Најекономично греење и ладење

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Za F3 problemov, vide?
Ова е грешка на внатрешниот сензор кој е наместен на испарителот. Нека провери дали е оштетена жицата или случајно да го има оштетено додека ја чистел.

Од F1 до F5 се грешки поврзани со термисторите (сензорите) на внатрешна/надворешна

@Strelec
Иди сега да ми купиш цигари :D

Член од
28 февруари 2019
Мислења
46
Поени од реакции
116
Читам доста прашуваат за греење на помали соби со уреди што не се клима , па сакам да споделам едно искуство , сепак темава е најекономично греење :) . Вака , лани пошто надворешните зидови на собата ми се исток и север и нема изолација и не е малтарено , а околните соби не се греат... а имавме температури до -17 ... а јас климата ја гасам за спиење (ми смета) , видов дека неможе да ја загрее собата другиот ден на тие температури и почнав да барам некој уред кој ќе го користам како бекап дури да тргни. Прво сакав панел , но потоа најдов на интернет доста препораки за маслен радијатор. Се одлучив за уредот на De Longhi, за кого прочитав доста добри коментари на германските и на скандинавските страници каде што се продава , станува збор за еден од најдобрите брендови за маслен радијатор. Работи на 700/800 и 1500 W , јас го користев навечер додека спиев за да не дозволам целосно да се излади собата. Испадна дека е доста добар уред и доста добро грее ,не го суши воздухот, се разбира не е толку ефикасен како клима уредот , но ќе заврши работа за добро изолирани соби од 10-15 м-2 , како што е и наведено на нивната страница. Сепак , комфорот и тишината е бесценета. Јас неможам да го искористам максимално затоа што мојата соба нема изолација и не е ни малтарено , само пвц, а околните соби не се греат, но моја топла препорака за сите кои бараат ваков уред , затоа што добро грее и на 700 или 800 W а на 1500 W e одличен. Иако има само 7 ребра, но читав дека тоа е поради некоја нова нивна патентирана технологија со зголемена батерија. Кај нас има и доста други брендови на маслени радијатори, но мене ми требаше некој со низок минимум на потрошувачката пошто сепак не ми е примарно греење, и морав да бирам помеѓу овој уред и еден од производителот Rowenta, кој исто имаше 800 w миниум и 1200/2000 максимум. Јас се одлучив за овој уред поради многуте позитивни критики на странските форуми.Го купив од сетек 5200 ден. Има само една негативна страна на почетокот , треба да го поработите на максимум при првото пуштање во друга соба или со отворени прозорци за да се изгуби миризбата на масло, која ќе се изгуби целосно со тек на време при редовно користење. Еве линк https://www.delonghi.com/en-int/products/comfort/portable-heating/oil-filled-radiators/radia-s-trrs-0715b-0185392301# . IMG_20200110_221149.jpg

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
@Фермин кога имаш клима Тошиба нормално е да имаш и радијатор :D
Автоматски споено мислење:

Toshibata 24 doagja so twin rotary kompresor, odlicna modulacija (go citiram forumot) i e so eev (ekspanzionen ventil) , a drugite ne ni znaes dali imaat eev ili kapilara i sigurno nemaat twin kompresor..
I sto ako ima twin koga twinot e slab 4kw na -7 e daleku od 7ca ili 24.000btu
Za zal za Seja iskoci Databookot i performasite na 100% opteretuvanje se tie....4kw na -7 i 3.7 na -10C....jaka 3.5ka ili slaba 5ka, kakva 7ca kakvi bakraci za 70k lazete narod deka bila 7ca na greenje, ova amber 5ka ke go sprzi cvarci ke napravi od sejava, i komsiite ke gi topli.
24.jpg
BTW Sto znaci Sejo so TR i UR vo oznakata...toa kao kantoni se nekoi u Turcija i Ukraina ili Japan?
sejo.jpg
Kazi nekoj predolg za pegla sto ti se pogodila....da znam da ja zaobikolam :)

