Најпотценети и најпреценети филмови на IMDb

F

Frankie Yale

Гостин
Види, кога зборувам за вредности не зборувам за „глупавост“. Тоа не е вредност, и треба да се разбере дека главниот лик е таков каков што е затоа што е болен, грубо кажано. Не знам зошто толку инсистираш на неговиот успех и колку било нереално еден таков лик да успее, ама нормално е дека ако така го доживуваш филмот да те разочара. Филмот не е за успехот на Форест, други работи се прикажани преку неговиот лик, пишав кои предходно.

Толку за Форест, не сакам да сум напорен а и толку е времето. Сепак, добра дискусија :)
Да да те разбирам ама јас не ја сметам добрината преку наивност за добра човечка особина...

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.930
Поени од реакции
11.321
Пак ќе ти речам, не е тоа пораката, не може да биде пораката „Биди глуп...“, главниот лик има пречки во развојот, не е нормален лик кој нема појма од ништо, како Џим Кери во глуп и поглуп :) Тоа е исто како да кажеш дека I am Sam и Radio се глупави филмови затоа што па таму Шон Пен и Куба Гудинг се тотални ретарди па нема никаква смисла да успеат во нешто. Филмот не е за Форест Гамп, туку Форест Гамп е само посредник преку кого е прикажана една историја и преку кого се пренесени пораки за вистински вредности. Тоа е тоа што ти „бега“ во анализата, го гледаш филмот премногу површно. Ако се држиш до тоа: Форест е глуп и требаше да го згази кола 100 пати, тогаш нормално да бидеш исфрустриран од филмот... :toe:
Разбирам дека филмот ја прикажува историјата на Америка, но ете не ми се свиѓа начинот на кој ја прикажува, а и тоа сигурно не се вистински вредности, наивност и глупавост. Размисли дали е добро да бидеш добар до степен на наивност и дали тоа е вистинска вредност. Форест не ги прави делата од некоја негова внатрешна добрина еднаква на таа на светец, тој ги прави од наивност и голем дел се случајни. Тоа е, едноставно не ми се допадна филмот, а и не сум единствен во тоа. А и I am Sam не ми се допадна и пред да кажеш дека сум површен, филмот има рејтинг 38/100 на rottentomatoes така да и повеќето од професионалните критичари се согласуваат, немам ништо против филмови за ментално заостанати луѓе но имам против еднострани ликови...

А и да, човек како Форест во вистински живот ќе го згази кола 101 пат, во оваа урбана џунгла не се преживува со наивност и глупавост а камоли успешен да станеш, а не постои такво нешто како постојана среќа...
Да да те разбирам ама јас не ја сметам добрината преку наивност за добра човечка особина...
Значи во болдираното Iosono буквално ти ја изџвака поентата на филмот за да ја сфатиш али ти или нејкеш намерно или навистина не ја сфаќаш. Ќе се повторам со него за жал али еве и јас да пробам. Значи не е поентата дека треба да бидеш глуп и ретардиран во животот за да успееш туку преку Форест се прикажани вистинските вредности т.е. тој сакаше една девојка со цело срце значи љубовта е прикажана, сакаше еден негов осакатен пријател од војната иако овој за него многу не се замараше исто како и девојката... Но, на крајот што се случи? Се ожени со девојката што ја сакаше цел живот другарот од војната му дојде на свадба итн. Ова беа само два примери има уште 10тина во филмов но, тоа е тоа да не те убедувам дека е добар филмот само сакав да ти укажам колку-толку дека погрешно го имаш сфатено... Поздрав

F

Frankie Yale

Гостин
Значи во болдираното Iosono буквално ти ја изџвака поентата на филмот за да ја сфатиш али ти или нејкеш намерно или навистина не ја сфаќаш. Ќе се повторам со него за жал али еве и јас да пробам. Значи не е поентата дека треба да бидеш глуп и ретардиран во животот за да успееш туку преку Форест се прикажани вистинските вредности т.е. тој сакаше една девојка со цело срце значи љубовта е прикажана, сакаше еден негов осакатен пријател од војната иако овој за него многу не се замараше исто како и девојката... Но, на крајот што се случи? Се ожени со девојката што ја сакаше цел живот другарот од војната му дојде на свадба итн. Ова беа само два примери има уште 10тина во филмов но, тоа е тоа да не те убедувам дека е добар филмот само сакав да ти укажам колку-толку дека погрешно го имаш сфатено... Поздрав
Да де да, те сфатив што сакаш да кажеш уште првиот пат и сега одговори ми зошто 6 оскари, имало милион такви филмови пред форест гамп, не реков филмот дека е лош туку дека е преценет а и затоа е темава мислам...
Абе глупости според мене, не викам дека е лош филмот само преценет е и дефинитивно не заслужува оскари..

