Од јуни 2013, само дигитална телевизија во Македонија

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.841
Нема никаква потреба да зимаш дигитален ресивер тоа е сосема друго .Во Македонија од Јуни 2013 година ке згаснат предавателите на самите телевизии и нема да зрачат програма на постоечките фрекфенции со самото згаснување тие што имаат постари телевизори кои немаат дигитален барач на програми нема да можат да ги факаат тие сигнали .Додека самите кабловски тоа што го нудат е сосема друго независно со Дигитализацијата на Македонија тие ке си продолжат да ти ја нудат програмата како до сега што ти ја нудат затоа не зимајте без потреба дигитални ресивери ке си продолжите да си ја следите програмата како што си ја следиш и сега,освен ако сакаш да си земеш ресивер за некои дополнителни канали што е сосема дуго
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 20:13 ---

Нема да има никаква потреба
Aха, ок, а ќе се подобри сликата на аналогната тв (онаа преку кабловска), затоа што сега некои програми имаат добра слика, некои лоша?

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.651
Поени од реакции
794
Aха, ок, а ќе се подобри сликата на аналогната тв (онаа преку кабловска), затоа што сега некои програми имаат добра слика, некои лоша?
Тоа е до самиот оператор,дигитализацијата нема да придонесе ништо барем тоа што ти го нуди самиот оператор.Но доколку имаш ТВ со дигитален ресивер ќе имаш подобрување на сликата, МТВ 1,МТВ 2 ,МРТ 3 МТВ1 ХД исто и Канал 5 веќе емитуваат сигнал барем во Скопје но со надворешна или внатрешна антена ,а не со кабелот од кабловската се фаќаат овие ТВ

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.974
Поени од реакции
8.315
исто и Канал 5 веќе емитуваат сигнал барем во Скопје но со надворешна или внатрешна антена ,а не со кабелот од кабловската се фаќаат овие ТВ
И во Тетово ,јас фатив канал 5 дигитално со антена сликата беше супер ,само што телевизијата е малку заникаде со сапунски маратон серии сите една со друга скоро исти во содржината

S

Sheldon Cooper

Гостин
Наjвероjатно аналогната кабловска ќе згасне со тек на време бидеjќи сите ќе сакаат дигитална слика т.е оние кои се запознаени со благодетите на дигиталната телевизиjа. Иначе со згаснувањето на аналогните предаватели нема да има никакво влиjание врз аналогната кабловска бидеjќи кабловските проваjдери само пренесуваат сигнал. Пример на аналогна ги имаш RTL, Rai Uno кои во Германиjа се емитуваат само дигитално (исклучени се аналогните предаватели) но поради тоа што истите ги има и на сателит, (DVB-S формат) можеш да ги гледаш на кабловска. Нашите ќе се емитуваат во DVB-T формат.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Не ми е јасно само што се прават мутави и ONE и СРД/АЕК, и не ги пуштат 8те национални телевизии некодирани преку DVB-T (должни се тоа да го направат) а другите канали може да ги кодираат и да ги продаваат по пакети.
Ваљда догодина така ќе биде, националните да може секој што има DVB-T тјунер да си ги гледа со обична антена.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.974
Поени од реакции
8.315
Не ми е јасно само што се прават мутави и ONE и СРД/АЕК, и не ги пуштат 8те национални телевизии некодирани преку DVB-T (должни се тоа да го направат) а другите канали може да ги кодираат и да ги продаваат по пакети.
Ваљда догодина така ќе биде, националните да може секој што има DVB-T тјунер да си ги гледа со обична антена.
Колку што имам видено МТВ 1 ,2 .. Канал 5 веќе се фаќаат на DVB-T тјунер со обична антена за гледање не се кодирани тие канали

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Колку што имам видено МТВ 1 ,2 .. Канал 5 веќе се фаќаат на DVB-T тјунер со обична антена за гледање не се кодирани тие канали
Незнам, во Скопје можда, или па и каналите може си ги емитуваат лично преку нивни предаватели, во Крива Паланка на пример ништо нема.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.974
Поени од реакции
8.315
Незнам, во Скопје можда, или па и каналите може си ги емитуваат лично преку нивни предаватели, во Крива Паланка на пример ништо нема.
Eпа сеуште не се за сите градови изгледа достапни ,незнам што прават стварно ,Јас во Тетово ги фатив тие ,само што мојот телевизиор најверојатно не е со MPEG4 формат па најверојатрно затоа имам само звук слика немам , а Канал 5 ја фаќам најнормално со слика и звук

