A so mislis ako bese najniska modulacija kaj tabe so 700-800w ke go resese problemo allooooo.
Problemot kaj Palacinski i drugite sto poseduvaat takvi modeli e sto ne mozat da gi nateraat pod 2000-2500 izduv na toplina,pa toj za da ne mu isklucuva mora senzorot da go izvadi na balkon,i da napraj doma sauna,a toa e oti ne mozat da go skrotat toj kompresor,mnogu e jak alloo.Treba mnogu skap inverterski sklop da stavat,a toa kosta mnogu pari.Toj e isti komresor so odi i vo 18 kruna,i tamu ne mozi da ispusti pod 2500w min.toplina.
Ako lesno se skrorvase toj dvostepen kompresor i kaj Tosibata nordic,ke bese vo upotreba,zatoa go stavija smo vo drugi uredi,kade sto ne treba da se skrotva,nego da pumpa smo energija.
E ako si sposoben odi skrotigo kompresorot so menuvanje na senzorot,pijackata e od mene,i ne se nerviraj,samo diskutirame.
Da diskutirame, taka e, a ti pri toa me ubeduvaš deka možebi mislam deka sum uspeal i možebi nešto sum dobil.
Ti si imaš svoi ubeduvanja i mislenja i jas gi počituvam i će gi počituvam i ponatamu, ama ovde vo mojov slučaj, a veruvam i vo mnogu drugi slučai, se razbira ne kaj site NE SI VO PRAVO.
Pa jas celata gimnastika so senzorot ja počnav baš poradi toa isklučuvanje na 700-800-900W.
Toa poveće me nerviraše odkolku dolgata pauza do sledniot on.
Mojata logika na razmisluvanje beše deka poradi visoko postavenosta, plus blisku postavenosta do leviot agol na sobata senzorot e izlažan od prvičniot pretopl bran od vozduh ( pa ušte ako e mal izduvot), elektronikata ednostavno nema vreme da prefrli vo mod na održuvanje od mod na intenzivno greenje, pa klimata mnogu brzo odi vo OFF.
Što možev da pomognam tuka, logički senzorot da bide malce poveće izložen na duvanje, a ne podzakrien vo zavetarniot del kade što strujnicite od vozduhot se poslabi.
I uspeav, zašto vaka elektronikata si dobi vreme, a toa ne e poveće od 30-etina sekundi da počne da go usporuva kompresorot so što se poveće pristiga poladen vozduh i rabotata se stabilizira.
Pri seto ova kako bonus se namali i pauzata pomeđu ciklusite na ON/OFF.
Inače po moe skromno mislenje kompresorite imaat mnogu malo vlijanie vrz niskata modulacija. Invertorskiot sklop i pridružniot softver e toj što e zaslužen za nea. Vo sprotivno kako bi možele eftini kinezi da moduliraat so 150W so eftini kompresori. Skapite kompresori se tivki, dolgovečno možat da rabotat bez da gubat sposobnost da go davaat baraniot pritisok na dolgi stazi i pri toa da imaat COP okolu 3. Baš taka 3, kako klimata vadi poveće e prikazna za sebe.
I jas mislam deka reklamata za 1Hz e baš toa kontinuirano dodavanje i odzemanje br. na vrteži na kompresorot, a za toa sigurno treba motori so 4- fazni polovi i invertorski sklop što će go isprati seto toa.
Inače na motorot nema ništo da mu fali da vrti so eden HZ ili 60 vr/min, pri toa će napravi mnogu mal pritisok vo izmenuvačot od koj nema da ima nikakva korist. Podmačkuvanjeto na kompresorot ne e hidrodinamičko pa da zavisi od kritičniot broj na vrteži. Sintetičkoto maslo vo kompresorot služi kako i kaj sekoj kompresor se razbira pokraj podmačkuvanje, za ladenje i mnogu važno za dihtuvanje pri komprimiranje (zatoa e freonot pomešan so masloto), inače ništo od postiganje ogromni pritisoci od 45 bari......
Daj da stavime kraj na ovaa diskusija za senzorot se umoriv od ubeduvanje, si imaš svoe mislenje i potpolno pravo na nego, jas go počituvam , ama ne me ubeduvaj deka možebi mislam deka nešto sum napravil.