Од Скопје со брод до Париз, Прага и Солун?

• Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување
Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Е да бееее, а на Камени Мост шо ќе му праиме? А?
Пусти срби и тие незнаат шо да направат

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Во ниедни планови за Вардар, јас како сообраќаен техничар не сум сретнал како брод би можел да плови.
Основни фактори.
-Недоволна длабочина-Другото само посебе ке си го најдете..

O

< O >

Гостин
Во ниедни планови за Вардар, јас како сообраќаен техничар не сум сретнал како брод би можел да плови.
Основни фактори.
Каналот во никој случај нема да поминува низ центарот на градот, ништо од веќе изграденото нема да се наруши за да се изведе, ако веќе имаат пари за изведба сигурно обрнале внимание на тоа дека ќе треба нови корита за нов правец на водата... не е само Скопје и Велешкиот кеј не е можно да се прошири.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Каналот во никој случај нема да поминува низ центарот на градот, ништо од веќе изграденото нема да се наруши за да се изведе, ако веќе имаат пари за изведба сигурно обрнале внимание на тоа дека ќе треба нови корита за нов правец на водата... не е само Скопје и Велешкиот кеј не е можно да се прошири.
Се ке се наруши нема тотални шанси...

O

< O >

Гостин
Се ке се наруши нема тотални шанси...
Верувај ми, луѓето се пообразовани од нас на форумов или во најмала рака имаат приход да платат професионалци, се завици од нивната сериозност

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
А кажете ми вие постручните???....како тоа ќе биде пловен целиот канал кога ќе има хидроцентрали?

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
за ова да се оствари,уште многу сончеви години ќе поминат,
додека по природен пат,водата од Северното море не тргне кон
Средоземното море,поради топењето на мразевите на северниот пол.
Ние една пруга кон исток не може да направиме,а не пак оваа да ја
дислоцираме што оди покрај Вардар,ова е проект Вардар 3014 год.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Основни фактори.
Додека завршиш средно може и ќе сретнеш :icon_lol:

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
А кажете ми вие постручните???....како тоа ќе биде пловен целиот канал кога ќе има хидроцентрали?

Гуглај хидроцентралите на Енисеј и Јангценгјанг.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Тоа е проект повеке от 50% от БДП на Србиja.Веруват си,дека ке обратат Морава да тече от Дунав ком Вранja например, па и ке ja направат доволно долбока да плават бродови?! :icon_lol:
Не знам дали си веруват сами во таа идеja и проект.
Тоа не ти е проблем. Пример ти е Железна врата на Дунав. Хидроцентрала имаш, па бродови продолжуват да плават. Бродовите влегуват во едно место, затвара се врата зад нив, полни се со вода местото, нивото на водата се повдига, отвара се друга врата и бродот преминува натаму.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Верувај ми, луѓето се пообразовани од нас на форумов или во најмала рака имаат приход да платат професионалци, се завици од нивната сериозност
Каков приход ке имаат од овој проект ?
Како прво нема доволно вода се потполни речно корито кое ке овозможи движење на бродови :)

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Србиве нели пред банкрот беа од каде милијарди извадија. Утопија е ова. За Вардарска долина се збори со години но никогаш нема да стане реалност, со тоа ќе дојде до поплавување на Солунско поле, Грција никогаш нема да даде дозвола за таков проект.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Тоа е проект повеке от 50% от БДП на Србиja.Веруват си,дека ке обратат Морава да тече от Дунав ком Вранja например, па и ке ja направат доволно долбока да плават бродови?! :icon_lol:
Не знам дали си веруват сами во таа идеja и проект.

Тоа не ти е проблем. Пример ти е Железна врата на Дунав. Хидроцентрала имаш, па бродови продолжуват да плават. Бродовите влегуват во едно место, затвара се врата зад нив, полни се со вода местото, нивото на водата се повдига, отвара се друга врата и бродот преминува натаму.
Да али и да средат се во Србија (кај нив е проблемот како да го сменат текот на реките ) во Македонија е сосема друга приказна.Потребни би биле 4-5 брани само за да се направи пловна Вардар плус неколку канали зошто Вардар поминува низ градови како Скопје и Велес и би морало да се заобиколи.

Притоа ќе треба и да градиме нова пруга и нов автопат ( ние не можеме 30 километри пруга да изградиме до Бугарија 20 години ) за главниот коридор на Македонија.

А економскиот бенефит искрено не е баш најсигурен.Освен за Србија и Унгарија искрено не гледам никаква друга причина зошто некој бродови би пловеле нагоре по Вардар и Дунав кога секоја друга земја низ која поминува Дунав или има излез на море или е доволно близу до море.Иако дури и за Србија не би требало да има големи очекувања зошто одма и се тука блиску пристаништата во Црна Гора.

Ние да бевме некоја индустриска сила или Јужна Србија да беше па да се каже за извоз место со камиони или железница да се иде со бродови до Солун али тоа не е ситуацијата па не гледам зошто и се размислува за ваков мегаломански план.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Интересен проект, ама и тешко за да се оствари.. Ќе треба многу пари, ќе одземе повеќе од 7 години за реализација, ќе треба по цела траса долж тоа да се пресели населението, па да се види после тие води кај ќе идат. Вардар нема капацитет да ги прими, па ќе треба да се прават уште канали, па после изградба на тие хидроцентрали. Туу, има за пишување до утре се што треба.
Ама ако се реализира ќе се има профит голем, не дека нема да се исплати по неколку години.

Kajgana Shop

На врв Bottom