Нови возачки дозволи

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
дечки деновиве ке одам за германија ама ке одам со мојата кола. сакам да прашам дали ке можам да возам со нашата биометриска возачка или ке треба да извадам мегународна возачка?

T

Tetro

Гостин
дечки деновиве ке одам за германија ама ке одам со мојата кола. сакам да прашам дали ке можам да возам со нашата биометриска возачка или ке треба да извадам мегународна возачка?
Напрај си меѓународна најубо, мене ме опоменија скоро во Србија.
И мислам дека не е скапо, АМСМ 375 денари (ако не сум смешал нешто брзини)

Член од
10 август 2010
Мислења
183
Поени од реакции
7
Нема потреба да вадиш меѓународна.

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
Година и нешо ја иам возачкава и дури сега приметувам, само кај мојата дозвола немам впишано информациски код, бр. 12, празно ми е. Има некој проблем за ова? Ме имаат запрено и цајкани за контрола и не ми пререкле ништо ама да не има некој проблем што може да настане?
И мојава нема ништо под бр. 12 ваљда и не треба да има :toe:
Бараат цајканите полномошно за колата или нема потреба од тоа?
Инаку не ми е јасно зошто мојава возачка е со рок од 10 години, а на некои од 15?
И разбрав дека ќе има некои промени во законот за возачи почетници, ама најверојатно биле шпекулации чим досега нема ништо официјално.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
И мојава нема ништо под бр. 12 ваљда и не треба да има :toe:
Бараат цајканите полномошно за колата или нема потреба од тоа?
Инаку не ми е јасно зошто мојава возачка е со рок од 10 години, а на некои од 15?
И разбрав дека ќе има некои промени во законот за возачи почетници, ама најверојатно биле шпекулации чим досега нема ништо официјално.
И кај мене нема ништо под бр.12 инаку полномоштво не ти треба ако на пример ја возиш колата на татко ти или мајка ти....
А за какви промени во законот?

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
Tреба(ше) да има некое си намалување од 2 на 1 година статусот на возач-почетник.

Идиотизам стварно, освен за алкохолот за ништо друго не се сложвам. Можеби немам(е) искуство кузнај какво, ама споредете ги рефлексите на возач-почетник, со возач од 75 години... И кој е опасност во сообраќајот сега? :tapp:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Tреба(ше) да има некое си намалување од 2 на 1 година статусот на возач-почетник.

Идиотизам стварно, освен за алкохолот за ништо друго не се сложвам. Можеби немам(е) искуство кузнај какво, ама споредете ги рефлексите на возач-почетник, со возач од 75 години... И кој е опасност во сообраќајот сега? :tapp:
и двајцата... мада оваа вторава категорија не е баш нешто застапена многу... повекето креваат раце од волан после својата 65-та наполнета...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
и двајцата... мада оваа вторава категорија не е баш нешто застапена многу... повекето креваат раце од волан после својата 65-та наполнета...
Корекција колега... до 63 даваат нормално, после тоа треба секоја година да ја продолжуваш. Со оглед дека лекарското е 2000 денари (сексот за вадење не е вклучен во цената), некои 500-600 е возачката незнам колку е исплатливо.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178

Пред да беше донесен овој дебилен закон, истиот се воведе во Хрватска, но пред едно година дена го сменија т.е. пак во вратија на старо, сите можат да возат автомобил појак од 100кс и тоа од 11 до 5 ч. е дозволено. Еве на пример јас кај што живеам во Литванија тука има закон за почетници, каде што мораат да стават по 2 налепници на колата (една напред една назад) во форма на зелен лист за да знаат другите во сообраќајот дека си почетник возач..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
во Литванија има закон за почетници, каде што мораат да стават по 2 налепници на колата (една напред една назад) во форма на зелен лист за да знаат другите во сообраќајот дека си почетник возач..
Јас имам една кола, која патем ја вози и татко ми и мајка ми и брат ми. Ако братми е почетник, шо ќе се дешава кога колата ќе ја вози татко ми?

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Јас имам една кола, која патем ја вози и татко ми и мајка ми и брат ми. Ако братми е почетник, шо ќе се дешава кога колата ќе ја вози татко ми?
Овие се ставаат на внатрешната страна, значи на задното стакло и предното, и обично не ги ни лепат туку само стојат, ме разбираш? А и ретко полицијава казнува тука за тоа, а како за информација казната е 15 евра ако те фатат.

Ќе заборавев....ограничување за возачи почетници е 70км/ч во град и 90км/ч на автопат......и нема ограничување колку е силен автомобилот (КС)

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
Ако се вакви условите и во петок , ќе се полага практичниот дел од возачкиот испит ?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Корекција колега... до 63 даваат нормално, после тоа треба секоја година да ја продолжуваш. Со оглед дека лекарското е 2000 денари (сексот за вадење не е вклучен во цената), некои 500-600 е возачката незнам колку е исплатливо.
колега, јас мислев на лугето... лугето после 65-та креваат раце, а не на законите... мада знам и ретки примероци кои со свои 75 уште возат...

Член од
21 септември 2008
Мислења
14.620
Поени од реакции
14.497
Ако се вакви условите и во петок , ќе се полага практичниот дел од возачкиот испит ?
Не се полага само ако има мраз или снег на патот или на полигон кај што се вози, ако нема, тогаш и камења да паѓаат ќе се полага. :) Бар кај мене така беше.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.236
Поени од реакции
957
Зависи =)
Јас кога полагав врнеше снег ама полигонот беше влажен т.е. снегот не се задржуваше па прегледен беше.
А инаку сега пред некоја недела кога имаше густа магла, еден пријател полагаше =) Така да само во екстремни случаи откажуваат полагање.

Kajgana Shop

На врв Bottom