Zaphod Beeblebrox
Поранешен покул Божино
Заедно со Николас Кејџ се можеби најлошите познати актери во Холивуд.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Благодарам за одговорот... ај малку поопширно... се работи за куќа, т.е, дневна + трпезарија + кујна, се на се ~40м2 изолирано со сендвич ѕидови (12цм цигла + 5 цм тервол + 12 цм цигла), +15цм тервол одозгора, прозори термопан, дрвени, ама саглам, т.е скапиToshiba suzumi e 16btu, Carrier e 18000 btu,
Jas go imam doma Suzumito i provereno e i gree na -15.
Twin roterry compresore e na dvete, ama sepak mislam deka iako 2000btu e pomalku kaj toshibata i okolu 50evra e poeftina, podobra varijanta ti e Toshubata.
Vo sekoj slucaj javi se za konsultacija vo energija.
Ako ti e samo za ladenje ili dogrevanje nema potreba od tolkava investicija, a ako ti e za primarno zagrevanje togas e ok.
KOja kvadratura, izolacija, prozori, stan ili kuka???
Ima i drugi resenija vo odnos na klimatizeri samo sto kaj nas tesko skoro nevozmozno se doaga do Daikin, mitsubishi.
A fujitsu koj se poeftini od ovie dva tri brenda, kaj nas hidro set kako dileri odat so mnogu skapi ceni.
Pozdrav
... е сега, примарно идејата е еден уред за ладење во лето и за греење во зима. Бидејки имам низ дома топловодно подно греење, размислував како варијанта за топлинска пумпа наместо електричниот котел, ама тоа не ми го решава ладењето во лето. а не ми се инвестира и во клима само за ладење и во топлинска пумпа само за греење, нели.
) да поработи подното греење, да ја загрее плочата. Да бидам искрен, јас најпрво типував на Daikin, ама навистина, кај нас не најдов сериозна фирма што ги носи, дури втор избор (како бренд) би играл Тошиба, за Carrier немам искуство, ни позитивно, ни негативно...Здраво,
гледам на темата климатизери има сериозни познавачи, би сакал да прашам за совет:
Toshiba RAS-B16N3KV2-E или Carrier 42NQV050M?
или евентуално некоја подобра варијанта во рамките на таа ценовна класа (65.000-70.000 ден сосе монтажа)...
благодарам однапред.