Последно уредено:
Член од
28 февруари 2019
Мислења
46
Поени од реакции
116
@Фермин кога имаш клима Тошиба нормално е да имаш и радијатор
LG e :)

I sto ako ima twin koga twinot e slab 4kw na -7 e daleku od 7ca ili 24.000btu
Za zal za Seja iskoci Databookot i performasite na 100% opteretuvanje se tie....4kw na -7....jaka 3.5ka ili max 5ka, kakva 7ca kakvi bakraci za 70k lazete narod deka bila 7ca na greenje
24.jpg
BTW Sto znaci Sejo so TR i UR vo oznakata...toa kao kantoni se nekoi u Turcija i Ukraina ili Japan?
sejo.jpg
Kazi nekoj predolg za pegla sto ti se pogodila....da znam da ja zaobikolam :)
Уфф ама си хејтер , 5 пати направи апдејт на постот :D:D.Јас не продавам клими и не промовирам ниакаков бренд. До вчера се жалев дека монтеро два пати ме заеба со монтажата додека не ми стана сумливо и не се информирав што како. Јас не сум експерт, само споделив технички податоци што сум прочитал , за другите не ни имаше на интернет , не ни изразив ни оваа ни онаа е подобра, како што тука има ботови... Кога веќе се тврди за нешто дека вреди, треба да се докажи и зошто.Успат последната пегла што ја имам купено е од брендот ОК. , и стварно е ОК за 10 евра :cool:.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Za dupli Akaunt sledi BAN Permanent....
Кажа човекот кој има барем 5 дупли акаунти на форумов и остана жив!
A @tom_i kladba stavam deka e istiot FlemgmaX posto nekolku pati go citiras.
Па што ако цитирам? И ти го правиш истото. Омилена дисциплина ти е да пре-постираш искуства од Mitsubishi клими.
Недостижни се Mitsubishi за тебе лепи! Ако сакаш можам да ти средам да те пратиме во Италија на обука. После знаеш каде ќе се вработиш, така?
Slika od merac kolku vlecat nema...tipicno monterski (i bajagi selski) prikaski od tvoj kalibar
За селски не спомнувај да не почнам да кажувам од кај потекнуваш и со какви корени си па да ти се смеат цел форум и цела фирма. Ќути и молчи додека имаш шанси.
Ova ko ja da napravam utre Trpe user (mislis nemozam) i da trolam kako Mitsu mi vlece 10Kw bez merac bez slika bez nisto...i ti moze imas siski neli
Ова го имаш правено со видеа од Youtube па никој ништо не ти рече. Ама тука е Флегма да те разобличува, не се секирај.
Mesto da se glupiras dokazi se
Што да ти докажувам тебе? Имаш ли памет ти?
ajde nekoe Mitsu od tie vasite sto gi falite da vidime da ima takov minimum na greenje od 100W na +7 od barem 3minuti...nemora na nula ili minus, na +7 neka drzi 100W
Ајде те молам напушти ја таа лажна реторика со модулација од 100W пошто не верувам дека некој со здрав разум може да ти загризе на тие бљувотини.
100W е мисловна именка за Gree.

И сто пути сум ти рекол да не пиеш толку за викенд. Веќе мачно е да се расправаш со припит човек на форум.

btw
Слободно пријави ме за дупли акаунт на администрацијата. Јас не паѓам толку ниско како тебе.
Админите си имаат начин да откријат дали сум дупли или не. Си има IP адреси, user agent-и и останати чуда кои лесно докажуваат дали сум или не сум.
Јас сум муж за разлика од тебе.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Ој бре @Фермин сум те смешал со Битолчанецот Филипинецот, мислев он пиша за Тошибава Сеја џоа имала твин
Како и да е...ке дојде на ред да ја фалат и знаат што ги чека :)
Smir ! :)

Член од
27 септември 2017
Мислења
73
Поени од реакции
127
LG e :)

