Најекономично греење и ладење

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
uffff, ne iskinava so smetkite za struja, ne poznavam nekoj koj se gree na struja, a platil pomalku od 100 Evra (6.000).... a najavuvaat i poskapuvanje!!!
Јас се греам на струја со такви панели и цело време се пуштени кога сме дома и баш денеска дојде сметка за струја 4450 денари.:toe:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Јас се греам на струја со такви панели и цело време се пуштени кога сме дома и баш денеска дојде сметка за струја 4450 денари.:toe:
se zavisi KOLKAVA ti e domata!! nekoi mozat da se grejat i so smetka od 1500 denari....

С

сашенко

Гостин
Собна температура просек?Ние сме на дрва и обично е +20 секогаш во соба ама малце е проблем додека запалиш огнанот и додека се стопли а после нема гајле, башка и за готвење се користи и all in one e.Чајче да свариш, јадење во секое време , вода да стоплиш, за наши македонски услови и начин на живеење греењето на дрва и те како е најекономично затоа што е и повеќе наменско.Околу 300 евра годишно за дрва за греење, годинава нешто повеќе и тоа е тоа.Имаш дрва од октомври до март без никаков проблем.И тоа 2 шпорета дома работат.Пред некоја година земавме од оние трајножаречи ли како ги викаат и држи жар многу и кога ке направиш жар држи температура феноменално.Рерната качува преку 250 степени и можеш да печеш што сакаш а феноменално пече а и дизајнот на шпоретот е супер и се вклопува со намештајот феноменално.Иначе си го плативме преку 20,000 шпоретот ама вреди за секоја пара искрено.Не би го менувал овој начин на греење за ништо на светот.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
друже те праша конкрит а и јас чекам одговор.. колкав стан грееш, колку конвектори имаш, со која снага се и кој период од денот ти се вклучени...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
не, не сум јас градител туку работам термика-климатизација. едноставно е кај проектите за истите. ги зимаш параметрите од вградените материјали (прозори, врати, зидови, подови и тавани) добиваш израчуната мокност за секоја просторија и ја појачуваш со 30% повеке мокност. тука нема грешка... оние 30% не значат дека ке ти биде потопло 30% од она што го бараш, иако може, сепак тоа се 30% резерва, во случај некој д=од дадените параметри на вградени материјали да затаил... нема утка ако ме конташ... инаку, размислував за таков уред да го купам, чисто само заради проверка на вистината на вграденото... многу често и добивам проект нацртан и опишан што ке биде вградено, па не е тоа направено... некој скратил на материјали за да ушпара, па ке го јадам јас ако не ги ставам тие 30% резерва... а инаку фино би било да го имам... имаш ли можеби идеја каде да го барам по поволна цена...
Non-Contact IR Laser Gun Infrared Digital Thermometer напиши вака на гоогле и ке ти излезат еден куп, а ако сака некој да ти направи услуга и има пај пал (ако сакаш можам и јас да се понудам).

инаку се греам на дрва и можеби е малце малтретирање со дрвата она палење цепење и ред други работи
ама сепак дрва си се дрва. имам бидено и во станови кои се греат на климатизери и на конвероти и на струја и на пелети и парно и сите имаат предности и мани, а и топлинаа која ја даваат е различна па кој како е навикнат.
јас лично трошам околу 3 кубици дрва а загревам една соба од 30 м2, а камниот е по епа стандард и му доградив секундарно согорување( го искористувам и чадот) па така да искористеноста на каминот е по слободна проценка околу 80% а и повеке за разлика од обичните камини со епа стандарди кој имаат 50% искористеност а оние постарите ( алфа плам , амити франклин ) имаат преку сила 30%, така да слободно можам да речам дека и добро врвам освем ако не се земи ритуалот кој го спомнав погоре палење цепење и такви работи :)
еве тоа како изгледа кога ке се уклучи секундарното согорување

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
јануарскава сметка за струја.... мама ебаа... не ми е јасно како (уствари јасно ми е ама друг пат за тоа), на сите им дојдоа луге им дојдоа доста ОЈАЧАНИ сметки... во некои ситуации и до 75% повеке од нормалното... една од можните солуции е дека прочитаа струјомерите наместо за 30 дена, за 45-50 дена... друг е муабетот со “складираните“ киловати, кои се чуваат за поскапувањето во јануари па наеднаш ги опнаа заради рентабилност поголема да прикажат... и нормално акциите да им се поткачат, дивиденди да зголемат... голема игра е тоа, а кој страда? народот... јас во живот не ум имал поголема сметка од 5.000, а овој пат ми стигна малтене 8.000 за струја а да не заборавиме дека не поскапе струјата, ги зезна регулаторна и овој пат не им дозволи поскапување во јануари како што е пракса задњиве 2 децении... а јас... јас се бунев, кажував, читав состојби џабе... нема сила која ке ги убеди НИВ (господата од евн) дека згрешиле и нема суд кој ке ги осуди за вакви превари....

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
HMMM a jas nesto po doma eksperimentirav so bojlerot i dobiv 700denari pomala smetka.....

