Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Pa vidi, golemite marki prednosta na R32 ja iskoristiva da ushtedat na kompresori i tezini za da edinicite imaat ist (citaj poslab) kapacitetod tie na R410. 16 i 18 na R32 sega nemaat nekoja razlika vo kapacitet, so toa sto twin sega ima od 18kata a 16kata e so singl rotary kompresor za istata cena16 ili 18 e bolje
imam izolacija prozori se
dali se isplati 18 da se zeme zaradi toj kompresor ?Pa vidi, golemite marki prednosta na R32 ja iskoristiva da ushtedat na kompresori i tezini za da edinicite imaat ist (citaj poslab) kapacitetod tie na R410. 16 i 18 na R32 sega nemaat nekoja razlika vo kapacitet, so toa sto twin sega ima od 18kata a 16kata e so singl rotary kompresor za istata cena
http://www.forum.hr/showpost.php?p=64815835&postcount=7482
Во буџет од 1300еур имаш простор за 3 клими. 2х21000+1х42000 = 84000 денари + 9000 монтажа =93000, на тоа попуст ќе ти дадат заради земање на 3 уреди и ете се ~1300 евра. Ем топло, ем незамарање, ем чист воздух.Taков е просторот и распоредот што ќе треба 3 клими да се стават поради sидовите, што и не е баш практично. Евентуално би можело да оди варијанта една клима во малото собче а во другиот дел кој е како магацин да си биде ова на палети
Zemi si suzumi 16-ka so r410, proverena klima so odlicni performansi i taman za tvojot prostor, noviot gas r32 e samo so pomal GWP (Global Warming Potential), ne e steten za ozonot, druga prednost nema kolku i da se falat nekoi so toa, ima duri i nekoi golemi nedostatoci taka sto nema dolgo da trae, za 1-2 godini ke bide zamenet so drug gas. Novata Toshiba sto e na r32 kako sto gledam po sajtovi ne e Suzumi tuku ima novo ime Shorai.dali se isplati 18 da se zeme zaradi toj kompresor ?

Има тука доста што да се зборуе. Ако немаш попаметна работа, ќе продискутираме за ова. Само тука ќе е оф топик. Ќе те цитирам тука, ако ти се дискутира.Не сум повикан во дискусијава али зборење за објективни стандарди кои ќе мерат дали уметноста е уметност или една уметност е на повисоко ниво од друга уметност/уметничко дело е целосно промашување на поентата на уметноста. Стварно не сакам да звучам ко да делам памет некому и постов го пишувам само ради тоа што сум размислувал на оваа тема (не сум читал теории, ниту сум читал за правци во уметноста). Пред се, уметноста е релативна категорија. Релативна е во однос на културата во која се создава, временскиот период/епохата во која била создадена, бекграундот на нејзините конзументи и креатори (образовно-едукативен, физиолошки, психолошки, општествено-социјален) итн. Најдобар пример е ако земете ситуација во која на повеќе луѓе ќе им покажете уметничка слика од Мона Лиза и платно на кое има закачено мртва птица и ги запрашате кое од овие две ствари е уметност. Нормално, поголемиот дел од луѓето ќе се сложат за првата слика, додека реакциите за втората би биле дека е дело на некаков си артси-фартси исфорсиран ванаби авангарда лик. Но, што доколку сликата му ја покажете на некој си ловец кој рецимо убил милион такви птици, или пак човек кој одгледувал таква птица ко милениче кое имало животна важност за него? Која слика ќе има поголемо значење во овој случај? Нормално дека втората, втората слика ќе биде сликата која ќе разбуди некаква емоција кај овие луѓе, а уметноста го прави баш тоа и пред се ја базира својата главна игра на манипулација со емоциите со цел да ја пренесе подобро пораката/значењето. Кога ќе размислам подобро уметноста е алатката, блендерот кој го цеди сокот/есенцијата од прагматичната и рационалната реалност и го проектира преку нејзините различни форми. Заради тоа и просечниот човек (за каков се сметам и јас) со ограничено ниво на свесност има потреба од уметноста, потребна му е таа алатка која што ги става на пиедестал оние леери на реалноста кои му се недостапни во неговото активно секојдневие како работа,школо, социјален живот, оние леери кои тој ги смета за прекрасни, значајни, суштински, а сепак му се недостижни да ги доживее само на момент. Веројатно постојат и оние освестени мозоци кои веројатно се бројат на прсти, но на разни начини успеале да ја живеат уметноста, да им се радуваат на нештата кои ги опкружуваат (материјални или нематеријални) без да им биде потребна алатка која ќе им го проектира значењето на истите.
За греење ќе загрее, ама многу троши! Тоа е обична греалка со малку попрецизен термостат! Но немаш подобра опција кога не си постојано во канцеларија. Бргу загрева до сакана темпераура, а верувам тоа ти е важно!? Но економично ќе повторам не е!Сакам да земам панелен конвектор за во канцеларија ми треба, читав брзо затоплувале брзо се ладеле. Не сум класично присутен осум саати туку движам, па шо како дали е економично колку итн. мислења?
Paaaa ke ti se isplati ako imas dobri vrski i dobar popust pa ti ja dadat 18kata na R32 za 11.000 poeftinodali se isplati 18 da se zeme zaradi toj kompresor ?

Нажалост еден е оџакотОва е печка со котел а рече немаш парно...не ти треба ова чудо. Јас имам екоспар 24кв котел и 7 соби и систем за парно и 150м2...земи обични печки од 6кв кај што имаш оџаци. Барем така те разбрав. Инаку печките без котел ги викаат и "камин". Се зависи од квадратура, број на соби и распоред на оџаци и нормално дали имаш систем цевки за парно. Ако немаш добар распоред на оџаци може и клими да ти се подобра опција...за парно дефинитиво е тоа што го гледаш не е за обично греење со зрачење.
Немам систем за парно. Дали овие печки што ги велиш без котел работат на палети или на дрва. Мене целта ми е пред се да се отарасам од дрвава и маката која имам секоја година. КУпи, реди , цепи, мкни. Ми се чини дека пола ден во тоа ми одиИма печки на пелети ова например за до 60м2 е...Нажалост еден е оџакотНемам систем за парно. Дали овие печки што ги велиш без котел работат на палети или на дрва. Мене целта ми е пред се да се отарасам од дрвава и маката која имам секоја година. КУпи, реди , цепи, мкни. Ми се чини дека пола ден во тоа ми оди
Клими ми се во план да, но како последна алтернатива. Бидејќи 3 клими ќе имаат висока потрошувачка, а ризикот е голем секогаш една од тие три да не работи како што треба па да си имам мака. Фала за помошта и советите

Ti i zalutal vo Chileri EuroHP....toa voopsto ne e za klima uredi