Настани, случувања, признанија... работи кои не прават да сме горди Македонци

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Го гледав докуметарецот , еве го овде кој сака може да го види видеото:

http://www.swr.de/schaetze-der-welt/ohrid/-/id=5355190/nid=5355190/did=5982550/pkrpgs/index.html

Прилично стар доку од 2003 направен , кога сеуште Билјанините извори беа недопрени од комерцијалата. Во секој случај позитивно претставување пред се на црковната култура и фреските.
 
H

HITCH

Гостин

Се ближи одбележувањето на еден од најголемите денови во нашата македонска историја и го најдов текстов по повод Илинденското востание, насловен како: „Херојството и трагичноста на Илинден“. Срце ми се кине кога гледам колку лесно се откажуваме од она за кое се бореа и умираа нашите предци.

Ова е дел од текстот:

Но, со што и како да се одбранат сопственото човечко и националното достоинство? Со што и како да се одбрани Татковината?

Одговорот – СО ЉУБОВ кон себе си и сопствената Татковина, можеби навидум изгледа „идеалистички” или пак, можеби изгледа како фраза, но целосно е вистинито! Дека е вистинито, може да се докаже, на пример, преку зборовите на Христо Узунов, кој, непосредно пред својата смрт, и напишал на својата мајка: „Но, можам ли, кога ги чувствувам болките на нашата измачена Татковина, да не се оддадам со љубов на најверен син на нејзиното свето дело? Маките на татковината се повеќе од сите страданија на секоја наша мајка. И јас – без ни најмалку да те навредувам – се чувствувам повеќе син на втората моја мајка – Македонија, отколку на тебе, која си ме родила.”



Целиот текст овде: http://www.macedonianspark.com/mk/istorijaideologija/makedonskaistorija/599-2011-07-28-19-19-43

Одамна немав прочитано толку добар текст. Александар Литовски, БРАВО!

„Подобро ужасен крај - отколку ужас без крај!“ - Даме Груев.
 
С

Спенсер

Гостин
13.08.2001 - Рамковен договор. На ова треба да бидеме горди како Македонци :) :icon_mrgr:
 
H

HITCH

Гостин
Успехот на македонската кошаркарска репрезентација ме прави горда што сум Македонка! Дечкиве ни го дадоа најубавиот подарок за Денот на независноста на нашата мила Македонија.

Благодариме! Вие сте нашата гордост.


¤*¨¨*¤.¸¸...¸.¤*¨¨*¤.
\¸....¤ МАКЕДОНИЈА ¤*¨*¤.
.\¸.¤*¨¨*¤.¸¸.¸.¤*¨¨*¤.
..\
☻/
.▌
/ \
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Горд сум што Мирка Велиновска, Миленко Неделковски и Бобан Нонковиќ станаа во името на сите нас да му кажат на еден Грк -- анти-Македонец, расист и силеџија -- и на една шепа домашни платеници, дека ЕУ мора да го почитува Македонскиор народ и не смее да има двојни аршини спрема него.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/makedonski-novinari-protiv-interesite-na-makedonija

.

.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Мерцедес со македонски потпис

22. 09.2011 - 09:14:09

Моделите што од 2015 година ќе се појават со знакот на Мерцедес, ќе имаат и имакедонски дел, бидејќи Славче Таневски е првиот Македонец што работи за голема автомобилска компанија и директно е вклучен во развојот на нивните модели. Го бараа повеќе компании, но тој се реши за Мерцедес каде ги правеше последните два проекта, концептите Нимбус и Ариа.
- Многумина се прашуваат кој е Славче Таневски и како Македонецот се најде во нотесот на луѓето од Lamborghini и Мерцедес, за кои веќе има направено студии?
- На факултетот се пријавив со портфолиото кое го подготвував неколку години. Ја избрав Германија како земја со најразвиена автоиндустрија. Патот беше тежок. Првиот услов е пристојно портфолио. Врз основа на портфолиото се одбираат 100 кандидати од околу 1.600 пријавени. Потоа следува дводневен приемен испит за цртање, сликање, снаоѓање во просторот, перспектива, општа култура, фотографија итн, како и интервју со професорите од комисијата при кое се презентира еден проект од портфолиото. Од 100-те кандидати се запишуваат 25 студенти на индустриски и само 10 на транспортен дизајн.
Првиот семестар е запознавање со теоријата на дизајнот, основните техники на презентација и тоа интердисциплинарно, заедно со колегите од графички и фотодизајн. Од вториот семестар се стартува со спонзорирани проекти, во мојот случај Ламборгхини, каде што студентите се поддржани, како финансиски така и дидактички.
- Што сега конкретно студира Славче?
- Дипломирав во февруари. На бранењето на дипломската работа претходеше 7-месечна изработка на моделот, почнувајќи со истражување, скицирање и моделирање. Мерцедес Ариа е резултатот.
- Последната студија што се појави е наречена Мерцедес Ариа? На официјалното видео ја користиш музиката на Тоше Проески. Од каде инспирацијата за неа, и што таа студија претставува?
- Истражувањето траеше доста долго. Би рекол дека проектот е синтеза од повеќе феномени. Автомобилот како подвижен објект треба да поседува одредена динамика. Неговите линии и волуменот треба оптички да го придвижуваат нанапред.
Така, екстериерот е инспириран од развеана коса, нешто многу симпатично и динамично. Втората особина што сакав да ја постигнам беше безвременската, класична убавина. Затоа површините на автомобилот се доста чисти, без рабови, со многу скулптура во нив. Во овој свет, секако припаѓаат и музичките инструменти како на пример клавирот и виолината, па нивните естетски квалитети ги пренесов во ентериерот. Во целата приказна се вклопува и класичната музика, па така енергијата од Тошевата “Арија” и самата атмосфера од спотот се обидов да ги внесам и во мојата студија. Исто така, предниот дел на Ариа е инспириран од шлемот на Александар Македонски. Си ја сакам мојата земја, и сакам преку моите дела да му ја презентирам на светот и македонската култура.............................

http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=92072&kategorija=14

Целото интервју го имате на линкот
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.665
Поени од реакции
12.061
гласање за спомен куќата (додуша не знам како се гласа, мене не ми успева)
http://openbuildings.com/peoples_choice/waf/leaderboard

Датум: 21.10.2011, 14:34​

Спомен-куќата на Тоше во Крушево има големи шанси да биде најдобар објект во 2011 според светската јавност која првпат годинава во рамки на престижниот Светски фестивал на архитектура во Барселона има можност по електронски пат да избира најдобро архитектонско дело.
Во тесна конкуренција се уште два проекта - идејниот концепт „Атмосфера“ во Калкута и Музејот на меморијата и толеранцијата во Мексико Сити. Музејот на Тоше вчера со 5.100 гласа бил на третото место, а утрово со 6.900 избил на првото место на отвореното гласање хттп://опенбуилдингс.цом/пеоплес_цхоице/њаф/леадербоард. Но пласманот не е конечен и е неизвесен до 4 ноември до кога ќе трае гласањето.
Тоа почна пред 45 дена и учествуваа 704 објекти од светот, избрани за листата од вкупно илјада пријавени. Објектите може да бидат од разни категории, а главен критериум за учество во гласањето е да се завршени оваа година. Првата фаза од електронскиот избор заврши денеска напладне и до 4 ноември за гласање остануваат првите три рангирани.
Веста за високото котирање на Спомен-куќата на Тоше, според изборот на светската јавност, денеска ја соопшти Дејан Секуловски, еден од архитектите на музејот, кој од отворањето во април го посетиле 110.000 луѓе. Тој рече дека отвореното гласање на интернет е придружна манифестација на реномираниот фестивал, кој е смотра на најголемите архитекти на денешницата и на кој се доделува и главна награда за најдобар објект на светот според одлуката на 69-члено стручно жири.
- Тоа е најголема изложба за архитектура во изминатите години, каде што се претставува светската архитектонска елита. Имавме среќа годинава да пратиме труд и да ни го прифатат по првото селектирање. Во меѓувреме тие афирмираа и награда за најдобар објект по избор на светската публика. Од денеска сме на прво место, до вчера бевме на трето. Се надевам дека со поддршка на јавноста, иако немавме такви амбиции, ќе успееме да стигнеме можеби и до наградата, рече Секуловски на средба со новинарите.
Цело време додека траело гласањето, позицијата на Спомен-куќата на Тоше варирала од второ до петто место од 704-те проекти, а последните 20 дена константно е на второ или на трето место. На хттп://опенбуилдингс.цом/пеоплес_цхоице/њаф/леадербоард може да се гласа само еднаш од ист компјутер.
Со поддршка на Министерството за култура, Македонија првпат ќе се претстави на фестивалот во Барселона, каде што архитектите на меморијалниот музеј на Тоше ќе го презентираат проектот на затворањето на 4 ноември. Тогаш ќе бидат доделени и наградите, меѓу кои и главната за најдобар објект на светот.
Наградата од публиката не е материјална, но е многу значајна за промоција на објектот пред најголемите современи архитекти кои учествуваат на фестивалот во Барселона. Таму се претставуваат градби од стотици милиони евра и архитекти добитници на Притцекеровата награда (во архитектурата еквивалент на Нобеловата награда), како Заха Хадид, Норман Фостер, Коп Химелблау...
Спомен-куќата на Тоше беше отворена на 25 април годинава. Лоцирана е на Гумење во Крушево на површина од 870 метри квадратни. Има форма на крст, изградена од бетон и стакло, според идејниот проект на архитектите Дејан Секуловски и Дејан Спасеновски, во соработка со Илија Божиновски. Нивниот труд идниот месец ќе биде претставен и на изложбата на Интернационалното биенале „Леонардо“ во Минск.
 
