Hehe pa mojov AEZI vivax denes voopsto ne napravi defrost.Еве го @Chicco69 дефростот.....редно беше
Cetvrtok/Petok doagja majstor za dograma i cela dograma ke ja proverime vo kukjata, a posebno vo spalnata. Poracav i dva meraci za struja koi ke stignat naredna nedela pa ke mozam i da spodeluvam informacii za visinata na potroshuvackata na struja, da imam konkreten pridones na temava, a ne vaka samo za edukacija da ja koristamЗеми задихтувај ја вратата, најмал проблем е изолацијата. Тебе очигледно ти дува од некаде во собата.
Snimak aploudiraj od defrostot ne go vidovЕве го @Chicco69 дефростот....
Kako so gledam na slikava, zavrtena e na gore da duva? Za greenje treba na dolu, ako ne e veke taka.Mene klimata vo spalnata mi pravi defrost na saat vreme nekade. Kako shto gledav, otprilika 5-10 minuti traat.
Imam mal problem vo spalnata. Zidot na koj shto e zakacen klimata e 20 cm, 5 cm poslab od drugite zidovi, i nema nadvkreshna izolacija (toa ke go sredam vednas shtom popushti vremevo). Pokraj toa, dupkata od cevkite od klimata mi ostana nepopolneta, pa pred polovina cas sam so tatko mi ja popolnavme. Klimata raboti, ama bidejki e na potenok zid, i bidejki i vleguvase direktno vozduh od nadvor kaj sondata, klimata ne dobivase realna temperatura tuku celo vreme se odnesuvase kako da e temperaturata vo sobata pod 17 stepeni iako tempersturata beshe po termometar 21 stepen. Pokraj toa, snoshti ja imav staveno na 26 stepeni na dalinskoto, klimata mi duvashe laden vozduh, shto mnogu me zacudi i temperaturata vo sobata nakaj 1 po polnok beshe 13-16 stepeni.
Se nadevam deka barem so toa shto ja zatvorivme dupkata od cevkite, malku ke pomogne da se vrati rabotava vo normala. Vo prilog imate tri sliki, pred i potoa da vidite kakva beshe ostavena dupkata.
Vaka beshe pred:
Прегледај го приврзокот 186384
Vaka ja popolnavme dupkava so stiropor:
Прегледај го приврзокот 186385
I na kraj stavivme Fugenfiler:
Прегледај го приврзокот 186386
A vaka e zakacena klimata; malku povisoko ama nemase kako poinaku, podolu nemozese deka od pozadi ina edna greda pa ne ke mozevme da bushime, a ushte podolu beshe nosac so armatura, pa morase vaka povisoko.
Прегледај го приврзокот 186388
Ne ne, taka izgleda samo, inace nadolu duvatKako so gledam na slikava, zavrtena e na gore da duva? Za greenje treba na dolu, ako ne e veke taka.
Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Go citav ova pred 3 dena, ama sakav da znam dali ako nekoja klima ima "smart defrost" navedeno kako nekakva prednost/opcija znaci neshto ili e toa nekakov prodazen trik?[DOUBLEPOST=1519776552][/DOUBLEPOST]Eve decki nekoi parametri od toa shto merev. Odma da kazam deka najvaznata stavka, potroshuvackata, ne ja izmeriv bidejki seushte nemam merac:
Друже, извини вака, ама потрошвачката не е најважната ставкаGo citav ova pred 3 dena, ama sakav da znam dali ako nekoja klima ima "smart defrost" navedeno kako nekakva prednost/opcija znaci neshto ili e toa nekakov prodazen trik?[DOUBLEPOST=1519776552][/DOUBLEPOST]Eve decki nekoi parametri od toa shto merev. Odma da kazam deka najvaznata stavka, potroshuvackata, ne ja izmeriv bidejki seushte nemam merac:
Spalna soba, 22m2 i WC 4m2, Mitsubishi WN35 klima. Nadvoreshna temperatura -2. Zadadena temperatura 25 stepeni. FAN 3 brzina od mozni 4. Duvanje nadolu. Usisna temperatura 25,5 stepeni, izduv 43 stepeni. Temperatura vo sobata na 4 metri od klimata 24 stepeni, na 2,5 metri desno od klimata na visina od 70 cm (kaj shto mi e glavata) e 20/21 stepen. Temperaturata na levata strana od klimata , vednash do nea, blizu mestoto kade shto i e termostatot temperaturata e 23,4 stepeni. Defrost pravi na nekade saat vreme i defrostot trae 5:30 minuti.
Za test, pocnav poleka da namaluvam na dalinskoto, i koga namaliv na 23 stepeni ednata sijalicka od vnatreshnata edinica se zgasna (shto znaci deka termostatot na klimata oseka deka e blisku do zadadenata temperatura), a tek koga na dalinskoto namaliv na 21 stepen vnatreshnata edinica ja krena zelozinata i prekina so duvanje, a da povtoram, T vo sobata beshe 24 stepeni.
Ova definitivno mi kazuva deka imam problem so termostatot na klimata, deka toj dobiva pogreshna informacija za realnata temperatura (edno 3 stepeni pomalku) i deka toa najverojatno e poradi zidot na koj shto e zakacena vnatreshnata edinica, i deka vo najkratok mozen rok ke moram da mu stavam izolacija. Shteta shto ne mozev da vi ja kazam potroshuvackata.
Tvojata klima e so kilometri daleku od tkn pameten ili intelegenten defrost, evidentno ima tkn glup defrost koj go imaat i naeftinite ONN/OFF modeli.Sledniot cekor nadolu e klima bez opcija defrost, zatoa sto ima i takviDefrost pravi na nekade saat vreme i defrostot trae 5:30 minuti.