Најекономично греење и ладење

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Со електричен котел на парно е дефинитивно најскапо, последнава сметка ме шокира скоро 140 евра за 40 квадрати да затоплам и тоа не преку целиот ден, сега го исклучив парното и се префрлив на конвектори.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Со електричен котел на парно е дефинитивно најскапо, последнава сметка ме шокира скоро 140 евра за 40 квадрати да затоплам и тоа не преку целиот ден, сега го исклучив парното и се префрлив на конвектори.
И на селектор да се префрлиш џабе, купи си камин и секирата вежбање трицепс цепење дрва :icon_lol:, додуша збираат овие поголемите и без цепење :icon_lol:.

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
eве... ама не е целиот текст...
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=077DF512F08FE94A8665D3DA80A8872F

во кратки црти според истражувањата на дневник и нивните уредници за нај економично затоплување почнувајки од прво место како нај економично кон последно нај не економично:

-на прво место се пелетите и геотермалните пумпи
-на второ место се кано системите
-на трето место се конвекторите, греачите во радијатор и печки на плин
-на четврто место се дрвата, инверторите, мермерните и гранитни плочи
-на пето место се термо печките и во табелата не напишано ама во текстот понатаму е топлификација

или конкретно ако ја препишам табелата ке биде ваква (изразена во евра по грејна сезона) и да се напомене дека се дискутира за станови или површини од околу 70 метри квадратни:
-дрва 300-500
-пелети 150-200 (во табелата е во денари и по грешка е оставено претпоставувам)
-гасна печка 400
-термо печка 900-1800
-греач во радиатор 600
-кано систем 400
-конвектори 600-800
-мермерни и гранитни плочи 400-500
-клими со инвертор 500
-геотермални 310

она погоре како на список според економија е од мене тука на форум скоцкано, со тоа што да напоменам дека за првите две инвестицијата е доста јака затоа и ги ставив на прво место... понатака во текстот и напишано е кој систем одприлика колку кошта..

плус, после излгување на статијава и се јавив на уредничката да и посочам за неколкуте грешки кои се врзани со кано системот... напишано е дека ова е руска подморница, а токму мојот маркетин (дел од него) е заснован на тоа дека кано системот и руските подморници се мноооогу различни, и дека тоа е заблуда мегу народот да се ставата на куп как едно исто... понатака во текстот пишува дека може лугето да си искористат постоеките инсталации кога би се исклучиле од топлификација и дадени цени (ориентациони) за греачи и кано систем... ај за греачи не се замарам, ама за кано системот напишале од 2.000 до 2.500 евра што е апсурд... за 70 квадрати би коштало помегу 900 и 1300 евра... цената пишана во весникот е точна ама за комплет инсталација со се радијатори, цевки, вентили и се друго што е потребно...

очекувам како што ветија во понеделник изданието да има официјално извинување со појаснување за грешките...

Ок луѓе дајте веќе еднаш да разјасниме некои работи и да се одлучиме кои систем е навистина нај економичен за разлика од огревното дрво.

Јас би се сложил за Инвертер климатизерите, Топлинските Пумпи и Кано системот.

Бидејќи горе долу на сите ни се познати првите две решенија јас би сакал некоја поопширна дискусија околу КАНО системот. Ако навистина се убедам дека е најекономичен ке го "истетовирам логото на КАНО системите и ќе го рекламирам цел мој живот".

п.с КАНО да не ме сватиш погрешно со тоа што го напишав... сериозно го размислувам бидејќи преку глава ми е од размислување за тоа како најидеално да го решам прашањето околу греењето.

Да преминеме на главното:

Пример просторот во кој ќе живеам откако ке се преселам е околу 100 м2 имам отворена дневна+трпезарија+кујна во форма на Г со површина од 40м2, останатите соби се една спална 20м2 и една децка соба 10м2 и две купатила+салон околу 30м2. Имам двојна изолација сендвич зидови + демит фасада со 5цм стиропор. Додека дограмата ми е дрвена Леснина словенска со термопан стакла.
Дневниот простор е Југо-Исток , спалната е Југ едното купатило и децката соба се на Запад додека на север немам ништо или на север е практично само надворешниот салон во куќата.

Кога би ставал Инвертер клими би ставил 3 или 4 клими и тоа 2 од 12000 бту за дневниот простор и по една во останатите две соби да речеме и таму двете да бидат по 12000 бту. Макар што за во најмалата соба би било доволно и 9-10000 бту клима уред.
Целата таа инвестиција би ме коштала 2700 еур со се монтажа од ХИДРО СЕТ (климите се Fujitsu 670 еур една со вклучена монтажа) за 4 клими верувам дека ке добијам и попуст...

Секоја од нив во спецификацијата вели дека троши максимум 900W и е со COP од 4,04 или вкупно кога сите би работеле 3.6Kw на час.
Кога истите би биле уклучени постојано ефективно да би работеле 17 часа дневно тоа би било 60Kw дневно или 1800Kw месечно

Додека Кано системот за тие 100м2 би трошел од 2.5 до 4 Kw (коклу му е COP факторот на Кано системот?) и за него би зел дека ќе работи со максимум 4 Kw ми останува непознато колку време ефективно од прилика во 24 часа би работел? ајде да речеме од прилика исто 17 часа тоа би било приближно исто колку и 4-те инвертери. И инвестицијата за кано системот заедно со радијатори би коштало приближно исто колку и 4 инвертер клими Fujitsu.

Прашањето ми е следно дали е тоа вистина и дали е тоа реало во двата случаи?

Коклу му е COP факторот на Кано системот?

Следно прашање би ми било колку ефективно би работел кано системот и дали автоматски се исклучува откако ќе ја постигне саканата температура?

Дали има варијабилна потрошувачка на енергија?

Дали можам да ја регулирам температурата во секоја соба одделно со што би се намалила и потрошувачката?

Колкав е векот на траење на Кано системот?

Ве молам да отвориме поширока дискусија.

Поздрав,

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Ок луѓе дајте веќе еднаш да разјасниме некои работи и да се одлучиме кои систем е навистина нај економичен за разлика од огревното дрво.

Јас би се сложил за Инвертер климатизерите, Топлинските Пумпи и Кано системот.

Бидејќи горе долу на сите ни се познати првите две решенија јас би сакал некоја поопширна дискусија околу КАНО системот. Ако навистина се убедам дека е најекономичен ке го "истетовирам логото на КАНО системите и ќе го рекламирам цел мој живот".

п.с КАНО да не ме сватиш погрешно со тоа што го напишав... сериозно го размислувам бидејќи преку глава ми е од размислување за тоа како најидеално да го решам прашањето околу греењето.

Да преминеме на главното:

Пример просторот во кој ќе живеам откако ке се преселам е околу 100 м2 имам отворена дневна+трпезарија+кујна во форма на Г со површина од 40м2, останатите соби се една спална 20м2 и една децка соба 10м2 и две купатила+салон околу 30м2. Имам двојна изолација сендвич зидови + демит фасада со 5цм стиропор. Додека дограмата ми е дрвена Леснина словенска со термопан стакла.
Дневниот простор е Југо-Исток , спалната е Југ едното купатило и децката соба се на Запад додека на север немам ништо или на север е практично само надворешниот салон во куќата.

Кога би ставал Инвертер клими би ставил 3 или 4 клими и тоа 2 од 12000 бту за дневниот простор и по една во останатите две соби да речеме и таму двете да бидат по 12000 бту. Макар што за во најмалата соба би било доволно и 9-10000 бту клима уред.
Целата таа инвестиција би ме коштала 2700 еур со се монтажа од ХИДРО СЕТ (климите се Fujitsu 670 еур една со вклучена монтажа) за 4 клими верувам дека ке добијам и попуст...

Секоја од нив во спецификацијата вели дека троши максимум 900W и е со COP од 4,04 или вкупно кога сите би работеле 3.6Kw на час.
Кога истите би биле уклучени постојано ефективно да би работеле 17 часа дневно тоа би било 60Kw дневно или 1800Kw месечно

Додека Кано системот за тие 100м2 би трошел од 2.5 до 4 Kw (коклу му е COP факторот на Кано системот?) и за него би зел дека ќе работи со максимум 4 Kw ми останува непознато колку време ефективно од прилика во 24 часа би работел? ајде да речеме од прилика исто 17 часа тоа би било приближно исто колку и 4-те инвертери. И инвестицијата за кано системот заедно со радијатори би коштало приближно исто колку и 4 инвертер клими Fujitsu.

