Од јуни 2013, само дигитална телевизија во Македонија

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Напротив, на МРТ 1, 2 и Собраниски е многу подобра сликата преку MaxTV отколку преку BoomTV. Оптичкиот кабел jа носи сликата без огромни компресии и во MPEG4 формат. Таква слика ќе може да се фаќа само со DVB-T2 стандардот што е планиран во Македониjа дури по неколку години, откако ќе се премине на DVB-T(1). Од другите национални телевизии, на Канал 5 и Канал 5 плус има средно квалитетна слика а на Сител (посебно на Сител 3) е стакло.
МТВ1,2 и собраниски сега одет во mpeg-4 формат. Преку бумтв се во mpeg-2.

Член од
3 ноември 2012
Мислења
43
Поени од реакции
4
http://vecer.com.mk/default.asp?ItemID=105CC50C65B26F46BEC901E9142A33FC не разбирам некој ако можи да ми објасни 400 програми дали толку ке се гледа преку ОНЕ на нивниот БУМ ТВ со оглед на тоа што тие и го добија тендерот за дигитален сигнал ??

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
http://vecer.com.mk/default.asp?ItemID=105CC50C65B26F46BEC901E9142A33FC не разбирам некој ако можи да ми објасни 400 програми дали толку ке се гледа преку ОНЕ на нивниот БУМ ТВ со оглед на тоа што тие и го добија тендерот за дигитален сигнал ??
Нема теоретски шанси, ниту пат да се спроведе. Рачунај во еден мултиплекс може најмноги од 10-15 канали, а One за дигитализација доби два мултиплекса, што значи можеме да имаме засега само од 20 до 30 ТВ канали, бесплатни. На BoomTV има три мултиплекса, и они имаат некаде 44-45 канали. И да, во дигитализацијата од One не влегуваат МРТ каналите, нив ги дигитализира ЈП МРД, и за нив си има посебни два мултиплекси. Мислам дека за МРТ каналите доста би било само еден, а тој еден што е вишок да се даде и тој на One, па така ќе има место за повеќе национални или пак регионални канали.

Член од
3 ноември 2012
Мислења
43
Поени од реакции
4
Нема теоретски шанси, ниту пат да се спроведе. Рачунај во еден мултиплекс може најмноги од 10-15 канали, а One за дигитализација доби два мултиплекса, што значи можеме да имаме засега само од 20 до 30 ТВ канали, бесплатни. На BoomTV има три мултиплекса, и они имаат некаде 44-45 канали. И да, во дигитализацијата од One не влегуваат МРТ каналите, нив ги дигитализира ЈП МРД, и за нив си има посебни два мултиплекси. Мислам дека за МРТ каналите доста би било само еден, а тој еден што е вишок да се даде и тој на One, па така ќе има место за повеќе национални или пак регионални канали.
i тоа значи дека ке имаат оне уште еден мултиплекс за 10-15 канали други и во тие можи да бидат други што не се сега тука во нивната понуда ??

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
Вака, сега на BoomTV има 45, рачувај дека 11 се македонски.
Епа после 01.06.2013 на местото на овие 11 ќе дојдат нови канали кои не се македонски.
За овие 11 One доби еден мултиплекс, и ќе мора да ги реемитува бесплатно. Покрај овие национални, се реемитуваат и некои локални кои ќе прераснат во регионални, како на пример: МТМ, Тера, Вис итн итн.
Само мислам дека 5 Plus, Сител 3 и Наша ТВ нема да влезат во мултиплексот, бидејќи тие се сателитски, а не терестријални.
Краен заклучок: BoomTV: 3 мултиплекса = нови 10 канали на местото на сегашните македонски кои ги нуди
One: 2 мултиплекса = бесплатно нудење на сите национални и регионални телевизии

ps: доколку не сум доволно јасен, прашајте ги One на нивниот facebook fan page

Член од
3 ноември 2012
Мислења
43
Поени од реакции
4
Вака, сега на BoomTV има 45, рачувај дека 11 се македонски.
Епа после 01.06.2013 на местото на овие 11 ќе дојдат нови канали кои не се македонски.
За овие 11 One доби еден мултиплекс, и ќе мора да ги реемитува бесплатно. Покрај овие национални, се реемитуваат и некои локални кои ќе прераснат во регионални, како на пример: МТМ, Тера, Вис итн итн.
Само мислам дека 5 Plus, Сител 3 и Наша ТВ нема да влезат во мултиплексот, бидејќи тие се сателитски, а не терестријални.
Краен заклучок: BoomTV: 3 мултиплекса = нови 10 канали на местото на сегашните македонски кои ги нуди
One: 2 мултиплекса = бесплатно нудење на сите национални и регионални телевизии

ps: доколку не сум доволно јасен, прашајте ги One на нивниот facebook fan page
gotovo jasno mi i toa mkd kanali ke si ostanat pak vo nivnata ponuda i znaci plus 11 kanali vo boom fala shto mi pojasni :))

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
За да имаме 400 канали требит да префрлет во DVB-T2 и да ја имет квадратната QAM модулација во 256, е тогаш имаш појќе простор за компресија на сигналот и да емитуваш појќе канали на еден мукс (фрекфенција). Ако во DVB-T можиш да емитуваш 10-15 канали во SD резолуција или 1-2 канали во HD, со DVB-T2 таја можност се дуплират. Ево ја Хрватска тие имет 8 MUX-a, ние само два. http://hr.wikipedia.org/wiki/DVB-T

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.651
Поени од реакции
794
Ние имаме 50 канали и кога ќе ги собереш сите во куп немаме ни еден асален канал кој ќе понуди нешто интересно освен сега МРТ што се обидува да направи, така да џабе се замараме колку можат канали да се пренесуваат преку дигитализацијава.Инаку извесно време не бев во можност да ја следам ЕДО Телевизија бидејки тоа право ми го имаше ускратено БООМ ТВ и искрено сум изненаден со нивната програма даваат добри филмчиња додека националниве Канал 5 Сител освен Турски серии ама воопшто немаат никаква квалитетна програма.

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
За да имаме 400 канали требит да префрлет во DVB-T2 и да ја имет квадратната QAM модулација во 256, е тогаш имаш појќе простор за компресија на сигналот и да емитуваш појќе канали на еден мукс (фрекфенција). Ако во DVB-T можиш да емитуваш 10-15 канали во SD резолуција или 1-2 канали во HD, со DVB-T2 таја можност се дуплират. Ево ја Хрватска тие имет 8 MUX-a, ние само два. http://hr.wikipedia.org/wiki/DVB-T
И ние, Македонија имаме повеќе мултиплекси, 3 за BoomTV, 2 за ЈП МРД и 2 за One. Заедно 7, со можност за распишување на тендер за уште еден 8ми.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
И ние, Македонија имаме повеќе мултиплекси, 3 за BoomTV, 2 за ЈП МРД и 2 за One. Заедно 7, со можност за распишување на тендер за уште еден 8ми.
Џабе, изборот е тој. На државно ниво ќе гледаме канал5,сител,телма,алсат-м. За регион не знам колку се спремни локалциве да платет. Неколку илјади евра годишно се во прашање за регион.

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
Џабе, изборот е тој. На државно ниво ќе гледаме канал5,сител,телма,алсат-м. За регион не знам колку се спремни локалциве да платет. Неколку илјади евра годишно се во прашање за регион.
Не мора да значи дека само Сител, Канал 5, Телма и Alsat M. Сметај ги и МРТ1, МРТ1 HD, МРТ2 и Собранискиот. Но знај дека наскоро се најавува нов канал за МРТ, односно нешто како МРТ4.
Кај комерцијалните, постои простор (кој најверојатно ќе се искористи) и ќе се доделат нови концесии и ќе имаме нови национални канали (така се збореше едно време). За локалните, кои мораат наскоро да преминат во регионални, ќе требаат да плаќаат од прилика 20.000 евра (или сум грешка).

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Не мора да значи дека само Сител, Канал 5, Телма и Alsat M. Сметај ги и МРТ1, МРТ1 HD, МРТ2 и Собранискиот. Но знај дека наскоро се најавува нов канал за МРТ, односно нешто како МРТ4.
Кај комерцијалните, постои простор (кој најверојатно ќе се искористи) и ќе се доделат нови концесии и ќе имаме нови национални канали (така се збореше едно време). За локалните, кои мораат наскоро да преминат во регионални, ќе требаат да плаќаат од прилика 20.000 евра (или сум грешка).
За регионов си во право. Ево во Охрид локалниве тв по кабловскиве оператори ќе одет, немат да земет да зрачет во регионалниот мултиплекс.

Член од
25 септември 2009
Мислења
793
Поени од реакции
368
Што е потребно за да се гледаат дигиталните на обичен тв?

S

Sheldon Cooper

Гостин
Што е потребно за да се гледаат дигиталните на обичен тв?
Доколку телевизорот поддржува DVB-T/DVB-T2 тогаш наjобична антена а доколку е со катодна цевка и не ги поддржува тие стандарди тогаш ресиверче ко тоа од BoomTV

Член од
2 ноември 2009
Мислења
126
Поени од реакции
49
Доколку телевизорот поддржува DVB-T/DVB-T2 тогаш наjобична антена а доколку е со катодна цевка и не ги поддржува тие стандарди тогаш ресиверче ко тоа од BoomTV
Нема потреба да се има приемник од Бум .....еве линк од ebay http://www.ebay.co.uk/itm/HD-Mini-DVB-T2-FREEVIEW-MPEG4-H-264-USB-HDMI-Scart-STB-RECEIVER-T210T2-/190775671677?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c6b1dbb7d
кој јас го имам ,иако со ниска цена е со доста високи перфоманси.Многу приемници загревааат и по неколкучасовно користење (неколку часа)....Овој негрее воопшто.На ebay може да се најде уште многу добри приемници за ниска цена....
--- надополнето: 30 декември 2012 во 00:50 ---
Голема конфузија.....Која е разликата меѓу One и BoomTV ....колку знам едната е компанија за телекомуникации а другата е платформа на првата......Или?

Kajgana Shop

На врв Bottom