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.930
Поени од реакции
11.321
Да де да, те сфатив што сакаш да кажеш уште првиот пат и сега одговори ми зошто 6 оскари, имало милион такви филмови пред форест гамп, не реков филмот дека е лош туку дека е преценет а и затоа е темава мислам...
Нема везе твое мислење е тоа де не пробувам да те разубедам. Зашто малце ригорозно настапи на почеток кажа дека ти е многу глуп филмот затоа дадов некое објаснување. Иначе за таа година и Pulp Fiction и Shawshank Redemption било кој од овие филмови да земеа повеќе оскари ќе беше заслужено ама така е некогаш има добра конкуренција и некој ќе излезе како губитник, некогаш има тапа конкуренција и тапа да е филмот може да земе оскар за најдобар филм. Лично според мене само тој оскар за визуелни ефекти може да го земеше и друг филм, но останатите сосема заслужени се.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
The Fifth Element (1997)
Го гледав пред 10 години и не ми се допадна. Заплетот беше кога на Брус Вилис му остана едно чкорче и овој се плашеше дан му изгасне. А фино лепо си знаеме дека во акциони филмови увек има среќен крај.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
The Fifth Element (1997)
Го гледав пред 10 години и не ми се допадна. Заплетот беше кога на Брус Вилис му остана едно чкорче и овој се плашеше дан му изгасне. А фино лепо си знаеме дека во акциони филмови увек има среќен крај.
Пред 10 години си имала 12 години.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Покахонтас 2. Има 4.8 на имдб, а според мене и 2 му е многу. Поглуп и побесмислен филм амин. Златен прв дел, бев заљубена во Џон Смит и туку доаѓа вториов дел и ми го рушија филмот. Мислам во Дизни долгометражни филмови се знае дека принцезата завршува со првата љубов. Овде имаше тинејџерска серија.

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
The Pledge , одличен филм на Шон Пен , а толку ниска оценка ! Вчера го гледав и уште сум под импресии од начинот на кој ја склопил приказната , извонредната глума на актерите на чело со Џек Николсон , еден силен емоционален набој кој трае се до крајот на филмот , па уште и музиката која ја отсликува душевната состојба на главниот лик ... Филмов многу ме бендиса , не знам кај ми бил паметот што вака после десет години наоѓам да го гледам :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.481
Поени од реакции
6.271
Two Men Went to War - западнав во неверување кога после многу години од гледање на филмов проверив што скор има на имдб ...Греота е ваква комедија да има под 7.5 а не пак 6.6.

Mr. Nobody - Кога веќе Eternal sunshine of the spotless mind(за кого исто иам пофални зборови) има една солидна 8.5 а дотичниов скромни 7.7 незнам што е форава со некој членови на имдб.

Sleepers - 7.4.Можеби ќе звучи како коментар на клипче од youtube али чисто сумњам дека тие што му ставиле слаби оцени,никогаш не малтретирале деца.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Цркнала темава....Ај да тропнам нешто :D
Match Point
од Вуди Ален, порано имаше 8, сега глеам паднал малку, на 7.8

Не гледам што е толку добар филмов? Клише дејство, кое од половината па накај крајот толку се растегнува...нема ни некоја јака сцена филмов, ни па некој да се издвојува со глумата, од Скарлет Ј. и онака ништо не се очекува, толку е секси :vozbud: ама за глума знаеме дека не ја бива, Џонатан Р. Мајерс може многу подобро да одглуми (Велвет Голдмајн на пр.), а оваа Емили Мортимер кога сум налетувал на неа во некој филм, никад не оставала некој впечаток...
И на крајот
цајканине се толку комично претставени како да се работи за комедија, и тој цајканот уште го реши убиството на сон! :P, ај да го решеше барем додека седеше на шоља...

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Еден од најпреценетите филмови за мене е Drag Me to Hell. Кога излезе ептен фама се дигна, беше прво место на бокс-офисот во Америка, демек луѓе се онесвестувале од толку што е страшен. Кога го гледав не ни знаев што гледам, хорор или комедија. Испадна ниту едното, ниту другото. Не е хорор, бидејќи нема ништо страшно во филмот, не знам, можеби луѓето биле исплашени поради францускиот бакнеж на хероината и бабата. Веќе видени работи од другите хорори, само овде за стопати повеќе клиширани. Jump-scare техниката ја употребиле до максимум. Комедија исто така не е бидејќi наводните шеги се глупи. Ликовите во филмот не се однесуваат како луѓе, туку како карикатури, особено главниот женски лик. За ефектите да не правам муабет, како да се правени во Word.

И така. Одамна сакав некаде да го извреѓам филмот.

IMDb вели: 6.9/10
Јас велам: 1/100

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
http://www.imdb.com/title/tt0113443/
It's My Party (1996)

IMDB - 6.8
Според мене, овој би требало барем 1 оцена да има повеќе - 7.8+

Штета што е толку потценет и непознат...Го загледав случајно порано на Сител една вечер и тотално се унесов у филмов...како и секој друг што го гледал, глеам сеа по рецензииве на IMDB...Ерик Робертс покажува зошто е еден од најпотценетите актери со неговата маестрална глума тука, поради која се поврзуваш со неговиот лик и неговата судбина...многу моќен, емотивен филм...на овој и на The Passion Of The Christ (на оние уверливо прикажани сцени со мачење) за малку ќе заплачев :oops:

nou

Член од
19 мај 2012
Мислења
31
Поени од реакции
13
Primer(2004)
Low-budget филм со ептен заплеткан заплет. Еден од оние филмови кои после гледање треба да го изгледаш уште еднаш, да провериш на IMDB под FAQ, да прочиташ неколку блога, Википедија, па да го изгледаш еднаш и да прочиташ уште 2 блога да се увериш дека си го сфатил.
IMDB Score: 6.9
Мој Score: 8(бездруго поради лошата камера и ниската продуцентска вредност)
За сите оние кои сакаат еден филм до го "гледаат" цела недела и да се внесат во него.

Kajgana Shop

На врв Bottom