Настани, случувања, признанија... работи кои не прават да сме горди Македонци

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Германците го споредуваат Македонецот Воденски со Брус Ли
Објавено:
27 октомври, 2014 12:47 часот


Германски весник излезе со приказна за деветгодишниот шампион во повеќе боречки спортови Кристијан Воденски, кој со своето семејство живее во Офенбах. „Рајн Мајн екстра тип“ пишува за деветгодишникот кој собира титули, за кој „Спортмедиа“ неодамна објави приказна. Го претставува како еден од најголемите таленти за боречки вештини во Германија, кој сака да стане еден од најдобрите борци во светот, а го споредува и со легендарниот Брус Ли.



“Ретко кој противник има шанса против Кристијан Воденски. Деветгодишникот е германски шампион во неговата старосна група во бразилско џиу-џицу, модификација на џудото. Дури и во теквондо шампионатот за деца стигна до второто место. Исто така, и во кик-бокс и во борење освои титули,“ пишува новинарот Фабијан Зибел.

Нилс Шлегел, директор на клубот МЛД Спирит во Франкфурт, каде што Кристијан тренира речиси секојдневно, вели дека ретко се гледа толку талентирано дете како Кристијан.

„Тој е многу разновиден и има висока перцепција на спортот воопшто,“ вели Шлегел.

Во продолжение новинарот ја раскажува приказната за Кристијан. Во собата на малиот борец е и постерот на легендарниот Брус Ли.

„Гледам филмови на Брус Ли со задоволство и би сакал во иднина да се борам како него,” вели Кристијан за „Рајн Мајн екстра тип“.

Кога ќе порасне, сака да се вклучи во американската УФЦ (првенство во ултимејт-фајт). За да го направи тоа, третоодделенецот тренира секојдневно и патува од турнир на турнир.

“На 8 ноември е следниот голем светски натпревар (НАГА шампионатот – н.з.), а потоа е германското кик-бокс првенство,” вели таткото на Кристијан, Ванчо Воденски.



Пргави раце и нозе како Брус Ли, е насловот во печатеното издание на весникот

„За да победам, треба да извежбам уште неколку добри удари. Во борбата не се бара само издржливост и техника, туку треба да се размислува и со главата“,вели Кристијан, кој во своето основно училиште во Офенбах во слободно време игра шах, што му помага да ја подобри неговата концентрација, додава весникот.

“Кристијан беше срамежлив, но преку спортот стана посигурен и полн со енергија,” вели таткото Ванчо.

Ова се само извадови од интернет-изданието на весникот, а печатеното има уште поголема сторија за Македонецот што одби да земе германско државјанство само за да се бори под знамето на Македонија.
http://sportmedia.mk/germantsite-go-sporeduvaat-makedonetsot-vodenski-so-brus-li/
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
ФОТО: Малиот Александар и донесе ново злато на Македонија








Младиот македонски каратист Александар Неделковски продолжува со успешните настапи на меѓународните турнири.

Откако Александар растури на турнирите во Бугарија и Србија, односно Софија и Белград, младиот македонски каратист и донесе уште едно злато на Македонија, овој пат освоено на турнир во Словенија, поточно во Трбовље.

Во конкуренција на 650 натпреварувачи, од 13 држави, Александар освои прво место, а успехот уште повеќе добива на тежина ако се знае дека е остварен во категорија постара од неговата.
http://www.press24.mk/foto-maliot-aleksandar-i-donese-novo-zlato-na-makedonija
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
„Пред дождот“ меѓу 500 најреволуционерни филмови
Швајцарскиот Филмски центар Филмподиум од Цирих го вброи македонскиот филм „Пред дождот“ на Милчо Манчевски во 500. најреволуционерни филмови во историјата на кинематографијата.
22.12.2014 12:52:31
Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on jappyMore Sharing Services0


Швајцарскиот Филмски центар Филмподиум од Цирих го вброи македонскиот филм „Пред дождот“ на Милчо Манчевски во 500. најреволуционерни филмови во историјата на кинематографијата.

„Пред дождот“ е рамо до рамо со сите најзначајни филмски остварувања, од „Граѓанинот Кејн“ на Орсон Велс до „Рашамон“ на Акира Куросава, од Фелини и Бергман до Хичкок и Кјубрик, соопшти „Банана Филм“.

„Пред дождот“ е прикажан овој месец, а серијата во Цирих насловена „Првиот век филм“ ќе трае дури 10 години.

Во воведот на Филмподиум се вели: „Манчевски стручно си игра со текот на времето, само во можноста на паралелизам или дупки тој гледа излез од спиралата на насилството.“

„Пред дождот“ претходно се најде и на листата на „Њујорк Тајмс“ на 1.000 најдобри филмови на сите времиња. Филмот има освоено над 30 високи награди, меѓу кои Златен лав во Венеција, номинација за Оскар во Холивуд, награда на УНИЦЕФ, на ФИПРЕСЦИ, Златен кондор во Аргентина, награди во Шведска, Бразил, Русија, Турција, Белгија.
http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=87047#.VJgcKX0AKA
 
Член од
1 февруари 2009
Мислења
278
Поени од реакции
221
Квизот на Драган Вучич среќни коцки исто треба да не прави горди маќедонци тој има големи шанси да биде најдобар квиз во светот и пошироко. Во тесна конкуренција се уште два квиза ама Американските експерти сметаат дека тој е еден и единствен и дека според гласовите од светската јавност тој ќе биде на прво место.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.124
Поени од реакции
18.110
Убави вести, за разлика од секојдневието.АМА...секогаш овие три факин букви.Ама, огромно мнозинство од овие работи се случиле во странство или од Македонци кои живеат во странство...

http://www.ohridnet.com/vesti/ohrid/5447-ohrigjanec-napravi-revolucija-vo-svetskata-medicina
Охриѓанец направи револуција во светската медицина
Детали
Објавено на Недела, 15 Февруари 2015 00:12
Сподели


40 годишниот научник Виктор Груев од Охрид ги конструира очилата со кои што на хирурзите многукратно им се зголемува прецизноста при операциите на тумор. Со неговиот изум хирурзите многу попрецизно ќе ги гледаат клетките со тумор а со тоа и полесно ќе ги отстрануваат, пишува Теа Модерна.

Главна мисија на истражувањето на проф. др Груев од универзитетот "Вашингтон" во Сент Луис била да се креира технологија која на хирурзите ќе им помогне да ги разликуваат канцерогените од здравите клетки во реално време со што ќе се намали потребата од дополнителни хируршки зафати, а со тоа и стресот кај пациентите. Во досегашната пракса хирурзите отстрануваат и дополнително ткиво кај пациентите околу канцерот за кое не се сигурни дека е канцерогено. Тоа се испраќа на испитување и доколку е канцерогено следува втор оперативен зафат. Со очилата на Груев оваа пракса ќе биде минато.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.148
Поени од реакции
21.197
Makedonka sefica na Hannoverskiot snabduvac/provajder na Energija.

Dr. Susanna Zapreva od Mart 2016 e sefica na Stadtwerke Hannover AG - javna kompanija od Hannover koja snabduva so struja, gas, parno greenje, voda itn. Ima 2.500 vraboteni i godisen obvrt od 2,5 milijardi Evra. Pred toa bese dolgi godini sefica na Stadtwerke Wien (Vienna) - ista bransa no 16.000 vraboteni i obvrt od 2,94 Mrd. Evra.

Rodena e 1973 vo Viena. Do 6 godini ziveela vo Viena posle vo Makedonija pocnala naskolo. Potoa familijata se preselila vo Germanija, Svajcarija SAd i pak se vratila vo Makedonija. Matura zavrsila vo Makedonija. So 18 godini pocnala vo Viena na fakultet. Zavrsila Elektrotehnika i doktorirala vo Viena vo isti predmet. Dopolnitelni zavrsila i biznis administracija vo Viena i Adelaide, Avstralija. Majkai raboti vo farmacefska bransa a tatkoi vo elektrotehnika.

https://www.enercity.de/presse/wir-ueber-uns/organe/susanna-zapreva/index.html
https://at.linkedin.com/in/susanna-zapreva-14330445 (pored nejziniot profil znae Makedonski - zatoa predpostavka deka e Makedonka po poteklo).
https://niederlassungsmagazin.mercedes-benz.de/hannover/menschen/article/ganz-selbstverstaendlich-chefin-susanna-zapreva-472984
http://www.femtech.at/user/12236 - interesno intervju (na Germanski)
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.148
Поени од реакции
21.197
Член од
28 март 2006
Мислења
17.663
Поени од реакции
12.059
Член од
28 март 2006
Мислења
17.663
Поени од реакции
12.059
 

Kajgana Shop

На врв Bottom