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
јануарскава сметка за струја.... мама ебаа... не ми е јасно како (уствари јасно ми е ама друг пат за тоа), на сите им дојдоа луге им дојдоа доста ОЈАЧАНИ сметки... во некои ситуации и до 75% повеке од нормалното... една од можните солуции е дека прочитаа струјомерите наместо за 30 дена, за 45-50 дена... друг е муабетот со “складираните“ киловати, кои се чуваат за поскапувањето во јануари па наеднаш ги опнаа заради рентабилност поголема да прикажат... и нормално акциите да им се поткачат, дивиденди да зголемат... голема игра е тоа, а кој страда? народот... јас во живот не ум имал поголема сметка од 5.000, а овој пат ми стигна малтене 8.000 за струја а да не заборавиме дека не поскапе струјата, ги зезна регулаторна и овој пат не им дозволи поскапување во јануари како што е пракса задњиве 2 децении... а јас... јас се бунев, кажував, читав состојби џабе... нема сила која ке ги убеди НИВ (господата од евн) дека згрешиле и нема суд кој ке ги осуди за вакви превари....
ти пишува на сметката кога е прочитан струјомерот од кој до кој датум. друг пат со палка пречекај го читачот :)
дури сега забележав, што бара темава во економија и бизнис
нека оди во домаќинство и градинарство

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
HMMM a jas nesto po doma eksperimentirav so bojlerot i dobiv 700denari pomala smetka.....
најтрагично е што ако јас можев да ја развијам оваа технологија која заштедува и до 30% а далеку сум од инжинер и уште помалце факултетски образован, тогаш каде се фирмите кои призведуваат камини и други грејни тела кои имаат каде каде поголеми финансии и стручен кадар!!! ( или можеби немаат)

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Non-Contact IR Laser Gun Infrared Digital Thermometer напиши вака на гоогле и ке ти излезат еден куп, а ако сака некој да ти направи услуга и има пај пал (ако сакаш можам и јас да се понудам).

инаку се греам на дрва и можеби е малце малтретирање со дрвата она палење цепење и ред други работи
ама сепак дрва си се дрва. имам бидено и во станови кои се греат на климатизери и на конвероти и на струја и на пелети и парно и сите имаат предности и мани, а и топлинаа која ја даваат е различна па кој како е навикнат.
јас лично трошам околу 3 кубици дрва а загревам една соба од 30 м2, а камниот е по епа стандард и му доградив секундарно согорување( го искористувам и чадот) па така да искористеноста на каминот е по слободна проценка околу 80% а и повеке за разлика од обичните камини со епа стандарди кој имаат 50% искористеност а оние постарите ( алфа плам , амити франклин ) имаат преку сила 30%,
така да слободно можам да речам дека и добро врвам освем ако не се земи ритуалот кој го спомнав погоре палење цепење и такви работи :)
еве тоа како изгледа кога ке се уклучи секундарното согорување

Ако сакаш да објаснеш малце повеке за овоа секундарно согорување....шо и како функционира и изгледа?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
најтрагично е што ако јас можев да ја развијам оваа технологија која заштедува и до 30% а далеку сум од инжинер и уште помалце факултетски образован, тогаш каде се фирмите кои призведуваат камини и други грејни тела кои имаат каде каде поголеми финансии и стручен кадар!!! ( или можеби немаат)
Ne ja razbiram poentata na tvojot post?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
се имам префрлено од друга тема, инаку поената е многу јасна. ако можев јас со скромни познавања да го изведам ова и да функционира зошто оваа технологија не ја применуваат поголемите производители на грејни тела како металец битола на пример, а цитирав кај тебе затоа што можеби и грешно те сватив ама помислив дека и ти нешто имаше екпериентирано со твојот болјер и си зашетдил или си го направил поефикасен.моја грешка.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
се имам префрлено од друга тема, инаку поената е многу јасна. ако можев јас со скромни познавања да го изведам ова и да функционира зошто оваа технологија не ја применуваат поголемите производители на грејни тела како металец битола на пример, а цитирав кај тебе затоа што можеби и грешно те сватив ама помислив дека и ти нешто имаше екпериентирано со твојот болјер и си зашетдил или си го направил поефикасен.моја грешка.
ne sum menuval nisto na nego, tuku probuvav so druga alternativa konkretno protocen bojler na plin da vidam dali i kolkava zasteda ke imam...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
Ако сакаш да објаснеш малце повеке за овоа секундарно согорување....шо и како функционира и изгледа?
секундарно согорување е најпросто кажано кога и чадот се користи како гориво а не како нус производ да се испушта во атмосветарата, а со самото тоа и се зголемува ефикасноста на грејнотот тело.инаку чадот гори ама бара посебни услови( висока температура и кислород), а кога ке се запали се добива многу чисто соговрување и многу ефикасно , буквално нема видлив чад низ оџак што е знак на добро согорување а најбитно од се трошиш помалце гориво а добиваш повисока температура што значи заштедваш.
а за како е изведено ке фати многу место и објаснување а и на интернет има многу статии каде е многу детално објаснето.еве едно онака на брзина

--- надополнето ---

ne sum menuval nisto na nego, tuku probuvav so druga alternativa konkretno protocen bojler na plin da vidam dali i kolkava zasteda ke imam...
значи погрешно сум те сватил али нема везе.инаку на плин е најекономично ама ако има плинска мрежа како што сега планираат да ја направат, инаку од боци незнам колку е тоа исплатливо посебно со сегашната цена на плинот

Kajgana Shop

На врв Bottom