Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Непогодени луѓе еееј :)
За прв ден Божик бесплатен паркинг во Охрид
По повод големиот христијански празник Божик, концесионерот на паркинзите во центарот на Градот „Сузуки“, информира дека на 7-ми Јануари, прв ден Божик, паркирањето на паркинзите со кои стопанисува оваа компанија ќе биде слободно, односно нема да се наплаќа.

Од 8-ми јануари, паркинзите со кои стопанисува концесионерот „Сузуки“, ќе работат согласно утврдениот режим.

OhridNews

06.01.2013 13:05
Прочитана е : 1226 пати

Фото: Србите се враќаат на охридската ривиера
Изминатава седмица туристичките и хотелски работници од Охрид, најавија доаѓање на српските туристи во градот крај езерото. Очигледно дека за нашите северни соседи, охридската ривиера претставува атрактивна локација за најлудата ноќ во годината.

Судејќи по раздвиженоста во централното градско подрачје, но и големиот број на автобуси од соседна Србија, очигледно дека и оваа година градот ќе биде исполнет за новогодишните празници.

Ноќните клубови, рестораните, хотелите и кафичите се припремени на најдобар можен начин да ги задоволат сите вкусови како на охриѓани, така и на туристите кои пристигнуваат во градот.
О.Т.

31.12.2012 01:59

Прочитана е : 1922 пати

Гостите го исполнија Охрид
Гостите кои ќе ги поминат новогодишните празници во Охрид пристигнаа.

Раздвижено е во охридската чаршија, во рестораните и кафулињата, продавниците во кои во последен миг се купува гардероба за новогодишната вечер, како и во супермаркетите со цел да се подготви новогодишната трпеза.

Според изјавите на хотелиерите најголемиот број гости кои деновиве пристигнаа во Охрид се од соседните земји- Србија, Бугарија, Албанија, Грција, како и гости од Црна Гора и гости од Хрватска .

На градскиот плоштад за дочекот на највеселата ноќ присутните ќе ги забавуваат Ѓоко Танески, групата „Камелеон“, Ристо Самарџиев и „Аренси бенд“.

OhridNews
30.12.2012 15:00
Прочитана е : 2714 пати

Дел од нив се одлучија и за прошетка со чамец по езерото, а за голем број граѓани доволно беше да се ужива во прекрасната глетка пред себе и сончевите зраци, седејќи на некоја од клупите во градскиот парк.
Сончевото и потопло време ќе се задржи и во текот на утрешниот ден. Максималната температура ќе се искачи до 11 степен Целзиусов, додека пак минималната ќе се движи околу вториот степен над нулата.
OhridNews
16:49
Прочитана е : 1170 пати
© 2013 Ohridnews.com. Сите права се задржани.

Не зборам за зимскиов период бе друже, зборам за летен период ............ летоска во август во Охрид имаше само Охриѓани и туристи(Холанѓани, Французи и.т.н.) значи странски туристи ........ Скопјани и сл. не сретнав многу, ниту пак Срби... а порано кога сум бил истиот период имало многу повеќе домашни туристи, како и туристи од Србија и од Бугарија на пр.
Сега има Скопјани таму ама дека е зимски период а башка и празници се, а истите тие летоска ќе избегаат некаде на море ............ :D
Сигурен си дека си дошол летото во Охрид ? :icon_lol: Вака понекогаш ќе прочитам муабет ко твојов и си викам да не живеам во некое друго место... да, точно во некој процент е намален бројот на домашните туристи, ама истовремено на странците е доста зголемен...и подобро 50 годишници од Гронинген со закупен смештај уште отсега, отколку малолетници од Прилеп или Скопје.
На крај, не е битно колкав процент ќе се домашни гости, битно е да се исполнети капацитетите.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Охрид е моментално полн и со домашни туристи како и со туристи од соседните земји(Срби на пр.) но тоа е така бидејќи сега е зимски период и плус празничен е овој период ........... истите овие туристи летоска ќе ја скубнат по Грција и.т.н.
Ај за Србиве ама незнам шо барет в Охрид овија Скопјанчишчаа .............. :mad::mad: ххррр
Ја су Скопјанчишче и зато не ода в Охрид оти не ме сакет ............. :unsure::oops::place:
Че им го исрка езероно со лајца .............. :X3:

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Не зборам за зимскиов период бе друже, зборам за летен период ............ летоска во август во Охрид имаше само Охриѓани и туристи(Холанѓани, Французи и.т.н.) значи странски туристи ........ Скопјани и сл. не сретнав многу, ниту пак Срби... а порано кога сум бил истиот период имало многу повеќе домашни туристи, како и туристи од Србија и од Бугарија на пр.
Сега има Скопјани таму ама дека е зимски период а башка и празници се, а истите тие летоска ќе избегаат некаде на море ............ :D
Ако зборуваме за летниот- немат народот пари, порано по 2 пати се одеше на летовање, сега еднаш на две години (и јас ако можам да си дозволам еден одмор, и треба да бирам помеѓу езеро и море, море би избрал). Странски туристи има многу повеќе од минатите години, а домашни нема- и не е тоа дека домашните го мразат охрид, туку дека немаат пари да дојдат. Значи не е фактот дека Охрид не чинит и охриѓани се нелуѓе, факт е дека државата нечинит...целата статиситка со туризмот се базира на невработеноста и инфлацијата, а не на омраза.
Иначе Охрид и на зима и на лето е истиот...цените се исти;)

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Meanwhile...

Музејот на вода и Самоиловата тврдина со најмногу посетители

Музејот на вода и Самоиловата тврдина со најмногу посетители
Музејот на вода во Градиште, а веднаш зад него и Самоиловата тврдина се најпосетуваните места во земјава како за домашните така и за странските посетители, јави Сител телевизија.​
Според податоците на охридскиот Завод и музеј Заливот на коските го посетиле 35. 440 посетители, од кои 27.064 биле возрасни, а 8.376 ученици, Самоливата тврдина 35. 297 „Куќата на Робевци“ 5 илјади додека Галеријата на икони 4. 564.
Праисториската наколна населба е неизоставен дел од понудата на туристичките водичи, но и на оние кои по свој избор сакаат да видат како некогаш се живеело во едно друго време а воедно и да уживаат во подводниот свет.​
“Музеј на вода” е еден од ретките музеи од ваков вид во Европа, па поради тоа е впечатлива туристичка дестинација која раскажува за животот во Македонија и Охридско во дамнешни времиња.​
____________________________________________________________________________​
Само не ми е јасно како Шител или Вечер пред некое време трубеа дека дел споменици од циркусот СК-2014 биле најпосетувани ...​
Многубројните кампањи за привлекување туристи по се изгледа вродуваат со плод. Факт за тоа е големиот број туристи кои можат да се забележат како индивидуално или групно го посетуваат главниот град. Според информациите на туристичките водичи од нашата престолнина најпосетуван град е Скопје и неговите градби од проектот Скопје 2014, потоа следи Охрид, па дестинациите Кокино, Маврово Галичник и слично.
Туристите најмногу се воодушевуваат од Воинот на коњ и десетметарската фонтана. Сепак, првото место за најпосетен објект се уште го држи Спомен-куќата на Мајка Тереза, најпознатата хуманистка во светот, со потекло токму од Скопје. И покрај тоа што нема езеро, ниту пак плажи, Скопје е најпосетувана туристичка дестинација во земјата. Тоа го покажуваат и официјалните податоци од Државниот завод за статистика. Речиси секој трет турист доаѓа да го посети главниот град.
, па сега нешто друго...или сметале како и секогаш на народот со слаба меморија :) Изгледа и тие ко ДЗС - по потреба :гомце:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Избришани 15 офтопик мислења и поделени опомени. Теми за дијалекти имате, таму објаснете се поубаво или по ПП. Овде се дискутира на тема: Охрид ги губи туристите од кои преживува.

С

Спасе супата

Гостин
Се си мислам кога ќе седнам в кафана кај Охриѓаниве од дома да си носам кафе дури го чекам келнерот да ме послужи.
И после немало туристи.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Се си мислам кога ќе седнам в кафана кај Охриѓаниве од дома да си носам кафе дури го чекам келнерот да ме послужи.
И после немало туристи.
Ова на к-15 го нема веќе а камоли во Охрид.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
И после немало туристи.
Зависи кај ќе седниш .. дали во некој кафич кај што на 20 маси има 3 келнери или во кафич кај што на 20 маси има 6-7 келнери .

Член од
5 јуни 2012
Мислења
41
Поени од реакции
22
Jas dosega ne sum sednala u kafic vo Oh sto imal 6-7 kelneri :) Vo popularniot akvarius ima 3 kelneri , eden kelner drzi 16 masi vo tolkav kafic cekas kafe pola saat. Koga ke sedne covek vo kafic vo Oh samo ne treba da se nervira glej si vo ezero i kuliraj si ...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Aj
И после немало туристи.
Порано беше така да, пред години, крајна неуслужливост, но последниве години имам впечаток дека се поуслужливи, особено последново лето...
Не се секирај ти ич, нарачај само, ќе добиеш за 2 минути кафе...

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Најинтересно е шо во ‘елитните‘(кој глуп збор) кафетерии најмногу ќе чекаш за да ти донесат (а и уште толку за да нарачаш).И права среќа ќе е да го погодиш истиот/та келнер/ка и да му платиш, нормално ако сам го бараш низ местото.Изгледа елитноста е сфатена во смисла колку појќе чекаш повредно е.И не е крив персоналот во најголем дел случаи, криви се тие шо ги зеле да работат по двајца на 30-40 маси :facepalm:

Член од
29 јули 2007
Мислења
71
Поени од реакции
3
Најинтересно е шо во ‘елитните‘(кој глуп збор) кафетерии најмногу ќе чекаш за да ти донесат (а и уште толку за да нарачаш).И права среќа ќе е да го погодиш истиот/та келнер/ка и да му платиш, нормално ако сам го бараш низ местото.Изгледа елитноста е сфатена во смисла колку појќе чекаш повредно е.И не е крив персоналот во најголем дел случаи, криви се тие шо ги зеле да работат по двајца на 30-40 маси :facepalm:
jas ne znam so se zamaras tolku da objasnuvas dali imalo turisti ohrid ili nemalo. Koj e za odejne ke odit, a toj so ne e za odejne nemat da odit i gotovo. Ako sakat neka imat skopjancista ako ne nemorat i IC da idet, kako so niv taka i bez niv ... ili skapo e ohrid, am so da recime nie so zivejme ohrid ? :) dan sakate sve za 10 denari da e ...
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 09:28 ---
turisticko mesto a sakate ceni isto da e kako vo prilep, epa ne mozit taka, poeftino e prilep i strumica odete tamu...
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 09:31 ---
Ohrid gi gubi turistite od koi prezivuvaat!!! zs za 2 meseci ke specalet, i ke ziveat posle 10 meseci bez nisto :) abe kolku ste lujge samo za zborvejne, Eden velese dosta tropas kako tengerce bez gazarce ...hah

Член од
29 март 2013
Мислења
35
Поени од реакции
8
Тurizmot vo ohrid.samo mislime deka nekoj go planira ili go vodi: mozda ima vistina deka nesto se pravi so stranskite gosti koi doagaat organizirano.i e za sekoja pofalba bidejki vladata gi subvencionira.no se ostanato vo oblasta.na turizmot e cista slucajnost i sreka sto turistite doagaat vo Ohrid. Smestuvanjeto vo Ohrid i ne e tolku skapo cenite se skoro poveke godini isti no ne e resen problemot so privatnoto smestuvanje za ova moze da se otvori i nova tema kako da go podobrime turizmot da se slusnat problemite na stanoizdavatelite za nelojalnata konkurencija koja nudi smestuvanje po poniski ceni i nema nikakvi uslovi koi i ne se kategorizirani pa ne e ni cudo sto nekoi gosti poveke i ne sakaat da dojdat turistickata taksa e i sosema druga tema koja ja optovaruva i onaa skromna cena bidejki gostinot ja plaka a stanoizdavatelite ja izbegnuvaat da ja platat pa i ne znaeme i kolku posetiteli ima dojdeno vo ohrid samo nagagame mora.znaci da.se sedne da se razgovara na ovie temi i da se iznajdat resenija a ne nekoj.eksperti da pravat zakoni.iako nemaat pojma ova e moe mislenje. Znaci ne mora da go prifatte sekoj.ima pravo na svoe misleje i neki rabaoti ne se resavaat so vreganje i.mislenje deka samo jas znam kako znaci mora dase otvori pogolema diskusija da se slusnat poveke mislenja i veke ednas da se stori nesto.bidejki Ohrid e sepak prekrasen i zasluzuva poveke vnimanie pozzz

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Секоја година истиве муабети,Охрид ги губел туристите после налето пак преполно.

Kajgana Shop

На врв Bottom