќе е тешко... Ваше мислење?
Прво за книгата стварно - не ме фаќај за збор, ама ко низ магла ми е останато дека Тина спомна книгата ќе се препечатува, затоа што имало нов дел додадено за стекнување на сопственост (тоа што ние го учевме од ЗСИДСП).Сепак стварно е 10000 пати полесно од општ дел граѓанско. Право на друштва и политички е боза. МЈП е така-така и е баш интересен предмет. Е сега за Вовед во ЕУ, сите викаат им било многу тешко, ама јас не мислам така - книгата за втор колоквиум ја добивме буквално за време на слободната недела за учење, ја читнав само еднаш и вечерта пред колоквиум разлистав готова утредента да одам да видам само какви се прашањата за да знам за поправен (дека нова книга) и извадив 35.

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.028
Поени од реакции
1.147
Трудово сега во септемвриска за есејот ќе ги даваат истите прашања (теоретски + практичен дел) или нешто ново ќе има?
Да знам дали да идам само на есеј или да го спремам цел испит?
Дајте мејл од тој асистентот ако имате...
alek272@yahoo.com
Мејл од асистентот по Трудово Александар Ристовски

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Кога е уписот за постдипломски на КиМ?

Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Ќе може ли некој да ми каже што всушност е правосудниот смер во Штип....дали е тежок,дали е лесен???....мала биографија за факултетот :)

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
Edno prasanje, dali e usloven opst del na gragjansko pravo za slusanje/polaganje na stvarno u 3 semestar?

O

Orion.

Гостин
alek272@yahoo.com
Мејл од асистентот по Трудово Александар Ристовски
Фала брат.
--- надополнето: 11 август 2012 во 17:47 ---
Edno prasanje, dali e usloven opst del na gragjansko pravo za slusanje/polaganje na stvarno u 3 semestar?
Не.
Условни се граѓанско,стварно,семејно и наследно и облигационо за граѓанско процесно
Уловен е и казнено за казнено процесно право

Advokatce

откачено
Член од
2 ноември 2009
Мислења
209
Поени од реакции
27
Казнено не е услов за Казнено Процесно право...од моја група полагаја КПП и тие што немаат положено казнено :)

Член од
12 август 2012
Мислења
7
Поени од реакции
0
vo dilema sum za da se zapisam na praven fakultet gi zamoluvam nekoi od veke zavrsenite studenti neka mi objasnat za pravniot fakultet vo bitola dali e tezok odnapred blagodaramm...

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Дали че ми одзема поени на Правен факултет Скопје ако имам на матура полагано ИСТОРИЈА И ИНФОРМАТИКА ?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.836
vo dilema sum za da se zapisam na praven fakultet gi zamoluvam nekoi od veke zavrsenite studenti neka mi objasnat za pravniot fakultet vo bitola dali e tezok odnapred blagodaramm...
Да е тежок не е тежок, да има ,,лоши" професори има, како и секаде, но ништо страшно.
Сите тие имаат формула која треба да се пронајди. Е сега во Битола финтата е што немаш 35 прашања со заокружување, туку имаш пример 5 прашања од 200 страни и си раскажуваш, поинаков е системот. Имаш поени од присуство, од активност, од семинарски. Секој професор си има свој принцип на оценување, некој наместо 5 дава пример 10 пократки со раскажување, но главно е со раскажување поопширно. Условите се таман за следење на настава, за напредување, редовно сето се одвива без никаква пречка.

O

Orion.

Гостин
Да е тежок не е тежок, да има ,,лоши" професори има, како и секаде, но ништо страшно.
Сите тие имаат формула која треба да се пронајди. Е сега во Битола финтата е што немаш 35 прашања со заокружување, туку имаш пример 5 прашања од 200 страни и си раскажуваш, поинаков е системот. Имаш поени од присуство, од активност, од семинарски. Секој професор си има свој принцип на оценување, некој наместо 5 дава пример 10 пократки со раскажување, но главно е со раскажување поопширно. Условите се таман за следење на настава, за напредување, редовно сето се одвива без никаква пречка.
Сменет е системот на полагање за новите генерации. Веќе нема колоквиуми со заокружување туку усно се полага. Овој начин е потежок за разлика од претходниот, претходно имаше студенти што еден ден пред испит учеа прашања на памет и истите им се паѓаа на колоквиумите и полагаа, што беше апсурдно, но сега веќе го нема тоа :)
Овој систем(ако не го сменат) го прави факултетот далеку потежок(како што и треба да биде) и дефинитивно ќе придонесе за поквалитетно знаење и помал број на правници

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.836
Сменет е системот на полагање за новите генерации. Веќе нема колоквиуми со заокружување туку усно се полага. Овој начин е потежок за разлика од претходниот, претходно имаше студенти што еден ден пред испит учеа прашања на памет и истите им се паѓаа на колоквиумите и полагаа, што беше апсурдно, но сега веќе го нема тоа :)
Овој систем(ако не го сменат) го прави факултетот далеку потежок(како што и треба да биде) и дефинитивно ќе придонесе за поквалитетно знаење
Jaс го кажав системот во кој учеше и магистрира сестра ми на скопскиот, како и системот во кој до скоро време учеа и сеуште таму учат мои другарчиња.
Ако е усно е далеку поокеј и пофер, оти реално минатиот беше е..и ветар. Макар шо и во тие заокружувања имаш добри финти. :)
п.с до кикка, Трудово право е најмастерски предмет, од 170 студенти, 10 души го положивме.

O

Orion.

Гостин
Jaс го кажав системот во кој учеше и магистрира сестра ми на скопскиот, како и системот во кој до скоро време учеа и сеуште таму учат мои другарчиња.
Ако е усно е далеку поокеј и пофер, оти реално минатиот беше е..и ветар. Макар шо и во тие заокружувања имаш добри финти. :)
п.с до кикка, Трудово право е најмастерски предмет, од 170 студенти, 10 души го положивме.
Ти во Битола студираш?
Има професори од Јустинијан што ти предаваат?
Трудово лесно е, try меѓународно приватно право :)

Kajgana Shop

На врв Bottom