Mislis na Midea - MDV OP KINGМислење за Мидеа ОП Кинг климите. За загревање / ладење на цела куќа од приземје и 2 спрата.
Има таму и една тошиба која има цена бааѓи повисока од амберот.
Што не носи до заклучок дека амберот има сила и е моќен ама не е економичен и не работи "културно" што би рекле дечкиве од фелата.
Имам едно прашање. Дали ваква културна клима би модулирала ниско во услови кои ги опишав, значи плафон преку кој има големи топлотни загуби, и дали при евентуална ниска модулација воопшто ќе има некое фајде? Дали можеби со Хитачито кое го имав претходно не се случуваше токму тоа?
Се мислам дека, НАГЛАСУВАМ во овие услови ниту оној модел на Мицубиши LN35, нема да се симне под 400в, а ако се симне Т во просторијата ќе биде ниска. Ете тоа е тоа шо се обидувам да го објаснам, бидеќи како шо кажа некој пред мене, не троши климата туку просторот.
И не е добра споредбата, бидејќи овој амбер иако има моќ на загревање како овие, сепак е за класа подолу од нив. Мојата недоумица е каков е во споредба со овие јапонциве кои се со цена тука некаде, околу 1000/1100 евра.
Засега, грее одлично. Ги немам проблемите од претходно. Еве и денес на 22 е поставена, а во собата е 25 кога ќе исклучи, а 24 кога уклучува.
И уште нешто. Не е он/офф клима. Од тие фамозни 500в каде што исклучува па нагоре, модулира одлично. И нагоре и надолу.
И веќе не дискутирам за амберот.
Јасно е дека е моќен, дека не е културен и дека е перфектен за простории со поголеми термално губитоци. Кај мене просторт е околу 75м3. Од тоа шо го гледам, без проблеми би греел 115/120м3 неозолиран простор, притоа потрошувачката да е прифатлива. Би загреал и поголем простор но тогаш потрошувачката по м3 сигурно ќе порасне многу повеќе и ќе стане неприфатлива.
Ако се работи за добро изолиран простор, со мали термални загуби, тогаш подалеку од амбер и воопшто од Грее бидејќи во тој случај потребен е уред кој може ниско да модулира и културно да работи, нелиа кои се тие не знам, има тука форумаши кои тоа го знаат далеку подобро од мене
A be dete, idi prvo vidi kako raboti Amber , oseti go i posle raskazuvaj bajki. Klimata e mokna , niti Mitsu nitu Tesiba moze da ja sporeduvas so nea, moze voda da i nosat, gree kako luda…..zatoa i site ja baraat.Eve ovde na videovo ke vidis kako pri ambientalna -sobna temperatura na 23c kolkav e usisot ,duri e preku 28c,a ne kako kaj tebe na sobna 24,5c usis imas od 24,7c.Mozebi ne znajs kako da go meris usisot.![]()
Mitsu LN35 high COP
www.youtube.com
Ponatamu ste se naucle prostorot trosi a ne klimata.Mnogu pati e ova misla kazuvana.Jas ne se slozuvam.
Zosto?
Prostorot e fiksen i ne mozi da go promenime,ama inverterot ne e fiksen i toj se menuva.E sega so poekonomicen inverter ke imame i pomala potrosuvacka,pa duri i da ne spusta i od 400w vo tvojot prostor,ama mozi i da spusti oti mozebi i so 250w ke ja dade istata kolicina na toplina so Amberot ke ja dade so 400w zaradi povisokiot COP .Bas za prostor sto mnogu ima zagubi ni e potreben poekonomicen ured,kade sto ke raboti so COP 5-6-7 a ne so 3,43 kako Amberot i so toa pobrzo bi gi vratile vlozenite sredstva.
Bidi siguren deka taa sto ja spomnuvas Mitsu ili Toshiba pomalce ke ti potrosat vo tvojot prostor najmalce 40% bas kaj tebe.
Ti na -14c imas zagubi od 5,5kw kako sto si racunal,i da vidis i te kako ke ja osetis ekonomijata.
Inace velis deka Tosibata na -25 ke trokirala.Bas naprotiv taa i ako nema grejac uspesno ke se spravi i vo Bitolski uslovi na -25,ne se sekiraj testirana e,i toa pomalata (sestra) Toshiba Suzumi16,a pak ovaa Toshiba Shoraj od 24btu,ke ima energija i tebe da ti pozajmi.
Tuku so prajme kaj tebe sto na -25c,tebe ke ti trba uste eden Amber da stavis vo istiot prostor,zasto togas ke imas od 7KW zagubi,zasto na -14 imas 5,5kw.
Ekonomicnata klima vo site uslovi e ekonomicna,bez razlika na prostorot,
Zapamti deka ne trosi prostorot,tuku klimata,a prostorot e fiksen,inverterot promenliv.
Wrong!Ponatamu ste se naucle prostorot trosi a ne klimata.Mnogu pati e ova misla kazuvana.Jas ne se slozuvam.
Zosto?
Prostorot e fiksen i ne mozi da go promenime,ama inverterot ne e fiksen i toj se menuva.E sega so poekonomicen inverter ke imame i pomala potrosuvacka,pa duri i da ne spusta i od 400w vo tvojot prostor,ama mozi i da spusti oti mozebi i so 250w ke ja dade istata kolicina na toplina so Amberot ke ja dade so 400w zaradi povisokiot COP .Bas za prostor sto mnogu ima zagubi ni e potreben poekonomicen ured,kade sto ke raboti so COP 5-6-7 a ne so 3,43 kako Amberot i so toa pobrzo bi gi vratile vlozenite sredstva.
