Најдобрите авиони од хартија

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
дизајнот обично го диктираат материјалите, па ако иам исечено парче липа право и долго 10-12см, неам баш некој избор а и не сум баш наклонтет кон сметање математики, ионака ги мразам :) а за крилата, кеф ми праат :salut:
А за Ре бројот, баш кога прват го изнесе на форумов(првпат пред мене) копав нешто малце по нетот, ама не разбрав баш ништо... ке поработам на то, ќе видам за шо е поентата, оти не ни разбрав шо кажа, па нема смисла сеа да брчам за ова, она, вака така -кога незнам ни шо е Ре бројот точно С= ама ке се потрудам да научам

Хеинкелот, интересна ми е опашката...

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
so malce kasnenje, ama sepak... :)
Re brojot mi bese malce slepa tocka. Spored to so go najdov i procitav, Re brojot bi mi igral uloga koga bi pravel model-replika od nekoj avion, a za moite modeli, onaka praveni, nezavisno, nema bas nekoe znacenje. Znam deka mal Re broj znaci pomal izgon i po-poremeten tek na fluidot okolu profilot otkolku kaj razmerno zgolemen takov profil i brzina, ama toa ne mi igra uloga mene, bidejki ne pravam replika, pa da go racunam Re brojot za da presmetam kolku tezina bi nosel i kolkav otpor bi dal modelot...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.132
Да, го имам видено ова.................

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
so malce kasnenje, ama sepak... :)
Re brojot mi bese malce slepa tocka. Spored to so go najdov i procitav, Re brojot bi mi igral uloga koga bi pravel model-replika od nekoj avion, a za moite modeli, onaka praveni, nezavisno, nema bas nekoe znacenje. Znam deka mal Re broj znaci pomal izgon i po-poremeten tek na fluidot okolu profilot otkolku kaj razmerno zgolemen takov profil i brzina, ama toa ne mi igra uloga mene, bidejki ne pravam replika, pa da go racunam Re brojot za da presmetam kolku tezina bi nosel i kolkav otpor bi dal modelot...
Re brojot vsusnost ja odreduva LIGATA vo koja igras...:) toj zavisi od brzinata i geometriskata velicina...vo nasiov konkreten slicaj tetivata na kriloto...pretpostavuvame deka se se odviva vo standardana atmisfera...tvojot balza model leta na mnoooogu mali re broevi, aerodinamikata na toj svet e moze da se kaze, RAZLICNA od onaa na eden 747, uste porazlicna od onaa na Concord...itn.
viorite se mnogu vazni kaj malite re broevi....i tie ne treba da se tretiraat kako po-poremeten tek na fluidot okolu profilot tuku bas kako pricina koja ovozmozuva prednosti...
re brojot za sporedba pri skaliranje na model za ispituvanje, zaedno so jakobsoviot broj se sosema druga rabota...koja nas ne ne interesira...:)

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
па на то и сакав да посочам, мали Ре броеви, ама сепак лета. Кога би дизајнирал модел, тогаш би ми требала математиката за тоа дали крилата, стабилизаторо и брзината со која би се движеле би давале доволно узгон за да ја надмини тежината на дизајнот... ама, за жал, кај мене материјалите го диктираат дизајнот :toe:

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Треба ан внук ми да му направам за школо некој авион од картон па некој да ми даде некој туториал?

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
da ne puknete ke me zarazite i mene da pocnam da pravam avioncinja :back: ko pomal odev na natprevari po raketno modelarstvo sto isto bese dosta interesno ama gi pravev samo tie modeli sto morav. neznam od koga vi se postovive ama negledam nikade planovi a bas bi sakal da pocnam da si go ispolnuvam moeto slobodno vreme so pravenje avioncinja. inace tie sto rabotat so stiropor bi im preporacal kako sredstvo za spojuvanje da koristat purpena a ne klasicni lepaci a za tie so mlaznite avioni kako pogon mozat da koristat raketni motori :smir:

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
Не мислев дека уште е жива темата :)

Еве нешто од репертоарот

Ова е од трска

Поздрав

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
Као да напраам пропејлер и дали би ми послужиле оние чечкалицина за ражничи за да го конструирам скелетот на авионот?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
хе интересно, баш пред две недели со еден еден Полјак праев муабет за неговите модели во рамер 1: 33 коgа овде пак се обнови муабетот. Но тоа се статични макети , не летачки модели од хартија , а мислам дека се многу занимливи, многу ефтини и многу детални...
.

Д Малиот

Нинџа лепотан!
Член од
25 јануари 2009
Мислења
296
Поени од реакции
43

Јес да е малце сувопарно али од од еден обичен лист хартија и ова моеш да напраеш :) :)

@Драган - Свака ти част брат :) :) За тоа треба да се има нерви :)

Kajgana Shop

На врв Bottom