ОБНОВЕНО: По нападот во Гошинце, пукање во Куманово

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.354
Поени од реакции
7.116
Рударите си го ризикуваат животот секојдневно,градежниците си го ризикуваат животот секојдневно а и они имаат мизерни плати...
А премииве се уствари зошто имаат мизнерна плата специјалциве?
секоја чест,спореди приватни фирми со активности од државен интерес,неам коментар повеќе

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Состојбата во која се наоѓаме ми е само последица на политичка незрелост и неписменост. Никола Груески немајќи саглам противник доби илузија дека се во Македонија е негово или против него и дека институциити може и смее да ги користи како да се негово наследство за негови цели. Првата половина од мандатот целата енергија ја насочи да ги дотолчи сите противници за да нема кој да му се спротистави понатака во кариерата заборавајќи на неговите основни обврски кои треба да ги работи. Наместо да води држава тој се грижеше кој што кажал од опозицијата и како да ги елиминира. А закони си носеше само на хартија и невидов дека некој закон профункционира како што треба. Можеби доколку се сконцентрираше на спроведување на законите немаше да се случат милион пиздарии и неутралните ќе ги придобиеше на негова страна.

СДСМ а покасно и заев беа столчени политички и рипаа како мало детенце да дофатат нешто што им побегнало затоа што исто како и Груески пред него мислеа дека неможе да ги замени никој па си се опуштија малку и кога се освестија ојде воз али прекасно. И за Грујо ќе биде касно. Доколку дојде заев на власт мислам дека ќе имаме ситуација како скечон он К-15 со автобусто кога е расипан и Цацко вели “чичо чичо знам што му е“ (тоа е паралела на сегашната ситуација) и кога ќе го прашаат што му е (момент добиваат шанса за власт), ќе каже расипан е (откако ќе дојде на власт).

Така да не се чудете што ни се случуваат вакви сценарија и сме на политичко дно кое ни кожни гаќи ќе е спасат.

И уште нешто се прашувам доколку стои америка позади ова порати турскиот тек, до толку ли е шутрак Груески да мисли дека е многу јак и да оди против нив иако знае дека америка срушила и режими како гадафи и садам, каде има исто население и во случајот во либија “совршено“ функционирање на една држава. Зарем мислеше во оваа држава каде да предизвикаш граѓанска војна е лесно колку да кажеш еден дека може да оди против една Америка? Или пак ќе го пушти Латас во контра пропаганда? Ако така размислувал уште повеќе ми е жал кога ќе размислам кој ни ја води државава или пак ќе ни ја води.

Најжално е што заминаа луѓе кој не многу лично но ги познавав од мој град поради тоа што незнаеме да водиме држава од скоро 2 милиони.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.327
Поени од реакции
26.277
Абсолутно нема никаква националистичка симболика, ако добро погледнеш тоа повише има значење на МИР , него на било што друго.

Сали Бериша го употреби кога го сруши комунизмот преку мирни протести, и ден денеска е димбол на демократите во Албанија, а социјалистите во никој случај не го употребуваат, дури му срушија еден споменик во Каваја кој симболизираше 2 прста.

Исто така 2 прста и на Косово симболизираат мир, таму двата прста потекнуваат од мирната резистенција, кога илјадници луѓе маршираа во тишина со кренати два прста.

Да беше албански националистички симбол не ќе смееја да го срушат тој споменик, и Хашим Тачи не ќе се поздравеше со лајк прстот.

Не продолжи повише, пошто банално е.
Фала за сликата како толпа Албанци дигаат два прста. Ете гледаш како си знаел. Отпор против славјанскиот окупатор значело.
Груевски имаше идеални услови да направи Македонија да биде таква. Имаше апсолутна власт во парламентот, поддршка од народот незапамтена во политичката историја на Македонија, поддршка од надвор. На него се гледаше како на млад проевропски, продемократски лидер. И што тој успеа да направи? Северна Кореја на Балканот, последниот бастион на апсолутизмот во Европа. Се опкружи со луѓе како Гордето и Миле без ронка демократски капацитет, со медиумски труби како Јанко, Миленко и Латас, и ја апсолутизира власта. Да не зборуваме за криминалот.

Јас не го гласав Груевски за од Македонија да направи конц логор, без разлика од која страна на жицата јас се наоѓам.
Дали можеше и што направи е долга дискусија. И директно поврзана со тоа каков тип на држава сме и какви институции ни се потребни за физичко преживување, кое секогаш е примарно. И Германија од Ципрас како левичар очекуваше да крати воен буџет, ама тој не ни помислува на тоа, напротив.

Темава на која дискутираме е доказ дека апсолутистички водени институции не е грешка. Бар мене никој не може да ме разубеди дека ако институциите се водеа како во време на најдемократскиот период што сме го преживеале како држава (98-02), немаше да ни се случи нова 2001ва, од многу посилни размери.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.875
Поени од реакции
67.440
уште повеќе ми е жал кога ќе размислам кој ни ја води државава или пак ќе ни ја води.
Најжално е што заминаа луѓе кој не многу лично но ги познавав од мој град поради тоа што незнаеме да водиме држава од скоро 2 милиони.
Oва. Оставени сме да бираме помеѓу 2 зла. Нема ниту еден знак кој ке ти даде надеж дека наредниот што ке дојде на власт, ке биде подобар од претходниот.
Заев е наивен како маѓарска собарица, новинари го пеглаат по телефон, менува изјави, ставови, се слика насмеан у разрушено Куманово. Колку треба да си ГЛУП за да го направиш ова? Го теглат вчера у Диво Насеље за сликање, ко партал.
Овој па што е на власт, се изгуби кутриот скроз.:facepalm:

Наеба народот, како и увек. А ние сме тие, што ја имаме силата да менуваме. Само што опциите се измеѓу пролив и гомно.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Дали можеше и што направи е долга дискусија. И директно поврзана со тоа каков тип на држава сме и какви институции ни се потребни за физичко преживување, кое секогаш е примарно. И Германија од Ципрас како левичар очекуваше да крати воен буџет, ама тој не ни помислува на тоа, напротив.

Темава на која дискутираме е доказ дека апсолутистички водени институции не е грешка. Бар мене никој не може да ме разубеди дека ако институциите се водеа како во време на најдемократскиот период што сме го преживеале како држава (98-02), немаше да ни се случи нова 2001ва, од многу посилни размери.
Ова е многу опасна теза. Ти со во основа заговараш дека ние сме народ кој не може да има демократска држава, и на кој му е потребен тоталитарен систем, инаку не би преживеале. Ти имаш 22-26 години, јас имам 43. Не мислиш дека е страшно ти да имаш апсолутистички менталитет, а јас слободарски?

И згора на се, погрешна ти е тезата. Да се водеше оваа држава како треба, сега ќе имаше единство помеѓу Македонците, а не поделба на патриоти и предавници. Знаеш што сега можат да му речат на Груевски еден куп луѓе во Македонија? Нека одат да ја бранат Македонија клиентите на оваа влада. Нека оди ГДОМ, администрацијата, 2500 превработени луѓе од РЕК, тие нека ја бранат Македонија.

Последно уредено:
Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Oва. Оставени сме да бираме помеѓу 2 зла. Нема ниту еден знак кој ке ти даде надеж дека наредниот што ке дојде на власт, ке биде подобар од претходниот.
Заев е наивен како маѓарска собарица, новинари го пеглаат по телефон, менува изјави, ставови, се слика насмеан у разрушено Куманово. Колку треба да си ГЛУП за да го направиш ова? Го теглат вчера у Диво Насеље за сликање, ко партал.
Овој па што е на власт, се изгуби кутриот скроз.:facepalm:

Наеба народот, како и увек. А ние сме тие, што ја имаме силата да менуваме. Само што опциите се измеѓу пролив и гомно.
Се разбираме... Змија да те апне или магаре да ти го бапне....

Член од
24 март 2010
Мислења
15.327
Поени од реакции
26.277
Ова е многу опасна теза. Ти со во основа заговараш дека ние сме народ кој не може да има демократска држава, и на кој му е потребен тоталитарен систем. Ти имаш 22-26 години, јас имам 43. Не мислиш дека е страшно ти да имаш апсолутистички менталитет, а јас слободарски?

И згора на се, погрешна ти е тезата. Да се водеше оваа држава како треба, сега ќе имаше единство помеќу Македонците, а не поделба на патриоти и предавници. Знаеш што сега можат да му речат на Груевски еден куп луѓе во Македонија? Нека одат да ја бранат Македонија клиентите на оваа влада. Нека оди ГДОМ, администрацијата, 2500 превработени луќе од РЕК, тие нека ја бранат Македонија.
Идеалот кон кој Македонија може да се стреми е Израел. Швајцарија, Шведска или нешто слично ќе значи крај за нејзиното физичко постоење во формата во која ја познаваме. И така ќе биде во наредниве 20-30 години сигурно. Не знам дали е страшно, во 2001ва научив дека е неопходно, последниве неколку дена само дополнително ми се потврдува дека е неопходно.

И во 2001ва мобилизацијата беше мизерен процент, блиску до едноцифрен. Тоа е сосема логична работа, многу малку луѓе би гинеле доброволно.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Тие се тие тешки симболики од најголемо значење во моментот. Прстите на Заев. Ги решивме ли нив, се ќе е подобро.

Тоа е тој фокус на најтешките дилеми деновиве.

Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Идеалот кон кој Македонија може да се стреми е Израел. Швајцарија, Шведска или нешто слично ќе значи крај за нејзиното физичко постоење во формата во која ја познаваме. И така ќе биде во наредниве 20-30 години сигурно. Не знам дали е страшно, во 2001ва научив дека е неопходно, последниве неколку дена само дополнително ми се потврдува дека е неопходно.
Ова е веќе класично ширење параноја. 9 години имавме во Македонија мир и стабилност, се додека тендерите течеа мазно. Сега кога тоне бродот, потребно ни е да бидеме Израел. Само за информација, во Израел и жените служат воен рок. Евреите се луѓе со потполно различен менталитет од нашиот. Тоа дека Македонија може да се направи да наликува на Израел барем малку, е во доменот на храд кор научната фантастика.

Инаку, 2001 прва не ни се случи затоа што имавме демократско уредување, ни се случи заради еден куп неспособни идиоти.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.409
Поени од реакции
35.081
Абсолутно нема никаква националистичка симболика, ако добро погледнеш тоа повише има значење на МИР , него на било што друго...
Тој гест може да биде употребен за разни зачења, меѓу кои за повик за мир... но тоа никако не му е ексклузивна намена. Напротив, најчестото значење е за победа V=Victory
Или па може и ти си некој помал и не знаеш, ете прашај го татко ти што значи тој гест (иако не сум сигурен дека ќе бидеш искрен).

Ама ајде, ако баба лаже - да видиме дали и тефтерот лаже:

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=V Sign
V Sign
Rude English hand sign that derives from the middle ages. During the 100 years war the French would cut off the middle and index fingers of any English bowman so as they could never shoot again. The English would taunt the French by showing their fingers, so as to say "I can still shoot you Frog!" although todays meaning is more or less "fuck off you twat."
Is the trademark of rock star, Liam Gallagher but was also made popular during the second world war by Winston Churchill where it took on the meaning of V for Victory. It should not be confused with the piss-poor peace sign which is the reverse of it...

Понатаму:
http://en.wikipedia.org/wiki/V_sign
The V sign (U+270C ✌ victory hand[1] in Unicode) is a hand gesture in which the index and middle fingers are raised and parted, while the other fingers are clenched. It has various meanings, depending on the cultural context and how it is presented. It represents the letter "V" as in "victory", especially by Allied troops during World War II. It is also used by people of the United Kingdom and related cultures as an offensive gesture...
и понатаму продолжува: Since the 1960s, when the "V sign" was adopted by the counterculture movement, it has come to be used as a symbol of peace...

Заклучок, дали V гестот може да биде симбол за мир...? Може ама и не мора.
Дали за Албанците V гестот е симбол за мир? Јас лично не го знам за таков - напротив отсекогаш знам дека им бил симбол за победа. Инаку тој гест во последниве пар децении, често имавте можност да го употребувате - благодарение на вазалството кон САД.
Вообичаено кога најмногу го мафтавте овој гест, во регионов владееше се само не МИР.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Фала за сликата како толпа Албанци дигаат два прста. Ете гледаш како си знаел. Отпор против славјанскиот окупатор значело.
Два прста = два диктатора помалку (Енвер Хоџа и Милошевиќ).
Треба и Заев да се откаже тупаницата ако сака да успее.

Гледам тројца пратеници од ДУИ биле протерани од локалното население, ги прогласиле непожелни.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom