Нема повеќе слободна професија, само регистрирана професија

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.225
Поени од реакции
23.775
Не можеби, туку сигурно. Значи треба јас да ги натерам да си ја работат својата работа? Трагично!
Не е трагично туку така да ти било во демократијата. Мора налог, пријава ова она. Не оди тоа туку така како во комунизмот, да ти влегува милиција дома онака од чиста мира. Несмеат ни багажникот да ти го отворат без налог, не пак друго. Си има прописи, регулативи , правила на служба. Јбг таков е системот.
Што мислиш ти ете по твое, ке шетаат онака инспектори по станови и ке прашуваат да не реновираш или поправаш нешто дома. Ами ке те пријви некој совесен граѓанин дека нешто му е сумливо кај комшијата, чудни луѓе се мотаат по влезот, чудни звуци и мириси доаѓаат од кај него и ете оп ке ти се нацрта на врата инспекторот. Значи врти сучи пак те пријавил некој комшија, па сега ако се имаш скарано со некој мисли му ја. Враце те држи. Да сум на твое место два пати ке размислам дали ке викнам лиценцирани или обични мајстори, или гледај да е на одмор некаде комшијата. Трето нема. Па ако си скаран со повеќе комшии, ништо подобро исселисе во нова населба. Животот кошмар ке ти го направат.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
Мхм, а кај да најдам курва со лиценца?
Во влада?
poleka ,neli ke se znosi zakon za otvoranje javni kuki ,i tamu verojatno ke polagaat za licenca ,samo prashanje e KOJ KE BIDE VO ISPITNATA KOMISIJA <pred kogo ke odgovaraat ,dali ke moze da gi fati ako prepishuvaat
se licenciraa !
prashanje za dobivanje licenca za negovatel vo gradinka :koj ja izdava licencata za negovatel ?
odgovor :ministerot za trud i socijalna politika
(ova beshe edno od 148 prashanja za dobivanje licenca za negovatel ,za da se podobri obrazovanieto vo preducilisni ustanovi ...
za kraj prashanjeto javno :shto ke se podobri vo odnos na obrazovanieto so vakvo odvratno prashanje ?i zoshto e dobro da ima licenciranje ? samo za perenje pari ,nishto drugo ?eve ajde shto ke se podobri vospituvacot so vakvo prashanje ,ke se nadgradi so znaenje ?a tek ushte ostanatite prashanja da gi vidite ,abe ke vi se povraka ,gi ima na ministerstvo za trud i socijalna politika ,najdi ,procitaj i plukaj po moronive ??

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.506
Поени од реакции
9.183
Не е трагично туку така да ти било во демократијата. Мора налог, пријава ова она. Не оди тоа туку така како во комунизмот, да ти влегува милиција дома онака од чиста мира. Несмеат ни багажникот да ти го отворат без налог, не пак друго. Си има прописи, регулативи , правила на служба. Јбг таков е системот.
Што мислиш ти ете по твое, ке шетаат онака инспектори по станови и ке прашуваат да не реновираш или поправаш нешто дома. Ами ке те пријви некој совесен граѓанин дека нешто му е сумливо кај комшијата, чудни луѓе се мотаат по влезот, чудни звуци и мириси доаѓаат од кај него и ете оп ке ти се нацрта на врата инспекторот. Значи врти сучи пак те пријавил некој комшија, па сега ако се имаш скарано со некој мисли му ја. Враце те држи. Да сум на твое место два пати ке размислам дали ке викнам лиценцирани или обични мајстори, или гледај да е на одмор некаде комшијата. Трето нема. Па ако си скаран со повеќе комшии, ништо подобро исселисе во нова населба. Животот кошмар ке ти го направат.
Kaко прво, јас за ништо по дома не викам приучен и нестручен мајстор. Доколку се донесе овој закон, јас ќе викнам мајстор со лиценца НО КОЈ РАЗБИРА. Некој може и пет лиценци од Владата да земе, ако не разбира, ќе му ја покажам вратата.
Тие купени лиценци не проаѓаат кај мене.
Ти имплицираш дека ако некој има лиценца си ја знае својата работа, така?
Дали секој што има возачка знае да вози и како?
Истата работа ти е и со ова.
Мене друго ме нервира во целата ова папазјанија. Со овој закон нѐ прават будали бидејќи сакале да се покажат како се грижат за народот.
Ако стварно се грижат, нема да бараат казни од 1000 и 1500 евра на просечна плата од 200 евра. Да не зборам за таа од 9000 евра.

И тој што нема да плати, кој избор го има?
1. извршителот да му го заплени имотот
2. да започне да се занимава со криминал
3. да си го стави јажето околу врат
4. (продолжи ја низата....)

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.327
Поени од реакции
21.635
1. Викаш мајстор да ти го поправи фрижидерот
2. Кога ќе дојде, го прашуваш дали има лиценца, ти вика дека нема
3. Ја заклучуваш собата
4. Му велиш: јави ѝ се на жена ти нека донесе 4000 евра, во спротивно ќе те пријавам дека немаш лиценца и ќе платиш 9000
5. ПРОФИТ

:sneaky:

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
1. Викаш мајстор да ти го поправи фрижидерот
2. Кога ќе дојде, го прашуваш дали има лиценца, ти вика дека нема
3. Ја заклучуваш собата
4. Му велиш: јави ѝ се на жена ти нека донесе 4000 евра, во спротивно ќе те пријавам дека немаш лиценца и ќе платиш 9000
5. ПРОФИТ

:sneaky:
1.gi otkopcuva pantalonte
2.Profit

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Слабо го имаш читнато предлог законот. Пред да се впуштиш во дискусија треба прво да си ја направиш домашната.
Абе тентерко еден, ај препрочитај си све шо имаш пишано, тој ќе водел дискусија. Напиши нешто саглам па да ти реплицирам за да си ги мериме, си штракал по тастатура шо годе и во секое наредно мислење го преправаш муабетов или исправаш некој криви дрини.[DOUBLEPOST=1413699325][/DOUBLEPOST]Усвари и самиот не си свесен шо пишиш.

Последно уредено:
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Кај нас секогаш работите се ок на хартија, но во пракса се катастрофа.
Во Австралија имаш лиценцирани електричари за работи по дома и си имаш дневник така што секогаш кога ќе дојде електричар чита што е направено и ако имаш сам чепкано, не ти се нафаќа на работата.
Интересното е што има школо за електричари и тоа со 2 и 4 години, значи лиценциран електричар ти е школована професија или со други зборови, имаш направено цела инфраструктура за да произведеш лиценциран електричар.
Кај нас дај ги парите и е* си ма* е работа, ги акредитираме факултетите или во превод секој факултет има лиценца, ама бидејќи се печателе дипломи ајде екстерно, слично ќе биде и за оваа работа, слично е и за алкохолот со лиценци и пак се пијанчат луѓе под 18 години.
Да не речам скоро во секоја регулација е исто, дај ги парите и од нас толку.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Најнапред нека уведат лиценца за државни функционери

Лепотаните од регулаторна поима немаат од енергетика и се речиси неписмени, а „ жарат и палат“
Струјата ја поскапеа 80%, а вкупниот приходот на ЕВН остана речиси ист
За случајот на Топлификација да не објаснувам на сите Ви е познат

Значи, државни функционери да се бираат само ако имаат лиценца, а може и лекарско уверение

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Најнапред нека уведат лиценца за државни функционери

Лепотаните од регулаторна поима немаат од енергетика и се речиси неписмени, а „ жарат и палат“
Струјата ја поскапеа 80%, а вкупниот приходот на ЕВН остана речиси ист
За случајот на Топлификација да не објаснувам на сите Ви е познат