Bidi siguren deka taa sto ja spomnuvas Mitsu ili Toshiba pomalce ke ti potrosat vo tvojot prostor najmalce 40% bas kaj tebe.
Ti na -14c imas zagubi od 5,5kw kako sto si racunal,i da vidis i te kako ke ja osetis ekonomijata.
Inace velis deka Tosibata na -25 ke trokirala.Bas naprotiv taa i ako nema grejac uspesno ke se spravi i vo Bitolski uslovi na -25,ne se sekiraj testirana e,i toa pomalata (sestra) Toshiba Suzumi16,a pak ovaa Toshiba Shoraj od 24btu,ke ima energija i tebe da ti pozajmi.
Tuku so prajme kaj tebe sto na -25c,tebe ke ti trba uste eden Amber da stavis vo istiot prostor,zasto togas ke imas od 7KW zagubi,zasto na -14 imas 5,5kw.
Zapamti deka ne trosi prostorot,tuku klimata,a prostorot e fiksen,inverterot promenliv.
@filipinec prasanjevo ti go postaviv kolku da te ispitam i tebe i mnogu takvi kako tebe sto ljubat da diskutiraat za klasi, pa A+++ pa kolku trosi pomalce nivnata ili druga nekoja, koja bila poefikasna pa nakraj ke pazarat nekoja visokoefikasna so mnogu pluscinja na ladenje(a ne na greenje) i nakraj ke im studi jer takvi na mnogu nasi sajtovi sankaat "stucnjaci" so trik podatociOstaj ti lepenki....toa e visa matematika za tebe i za toj kolegata tvoj @SBEPMKD.
Eve ti nudam dve klimi primer...ednata e na energetska so 7.2 drugata so 6.2, koja gree poefikasno sto mislis ?
30min pominaa, kolku vreme ti treba za odgovor, пак 2дена ке те нема? ova u gluvo doba noci da te razbudat treba da ti e jasno...na eurovent pobaraj![]()
Gresis i znaes deka gresisA mojata 24 Toshiba shorai na -10 ima 2,9kw so COP 2,7 znaci e mojava 40% poekonomicna na -10c.
.....
Toa e jas sum toj taka gi tolkuvam rabotite,a mozda i gresam.
Не се согласувам. Просторот е со фиксна големина и изграден од материјали со некој си одреден термален коефициент. Од тој коефициент и надворешната Т директно зависат термалните загуби на просторот. Но надворешната Т е променлива. А термалните загуби на даден простор се обратно пропорционални на надворешната Т. Колку е надворешната Т пониска загубите се повисоки и обратно. Тие загуби треба грејното тело да ги надомести.Eve ovde na videovo ke vidis kako pri ambientalna -sobna temperatura na 23c kolkav e usisot ,duri e preku 28c,a ne kako kaj tebe na sobna 24,5c usis imas od 24,7c.Mozebi ne znajs kako da go meris usisot.![]()
Mitsu LN35 high COP
www.youtube.com
Ponatamu ste se naucle prostorot trosi a ne klimata.Mnogu pati e ova misla kazuvana.Jas ne se slozuvam.
Zosto?
Абе друже прав си, ама некои членови на форумов просто ме влечат за јазик Јапонци па Јапонци. Да, има феноменални модели од јапонски брендови произведени во Кина можеби и на истата лента каде се произведуваат и некои no name модели, а се продаваат по цени како да се произведени во некој погон лоциран во колонија на месечината, дека нели таму се наоѓаат ретките метали потребни за нивно производство.@riker
Ако правиме реално муабет, климата е еден од најлошите начини на греење! Ама темата ни се вика “најекономично греење”, па мора да играме по тие правила…
Во нормален свет, нормален човек ни знае, нит треба да го знае зборот “модулација”. Си мести термостатот на 21-22ц и гајле му е за се останато!
Само кај нас учиш и решаваш равенки, и се мислиш дали да дадеш 500€ или 1000€, и на крај од сето тоа правиш квантна механика!
@Strelec за алат е барем лесно, зимаш Инко и си завршил работа!
Takva licnost ne posti na youtube daj link od kanalot mu?Има еден хрват го пратам на ЈТ, мајстор ама баш мајстор за инсталација, сервис и греење! Маријо Мунитиќ мислам се викаше.
Треба кај да е, да исфрли и епизода за топлински пумпи(или дизалица топлине како ги вика на хрватски!), а вака од најава… нема баш добро мислење за нив!
Многу може да се научи од него!
Вероватно му го расипале бизнисот со котлите на пелети па удира контра, имаше такви контраши куп па ги лизнаа со контра видеа.Има еден хрват го пратам на ЈТ, мајстор ама баш мајстор за инсталација, сервис и греење! Маријо Мунитиќ мислам се викаше.
Треба кај да е, да исфрли и епизода за топлински пумпи(или дизалица топлине како ги вика на хрватски!), а вака од најава… нема баш добро мислење за нив!
Многу може да се научи од него!
Pri isti SCOP 4.6 od dvete podobro ke gree 16btu, zaradi toa sto na Testot na -7 ednata treba da izvadi nesto poveke watti od drugata, 3,54 vs 3,36.Прашање до познавачите ... која клима е подобра т.е. што е разликата ... 16btu, pdesignh 4, scop 4.6 или 18btu, pdesignh 3.8, scop 4.6 ... која ќе грее подобро ...?