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
МРТ1, МРТ1 HD, МРТ2, МРТ/Собраниски канал и Канал 5 си се емитуваат од свои предаватели, дигитално некодирано.
Некаде од наредната година, сите македонски канали ќе бидат некодирани, а на BoomTV, на местото на македонските канали, ќе дојдат нови странски канали.
Исто така One ми спомна дека работат на поголема локализација на каналите (од нивната понуда), па тоа значи (според мене), спортските канали, и некои други конечно ќе добијат македонски превод.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.974
Поени од реакции
8.315
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.974
Поени од реакции
8.315
Kaj баба ми бев и она пред неколку недели купи нов телевизор и скенирам сите канали за кабловска или аналогна телевизија од Близу ,ама наместив да ги бара и оние дигиталните канали ,најде едно 103 и мислам уште некој плус канали и ниеден не ми го отвори од тие дигиталните нити оние на МТВ :( незнам зошто баш тие на МТВ не ги отвора

Член од
10 мај 2012
Мислења
107
Поени од реакции
47
и кој канали може да се гледаат со ова ? или истите од One се гледаат ?
Sekoj digitalen signal ke mozi da se gleda megutoa ne preku kablovskite one blizoo.... tuku sekoj lokalen I nacionalen signal od lokalnite I nacionalnite Televizii vo Republikata.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.651
Поени од реакции
794
Kaj баба ми бев и она пред неколку недели купи нов телевизор и скенирам сите канали за кабловска или аналогна телевизија од Близу ,ама наместив да ги бара и оние дигиталните канали ,најде едно 103 и мислам уште некој плус канали и ниеден не ми го отвори од тие дигиталните нити оние на МТВ :( незнам зошто баш тие на МТВ не ги отвора
Друже исклучи го кабелот од Близоо кабловскиот и вклучи од надворешна антена или внатрешна антена и ке ги добиеш сите Тв канали кој зрачат дигитално МТВ 1,2,3 како и Канал 5 секако и оние канали кои ги нуди Оне со едно битно од Оне каналите ке ти бидат кодирани.Се надевам бабати е од они баби кои се модерни и ги следат последните трендови па има купено ТВ со дигитален ресивер
--- надополнето: 11 ноември 2012 во 08:45 ---
Едно прашање до тебе дали имаш купено оваква антена и дали ги следиш каналите кои ги нуди Оне ? Или ова е само маркетинг трик на Техномаркет
Мислам дека неможеш да ги следиш освен МТВ и Канал 5 , а од јуни 2013 сите ќе мораме да имаме ресивер од Оне за да ги следиме програмите кои ги нудат нашиве телевизии и ќе мора да им плаќаме на Оне за оваа услуга освен за програмите на МТВ кои мораат да ни ги нудат бесплатно .Ова ќе важи за оние кои воопшто немаат било каква кабловска телевизија (МахТВ,Близоо,Телекебел .....)Од советот за радиодифузија некаде имам прочитано дека за одреден број на граѓани кои се социјални случаеви ќе им се поделат бесплатно ресивери за следење на одреден број на телевизии локални или национални концесионери.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.974
Поени од реакции
8.315
Друже исклучи го кабелот од Близоо кабловскиот и вклучи од надворешна антена или внатрешна антена и ке ги добиеш сите Тв канали кој зрачат дигитално МТВ 1,2,3 како и Канал 5 секако и оние канали кои ги нуди Оне со едно битно од Оне каналите ке ти бидат кодирани.Се надевам бабати е од они баби кои се модерни и ги следат последните трендови па има купено ТВ со дигитален ресивер
.
Немам моментално антена ,а и не ми се даваат пари за само да ги гледам МТВ 1,2,3 и Канал 5 а другите да ми седат кодирано безвезе
а и на баба ми не и е тоа битно дали се дигитални или во HD битно е да може да гледа нешто така да сега засега и ги исклучив тие дигитални канали

Kajgana Shop

На врв Bottom