Напрај си меѓународна најубо, мене ме опоменија скоро во Србија.дечки деновиве ке одам за германија ама ке одам со мојата кола. сакам да прашам дали ке можам да возам со нашата биометриска возачка или ке треба да извадам мегународна возачка?
Нема потреба да вадиш меѓународна.дечки деновиве ке одам за германија ама ке одам со мојата кола. сакам да прашам дали ке можам да возам со нашата биометриска возачка или ке треба да извадам мегународна возачка?
И мојава нема ништо под бр. 12 ваљда и не треба да имаГодина и нешо ја иам возачкава и дури сега приметувам, само кај мојата дозвола немам впишано информациски код, бр. 12, празно ми е. Има некој проблем за ова? Ме имаат запрено и цајкани за контрола и не ми пререкле ништо ама да не има некој проблем што може да настане?
И кај мене нема ништо под бр.12 инаку полномоштво не ти треба ако на пример ја возиш колата на татко ти или мајка ти....И мојава нема ништо под бр. 12 ваљда и не треба да има
Бараат цајканите полномошно за колата или нема потреба од тоа?
Инаку не ми е јасно зошто мојава возачка е со рок од 10 години, а на некои од 15?
И разбрав дека ќе има некои промени во законот за возачи почетници, ама најверојатно биле шпекулации чим досега нема ништо официјално.
и двајцата... мада оваа вторава категорија не е баш нешто застапена многу... повекето креваат раце од волан после својата 65-та наполнета...Tреба(ше) да има некое си намалување од 2 на 1 година статусот на возач-почетник.
Идиотизам стварно, освен за алкохолот за ништо друго не се сложвам. Можеби немам(е) искуство кузнај какво, ама споредете ги рефлексите на возач-почетник, со возач од 75 години... И кој е опасност во сообраќајот сега?![]()
Корекција колега... до 63 даваат нормално, после тоа треба секоја година да ја продолжуваш. Со оглед дека лекарското е 2000 денари (сексот за вадење не е вклучен во цената), некои 500-600 е возачката незнам колку е исплатливо.и двајцата... мада оваа вторава категорија не е баш нешто застапена многу... повекето креваат раце од волан после својата 65-та наполнета...
Пред да беше донесен овој дебилен закон, истиот се воведе во Хрватска, но пред едно година дена го сменија т.е. пак во вратија на старо, сите можат да возат автомобил појак од 100кс и тоа од 11 до 5 ч. е дозволено. Еве на пример јас кај што живеам во Литванија тука има закон за почетници, каде што мораат да стават по 2 налепници на колата (една напред една назад) во форма на зелен лист за да знаат другите во сообраќајот дека си почетник возач..Tреба(ше) да има некое си намалување од 2 на 1 година статусот на возач-почетник.
Идиотизам стварно, освен за алкохолот за ништо друго не се сложвам. Можеби немам(е) искуство кузнај какво, ама споредете ги рефлексите на возач-почетник, со возач од 75 години... И кој е опасност во сообраќајот сега?![]()
Јас имам една кола, која патем ја вози и татко ми и мајка ми и брат ми. Ако братми е почетник, шо ќе се дешава кога колата ќе ја вози татко ми?во Литванија има закон за почетници, каде што мораат да стават по 2 налепници на колата (една напред една назад) во форма на зелен лист за да знаат другите во сообраќајот дека си почетник возач..
Овие се ставаат на внатрешната страна, значи на задното стакло и предното, и обично не ги ни лепат туку само стојат, ме разбираш? А и ретко полицијава казнува тука за тоа, а како за информација казната е 15 евра ако те фатат.Јас имам една кола, која патем ја вози и татко ми и мајка ми и брат ми. Ако братми е почетник, шо ќе се дешава кога колата ќе ја вози татко ми?
колега, јас мислев на лугето... лугето после 65-та креваат раце, а не на законите... мада знам и ретки примероци кои со свои 75 уште возат...Корекција колега... до 63 даваат нормално, после тоа треба секоја година да ја продолжуваш. Со оглед дека лекарското е 2000 денари (сексот за вадење не е вклучен во цената), некои 500-600 е возачката незнам колку е исплатливо.
Не се полага само ако има мраз или снег на патот или на полигон кај што се вози, ако нема, тогаш и камења да паѓаат ќе се полага.Ако се вакви условите и во петок , ќе се полага практичниот дел од возачкиот испит ?
Зависи =)Ако се вакви условите и во петок , ќе се полага практичниот дел од возачкиот испит ?