Најекономично греење и ладење

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
Не сум паднат од Марс. Во еден од претходните постови имам објаснето. Куќа, подот на земја, бродски под со 10см изолација и плус ламинат врз него. Таван трска со тервол врз него, на висина од околу 2.7м. Климата работи нон стоп на 21/22. Сега ти станува полека јасно зошто разликата е толку мала и зошто секогаш кажувам дека тоа е во услови кои владеат во просторт каде е поставен. Во еден од претходните постови имам поставено и пресметани топлински загуби на истиот простор. Инаку, ако се навратиш на постот ќе видиш дека таа Т во просторијата е мерена на околу 4м далечина дијагонално, на висина од 1.2м, додека климата работи и воздухот струи. Значи никако не е изложен директно на издувот. За издувот имам грешка. Подоцна откако ми беше укажано проверив и излезе дека на 5та брзина издувот е 730м3, а 800м3 е на турбо. Мислам дека баш ти ми укажа на тоа.
Не се работи за тоа. Јас само кажувам податоци како што ги гледам. Целта е да изнесуваме точни податоци за да знаеме при некое идно купување која клима како работи и да можеме да направиме вистински избор согласно потребите. Ниту бранам некој бренд ниту пак сакам да кажам дека еве тоа што јас сум го купил е најдоброто оти ете јас сум го купил. Во постот шо го напишал филипинец, недостасува уште да ми каже директно во лице дека лажам.
Шо се однесува до греачите, тој во тацната е 100в и се уклучува кога Т е под 0, а на компресорот се става дополнително. И да, имаат голема улога во работата на климата на ниски Т. Финци имаат направено мерења, ако ги најдам ќе ги ставам тука, само беа за амбер нордик 9ка.
Јас не велам дека амберов е подобар од тие јапонците од 90000 бидејќи не е. Ама е и скоро 50% поевтин и моќен. Она што се обидувам да го разберам е дали може да биде добар избор во споредба со оние другине јапонци кои се некаде во ист ценовен ранг со него. Многу добро знам кои маани ги има, а кои му се добри страни.
Досега изнесував и така ќе продолжам само вистински податоци, без филување и лажење бидејќи тоа не е во интерес на никого,. Можеби некаде сум згрешил, не велам не, ама да ми кажуваш дека лажам ....
Автоматски споено мислење:

Еве најдов мерења направени во финска, за мицубиши, тошиба и амбер. Сите се 9ки и сите нордик верзии.
Би замолил некој од членовите кои се стручни на темава малку да ни ги протолкува. Мислам дека ќе биде во интерес на сите.
Дискутирани се овие мерења повеќе пати уназад на форумов... и јас сум прикачувал споредба на графиците од овие тестови баш за Mitsu LN25 Nordik спрема Gree Amber 09 Nordik
Не ни мораш да си преведуваш од Фински, сецни и стаи ги во еден PowerPoint графициве да се поклопуваат и мотај напред/назад слајдовите да ти падни во очи разликата...
Запази, некои од графиците одат до 8ка по Y оска ;)

p.s. на Финциве COPот не им се качил над 4 коа ја мереле 9ката Amber Nordik... а кај Mitsu-то забегал над 7.5
p.p.s да не го спомињам COPот 1.2 коа ќе уклучи нуклеарната фисија на -30С

А еве ти и графикони со споредба на топлотен коефициент за Амбер 9ка и Митсу 25ка
Црвената линија е измерен топлотен коефициент
Плавата е заокружена вредност

VTT GWH09YD.png
VTT LN25VGHZ.png

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Дискутирани се овие мерења повеќе пати уназад на форумов... и јас сум прикачувал споредба на графиците од овие тестови баш за Mitsu LN25 Nordik спрема Gree Amber 09 Nordik
Не ни мораш да си преведуваш од Фински, сецни и стаи ги во еден PowerPoint графициве да се поклопуваат и мотај напред/назад слајдовите да ти падни во очи разликата...
Запази, некои од графиците одат до 8ка по Y оска ;)

p.s. на Финциве COPот не им се качил над 4 коа ја мереле 9ката Amber Nordik... а кај Mitsu-то забегал над 7.5
p.p.s да не го спомињам COPот 1.2 коа ќе уклучи нуклеарната фисија на -30С
Има таму и една тошиба која има цена бааѓи повисока од амберот.
Што не носи до заклучок дека амберот има сила и е моќен ама не е економичен и не работи "културно" што би рекле дечкиве од фелата.
Имам едно прашање. Дали ваква културна клима би модулирала ниско во услови кои ги опишав, значи плафон преку кој има големи топлотни загуби, и дали при евентуална ниска модулација воопшто ќе има некое фајде? Дали можеби со Хитачито кое го имав претходно не се случуваше токму тоа?
Се мислам дека, НАГЛАСУВАМ во овие услови ниту оној модел на Мицубиши LN35, нема да се симне под 400в, а ако се симне Т во просторијата ќе биде ниска. Ете тоа е тоа шо се обидувам да го објаснам, бидеќи како шо кажа некој пред мене, не троши климата туку просторот.
И не е добра споредбата, бидејќи овој амбер иако има моќ на загревање како овие, сепак е за класа подолу од нив. Мојата недоумица е каков е во споредба со овие јапонциве кои се со цена тука некаде, околу 1000/1100 евра.
Засега, грее одлично. Ги немам проблемите од претходно. Еве и денес на 22 е поставена, а во собата е 25 кога ќе исклучи, а 24 кога уклучува.
И уште нешто. Не е он/офф клима. Од тие фамозни 500в каде што исклучува па нагоре, модулира одлично. И нагоре и надолу.
И веќе не дискутирам за амберот.
Јасно е дека е моќен, дека не е културен и дека е перфектен за простории со поголеми термално губитоци. Кај мене просторт е околу 75м3. Од тоа шо го гледам, без проблеми би греел 115/120м3 неозолиран простор, притоа потрошувачката да е прифатлива. Би загреал и поголем простор но тогаш потрошувачката по м3 сигурно ќе порасне многу повеќе и ќе стане неприфатлива.
Ако се работи за добро изолиран простор, со мали термални загуби, тогаш подалеку од амбер и воопшто од Грее бидејќи во тој случај потребен е уред кој може ниско да модулира и културно да работи, нели :) а кои се тие не знам, има тука форумаши кои тоа го знаат далеку подобро од мене

Последно уредено:
Член од
16 април 2008
Мислења
2.524
Поени од реакции
2.376
Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Ми треба повеќе за греење
Kolku m2 sakas da toplis so klimatizerot ?

Eden ili poveke prostorii odvoeni so hodnik ?

Stan ili Kuka ?

Stiropor ili obicna Izolacija ?

Imas Pvc ili obicni prozori ?

Ovie se bitni prasanja pri izbor na klimatizer

Najdobro da izberes pomegu VIVAX MIDEA i HAIER tie se Best Buy

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Дечки имам една дилема. Ќе ми треба инвертер и се мислам за два модела. Едниот е https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=74988 а другиот https://mall.gree.com.mk/index.php/product/fairy-premium18/. Што мислите вие, кој е подобар?! Ми треба повеќе за греење отколку за ладење.
Полека малку. За тие 1000 евра кои си спремен да ги дадеш ома сериозни клими. Зависи од условите на просторот. Големина, изолација, плоча или трска на таванот...
И следи го правилото, една клима за една просторија освен ако таа втора просторија не е некој ходник па доволно е да биде само малку затоплен

Член од
6 април 2014
Мислења
5.130
Поени од реакции
6.568
Полека малку. За тие 1000 евра кои си спремен да ги дадеш ома сериозни клими. Зависи од условите на просторот. Големина, изолација, плоча или трска на таванот...
И следи го правилото, една клима за една просторија освен ако таа втора просторија не е некој ходник па доволно е да биде само малку затоплен
Tie sredna klasa na klimi veke se po 1000 evra 18ka od kvalitetna (daikin,Mitsu) klasa veke se po 1500 evra a nekoi i 2000.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Tie sredna klasa na klimi veke se po 1000 evra 18ka od kvalitetna (daikin,Mitsu) klasa veke se po 1500 evra a nekoi i 2000.
Врвните модели на Даикин се висока средна класа, а мицубиши има модели и во средна и во топ класа

Член од
16 април 2008
Мислења
2.524
Поени од реакции
2.376
Kolku m2 sakas da toplis so klimatizerot ?

Eden ili poveke prostorii odvoeni so hodnik ?

Stan ili Kuka ?

Stiropor ili obicna Izolacija ?

Imas Pvc ili obicni prozori ?

Ovie se bitni prasanja pri izbor na klimatizer

Najdobro da izberes pomegu VIVAX MIDEA i HAIER tie se Best Buy
За стан се работи, околу 40 тина квадрати добра изолација и пвц прозори со три комори.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Да, една просторија е.
Печен си за добар јапонец. Ќе биде уклучи на почеток на сезона и заборави.
Автоматски споено мислење:

Да, една просторија е.
Печен си за добар јапонец. Ќе биде уклучи на почеток на сезона и заборави. Еве другиве што подобро ги познаваат климите нека ти кажат. Може и оние од 70000 да ти завршат работа. Заборави го тоа грее фери. Не е дека не чини ама во твојов случај имаш подобар избор за одприлика тие пари.

Еве еден предлог

Или оваа можеби

Овие се двете 16ки, идеална големина за твојот простор плус доволно резерва.
Само пак нека кажат мислење овие поискусниве

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Да, една просторија е.
Bidejki imas izolacija i pvc prozorci za 40m2 ( edna prostorija ) moj sovet ti e da zemes 3.5kw model ovoj model Vivax AEEI PRO odlicna klima

No dokolku sakas 5.5 kw togas Haier Tundra

Midea ovoj model

Sepak bidejki imas izolacija i pvc prozorci plus se raboti za stan ( stanovite se polesni za zagrevanje od kuka ) moj sovet e za 40m2 da zemes 3.5kw klima No odlukata si e tvoja

Sto i da odberes vnimavaj na pravilna montaza A toa e: Minimum 3 metri bakarni cevki pomegu Vnatrsnata i Nadviresnata Edinica

Bakarnite cevki da se izbandaziraat so bela pvc bandaz traka

Vnatresnata Edinica za normalen protok na vozduh i normalno funkcioniranje da e odalecena od plafon 15cm

Vakumiranje na klimata so Vakum Pumpa pred da se vkluci klimata

Ovie pravila vazat za sekoj klimatizer da funkcionira kako sto treba bez razlika na Brend/Model

Koga ke kupis klima spodeli sto si kupil i spodeli sliki od montazata.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Дечки имам една дилема. Ќе ми треба инвертер и се мислам за два модела. Едниот е https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=74988 а другиот https://mall.gree.com.mk/index.php/product/fairy-premium18/. Што мислите вие, кој е подобар?! Ми треба повеќе за греење отколку за ладење.
Ako imas kade da ja postavis zemi si Gree konzolna 12K ,nema podobra opcija za stan.

Kajgana Shop

На врв Bottom