Земи саксија цвеќе, стави го во темна соба и види колку време ќе преживее. Не е баш многу време.и сончевите зраци биле блокирани толку долго што сите растенија изумреле со тоа изумреле и тревопасните динсосауруси со тоа изумреле и месојадните диносауруси? многу време е тоа бе...
Ама финтата е тоа што изумреле само диносаурусите, а многу видови блиски на нив преживеале.Земи саксија цвеќе, стави го во темна соба и види колку време ќе преживее. Не е баш многу време.
Умира вегетација, умираат тревопасните. Умираат тревопасните, отидоа и месојадните.
Што би рекол татко му на Симба: "The circle of life".
не можи да е така... и сам знаеш колкава е земјава. Колку што е земјава, толку и е атмосферата. Ако бил толку силен ударот и толку голем астероидот за да можи да има доволно камења и прашина низ цела атмосвера ја незнам планетава како останала цела.Е да баш така нешто...
Инаку тоа е поверојатно отколку да изумреле веднаш после ударот...
По ударот на астероид или пак по вулканска ерупција се исфрлаат огромно количество камења во атмосферата што ги блокираат сончевите зраци. Така да и не е многу научна фантастика.
!
Доволно е да се блокираат 5% од Сончевата светлина за да настане глобално заладување!не можи да е така... и сам знаеш колкава е земјава. Колку што е земјава, толку и е атмосферата. Ако бил толку силен ударот и толку голем астероидот за да можи да има доволно камења и прашина низ цела атмосвера ја незнам планетава како останала цела.
за да нема чист воздух и да не може да се пробие светлина треба да има околу планетава иста топка со димензии како горе наведениве само што тоа тело треба да биде дебело да речиме 50м( се доволни мислам за да не можи да помини светлина) за разлика од Земјава која е со потполен волумен. Едноставно брат зборот ми е многу голем дел од земјава треба да се откини за да дојди до такво помрачување да го наречиме. А за да се откини толку голем дел мора да постои огромен астероид. И кога ќе дури астероидот пологично е да експлодира цела планета отколку да се направи обвивка со димензии како оние кои ги спомнав. Мислам дека ме сваќаш шо сакам да кажам :smir:
- Орбита: 149,600,600 km
- Дијаметар: 12,753.6 km
Хехе, да остане само еден ?!?!Инаку вистина, хмммм... мислам дека со глобалното затоплување почнале да исчезнуваат овие животинчиња Како што ќе исчезнат уште многу животински видови во наредните години... Добро прашање, како е можно да не остане ниту еден диносаурус (освен тој во Лок Нес) ...
off topik: skroz si otkachen druzhe za mene Legenda siКај го прочита ова? Немаш линк оставено....
Прашањето за диносаурусите ми беше поставено во прашања од подфорум религии и никој не се осуди да одговори.... Ѓи нема во светите книги, како да не постоеле никогаш.
Да не сум оф-топик малце?
od golem asteroid e ...ne mi teknuva tocno kolkav mislam deka 1/3 ili 1/4 od zemjata nesto taka ..da ne te izlazamNe mi se veruva deka se Dinosaurusive od meteor se iz4eznati.
Na kolku godini se obnovuvashe zemjata? Ne mi teknuva sea...
toa se vsusnost mali cicaci i vlecugi koj uspeale da preziveat..a takvi pogolemi dinosaurusi nezz mislam deka e nemoguceМое мислење да мавнел метеор астероид ќе ја распрснел земјата а не само динисаурусите.
--- надополнето: 8 јуни 2013 во 18:45 ---
Иам глеано нез дал е точно кога мавнал метеорот настанала суша имало некој динисауруси ко крокодили не многу големи и копале и се укупувале под земја кај што нило ладно и имало вода и преживувале
toa e nemoguce.... nema teorija kako virusite da stignat do zemjata ..Ја читав дека од вселената дошле некој вируси што го нападнале половиот систем кај машките диносауруси, и неможеле да се размножуваат т.е сексуално да ги задоволуваат женките.
ubavo misli human ---se stvorila takva ''pokrivka''od cad i pepel ne bukvalno nic celata zemja....i poradi toa nemalo svetlina ,so toa nemalo rastenija a bez rastenija ko prvo nema trevojadni dinosaurusi a ko vtoro bez trevojadni nema ni mesojadni dinosaurusi..... i ov a e edna od pricinite sto izumrele dinosaurusite.не можи да е така... и сам знаеш колкава е земјава. Колку што е земјава, толку и е атмосферата. Ако бил толку силен ударот и толку голем астероидот за да можи да има доволно камења и прашина низ цела атмосвера ја незнам планетава како останала цела.
за да нема чист воздух и да не може да се пробие светлина треба да има околу планетава иста топка со димензии како горе наведениве само што тоа тело треба да биде дебело да речиме 50м( се доволни мислам за да не можи да помини светлина) за разлика од Земјава која е со потполен волумен. Едноставно брат зборот ми е многу голем дел од земјава треба да се откини за да дојди до такво помрачување да го наречиме. А за да се откини толку голем дел мора да постои огромен астероид. И кога ќе дури астероидот пологично е да експлодира цела планета отколку да се направи обвивка со димензии како оние кои ги спомнав. Мислам дека ме сваќаш шо сакам да кажам :smir:
- Орбита: 149,600,600 km
- Дијаметар: 12,753.6 km
Една третина или ајде оптимистички една четвртина од земјата ти е астероид со големина на некој од помалите континенти - удар кој би ги убил не само диносаурусите туку и цела планета би ја претворил во прашина.od golem asteroid e ...ne mi teknuva tocno kolkav mislam deka 1/3 ili 1/4 od zemjata nesto taka ..da ne te izlazam