Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ова е нешто ужасно.

Јас на скали имам моментално 13 степени кај што не се грее.
На ѕид надворешен со 2цм стиропор од внатрешна страна 22ц.
На ѕид надворешен без стиропор 18ц.
На прозорците 20ц.
На подот 20ц изолиран со 5цм стиропор заради подното кое не е пуштено.
На таванот кој е изолиран 24ц.

Мерено со инфрацрвен термометар кој е прецизен.

Значи надвор кај скалите ми е 13ц! Како може 0 да измериш не ми е јасно. Тоа значи дека вратата ти е хотел промаја. Незадихтувана од страните. Пушта. Плус дека под собата имаш НЕШТО што е поладно од 0! За средна вредност да е 0 тогаш тоа надвор е поладно од нула, што нема логика. После дека плочата ти е со термален мост и пушта.

Ова е хорор. Не е битна климата, и со парно да грееш, чувството во таа соба е ужасно. Мора под итно да задихтуваш што 1000 пати сум ти рекол, и да ги решиш термалните мостови (бетонски плочи, бетонски столбови, метал итн)

Искрено мене друго ме чуди. Точката на роса во собата ти е околу 12 степени. Значи сите делови кои се под 12ц тебе ќе ти фатат мувла наскоро.

Страшно неизолирано и незадихтувано. И тоа ако е точен термометарот и многу сомнително како градба. Изгледа 12цм цигла имаш на надворешните ѕидови а не 20-25. И вратата ти е отворена цело време и жлебовите и гумите воопшто не се допираат.

Ова не е нормален случај. Мора да се реагира, ти фрлаш пари и енергија во ветер моментално.

П.С инфрацрвени термометри има во Зегин (и сите други аптеки скоро) за бебиња, имаат и мод за луѓе и мод за предмети. Со огромна точност мерат од 1700 до 3600 денари се движат. Да се пази само да имаат опција за предмети ако сакате да мерите вакви работи. И се мери на 5-10цм оддалеченост. Тој мери и од 1-2 метри, ама најпрецизно е околу 5-10 цм.

D

Deleted member 95595

Гостин
@mdeni Dveve sobi shto gi merev nemaat nadvoreshni vrati. Imaat vrata za nakaj hodnikot. Prozorite se PVC, dali dihtuvaat ubavo, ne znam. Iskreno ne znam shto da kazam. Moe mislenje e deka pei gradenjeto na vtoriov sprat e utnato neshto. Mnogu se frustriram, eve vekje 3ta zima po red, solzi na ochi mi doagjaat. Shto saka neka e, nemoze 0 stepeni da pikazuva. Edinstveno sega me zamisli vo odnos na debelinata na ciglite. Mene namesta mi izgleda kako da ima poslabi cigli od 25cm, moram ova da go pradham tatko mi. Mozno e neshto tuka da e zgresheno. Najstrashno od se, shto neznam kaj da se obratam za pomosh, neznam kogo da baram, koj da dojdi da proveri, da vidi, da kazi.....

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
@mdeni Dveve sobi shto gi merev nemaat nadvoreshni vrati. Imaat vrata za nakaj hodnikot. Prozorite se PVC, dali dihtuvaat ubavo, ne znam. Iskreno ne znam shto da kazam. Moe mislenje e deka pei gradenjeto na vtoriov sprat e utnato neshto. Mnogu se frustriram, eve vekje 3ta zima po red, solzi na ochi mi doagjaat. Shto saka neka e, nemoze 0 stepeni da pikazuva. Edinstveno sega me zamisli vo odnos na debelinata na ciglite. Mene namesta mi izgleda kako da ima poslabi cigli od 25cm, moram ova da go pradham tatko mi. Mozno e neshto tuka da e zgresheno. Najstrashno od se, shto neznam kaj da se obratam za pomosh, neznam kogo da baram, koj da dojdi da proveri, da vidi, da kazi.....
ispusteni erkeri i terasi se strasna kombinacija....za vo zima...

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Da, zaborajv da mu kazam na @mdeni deka site ovie sobi se so ispushteni erkeri i site se strog sever.
Како и да е. Сомневањата ми се преголеми за воопшто да се дискутира на некои поедноставни решенија. Јас дури се сомневам дека не е градено со цигли туку со бетонски блокови можеби? Или тоа или циглите се редени странично со коморите во долж, наместо по ширина. Или пак е полна цигла?
1.
Како и да е, било што било. Сето ова се решава со надворешна изолација. Дури и веќе редовно се ставаат 12ки цигли кога се планира надворешна изолација, и резултатот е одличен. Значи во секој случај мора да погледнеш барем 5цм надворешна изолација да се стави што е можно поскоро. Бидејќи парите ти ги даваш на ЕВН, а вака ќе ги дадеш еднаш, ама потоа ќе имаш многу поголема удобност и сметки. Нешто е утнато, ама не е страшно зошто тоа е решливо на овој начин. Значи ЦЕЛИОТ надворешен дел мора да се покрие со 5цм стиропор, сосе столбови, сосе плочи, сосе еркери, греди се. Се, се, се. Бидејќи не е ова класично проблематично место како кај мене 18ц на пример на неизолираните неколку делови, па ајде ќе ставиме од внатре 2цм стиропор и решено. Овде има фундаментални работи кои не се добри. Ако ставиш делумна изолација, ладните делови многу брзо ќе појавуваат мувла.

Може и повеќе од 5цм, но не помалку. Ако има простор за 10цм минимум во делот на еркерите (испод испуштеното) би било одлично, а остатокот 5цм.

Тоа е едно. И решливо. Скапо ама решливо.
2.
Друго. Заптивање, задихтување на прозорци и врати. Сите прозорци и врати МОРА да се задихтувани!!! Петсто пати кажано. Сите гуми мора да лежат, да не дувка. Допирот со ѕидот да е со силикон поминат. Проверката на СИТЕ делови мора да се направи вака најлесно со свеќа. Пламенчето не смее да МРДНЕ. Мрдне ли пламенчето тоа се вика „хотел промаја“. Помини ги сите делови вака со свеќа и следи го пламенот дали ќе мрда. Може и со дим да се направи проверката ама е покомплицирано.

Ова може да е голем проблем. Ако има некое искривување на прозорците ќе се појави дилатација кај рамката и нема да налегне прозорецот. Е тоа веќе е проблем зошто многу тешко се решава. Треба да се проверат како што реков комплетно сите прозорци дека не мрда пламенчето. Каде што мрда мора да се види зошто мрда. Две опции има, едната е дека има процеп меѓу ѕидот и рамката. Што лесно се решава со силикон. И втората опција е меѓу рамката и прозорецот - што многу потешко се решава и прозорецот мора да се прештелува од стручно лице.
3.
Трето. Таванот. Не си го измерил таванот. Ако е и тој за никаде, и нема добро заптивање на ивиците и ја пушта целата топлина нагоре ништо не правиме со тоа. Нема да се реши проблемот ако и тоа не се среди.

Значи. Ти почни веднаш од број 2. Иако кажано е, устава пена ми фати од зборење. Тоа треба да го откриеш сам. Ама изгледа неможеш штом до сега сеуште се плеткаш со ова. После број 3 со таванот убаво измери температури и фурење. А за број 1 на крај, тоа сме 100% сигурни дека мора да го направиш - и нема бегање.

Последно уредено:
D

Deleted member 12196

Гостин
Дојдоа температури за проверка на климите. Сега ќе видиме како ќе се покажат. Кај мене за два дена 29KWh. Ама вчерашната температура одвај малку над нулата се дигна.
До средината на јануари се очекуваат доста ниски температури, па ќе видиме дали ќе го положат испитот.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412
Дојдоа температури за проверка на климите. Сега ќе видиме како ќе се покажат. Кај мене за два дена 29KWh. Ама вчерашната температура одвај малку над нулата се дигна.
До средината на јануари се очекуваат доста ниски температури, па ќе видиме дали ќе го положат испитот.
Po web stranata na uhmr vo slednite 3 dena se ocekuva blago zatopluvanje na vremeto

Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Ама вчерашната температура одвај малку над нулата се дигна.
Вчера и јас забележав, Прилеп беше -2/3 да се надеваме ќе фати неделава повеќе неколку дена за ТЕСТ ....

Последно уредено:
Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
Прегледај го приврзокот 226646
Дали некој има користено ваков калорифер, колку простор со него загревал и дали е задоволен?
ROWENTA IR5010F1, 2000W
макимум 15м2, водено по простата мајсторска пресметка, за 7м2 треба по 1kW енергија во средно изолирани простори, ама сепак ова земи го со некоја доза на резерва.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
@Fikshe1989 odgovorot na tvojot laserski temometar sto meri minusi ke go najdes na 1128ta strana koga prasuvase kako da se grees
Ponudeno ti bese i Multisplit od 7Kw za 3te spalni, sam si izbra da dades poveke pari kako vkupna investicija i imas marka klimi a da grees samo edna spalna od vkupno 3...zatoa vo drugite spalni sega meris minusi.
Soba bez grejno telo nemoze da bide topla
Za izolacijata sto de nema sansi da ja stavas, de ke ja stavis imas tvoi razmisluvanja na 1130strana
Posto si lihvar lesno e da si izracunas kolku ke te kosta izolacijata....zimas Hipotekaren kredit na spratot od 140m2, kredit od 30k evra, rata 300evra i za edno 20godini ke vratis na bankata 50k evra za potrosenite 30.
Ajde sledniot

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom