Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Kaj нас јаглен речиси да не се користи за затоплување, но во светски размери јагленот е ефтино гориво.
Најдов една интересна страница во кој се содржани цените на
светските пазари за јагленот, петролејот, природниот гас( има и многу други податоци, а има и споредбени табели )
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=coal-south-african
Можете да видите дека дека експортната цена за јаглен од Јужна Африка е помала од 90 долари за еден тон. Се работни за јаглен со топлотна моќ поголема од 24 МЈ по килограм ( 6,7 KWh за колограм ).
Ако се пресмета во денари колку чини еден KWh се добива цена од 0, 63 денари за еден KWh.
Ако додате +100 % за превоз, царина, ДДВ пак е поефтино барем три пати од природниот гас ( сегашна цена на енергијата од гасот е 3,4 денари за еден KWh )

Kaj нас јаглен речиси да не се користи за затоплување, но во светски размери јагленот е ефтино гориво.
Најдов една интересна страница во кој се содржани цените на
светските пазари за јагленот, петролејот, природниот гас( има и многу други податоци, а има и споредбени табели )
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=coal-south-african
Можете да видите дека дека експортната цена за јаглен од Јужна Африка е помала од 90 долари за еден тон. Се работни за јаглен со топлотна моќ поголема од 24 МЈ по килограм ( 6,7 KWh за колограм ).
Ако се пресмета во денари колку чини еден KWh се добива цена од 0, 63 денари за еден KWh.
Ако додате +100 % за превоз, царина, ДДВ пак е поефтино барем три пати од природниот гас ( сегашна цена на енергијата од гасот е 3,4 денари за еден KWh )

Немој ни да споменуваш јаглен како гориво за греење во град со загаден воздух како Скопје.

Aj sega objasni zasto da zeme Avant a ne Carrier???
--- надополнето: 25 април 2013 во 16:50 ---
A u stvari covekov gore ne ja ni stavi kako opcija avantot.
Suzumi ili Xpower gold ???

Covekov gore ima nikname Yasho , i ako nema razmisleno za opcija koja postoi mislam deka e redno da se spomne na forumov. Kako prvo poeftin e Toshiba Avant od Carrier , a ako saka Yasho da dade nesto poveke pari normalno bi preporacal Toshiba Suzumi + , zosto za Toshiba-ta ima garancija od 7 godini.
--- надополнето: 26 април 2013 во 17:02 ---
Здраво,

гледам на темата климатизери има сериозни познавачи, би сакал да прашам за совет:
Toshiba RAS-B16N3KV2-E или Carrier 42NQV050M?
или евентуално некоја подобра варијанта во рамките на таа ценовна класа (65.000-70.000 ден сосе монтажа)...

благодарам однапред.
Ako sakas javi se vo Aircon ako ima ostanato ima akcija za Toshiba Daisekai N1 za inverter za 75000. den.

Prvo suzumi+ ne e poskap zasto ima 7 god. garancija.
Vtoro, ima poeftini i od Avant, kako na pr. midea, fuego itn
Treto covekot gore najverojatno se informiral malku poveke pa zatoa ne go stavil avant kako opcija, tuku XPower i Suzumi+.
Pozdrav

Nekoj da ima nekakvo iskustvo so ovie klimi:

PANASONIC CS-XE15NKE/CU-E15NKE-3
PANASONIC CS/CU-E15PKE
PANASONIC CS/CU-E15NKE-3
--- надополнето: 27 април 2013 во 15:35 ---
Nekoj da ima nekakvo iskustvo so ovie klimi:

PANASONIC CS-XE15NKE/CU-E15NKE-3
PANASONIC CS/CU-E15PKE
PANASONIC CS/CU-E15NKE-3

Za zagrevanje bi sluzele

Глеам за Oblivion уште нема DVDRip, па ај некој ако го гледал на кино снимка нека го каже името на торентот за да ги симнам. :)

Друштво, фала ви за одговорите и мислењата, сепак се решив да земам Тошиба Сузуми+... се надевам дека зимоска нема да ги колнам јапонците :). Мидеи и разно-разни кинези не ми се играат, особено што и не се толку многу поефтини, а сепак 7 години си релативно раат. И то...

Ako moze da ni kazes od kade i kolku pari, i koja suzumi 12,16,18...

od energija.mk, 70.000 so montaza, 16000btu...

Одличен избор.... Добро да те служи и да бидеш пример за ниски сметки за струја во текот на грејната сезона :)

Инаку и јас сум со Тошиба но Даисекаи 16 и зимава ја поминав бадиела :)

941578_511789158876340_702059342_n.jpg

:pos:

Samo edna rabota ne mi e jasno.
Inaku i jas sum so suzumi 16.

Tolku pari ke im dades i ke ti stavat 3x1.5mm2 kabel koj ne e soodveten za okolu max. 2KW.
Vo red e e toa deka e inverter i deka nema konstantno 2kw, ali za 10-20den, ti stavaat da te jade janza, za da ne se sluci najlosoto.

procitav pogore 7 god. garancija od energija.
aj neka objasni nekoj bidejki mene mi dadoa 3god.
Dali ima prodolzuvanje so godisen servis itn...

Samo edna rabota ne mi e jasno.
Inaku i jas sum so suzumi 16.

Tolku pari ke im dades i ke ti stavat 3x1.5mm2 kabel koj ne e soodveten za okolu max. 2KW.
Vo red e e toa deka e inverter i deka nema konstantno 2kw, ali za 10-20den, ti stavaat da te jade janza, za da ne se sluci najlosoto.

procitav pogore 7 god. garancija od energija.
aj neka objasni nekoj bidejki mene mi dadoa 3god.
Dali ima prodolzuvanje so godisen servis itn...
е како 3х1,5 мм2 не е соодветен за 2KW, не што е соодветен туку и е над тоа а и да ти стават 5мм2 бадијала кога од разводната до штекот имаш 3х1,5 мм2. затоа немаш гајле.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom