Научно фантастични филмови

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
шо знам мене интересен филм ми iRobot ... многу интересен филм ..

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Го гледав Event Horizon и конечно по подолго време нешто да ми се допадне. Иако не се работи за нов филм, сега можеби и не е ремек дело но ми се допадна. Накратко само се работи за исчезнатиот брод Event Horizon, чија конструкција била тајна, а тоа е првиот брод способен да ја надмине брзината на светлината и во него има вештачки креирана црна дупка. Исчезнал откако стигнал во орбитата на Нептун и кога го пуштиле новиот "погон" за да направи скок до најблиската ѕвезда.
По седум години бродот повторно се појавува на местото на исчезнувањето (Орбитата на Нептун) и се организира мисија во која учествува и главниот конструктор на бродот, за да откријат што се случило и каде бил бродот тие седум години.. И што е со неговиот екипаж.

Инаку нешто пребарував по форуми за овој филм и прочитав дека Event Horizon е многу сличен со некој друг, најверојатно негова обработка. Нешто во стилот на темната страна на Месечината ќе се открие влез во пеколот... Ако знае некој кој е овој филм и вреди ли да се гледа? Во Event Horizon не ми се допадна расплетот, па можеби во овој другиов употребиле повеќе имагинација.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Еве нешто ново што се снима сега и се очекува за 2012. Прометеј од Ридли Скот, дејствието во филмот е пред легендарниот Alien но не е поврзано со ликовите од овие филмови. Премиерата е закажана за Јуни 2012.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.132
Поени од реакции
801
Незнам, можда го спомнале до сега, можда не... ама препорака за:

THX1138

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Battle Los Angeles

Веќе многупати видено со инвазија на вонземјани, но сепак заслужува да се види. Маринци се борат против вонземјани, непрекината акција одлични специјални ефекти.

The Thirteenth Floor

Одличен SF кој деновиве го гледав, снимен уште 1999, не знам како до сега не сум слушнал за него, некаде на форумов прочитав за него. :) Дејствието е во стилот на Матрикс во виртуелен свет, но ова е сосема поинаков филм (и подобар) се работи за SF трилер, нема многу акција.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.921
Поени од реакции
11.299
Идеме:

Terminator 2: Judgment Day - Мој омилен филм од кога знам за себе, не само од овој жанр, туку воопшто

The Matrix

Back to the Future 1,2,3 - Според мене можеби најдобриот серијал на филмови било кога направен, бидејќи буквално кој дел да го гледаш е еднакво добар со останатите

The Terminator - филмиштево беше направено со релативно низок буџет од 6.4 милиони долари а заработи десеткратно повеќе, по што следуваше 2ката со буџет од 100 милиони, во тоа време најскап филм дотогаш направен

The Abyss

Total Recall - годинава ќе излегува римејк со Колин Фарел... Зошто?

Twelve Monkeys

Alien 1,2

Star Wars, The Empire Strikes Back, Return of the Jedi

Blade Runner

Terminator 3, Terminator Salvation - иако неможат да се мерат со првите 2 како непоправлив фан на Терминатор мора да ги ставам и овие :)

понатаму...

The Thirteenth Floor - немаше среќа што излезе во иста година со Матрикс

Contact

Mission to Mars

Interview with the Vampire - препорака за тие што се палат на Twilight, да видат што е асален вампирски филм

Незнам стрипски дали да ставам или посебна тема има за нив...

Толку за сега, ако сум пропуштил нешто ќе дополнам ;)

Член од
27 декември 2011
Мислења
50
Поени од реакции
34
1. 2001: A Space Odyssey
2. Brazil
3. 12 Monkeys
4. Alien
5. Blade Runner
6. 1984 (адаптацијата со John Hurt и Richard Burton)
7. Children of men
8. Moon
9. Robocop
10. Stalker
11. Escape from New York
12. Star Trek II: The Wrath of Khan
13. Star Wars Episode V - The Empire Strikes Back
14. Sunshine
15. Total Recall

Член од
19 декември 2011
Мислења
101
Поени од реакции
34
ги има многу, ама овој ви препорачувам да го гледате, култна класика за жал малку потценет иако заслужува статус како 2001: A Space Odyssey според мене
http://www.youtube.com/watch?v=MbYT3UclhNY

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.707
Поени од реакции
34.251
ги има многу, ама овој ви препорачувам да го гледате, култна класика за жал малку потценет иако заслужува статус како 2001: A Space Odyssey според мене
http://www.youtube.com/watch?v=MbYT3UclhNY
Не се согласувам, воопшто не е потценет. Го знае секој што треба да го знае. :)

Инаку сајфај најмногу преферирам со хорор, и таквите инстант добиваат 2 повисоки оцени од мене, поради ретките утки, отколку сајфај/акција каде може да се роди пример рецимо погоре спомнат што штрчи на странава Battle: Los Angeles. Kaко и да е, скоро што да изберете од сите овие листи - нема утка. Замерка само за Sick Boy, не сум фан на Brazil и ме нервира што котира толку високо на листата.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Cowboys & Aliens
Вонземјани слетуваат некаде на Дивиот Запад да копаат злато. Акција, Авантура, Специјални ефекти... Значи мора да се види. И одлична екипа, Даниел Крејг, Харисон Форд...

Green Lantern
Вонземјанин кој е еден од задолжените за одржување на мир во универзумот ќе настрада и негоиот прстен кој што носи безгранична моќ ќе заврши кај еден тест пилот на Земјата. Ако ви се допаѓаат филмови со суперхерои тогаш ова е полн погодок.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.518
Поени од реакции
24.307
има добри сф филмови но ке споменам само три.
на топ листа се
star wars ( 4, 5, 6)
battlestar galactica
доста добри и реални филмови ( ако се тргни технологијата на страна)
star trek убедливо најлош од овие три баш од истите причини. си ја тргнал технологијата на страна или не си ја тргнал едноставно немаат логика. во секој случај еден од полошите филмови од на него сличните( вселенски бродови, војска, борби, политика, реалност)

Kajgana Shop

На врв Bottom