Уфф ама си хејтер , 5 пати направи апдејт на постот :D:D.Јас не продавам клими и не промовирам ниакаков бренд. До вчера се жалев дека монтеро два пати ме заеба со монтажата додека не ми стана сумливо и не се информирав што како. Јас не сум експерт, само споделив технички податоци што сум прочитал , за другите не ни имаше на интернет , не ни изразив ни оваа ни онаа е подобра, како што тука има ботови... Кога веќе се тврди за нешто дека вреди, треба да се докажи и зошто.Успат последната пегла што ја имам купено е од брендот ОК. , и стварно е ОК за 10 евра :cool:.
Pazi situacija... I malseniov radijator ponisko modulira od nordicive

D

Deleted member 95595

Гостин
Vo red e dechki, aj malce sega smirete se deka ke ja zatvorat temava ako prodolzite. ..... si kazavte sho si imavte da kazite.

Inache, Haierot 5,5kata od moite prosek potroshuvachka 580W, namestena na vtor izduv i 24/25 stepeni. Ovoj prosek mislam deka realno e povisok nego shto se prikaza na merachot bidejki 2 meseci meri merachot i vo toj prosek se vlezeni i ekstremno toplite denovi. Realno, izminative 2 nedeli bi rekol deka so 750/800W raboti klimata bidejki koga i da go vidam merachot, tolku pokazuva. Situacijata so moite e perfekten pokazatel za toa shto znachi da imash perfektno dimenzionirana klima. Prezadovolni se, i jas sum sreken. Ke vidime kako ke se pokazi kvaliteto na klimata vo pogled na izdrzlivost i dolgotrajnost. Dve raboti sho moram da gi istaknam za klimava se toa shto ne ja imam nachekano defrost da pravi i druga rabota e toa shto e 5,5ka, ama ima neverovatno tivka vnatreshna edinica, na bilo koja brzina da e. Predpoatavuvam deka toa se dolzi na golemiot otvor shto go ima vnatreshnata i lesno strui vozduhot. Za 31 000 denari klima 5,5ka, nemam zbor.

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
тоа ти не го разбираш пошо си монтер и само за клучеви и цевки разбираш.
Ко ќе ми дојдиш на работа да ме мољакаш за услуга ќе ти кажам кој е монтер аматер еден. 100 пути ти реков да не пиеш и да не тресиш глупости по форуми.

Ти најде да зборуваш за MAC адреси сељанче едно. А што ако клонирам MAC адреса? Приметуваш колку си прост?
Иди да одмириш сега. Се гледаме в понеделник

Ќе ти кажам јас монтер тебе заедно со она твоето алтер его Sv B (дупли акаунт да не речам)

D

Deleted member 12196

Гостин
Vrven model Gree U-Crown18 kolku sto mi e poznato ja zamenivte za osnoven Mitsubishi model HJ18...cenata na dvata modela priblizno ista....od koja ste pozadovolen kako topli?

Inaku eve kako raboti U-Crown12 ako se podesi kako po Eurovent da odrzuva 20C
Na 0C nadvoresna potrosnja u prosek 185W vo najdolg period, usis 20.6C izduv 36.9....4ta Fan 490m3/h....COP=14,4 i toa na 0C....kakvi Flegmi kakvi Japanci :D
Прегледај го приврзокот 228197
Прегледај го приврзокот 228191Прегледај го приврзокот 228192Прегледај го приврзокот 228193
Прегледај го приврзокот 228194
Јас имам U-Crown12 и можам да речам дека ова што си го постирал е далеку од вистината. Нема врска со реалноста. На 0° само греачот влече 80W, излегува дека компресорот и вентилаторите работат со 100W. Многу штедлива клима, за разлика од мојата која вака работи само кога ќе исклучи компресорот а вентилаторот на внатрешната уште работи.
Многу ниско лажење на потенцијалните купувачи, оние што се изгореа ја знаат вистината.
Decki, aj za pomosh, barav na internet ama ne najdov. Na ovoj model na Beko na eden drugar mu se pojavi F3 na displayot na vnatreshnata. Koj e toj problem? Прегледај го приврзокот 228202
Кај U-Crown12 тоа значи проблем со сензорот на надворешната, но дали и кај оваа, не ми е познато.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.999
Поени од реакции
1.286
Ја исклучив вчера климата во 23 часот, сетирана е автоматски во 6 часот да стартува на 27 степени и гледам дека повлекла 1900 вати. Така да кога сака она може, кога сакам јас мало сутра што би рекол Зоќе Муртински.
Screenshot_20200111-080109.png

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Vo red e dechki, aj malce sega smirete se deka ke ja zatvorat temava ako prodolzite. ..... si kazavte sho si imavte da kazite.

Inache, Haierot 5,5kata od moite prosek potroshuvachka 580W, namestena na vtor izduv i 24/25 stepeni. Ovoj prosek mislam deka realno e povisok nego shto se prikaza na merachot bidejki 2 meseci meri merachot i vo toj prosek se vlezeni i ekstremno toplite denovi. Realno, izminative 2 nedeli bi rekol deka so 750/800W raboti klimata bidejki koga i da go vidam merachot, tolku pokazuva. Situacijata so moite e perfekten pokazatel za toa shto znachi da imash perfektno dimenzionirana klima. Prezadovolni se, i jas sum sreken. Ke vidime kako ke se pokazi kvaliteto na klimata vo pogled na izdrzlivost i dolgotrajnost. Dve raboti sho moram da gi istaknam za klimava se toa shto ne ja imam nachekano defrost da pravi i druga rabota e toa shto e 5,5ka, ama ima neverovatno tivka vnatreshna edinica, na bilo koja brzina da e. Predpoatavuvam deka toa se dolzi na golemiot otvor shto go ima vnatreshnata i lesno strui vozduhot. Za 31 000 denari klima 5,5ka, nemam zbor.
Убаво е да се прочита за добра, евтина и одлично димензионирана клима и сходно на тоа задоволни корисници, кои имаат квалитетно и економично греење! Но мене ме интересира и за “помалиот брат“ на оваа клима. Лани спомнуваше годинава не сум сретнал, се извинувам ако пропуштив... Кажи ако имаш инфо и за Тундрата 12ка кај бабата и дедото! Паднаа ли перформасите на климата или пак убаво и економично си грее и се задоволни како со греењето на станот, така и со сметките за струја како лани!? .... Врши ли работа (греење) и годинава само климата, или имаат употребено и додатно грејно тело во најладното!?... некако (ми се чини) лани спомна поприлична квадратура дека греат!? Втора или трета грејна сезона им е оваа!?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ја исклучив вчера климата во 23 часот, сетирана е автоматски во 6 часот да стартува на 27 степени и гледам дека повлекла 1900 вати. Така да кога сака она може, кога сакам јас мало сутра што би рекол Зоќе Муртински.
Прегледај го приврзокот 228278
Тоа е затоа што измерила 24ц а не 27ц дека е во собата.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.999
Поени од реакции
1.286
Тоа е затоа што измерила 24ц а не 27ц дека е во собата.
А како да ја подесам да покажува еден степен пониско, сега она покажува 26 степени, а на термометрите во собата е 23.7

Член од
4 октомври 2019
Мислења
583
Поени од реакции
1.244
А како да ја подесам да покажува еден степен пониско, сега она покажува 26 степени, а на термометрите во собата е 23.7
Takva e aplikaciara na daikin. Koga e toplo e plus 3 pokazuva a koga e studeno pokazuva plus 1 od nadvor. Ako nadvor e 0 ona pokazuva 1. Ja sledam i jas dolgo vreme i do toj zaklucok sum dosol koga sum ja sporeduval so drugi aplikacii.

Kajgana Shop

На врв Bottom