Најмногу ме вадат од памет жените, иако се најмалку агресивни, (а такви има многу). Жените воглавно немаат никаква перцепција за сообракајот околу нив, немаат поим за што служат ни ретровизори, ни жмигавци, ни средни/долги светла, возат преспоро и по правило по левата лента, а ако возат брзо, тоа е баш таму каде тоа е неможно...
Види, имам една теорија за овие стереотипиве и генерализирањава со жените.
Мислам дека ваму "лежи зајакот".
Кога вози жена (генерализирам, јебига), обично во глава и се врти: "Добро, другите околу мене пазат и знаат да возат, ме пазат мене"
Кога вози маж, во глава му се врти: "Овие сите во сообраќајот се дебили, појма немаат од возење и мора све сам да пазам и правам"
И затоа, мислам дека настануваат проблемите. Жените се некако премногу лежерни кога станува збор за сообраќајот, не се спремни за "тесни" моменти, напнати моменти и секако дека не се спремни за будалите кои возат по скопските улици.
Иначе сум видел жени со големи џипови, обично они повеќе пазат него мажи со големи...џипови. Еднаш кај тесната уличка позади Буњаковец, морав 5 минути да ја убедувам жената дека со X5-ка има едно метро да пројде лагано поред мене. Си пази, нема што.
--- надополнето: Dec 5, 2011 5:26 PM ---
Абе ко ќе сум скопје параноја ме фаќа на семафори или кога треба улица да преминам .... кој од кој се ама таксистите некако водат во идиотизам за возење .... една будала по тротоар возеше за црвено да не го фати :S
Ааа немој така, кај нас у Скопје ако те фати црвено си лузер, невиден пацер, идиот. Затоа сите се тепаат да пројдат на жуто или по тротоари идат, по средни ленти и слично - само за да не чекаат. Немој, народ ќе им се смее.
Исто се однесува и за црвено према зелено кога иде семафорот, поготово сега со бројачиве на семафорите. Ако ти не тргнеш кога таму ти одбројува 4-3-2, на 2 секунди пред зелено мора гас до даска и да тргнеш. Иначе си looooooser. ! : )