Член од
25 декември 2008
Мислења
1.877
Поени од реакции
1.089
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/tv-spotot-„macedonia-timeless-food“-nagraden-vo-hrvatska

ТВ спотот „Macedonia Timeless - Food“ награден во Хрватска

Телевизискиот спот „Macedonia Timeless - Food“ доби посебно меѓународно признание за „Импресивен приказ на туристичките вредности на Македонија“ на Фестивалот на туристички филмови во Солин Хрватска.
 
Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Recent WVU music grad’s dissertation wins international innovative electronic dissertation award




Tomislav Dimov, who graduated from the West Virginia University College of Creative Artsin 2010 with a doctorate in musical arts (violin performance), has been named one of the winners of the Innovative Electronic Thesis and Dissertation Award in an international competition.

http://asiancorrespondent.com/68175/recent-wvu-music-grads-dissertation-wins-international-innovative-electronic-dissertation-award/
 
Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177

Agent on the Move: Zvonko Vesko

THURSDAY, NOVEMBER 3, 2011
BY WINNIE BONELLI
SPECIAL TO OPEN HOUSE
THE RECORD

Don't discredit "The American Dream." Zvonko Veskov knows its value. He's experienced it firsthand. The broker/ owner of New Jersey Homes & Estates in Garfield was still a toddler when his folks arrived from Macedonia in 1977. Veskov's father, Ilia, worked hard in building construction while he scrimped, saved and managed to purchase a four-family dwelling in 1983. When the property was sold in 2005, it commanded a price six times the original value.


PHOTOS BY EUGENE PARCIASEPE, JR
Zvonko Vesko, owner of New Jersey Homes & Estates, works with the Stojkoski family who emigrated to the U.S. in 1998 and are about to purchase their third home through the Realtor.
"My father put three kids through college on his real estate investments," said Veskov, who followed his father's lead by purchasing a five-family building as his starter home. "I really believe there is no better long-term investment than real estate."
Working every summer in the family's business since he was 14, Veskov graduated from Rutgers University with a degree in business management and was quickly hired by a marketing firm. The firm grew by leaps and bounds, along with the hours.
"My girlfriend Zlata and I were planning on getting married and I was working 60 hour weeks," Veskov recalled. That's when he had a serious talk with Zlata, along the lines of, "Honey, I can't be doing this."
Veskov rejoined his father in construction. Soon there was "another talk." This time the message was loud and clear, "Honey, I have a passion for real estate." One year later to the day, Veskov joined a smallPaterson real estate firm and remained for three years, just long enough to obtain his broker's license.
The father of two sons, Ilia, 10, and Philip, 6, started out small with a 600-square-foot office. It has since been replaced by a two-story building covering 2,500 square feet and a sales force of 14 agents. "The staff is all talented agents, speaking multiple languages," he said. "We have a lot of ethnic groups in this area and we cater to their needs. We interact with all kinds of people from all over the world with different buying and selling habits."
Q&A
Q: What personal qualities do you bring to your profession that best serves your clients?
Veskov: First and most importantly, I absolutely love what I do. I've always had a passion for working with people and helping them find their dream home. Coming from a construction background, I can easily determine the drawbacks of a home and discuss these with my clients. The ability to speak several languages, including Macedonian, Serbo- Croatian and Polish enables me to fully explain everything to our non-English speaking clients.
Q: What advice do you have for clients shopping for a home in this economy?
Veskov: It's important that they make sure that they know what they can afford and where they would like to spend the next seven to ten years of their lives. It's also advisable to make a list of their priorities, in the order of their preferences.
At the same time, the uncertainty in the market has lead to the sale of more two-family homes. People feel more reassured when they are collecting a rental income that will at least pay half of the mortgage payments.
Q: What are the pros and cons of buying a fix-me-up, short sale or foreclosure since a number of these homes will be coming to market?
Veskov: Naturally, the price is the biggest pro. Often these homes require a significant amount of updating, which allows the buyers to remodel and decorate to their taste. A buyer has to be careful since many of these homes may contain many defects and sometimes even structural defects from being neglected for so long. Coming from a construction background, I can help clients come up with a budget for repairs and upgrades.
Q: How can prospective homebuyers make the most of Open Houses? Are there any specific questions they should ask?
Veskov: I always tell my clients to pass by the home and drive around the neighborhood and make sure they feel comfortable. The home you are about to purchase must give you a great first impression or curb appeal.
Finally, when entering the home, it must give you a positive vibe and welcoming feeling. Walk through the house as if it was yours and try to see if this home fits all of your criteria. If you are working with a Realtor, please make sure that the agent hosting the Open House knows.
Q: What is the most challenging thing about real estate today?
Veskov: As an agent, you must be at the top of your game and remain up-to-date with the ever-changing regulations and dynamics of the business. Having the right team in place is crucial, from mortgage representatives to home inspectors to attorneys that can give your clients the appropriate legal advice. An agent also has to be informed and aware of everything that is happening in the community. You need to be the "go to" Realtor."
Q. What was your most challenging home-buying or -selling experience?

продолжува тука
http://www.northjersey.com/realestate/broker_agent_news/133198148_Agent_on_the_Move__Zvonko_Vesko.html

продол
 
Член од
25 декември 2008
Мислења
1.877
Поени од реакции
1.089
Вината на Сковин популарни во Јапонија

Квалитетот на вината на Сковин и годинава го потврдија експерти од една од најголемите винарии во Јапонија, „Сантори“ кои одблиску се запознаа со производствениот процес. Пробивот на вината на Сковин во Јапонија е уште позначаен ако се знае дека јапонскиот пазар важи за исклучително пребирлив кога станува збор за квалитет. Се очекува извозот во наредниот период драстично да се зголеми. Лани во Јапонија се извезени околу 500 илјади литри вино.
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=37&eventId=42561
 
Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.574
РЕЗИЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Општината финансира учење ГЕЈСКИ ЈАЗИК
Штип масовно учи грчки
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D7A9FC7095CF734B95B3776A1CE80673
Па што ако учат грчки. Убаво е да се разбираме со Грците. Тука мислам дека не треба да мислите политички. Секој кој сака да изучува некој јазик е добро нешто. И за Албанскиот го имам истото мислење. Ние сме сите заедно тука и за да изживееме еден мирен убав живот мора да се почитуваме и да се разбираме.
Јас не го обвинувам грчкиот народ ради тоа што имаат таков став према нас. Коренот на нивната омраза е вештачки создаден,потекнува од лидерскиот врв и националистичката политика која грчките влади до сега ја имале спрема нас. Тие се обични луѓе како нас кои исто така знаат и да сакаат и да разберат.
Значи изучувањето некој јазик, било кој, е пред се за народите да почнат да се разбираат, да комуницираат, да се зближат.
Јас ама ич не уживам во тоа што мразам некој народ и што знам дека и тој народ ме мрази мене, само затоа што имаме различна националност, јазик и култура која одсекогаш си ја нарекуваме македонска.
А верувајте и тие да немале таква политика спрема нас и тие не би не мразеле.
Кога би било остварливо сите националности, јазици, традиции и имиња на различните народи да се избришат, јас одма би прифатил. Тогаш ке сватиме дека сите сме едно. Политиката е таа која ги нацртала тие линии на картите од земјата кои ние ги нарекуваме граници. Кога не би постоела политиката, не би постоела поделба или обратно, кога не би постоела поделба не би постоела политика. И затоа интересот на секој политичар е да не оддржува поделени, за тој да може да се кандидира, и да го води тој народ и да управува со него да има моќ над народот. Така од секоја земја се одбира по некоја политичка елита и сите тие ги водат луѓето кои живеат во различно наречените територии познати како држави. И еве денеска гледаме со овие закони и регулативи колку сакаат да не направат роботи. Ова смееш ова не смееш ова вака ова така. Е тоа е политиката.
Политичарите се тие кои не поделиле и кои прават да се мразиме.
Зошто некој не го мрази Тоше Проески на пример?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom