Најекономично греење и ладење

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Ајде следниот
Мене климата премногу ми грее и малку ми троши. Што може да биде? На издув дава 55 степени а надвор е -5 со 70% влага у реду ли е ова или да се шалтам на Gree пошто ова не се трпи.
За еден другар прашувам.

Те поздравува Mitsubishi FH50
11Untitled.png 44.png qwert.png

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Мене климата премногу ми грее и малку ми троши. Што може да биде? На издув дава 55 степени а надвор е -5 со 70% влага у реду ли е ова или да се шалтам на Gree
Za 1500 jevra kolku sto kosta kaj nas klimata tvoja ako ne ti gi vadi tie 55C treba da se frlis sosve nea niz prozor...

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
@mdeni Ne se razbiram od gradeznishtvo, ama go prashav tatko mi, samo beton bilo kaj erkerite, nemalo cigli, ne znam sega tochno shto znachi toa.
@FlegmaFX Malterisana e, ako ti bese toa prashanjeto.

Kako i da e, ke ja sredam rabotata.

@Strelec Od site na forumov, bash ti se pogodi degenerichki komentar da dajsh. Te drzit ljubomorata gledam sho ne zedov Gree. Kako i mnogu drugi, taka i jas koga prv pat se zapoznavav so nachini na greenje imav ogromna doza na skepticizam za greenje na klimi i se gledat to vo mojot post sho go iskopa ri od pred 3 godini. I ne gledam nishto strashno tuka, edino shto mdeni, za razlika od tebe, ne e debil i fino lepo si mi odgavaral, i za chudo ne sakashe nishto da mi prodajt. Mnogu si zloben brat, teshko decata sho si gi vospituvash.
Еркерите се бетон секаде. Нормално. Затоа мора да се изолираат од надвор. Пожелно со 10цм. А остатокот може со 5цм.

Тоа е јасно.

Другите 2 работи се потешки што ти ги кажав.

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
@Fikshe1989
Прави што ќе правиш само немој да си помислил да ставаш внатрешна изолација. Барем не на памет и не без совет од стручно лице.
Нема да можеш да се одбраниш од мувла.
И во никој случај внатрешна изолација со стиропор.
Си има ред за тоа. Прво паропропусна фолија, па камена волна па уште еднаш паропропусна и кнауф одозгора.
Битно, со стручњак за ова.

Батали го злобникон. Во Охридска банка имаш GEFF кредити кои можеш да ги истантелиш на 1500 денари рата. Се преговара за ова
Не се сите ко него да земаат кредит за на одмор (на пример)

D

Deleted member 95595

Гостин
@Fikshe1989
Прави што ќе правиш само немој да си помислил да ставаш внатрешна изолација. Барем не на памет и не без совет од стручно лице.
Си има ред за тоа. Прво паропропусна фолија, па камена волна па уште еднаш паропропусна и кнауф одозгора.

Батали го злобникон. Во Охридска банка имаш GEFF кредити кои можеш да ги истантелиш на 1500 денари рата. Се преговара за ова
nema da stavam vnatreshna izolacija. Ke stavam nadvoreshna. I ke baram ECO kredit koj sigurno nema da e 30000 evra, ne znam od kaj mu dojde taa brojka.... 8000-9000 evra ke me koshta nekade.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326
@Fikshe1989

За првиот дел се согласувам целосно! Само професионалци,и надворешна по можност(кога веќе се става).

За Вториот дел си грешка! Него 5000€ не му стасуваат.Па не Гефф кој сака нека биде,пари на поклон никој не ти дава.За 5000€ на 10год ќе враќа по 3500-4000ден месечно.Што за жал е неисплатливо.Подобро панелка да му мкне струја 3 месеца отколку цела година да плаќа долгови.
@Fikshe1989 и јас во куќа сум знаеш,истите математики и јас сум ги правел.

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
nema da stavam vnatreshna izolacija. Ke stavam nadvoreshna. I ke baram ECO kredit koj sigurno nema da e 30000 evra, ne znam od kaj mu dojde taa brojka.... 8000-9000 evra ke me koshta nekade.
Само добро размисли далу е исплатлива инвестицијата. Ако сте малку луѓе, ако се работи да се загреат само две соби (од 4-5 на пр.) тогаш најверојатно е подобро да ставиш парно (современо) или само подовите и плафонот со добра ревизија на дограмата.

D

Deleted member 12196

Гостин
Правевме некои груби пресметки. 20€ по квадрат, 5 цм стиропор. 10 цм ќе биде 2-3€ поскап.
За првиот дел се согласувам целосно! Само професионалци,и надворешна по можност(кога веќе се става).

За Вториот дел си грешка! Него 5000€ не му стасуваат.Па не Гефф кој сака нека биде,пари на поклон никој не ти дава.За 5000€ на 10год ќе враќа по 3500-4000ден месечно.Што за жал е неисплатливо.Подобро панелка да му мкне струја 3 месеца отколку цела година да плаќа долгови.
@Fikshe1989 и јас во куќа сум знаеш,истите математики и јас сум ги правел.
Ако има големи загуби панелката ќе прави огромни сметки. Не знам дали така е поисплативо. Мој предлог е изолација.
Сепак самиот мора да одлучи.

Последно уредено од модератор:
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Само добро размисли далу е исплатлива инвестицијата. Ако сте малку луѓе, ако се работи да се загреат само две соби (од 4-5 на пр.) тогаш најверојатно е подобро да ставиш парно (современо) или само подовите и плафонот со добра ревизија на дограмата.
Za nego moze nema da bide isplatliva investicija ali ke bide za decata negovi. Ako veke moze poarno da stavi sega bar naredni generacii ke bidat sredeni.

Inace pred nekoj mesec kupiv stara kuka, 50cm debel zid od kamen. Vekje gi smeniv prozorite so pvc(ne znam kakvi se tocno bidejki ne sum tamu, ja samo plakjam moite stavaat:D). Sakav da stavam inverter za zimovo ali elektricnata instalacija e stara i ne i veruvam mnogu bidejki 2 sprata se na 3 osiguraci i povekjeto stekeri se obicni, usput i nema dovolno stekeri. Resiv da stavam nova instalacija na prolet za da moze da stavam nekolku inverteri bez da mi e strav deka ke se zapale instalacijata :D.
Kakva izolacija bi preporacale za kukava? Momentalno se gree edna soba so panelka i se pali i gasi po potreba.
Автоматски споено мислење:

Правевме некои груби пресметки. 20€ по квадрат, 5 цм стиропор. 10 цм ќе биде 2-3€ поскап.
Kade gi gledate cenive po 20evra po kvadrat, gleam na reklama demek od firma po 12-14evra po kvadrat se komplet so 10 godini garancija.

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412
Sakav da stavam inverter za zimovo ali elektricnata instalacija e stara i ne i veruvam mnogu bidejki 2 sprata se na 3 osiguraci i povekjeto stekeri se obicni, usput i nema dovolno stekeri.
Ako tie 3 osiguraci se sekoj od 63 ampera ke nemas problem glavnite osiguraci kaj trofazna struja treba da se 63 ampera potoa idat 32 amperi i vo vnatresnata kutija so osiguraci vo kukata treba da imas 16 amperski i eventualno 20 amperski osigurac za na primer aparat za zavaruvanje.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Ako tie 3 osiguraci se sekoj od 63 ampera ke nemas problem glavnite osiguraci kaj trofazna struja treba da se 63 ampera potoa idat 32 amperi i vo vnatresnata kutija so osiguraci vo kukata treba da imas 16 amperski i eventualno 20 amperski osigurac za na primer aparat za zavaruvanje.
Druze zboram za osiguraci vnatre vo kuka, samo 3 se od onie starine sho se navrtuvaat i nema trofazna struja. Ima samo 2 suko stekeri na sprat. Bas radi ovie raboti sakam da ja smenam cela instalacija i da stavam trofazna. Ja ne ziveam tamu taka da ne mi se brza za inverter.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412
Druze zboram za osiguraci vnatre vo kuka, samo 3 se od onie starine sho se navrtuvaat i nema trofazna struja. Ima samo 2 suko stekeri na sprat. Bas radi ovie raboti sakam da ja smenam cela instalacija i da stavam trofazna. Ja ne ziveam tamu taka da ne mi se brza za inverter.
Jas mislev imas trofazna struja vo kukata bidejki nemas togas obavezno da stavis kompletno nova elektricna instalacija.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
за инвертер не треба трофазна. Треба појаки осигурачи (ако се послаби од 16 ампери) и појачување согласно осигурачите и на каблите. Ова само електричар оти секоја јачина/ампеража си има своја специфика.

Kajgana Shop

На врв Bottom