Прашањето ми е следно дали е тоа вистина и дали е тоа реало во двата случаи?

Коклу му е COP факторот на Кано системот?

Следно прашање би ми било колку ефективно би работел кано системот и дали автоматски се исклучува откако ќе ја постигне саканата температура?

Дали има варијабилна потрошувачка на енергија?

Дали можам да ја регулирам температурата во секоја соба одделно со што би се намалила и потрошувачката?

Колкав е векот на траење на Кано системот?

Ве молам да отвориме поширока дискусија.

Поздрав,
ако отвориме опширна тема за кано системот, ке се десат 2 работи:
-ке ме банираат
-ке ја заклучат темата

ако сакаш да дискутираме за кано системот, подобро во живо... јас веке еднаш понудив една форумџиска собиранка да направиме во канцеларијата на кано инжинеринг и ке дискутираме до миле воље... честам кафиња и сокови, а ако се забаиме ке падне и нешто за мезе... офисот не е голем, ама ке се стуткаме некако...

инаку, горе доле есапот што си го направил е тука некаде, скоро точни ти се податоците... со таа изолација што ја имаш скоро на исто ниво доаѓаш со двата система односно можат да се појават мали разлики, но ситни и да ти предочам дека ниеден инвертор нема да работи со 800 вати на час. тоа се податоци на мерења направени кога инверторот одржува темпратура а не кога грее. тоа е исто како и последниве реклами за незнам која кола, дека троши 3,4 литри нафта на 100 испитувања направени во идеални услови, без никакви препреки и возење цело време без престан (немање семафори, гужви и слично) и тоа со 60 км на час под дефолт со топ исправно гориво... е сега сето тоа преточи го вофактороите на работење на климите и ке сватиш дека нема теоретски шанси да биде таа снага....

што се однесува до прашањата за контрола и исклучување... секако дека има термостати за лимитирање на температури и на радијатори(котловски) и на воздух (собен) а во цената е вклучен собен дигитален тајмер за програмирање за цела недела... еднаш го испрограмираш и он си тера цела грејна сезона по програма...

разлика која јас ја правам во вакви ситуации:
-климата дува и е бучна и секако цело време имаш мини “промаја“ на воздухот
-парното не дува, тивко е-бесшумно и немаш никакво движење на воздухот т.е. промаја
не заборавај дека половина од народов неможат да издржат постојана циркулација на воздух со брзина од 3 до14 километри на час (така дуваат климите) а како проаѓа времето и како човек остарува се повеек му пречи тоа...

значи, тука ке прекинам више да зборам за кано системите, затоа што не сакам да бидам баниран, и како што реков, изјавете желба соберете се неколку заинтересирани и ке направам една презентација кај мене у офис... мој контакт имате на нашиот веб сајт, мобилните се со мене стално и можете да ме добиете секој ден од 10 до 22 ч на ден секој ден... некад и порано ама начелно после 10 сум достапен. одсабајле морам да средувам документи и не ги вклучувам за да можам да сработам на раат...

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Oва е вистина... А тоа „ каде каде “ кажувај го за нешто друго.

Се греам четврта сезона со три обични клими, 24 часа на температура 26 степени, цел стан 70 м2. Столарја никаква, пола скапана. Ѕидови, сите фасадни без изолација, полна цигла. Кров, над мене е бетонска плоча. Екстра неповолни услови. Во ови четири сезони никогаш ниедна клима не запрела поради ниски температури. Максимална потрушувачка што досега сум ја имал, заедно со редовната потрошувачка на електрична енергија ми е под 2000 KWh. ( летна потрошувачка меѓу 500 и 600 КWh )
Ова пропаганда за инвертори само придонесува граѓаните да не се префрлуваат на греење со клими - топлотни пумпи и сеуште да купуваат геалки..
Пропаганда !? :D
Немој со таа терминологија жити се,ќе го уништиш муабетов а ова мислам дека е една од најпродуктивните теми на форумов.
Јас напишав за моето искуство со клими,во еден пост дури и напишав кој вид на клима како се покажал кај мене.Кај мене ретко која обична клима се покажала добра за греење а дури и таа што најдобро се покажала многу послабо грее од инверторите.
Пред да купам клими слушав примери како твојов и затоа земав обични клими и се заебав..Кога сега би земал,сите инвертер би ги земал.
За твојов пример можам само браво да кажам,чим успеваш со обични клими и слаба изолација да се грееш на 26 степени.:cuc:
А што клими користиш??

веројатно не-грејните месеци сметките за ел енерг. кај тебе не паѓаат под 2500 или евентуално 2000,!?
Деновиве ќе проверам точно колку ми биле сметките во не-грејните месеци ама мислам дека околу 2500 ќе биде просек.
До сега сум задоволен од греењево со клими ама во право е кано - не е исто да грееш една-две соби и цел стан да ти биде топол,посебно кога си со мали деца..

Да имаше гасовод ќе размислував да ставам парно ама вака многу скапо ми излегува и инвестицијата и потрошувачката,а за тие што не им важно колку трошат за струја нема поубаво од парно.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Пропаганда !? :D
Немој со таа терминологија жити се,ќе го уништиш муабетов а ова мислам дека е една од најпродуктивните теми на форумов.
Јас напишав за моето искуство со клими,во еден пост дури и напишав кој вид на клима како се покажал кај мене.Кај мене ретко која обична клима се покажала добра за греење а дури и таа што најдобро се покажала многу послабо грее од инверторите.
Пред да купам клими слушав примери како твојов и затоа земав обични клими и се заебав..Кога сега би земал,сите инвертер би ги земал.
За твојов пример можам само браво да кажам,чим успеваш со обични клими и слаба изолација да се грееш на 26 степени.:cuc:
А што клими користиш??

Да имаше гасовод ќе размислував да ставам парно ама вака многу скапо ми излегува и инвестицијата и потрошувачката,а за тие што не им важно колку трошат за струја нема поубаво од парно.
Сам себе, без потреба, се навредуваш со вакви тврдења. Инверторот не е техничко усовршување со кој климата ќе грее на пониски надворешни температури или со поголема топлотна моќ, туку уред со кој се овозможува рамномерна работа. Климите со инвертор не се исклучуваат кога ќе ја постигнат саканата температура, туку со промена на бројот на вртежи на моторот на компресорот ја намалуваат моќта.
Тоа што некој мисли или чувствува ова или она, е сосема друга работа.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
За Божиќ немавме струја 5 сати.
Пред и по Божиќ снемуваше струја од 15 минути до сат, сатипол. Не знам дали е во прашање застареноста на опремата, недостаток на искосен кадар, преоптовареност на системот.... али струја немав 5 сати и тоа од кај еден ипол попладне па скоро до 7 вечер. Јас ги живеев и рестрикциите на струја во СФРЈ кога плански се исклучуваа цели региони по неколку сати, и мислам дека не треба да се врзиш само за еден начин на греење без да имаш алтернатива. Што ќе биди в година, што ќе биде ако испадне поголем дефект во системот па останеш и 2 дена без струја?? Јас сум за комбинација камин и систем на клима/инвертер.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
За Божиќ немавме струја 5 сати.
Пред и по Божиќ снемуваше струја од 15 минути до сат, сатипол. Не знам дали е во прашање застареноста на опремата, недостаток на искосен кадар, преоптовареност на системот.... али струја немав 5 сати и тоа од кај еден ипол попладне па скоро до 7 вечер. Јас ги живеев и рестрикциите на струја во СФРЈ кога плански се исклучуваа цели региони по неколку сати, и мислам дека не треба да се врзиш само за еден начин на греење без да имаш алтернатива. Што ќе биди в година, што ќе биде ако испадне поголем дефект во системот па останеш и 2 дена без струја?? Јас сум за комбинација камин и систем на клима/инвертер.
Потполно се согласувам со тебе и на сите ја препорачувам оваа комбинација. Во сегашни услови тоа е најдобро решение.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Сам себе, без потреба, се навредуваш со вакви тврдења. Инверторот не е техничко усовршување со кој климата ќе грее на пониски надворешни температури или со поголема топлотна моќ, туку уред со кој се овозможува рамномерна работа. Климите со инвертор не се исклучуваат кога ќе ја постигнат саканата температура, туку со промена на бројот на вртежи на моторот на компресорот ја намалуваат моќта.
Тоа што некој мисли или чувствува ова или она, е сосема друга работа.
:tapp:

Што се не трпи форумов..

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562

Кога веќе планираш да ставаш 3-4 инвертора, зошто не ги земеш во предвид мулти-сплит инверторите, со една надворешна единица и повеќе внатрешни. И фуџитсу и тошиба имаат такви модели, распрашај се. Или централен систем со топлинска пумпа, мислам дека имаше едно такво искуство, само не се сеќавам дали некаде порано на овој форум или на некој друг форум на ваква тема. Погуглај ќе го најдеш.
...и да ти предочам дека ниеден инвертор нема да работи со 800 вати на час. тоа се податоци на мерења направени кога инверторот одржува темпратура а не кога грее. тоа е исто како и последниве реклами за незнам која кола, дека троши 3,4 литри нафта на 100 испитувања направени во идеални услови, без никакви препреки и возење цело време без престан (немање семафори, гужви и слично) и тоа со 60 км на час под дефолт со топ исправно гориво... е сега сето тоа преточи го вофактороите на работење на климите и ке сватиш дека нема теоретски шанси да биде таа снага....
За ова не си во право. Инверторот при вклучување (ова го кажувам од конкретно искуство со мојот 3,5, ама не би требало да е многу различно и кај другите) работи со максимална сила 1,4 киловати и тогаш дува не топол, туку врел воздух. Меѓутоа така работи само првите десетина минути. После преоѓа во режим на 900-950 вати, а кога ќе ја постигне бараната температура, за одржување на истата троши околу 400 вати и во тој режим работи поголемиот дел од денот.
Во последниве две недели, поради празниците, се вртевме по цел ден дома и инвертерот дуваше нонстоп. Дневната потрошувачка се движеше од 6-8 киловати, вклучување 6-7 сабајле, исклучување после 22-23ч. Па ти сега пресметај колку троши просечно на час...
-климата дува и е бучна и секако цело време имаш мини “промаја“ на воздухот
И за ова неможам да се сложам. При греење има многу помала промаја отколку при ладење и воопшто не се приметува, освен ако не седиш баш под климата. А и буката е неприметна, особено дење ако има луѓе или работи телевизор или радио, нема шанси да ја слушнеш, фрижидерот кога работи е погласен. Можеби друга работа е ноќе, за спиење ако се користи, ама за тоа не можам да кажам, бидејќи во дневна е ставена, спалната со друго се грее.
значи, тука ке прекинам више да зборам за кано системите, затоа што не сакам да бидам баниран, и како што реков, изјавете желба соберете се неколку заинтересирани и ке направам една презентација кај мене у офис... мој контакт имате на нашиот веб сајт,
Спецификации и технички карактеристики повеќе пати ти бараа членови на форумов, и стално не ги објавуваш со истиот изговор. Зошто барем на сајтот не ги објавиш, гледаш дека се барани ;)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
...а бе не ми е јасно што тука се препукувате ко последни пацери....играат три-чртири елемента: степен на искористување на енергенсот, волуменот и коефициент на термичка пропустливост на просторот, , цена на енергенсот сведена на KW...................
Се друго е само релација на овие три елемента + договорента величина наречена амортизација на опремата...:)
..најнормално дека греење со УКРАДЕНИ дрва е најефтино дури и во двор, ако ги горите...:)..а дека струјата за која: копате јаглен, го горите,арчите турбини и генератори, ја пренесувате на растојание со загуба.....за да на крај ја петворите во ТОПЛИНА е најскапа....па незнам какви сметки да праите , ако сите трошоци до ниво на топла соба РЕАЛНО ги наредите и соберете... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom