Најдобрите авиони од хартија

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
И двата најнови членови на мојата авијација :)

G3 и Draken (за чудо лета Дракенот)
ova bi trebelo da leta...:) gi im site predizpozicii , ako dobro se pogodi centraza i na kriloto pravilno zakrivi profil...

samo ne mi e jasno sto fusari ke bevte...:) so zabi li gi grickase ivicite???:)

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
abe secev so stara nozica(na rabota gi secev) i onaka nabrzina...
si gi zamesal, ovaj gore e G3, a Drakenot e onaj mlazniot :P, trebase mnogu shtimanje na elevatorot za da leta dobro, ama bitno leta dobro, so mene me iznenadi...
a G3 leta perfektno, originalniot plan e od WhiteWings, samo nekoj im nacrtal sarki na krilata i go krstil G-3 i sea go setaat niz internetot kako privaten dizajn...

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
samo ne mi e jasno sto fusari ke bevte...:) so zabi li gi grickase ivicite???:)
Епа тоа е јас што го пишав дека треба да се почне како што треба...

Драган, а моделот е од хартија или од балза? Пошто балза у никој случај не треба да сечиш со ножици :)

И направи фотки да го видам профилот на крилата, и сликај го однапред. Многу е битно крилата и хоризонталецот да се апсолутно паралелни.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дајте некој план за макета за штампање како оние што ги правев Ф-16 и МИГ-29. Предложете некои да направам овие денови.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
најдобри авиони од хартија беа оние на Македонија Шпанија. кога му стана досадно на луѓето почнаа да си прават креации од деловите од знамето имаше интересни креации :toe:

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
Епа тоа е јас што го пишав дека треба да се почне како што треба...

Драган, а моделот е од хартија или од балза? Пошто балза у никој случај не треба да сечиш со ножици :)

И направи фотки да го видам профилот на крилата, и сликај го однапред. Многу е битно крилата и хоризонталецот да се апсолутно паралелни.
Од хартија е моделот, профило на крилата е таков како шо треба да биди(не сум почетник :)) а крилата и стабилизаторот не се парарелни, крилото има 1-2степена позитивен агол на напад во однос на стабилизаторот, сепак WhiteWings дизајн е, патентиран и за slope gliding и за thermaling

Дајте некој план за макета за штампање како оние што ги правев Ф-16 и МИГ-29. Предложете некои да направам овие денови.
еве за Дракенот http://www.jetex.org.uk/Paper_1.htm

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Од хартија е моделот, профило на крилата е таков како шо треба да биди(не сум почетник :)) а крилата и стабилизаторот не се парарелни, крилото има 1-2степена позитивен агол на напад во однос на стабилизаторот, сепак WhiteWings дизајн е, патентиран и за slope gliding и за thermaling
Тоа е јасно :) Ама мислев гледано однапред дали се паралелни :)

Утре ќе ти сликам некои од ваквите авиончиња кои ги имам дома (читај збираат прав).

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
Ај кога ќе имам можност ќе го постирам авиончето што знам да го правам. Го викам авион со рогови :) ќе биде брзо.

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
најновиот пар крила и дел од хаосот :)

еден офтопик, неможам да прикачам повеќе слики ако ми е надминат лимитот без да бришам стари?

Attachments

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
најновиот пар крила и дел од хаосот :)

еден офтопик, неможам да прикачам повеќе слики ако ми е надминат лимитот без да бришам стари?
Регистрирај се на www.photobucket.com и прикачувај слики таму. Откако ќе се аплоудираат ископирај го IMG кодот веднаш под сликата. Лесно е, ќе го уходаш :)

Сега уште еден совет во врска со лепењето на ушките под агол. Супер ти текнало да ставиш некаков потпирач за да бидат исто кренати :) Е сега, наместо да го лепиш центропланот набави си шпенки и некоја даска (ПРАВА да биди). Таму каде што лепиш долу на даската ќе залепиш селотејп неколку ленти и закови ги центропланите за да не ти мрдаат. Малку треба да фати шпенката, не треба да ги претераш. После ја местиш ушката и неколку капки супер лепак и готово. Значи битно е да е фиксно и оздола да имаш селотејп оти ќе ти се залепи за даската и нема шанси да го извадиш, можиш само да го скршиш. УФОто слободно можеш да го фрлиш во канта.

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
Цела протеза е фиксна, има оддолу една трака селотејп однопаку превртена(со лепилото нагоре) и на краевите фатена со траки селотејп кои се протегаат се до дрвената даска, за да не мрда хартијата на даската а ни селотејпот на харијата. Отпревртен селотејпот ги држи и мастерот за висина и крилото шо лежи на харијата, а за дрвофиксот шо се лепи на хартијата одма се одделва, и после се стружи остатокот...
УФОто го извајв од кутија ко барав изгледа нешто, не го користев за крилата, користев Карбон Дрвофикс(незнам зш, ама Карбон се вика :):):) )
Добра и доста прецизна е на овај начин конструкцијата

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
И ете ги новите крила, полиедрални и сеа уште опашка да му напраам, сакам V-tail ама неам моментално стиропор поќе :)

Attachments

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
Џип еве уште еден пример од фиксна протеза, мислам дека на ваква сакаше да ми посочиш :)
оваа е од вертикален стабилизатор од липа(уште не е крилото почнато, а стабилизатори имам :pos2:)

Attachments

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
остатокот од лудилото :smir:
бај д веј, крилата не се уште исшмирглани, па ве молам, без забелешки на ивиците од рабовите на крилата :)

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom