Sekako kje povikam majstor,a deka vnatresnata e losho montirana znam,i ima losa pozicija i vo prostorijata,a i nadvoresnata mi e na strog sever,taka sto za do godina kje razmislam voopsto na koj nacin kje se gream,ako e so klima,kje stavam 5,5 ka na sprotiven kraj od prostorijata,odnosno kje mu dojde vo dnevna,i na jug,a,so ogled deka vekje imam radijatori niz site prostorii,eventualno cevkite kje gi smenam,oti se zelezni,i kje razmislam kako izvor na greenje sto kje koristam.Investicijata kje bide solena,nemam ni izolacija na kukjata,taka sto mozebi kje si ostanam so poeftinata varijanta kako invertor,samo pogolem.
Ova so pozicijata na vn. edinica relativno lesno se rešava, mnogu pološa varijanta e koga bi bila so svojata DESNA strana do zid bidejći desno e termistorot koj ja meri ambientalnata T.
Kaj mnogu korisnici na klimi se pojavuva ovoj problem kako tvojot, mnogu lesno se rešava ako si spremen samiot da čačkaš ili možeš da povikaš serviser.....
I jas go imav tvojot problem, za razlika od tebe kaj mene MORAŠE da bide baš taka montirano. I koga počna da raboti klimata, se slućuvaše da brzo podiga temperatura i da isgasi na 800W, a vo prostorijata e postignato 22C na zadadeni 24C, pa ne vklucuva 30 min dodeka T ne padne za 2 C i taka vo krug. Ova se zaradi previsoko postavenata edinica i zadržuvanje na topliot vozduh vo ćošot koj go zbunuva senzorot i toj pobudaluva. Ušte ako e ventot na pomala brzina će bide ušte poizrazeno.
Što napraviv? Bidejći elektronikata mi e hobi i tuka sum na svoj teren ( a može sekoj od vas ne e ništo strašno), go izvlekov senzorot koj e na dosta dolg kabel (dobro trebaše da go oslobodam do otvaranje na kutijata od matičnata-ništo strašno, a kaj nekoi klimi i ne mora) od svoeto ležište i go staviv (zalepiv so pištol za tečna plastika) za 4-5 cm polevo i 7-8 cm podole vo strujata na vozduhot od ventilatorot. a odalečen od saćeto ( može i na nego preku nekoja plastika-kaj mnogu klimi i tuka stoi, na saćeto).
Problemot se reši sovršeno. sega imam na zadadeni 23C toćno 23C vo prostorijata....Dobro mi trebaše nekolku dena eksperimentiranje za da ja pronajdam vistinskata mestopoložba na senzorot, no vo sekoj slučaj se isplati zar ne? Klimata počna da si modulira kako što bog zapoveda i kako što stoi vo upastvoto, a toa se 400W na minimum, makar što toa za mene e na granica na prijatnost, ama e nekoj optimum.
Ne se palite na minimumi od 150W, toa se gluposti za pogolemi prostorii ili prevedeno znaći deka ili će vi duva ladno vo vrat ako sakate da se zgreete (pogolema brzina na duvanje) ili prostorijata će počne da se ladi (najmala brzina na duvanje) .
Niskite modulacii se za mali prostori i debeli izolacii.