Музичко име на тапет : Coldplay

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Уште од почеток со лош став и сеа не сум сигурен дали за инает тераш натаму или проба да се извадиш со последниот пост. Сеа според тебе, само Санаториум треба да слушаме? И толку од македонска музика. Ох ти безгрешен познавачу на добра и квалитетна музика, неправедно го потцени Архангел во споредба со другите. Секако не е на ниво со Лед Цеплин или Флоид ама не е ниту признаен ниту славен колку нив. Според мене заслужуваат да бидат наречени култен македонски бенд и еден од најдобрите досега.

Jugo 45 не е на ниво со Ламборгини, ниту со BMW, ама не е ниту признаен ниту славен [автомобил] колку нив. Според мене заслужува да биде наречен култен Југословенски автомобил и еден од најдобрите досега.

Башка:

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Ти си џанак оти ги слушаш Архангел.
Уствари не ги толку слушам, ама свиѓа ми се нивната работа. Па сум џанак?

Jugo 45 не е на ниво со Ламборгини, ниту со BMW, ама не е ниту признаен ниту славен [автомобил] колку нив. Според мене заслужува да биде наречен култен Југословенски автомобил и еден од најдобрите досега.

Башка:

:pos: Оти се умешав и ја не знам..
И ти си у право до некаде.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Архангел за мене е култен бенд. Вртев е поет. Како он што има преку песните создадено дефиниции за живот и љубов, ниту еден музичар нема толку блиску да успее да ги истакне. Инаку Архангел се слуша најдобро горе на музеј, во состојба на трезење од црвеното вино, кога сонцето изгрева, а свежото утринско скопско ветре ти ежи кожа. Тогаш фрлаш поглед кон градот кој се буди, и ја замислуваш таму некаде во една зграда на еден балкон. И се прашуваш, абе оваа ме памти ли уште? И тогаш Вртев те утепува со неговите стихови.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.648
Поени од реакции
31.877
Знам дека нема теорија да се појави постираново како тема за разговор, но за мене ова е една од најискрените лирики некогаш чкрапнати под македонското небо. Едноставно цртање на љубовни искри, со секавично рефренче кое допира до длабочините на човечката душа.

п.с Се потсетив дека песнава МОРА да оди во изборот за ,,македонска песна".

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Муабетот ти е канта and you know it. осеќам дека си пијан.
башка прашањето: кој е добар македонски бенд, на кое одговорив Санаториум.

не знам од кај заклучи дека јас сум некој нивни фан, па уште ми уфрли дека заедно свиреле со Арангел Михаел. гајле ми е ако Перо Шпирт и Рики Вртески си ги имале разменето жените, if any.
Санаториум се добар мак бенд, исто и Мизар и Архангел. И завршува тука приказната. Меѓу толкав неквалитет, извираат тие (додуша бар она што го праат санаториум е ОК во споредба со големтие браќа на светско ниво, ко Хелоуин на пример)
Верувам дека има куп добри бендови од Централно Афричка Република.

Јас нема да ги слушам и ценам по некои потесни критериуми (башка паралелата со пандев ти го сврте муабетот кон мојот), само затоа што се македонци.

Јас кога слушам музика не се интересирам под кои услови твореле, кои се социо - економските и геополитичките карактеристики на нивната држава или слично. Еден критериум за сите, дали од Јуесеј дали од Србија.

или ми пасираш и чиниш или не.

„Абе брааат тетовирање најјак филм е“
- абе седи, глеј канта продукција, канта камера, тон, се е канта“
- Абе братм, за то време, шо сакаш, плус македонски е“

Да, Стенли Кјубрик пред 40 години не праеше филмој

Или Лед Цепелин на поарна опрема снимаа ко беа New Yardbirds.

Зошто Македонија да биде олеснителна околност кога вреднуваме квалитет.

П.С. Санаториум безразлика дали се на Нутела или кокаин, не важат како бенд од типот

„еј браат, ко го пишел ова, сигурно на тешки дроги е биден, колку е јако еееј закон алал да му е“
Злобо! Гарант и у кафани не оиш, родендени по Мекдоналдси славиш:D Битно ти твојот филм да си го извозиш, тие шо слушат Архангел џанаци. Па Pluh нејќу да го коментирам, боцка. Тој филм сме ние сите бе брат, нафурани дечишта бе брат, шо се дрогираат на милион долари бе брат. бе брат:facepalm:

Ма ние поима неаме шо се бритиш бендови. Ние Архангел шо слушаме, толку ни стига. И грпки иаме.

Да не беа Архангел и уше пар луѓе ќе немавме лице да кажеме дека иаме музика.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Мислам дека горе доле, веќе се дадени сите коментари за каков бенд е Архангел, па јас ќе споделам дел моите лични впечатоци и искуства од нивната музика.

Архангеливе првпат ги чув некаде почеток на средно, у парк, на гитара, со некое ефтино лошо вино во рака, кое на времето чинеше 45 денари. Знам уште првото слушање на нивна песна, изведувана од не толку талентирано мое другарче, ме заинтересираа кои се и што се. Па барав касети по другари и другарки, па ги преснимував истите и ги убивав од слушање, на едно старо црно радио кое го расипав од премногу вртење, на тие истите преснимени касети. И тоа беља работа, не можев да најдам цел албум од нив за да го слушнам од почеток до крај. Песните беа селектирани, хитовите од нив кои беа најпопуларни, Милион долари, Хард кор, Убермакедонишен, Чудесен свет, Разговор без смисол итн итн...
Се сеќавам пламенот во срцето, ни беше камен во бубрегот. :noze:
Средното ми помина без никаква чуена и посетена свирка, концерт во живо од нив. Ама сепак си ги сакав, во меѓувреме си ги бев набавила албумите кои до тогаш ги имаа издадено, преслушани од почеток до крај, по не знам колку пати. Обожавав да ги слушам, некаде пред изгрејсонце, оптегната на тераса, правејќи си филмови у глава и забегувајќи на зборовите од песните. По милионити пат.
Е на факултет кога дојдов беше друга приказна. Архангел ваму настап, јас таму. Не ги пропуштав скоро никаде, каде и да имаа настап. Се сеќавам на концертот каде картите ги продаваа со зелени маички. Уф како добро си поминав тогаш. Дали беше до нив, дали беше до мене и до количината на алкохол која ја испив таа вечер, не знам, ама прекрасно си пројдов. Последниот концерт на саем кој им беше, ми беше малку полајтерски, ама пак добро си поминав.

Искрено ми фалат нивните звуци во живо, нешто начув годинава пак да не ќе правеле концерт. Вистина е?!
Давајте информации ако знае некој нешто.

Не ми се допадна нешто посебно последниот албум, како да ми беа излезени од колосек некако со песните кои ги имаа таму.

И за крај ве оставам со мојата омилена од нив...

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
ете оваа^ у парк со вино и гитара
после ќе кажете стереотипови, генерализирање...абе ај
колку од вас седеле у парк со алкохол/трава додека некој свирел милион долари?
колку да се води статистика и да си поддржам аргумент, и јас ги запознав у парк и сум пеел/слушал додека пијам евтино вино

не сте наркомани, ама сигурно сите сте некој вид на ауткаст, пример хипстери ко курвајвор и форест :D

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.208
Поени од реакции
18.323
Милион долари, Чудесен свет, Дно за некоја нова година во основно, само со пиво и ништо друго.Појма немав кои се, плус имав алергија на гитари до тој период отприлика.А другите покасно, обично на трезно и не во парк и со гитара.Го разбивам редот ? :гик:

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
колку да се води статистика и да си поддржам аргумент, и јас ги запознав у парк и сум пеел/слушал додека пијам евтино вино

не сте наркомани, ама сигурно сите сте некој вид на ауткаст, пример хипстери ко курвајвор и форест :D
Е не бе Архангел у кафана, качена на маса да ги слушам, ебате! :P

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.648
Поени од реакции
31.877

И ти си хипстер море. Зел онде Peep show ми постира во предлог серија :D Само си притаен, и сакаш преку нас да се скријаш тука, да останиш незабележан. Е нема така нема :D

А замисли јас Аранџеле ко ги слушав ни парк знаев, па ни чкарт вино 250 денари, 10 литри. Бев мал мрсул кој викаше откако ќе завршеше работа во WC-Мамоооооооооо готов сум! За да дојди да ме среди.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Pluh e hipster nad hipsterite :D
Arhangel dobri se be. A i ja koa se druzev so park lugje pocnav da gi slusam... im bev i na saem, a i posle toa, naredniot oktomvri pred mkc, nekoj event bese, ne znam sto tocno.
Ok bend mi se, iako too much pagjanje vo nesvest, kako oni sto praat na sekoja pesna, ne mi se svigja, ama ok.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ве молам да прекинете со офтопик и продолжете да дискутирате во музичка смисла. Malcolm van den Сабаховић не даде никакви музички аргументи да го поткрепи своето мислење па така неговиот став го ставам во негов „личен вкус“ кој е олицетворение на рамката од британскиот класичен рок од која претпоставувам нема излезено цел живот.

ПС. Не дека Лед Зепелин немаат наркомански песни ама ај. Т.е кој британски бенд не бил на дрога у тоа време :D

ППС. А и уште не сфаќам како може, според Малком „наркоманското портофолио“ да биде репер или критериум за добра или лоша музика.

Член од
14 мај 2012
Мислења
542
Поени од реакции
782
Се додека слушам шпекулации за концерт на Архангел оваа година,додека не се потврди па да купам карта никогаш нема да си простам што не отидов на последниот во Скопје,пред две години се сеќавам Балашевиќ беше у Универзална истата вечер,не ме фаќајте за збор.Не можам да си простам и готово.Секојпат кога ке слушнам нешто од нив,ми иде оваа мисла у глава и Ристо ме убива 200%.Чист уметник е човече.Ја незнам зошто луѓето се толку преоптеретуваат дали бил на некакви дроги додека пишувал бла бла.Напишал бе нешто,го ставил тука да слушаш да се препуштиш и да уживаш,а не да го судиш у кое стање бил.Напишал нешто што многу нема никогаш ни да го прочитаат,а останатата половина да се чуди како е возможен таков сплет на зборови,кои ако ги заслушаш во истиот момент ти будат лабава насмевка а во наредниот момент плачам ко мало дете.Вртев е уметник човече.Може комотно да почнат да го препишуваат со лекарства кога ги имаш оние вечери кога тагата ти тропа на врата а ти со широко распнати раце и велиш повели и влези.И у тој момент,пушташ Архангел и се докрајчуваш.Што те занима бе Ристо што пиел и дали земал награда кога чуеш...
Здраво, како си?
Толку ми е мило што те гледам.
Последниве денови нешто ме гони да размислувам
за сето време што го потрошив верувајќи во себе.
Дали сега имам одговор,дали сум сега поумен од сите?
Драги,зар нешто можевме да створиме со нашите
долги јазици
Немам никој покрај себе,спијам сам,се уште ја помнам
На таа мека кожа спијат сите мои чувства.
О, јас знам дека се е залудно таа нема да се врати.
Тоа беше толку одамна, таа нема да ме сфати, драги.
Се што беше потребно, ние имавме:
полни срца како полни револвери.
Барам искра во твоите мртви очи.
Драги, прости ми, само сакав да те разбудам
Се што љубев исчезна, презрено од времето.
Зар ќе кажеш дека постоев смао во твоите мисли?
Ти ќе продолжиш да ме гледаш.
Сега е два на утро, а ние сме сеуште жедни.
Кажи, каде понатаму во овој здодевен и злобен град.
Зар немаш волја да се бориш?
Јас вчера купив пиштол,
мислам дека дојде време за конечен избор, драги!
Се што беше потребно, ние имавме:
Полни срца како полни револвери.
Барам искра во твоите мртви очи.
Драги, простими само сакав да те разбудам
Се што љубев исчезна, презено од времето.
Зар ќе кажеш дека постоев само во твојте мисли?
Ти ќе продолжиш да ме гледаш
Драги!

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Не е крив некој ако ги смета Архангел за ништо посебно, просечни, потпросечни и не може да најде смисла во нивните стихови. Во уметноста ја огледуваш сопствената рефлексија, делата се вдлабнатини кои преку кои ја осознаваш, не можеш да се пронајдеш во нешто што го немаш во себе, а треба да имаш душа да се пронајдеш во безвременските ремек дела на Архангел. Не знам кои акорди ги користат, не знам дали Гино е најдобар гитарист, не ме интересира Вртев колку добар вокал е, не знам дали на солата им свршуваат металци со немиени коси, ама знам дека за мене Архангел не е само музика, Архангел ги трансцендира границите на музиката...поезија, магија, чудесии... Излишни се сите зборови за да се опишат, но понекогаш е сосем доволно да го чувствуваш она што зборовите не можат да го искажат :) За тие што не можат да го почуствуваат истото, најискрено ги жалам што се лишени од од такви прекрасности:pipi: но до нив е проблемот.

А Вртев е гениј... неверојатно е колку многу човек што не го познаваш може да биде дел од твојот живот, да влијае до тој степен да ти ги преобликува невроните и синапсите, да направи да сочуствуваш со него, да те понесе во беда, омраза, радост, воодушевување, барање на метафизичка смисла на животот па се до соочување со нихилистичкиот момент со кој сите сме се соочиле барем во некој период. Да создаде дрога од која стануваш зависен и мораш да ја конзумираш од време на време да би ти го направил животот поподнослив и полесно се соочуваш со твоите суштински и егзистенцијални прашања и дилеми. Не, не дека баш ќе се расположиш, туку затоа што некогаш мора да почуствуваш микс од бол, звук на челик, звук на бетон, звук на омраза, гордост, болна љубов, молк, мраз, да ги почуствуваш брчките кои можеби сеуште не ти израснале, да ја почуствуваш тежината на железното небо, да трагаш по твоите милион долари, да имаш среќа а да немаш пари за да можеш да и се препуштиш полесно на суровата реалност со сета нејзина чудесност, магичност, неправедност, нелогичност и бол... која знае да реже како нож... како песнава...

--- надополнето: 27 август 2013 во 05:07 ---
П.С. за тие што прашуваа, во годишната програма за остварување на националниот интерес во културата во 2013 година при министерството за култура предвидена е ставка за одржување на концерт на Архангел насловен „Рок и класика“, иако за жал повторно со „Нова Икс Идеја“ како организатори, ама најмалку е битно тоа. Сега, не е сигурно 100%, меѓутоа веројатно е во план и има добри шанси да се одржи штом истото фигурира таму, ама ќе видиме.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
и не може да најде смисла во нивните стихови
Убер-квалитетните стихови на Вртев што имаат преголема поетска вредност не можат да ги сфатат обичните смртници па затоа хејтаат. Несфатени

Некој што се разбира повеќе од поезија бар да кажеше дали му вредат или не. Не знам колку се цени прекумерна симболика и метафори, освен од овие у парк шо викаат „ОМГ каков поет брат“

Пред да ме напаѓате да потенцирам пак дека го (хех) сакам архенгел :D
БТВ @turvivor требаше да спомнеш дека го сакам Вуди Ален, бар така ќе ме направеше ко лигавине тинејџерки што се прават хипстерки :D

нубови, еве што е квалитетен текст

Kajgana Shop

На врв Bottom