Значи, државни функционери да се бираат само ако имаат лиценца, а може и лекарско уверение
..тоа е вистинската забелешка на темава. Другите идими-доџими коментари повеќето се партиски трици...без да се чепка суштината , а тоа е квалификуваноста за некоја работа.
Прво колку знам лиценца не издава министер за незнам што, туку здружение-еснаф..наречете го како сакате. Тоа здружение некому со тоа му признава дека е доволно изнаучен, искусен,чесен и вреден за да биде дел од нив. Законските услови за бавање со таа професија пак се стекнуваат на школии, факултети, курсеви според верифицирани дипломи и се подразбираат кај претендентите за лиценцирање.
Е сеа ова малку ко сцајенсфикшн звучи , ама така е.
Праксата по природа на работите е полоповска и по кеш-приземна.
А тоа пак..што често овде кај нас секоја фина работа се претвара во мали џокица и лошо прикриен мотив за земање пари и правење услови за казна е сосема друга работа.
Патем отсекогаш тврдам дека ако авион, ауто, брод има сервисна книшка во која се бележат сите промени, тоа обавезително треба да го има и станот или куќата , па тогаш нема заебанции, импровизации, доградби и надградби на кокошарници, ако не ги спастрил архитект, направил мајстор , одобрил урбанист.. итн.
Од друга страна , ако за возење мопед се бара дозвола со сите нишани, за автобус да не збориме, тогаш благо речено е смешно , ако некој може да влезе во Собрание како пратеник,или бидне министер,премиер или било што , а да нема лекарско со критериуми како за ...барем возач на автобус кога се знае дека вози мноооогу повеќе народ од било кој трамвајџија;)

Последно уредено:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
а што ќе биде со оние кои собираат пластични флаши по контејнерите? тие мора некаде да ги достават - нели?
и тие ли ќе треба да поседуваат лиценци?
професија: лиценциран собирач на флаши- уууууу бууууууугааага:pos:

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.506
Поени од реакции
9.183
Или уште поинтересно прашае, како воопшто ќе знаат надлежните дали некој ми работел дома или не, ќе дојде дома да ми провери, ќе пушти андеркавер инспектори да одат по куќи да гледаат дали мајстори работат. Ако сака да добие законски и уставен ќотек, никаков инспектор не смее прагот да го помине во нечиј дом.
A не, никаков ќотек. Штом се залагаат за европски вредности, треба да им понудиш да бираат помеѓу француска гилотина и шпански средновековни чизми.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Preku den raboti u vodovod a popladne shljaka privatno po stanovi i nema gajle a doktori i stomatolozi ako gi fatat posle rabota vo privatna ordinacija odma im lapaat licenca i gi brkaat od rabota.
Preku kur od dvojni arshini...licenca bate
И што демек сега со лиценца нема да работи преку ден во водовод а навечер да шљака приватно?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.225
Поени од реакции
23.775
Абе тентерко еден, ај препрочитај си све шо имаш пишано, тој ќе водел дискусија. Напиши нешто саглам па да ти реплицирам за да си ги мериме, си штракал по тастатура шо годе и во секое наредно мислење го преправаш муабетов или исправаш некој криви дрини.[DOUBLEPOST=1413699325][/DOUBLEPOST]Усвари и самиот не си свесен шо пишиш.
Е ај сега ем незнај шо пиши па уште и скока. Што би рекле ем шуто ем боде.
Да не речиш дека така напамет пишам еве ти ти што си напиша, па слободно мери си го ако сакаш тркало едно.
Неможит и комшиите да ти поможат, зато шо немет лиценца. Без лиценца немат помагање.
Инаку во предлог законот убаво си стои:
Нема да се казнува работата за сопствени цели, семејната и соседската помош.
Колку да не се збуниш Сосед и Комшија ти е едно исто дали си живеел на село или во град.

Kajgana Shop

На врв Bottom