Музичко име на тапет : Coldplay

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Ја мешаш (не)комплексноста на песната со нејзината атипична структура. Еве едно видео како за тебе.

Нит е комплексна ни атипична. Гранџерите ги утепаа овие акорди од вртење уште пред 20 години. блузот нема врска, бидејќи е вид на пентатоника, а овие свират цела скала. Скоро подеднакво досадно.

А

Антоние

Гостин
Нит е комплексна ни атипична. Гранџерите ги утепаа овие акорди од вртење уште пред 20 години. блузот нема врска, бидејќи е вид на пентатоника, а овие свират цела скала. Скоро подеднакво досадно.
Не е толку едноставно да ги разграничиш како масло и вода. Блуз-пресвртот е само еден елемент од блузовата скала, аплициран на различни музички стилови. Меѓутоа во нашиот случај попрецизно би било да го наведеме како џез влијание заради нагласокот на хармонија. Тоа не е блуз, тоа може да е само еден акорд со кој ја враќаш хармоничната прогресија на почетокот (или крајот) на формата, и е крстен како блуз-пресврт затоа што е нетипичен за стандардната Западна хармонија, која патем речено не ја измислиле католички монаси пред 1000 години туку е "измислена" уште во старогрчко време, каде што е првпат забележана.

Него, мене па друго ме интересира. Еве реков Ристо не е којзнае што, али баш ме занима што се за тебе атипични, недосадни акорди...

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Он вреѓа музика, бенд, изведувач.. ти го вреѓаш него. Не личи.

Знам како е да си фанбои и затоа некои одбираат да не ви го пукнат балончето. Не е само тој што го мисли ова за Архангел рецимо.

Извини, ја не гледам каде го навредив. Од очигледноста на фактите ја утврдив со голема веројатност дека нема музичко познавање. Доколку ти не се сложуеш со моето утврдуење тогаш е друга работа. Не за џабе пишав дека сепак се работи за негов вкус и можна потреба да се диференцира од другите. Ама да каже за некој дека е под просек а да не го докаже тоа, тогаш нема што да се прае муабет.

Само не забегувајте од темата, се држиме со Архангел :D

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Архангел не е најдобриот бенд во Македонија гледано од музичка призма (Леб и Сол, Санаториум, Фолтин, Мизар по мое се поквалитетни на тоа поле), ама дефинитивно е највлијателниот бенд во Македонија.
Причината за тоа е што во моментот кога се појавија музичката рок сцена во Македонија беше мртва, Леб и Сол ги исвирија нивните најдобрите песни оддамна, а за текстови никогаш не ги бидувало, Санаториум си имаше свои фанови и не се трудеа премногу да допрат до плебсот слично како и Мизар, а најголем дострел на нашата музичка сцена беа фестивалите Макфест со тројни победи од Григор Копрев песни и некоја песна од Ристо Самарџиев и Силви Бенд.
Мислам постоеа бендови, мислам дека Санс се од тоа време, или пак Валкан Балкан и слични, ама далеку од тоа дека нешто се размрдуваше на сцената.
И наеднаш се појавува бенд кој ги нема вообичаените те сакам, ме сакаш , ти реков, ми рече текстови ала Григор Копров и Неделковски туку има нешто друго што да понуди во својот репертоар од страна на текстови и се тоа склопено во солиден музички аранжман за да се пренесе таа енергија од текстовите кон публиката.
Ако до пред појавувањето на Архангел на концерт за македонски бенд се собирале смешна бројка на луѓе кои се познавале меѓусебно, се случило тоа да се полни објект како Сајмиште и за чудо сите да ги знаат песните.
И кога сите мислеа дека македонската рок сцена е мртва се случи Архнагел и напиша некоја музичка историја кај нас во 90тите.
Затоа според мене Архангел е највлијателниот и најдобриот македонски бенд во Македонија.
Точно не се музички совршени, ама не се ниту Дорси, ниту Џои Дивижн, уште помалку Пистолси, но никој не ги критикува од причина што испишале музичка историја.
Кај нас во државичево тоа ги има направено Архангел.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Извини, ја не гледам каде го навредив. Од очигледноста на фактите ја утврдив со голема веројатност дека нема музичко познавање. Доколку ти не се сложуеш со моето утврдуење тогаш е друга работа. Не за џабе пишав дека сепак се работи за негов вкус и можна потреба да се диференцира од другите. Ама да каже за некој дека е под просек а да не го докаже тоа, тогаш нема што да се прае муабет.

Само не забегувајте од темата, се држиме со Архангел :D
Факти, музичко познавање, утврдување, диференцирање.

Нејсе. Повторно вадиш од контекст и заобиколуваш. И да, вреѓаш. За што, имам и намера да пријавам. Пак - нејсе.

Повторно те прашувам: кои се твоите аргументи дека Архангел се тоа и тоа и дека не се просечен бенд (реков подпросечен, читање се учи во осмолетка, цела осмолетка имаше време).

Windfucker, не ги ставај Архангел и Секс Пистолс во иста реченица, не е фер. Греота е.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Не е толку едноставно да ги разграничиш како масло и вода. Блуз-пресвртот е само еден елемент од блузовата скала, аплициран на различни музички стилови. Меѓутоа во нашиот случај попрецизно би било да го наведеме како џез влијание заради нагласокот на хармонија. Тоа не е блуз, тоа може да е само еден акорд со кој ја враќаш хармоничната прогресија на почетокот (или крајот) на формата, и е крстен како блуз-пресврт затоа што е нетипичен за стандардната Западна хармонија, која патем речено не ја измислиле католички монаси пред 1000 години туку е "измислена" уште во старогрчко време, каде што е првпат забележана.

Него, мене па друго ме интересира. Еве реков Ристо не е којзнае што, али баш ме занима што се за тебе атипични, недосадни акорди...
Не, 5-4-1 има во песната ама тоа не а канденца, туку е носечки дел од линијата. Нема пресврт во песната, само ги вртиш тие 3-4 акорди и толку е. Пресврт има кога имаш долга соло линија која треба да ја сврзеш со следна целина, која е атитеза на соло линијата (А-Б-А песна), што не е случај со песнава. Дури и кога би било така, џезер никогаш не би се вратил од 5-4 на 1, туку на 2, и тука е клучната разлика. Блузот не може да го направи ова затоа што е ретардиран (има само 5 ноти), и затоа секогаш пресвртите се толку досадни. Грците немале знаење на акорди во денешна смисла на зборот, туку акордите и скалите ги пакувале во "расположенија", и тоа од чисто практична причина што немале инструменти со кои моеже да свират полни акорди и биле ограничени на монофонија (читај: гајда на сред село). Атипични акорди се многу ретки, зожто топла вода тешко се измислува наново, али има по нешто, и воглавно се состои од тоа како ги аранѓираш акордите помеѓу различните инструменти. На пример можеш да имаш оф-калар, нешто како ова:
Или боса нова со стринг линија копирана од чајковски:
Или минимал со исечени ноти од повишени 7ци и 9ки:

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Факти, музичко познавање, утврдување, диференцирање.

Нејсе. Повторно вадиш од контекст и заобиколуваш. И да, вреѓаш. За што, имам и намера да пријавам. Пак - нејсе.

Повторно те прашувам: кои се твоите аргументи дека Архангел се тоа и тоа и дека не се просечен бенд (реков подпросечен, читање се учи во осмолетка, цела осмолетка имаше време).

Windfucker, не ги ставај Архангел и Секс Пистолс во иста реченица, не е фер. Греота е.

Не го заслужуваш повеќе моето внимание. Товарот на докажување паѓа на тебе затоа што нападна некој бенд без никакви аргументи и продолжи да тролаш. А ако ти си учел читање толку у основно, препрочитај ги мислењата на сите членови кои дадоа мислење за Архангел и ако си способен донеси заклучок.

А да, и самиот факт што си го зел моето мислење и си го извадил од контекст и ставил во потпис се гледа на каков човек треба да му се објаснуваме и докажуваме.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.201
Поени од реакции
26.201
Сериозно, Фолтин? Што е следно-Бернејс Пропаганда и ПМГ?

Нели ти текна на моментот дека чим сите се од друга страна дека може не си во право? Да, секогаш е валиден аргументот дека мнозинството знаат да бидат овци кои врска немаат, но во случајов збориме за деца кои со постовите придонесуваат на многу теми и жанрови поврзани со музиката меѓу кои можеби најкомплексниот, најкреативниот и најуметничкиот-прогресив рок а и на многу други. И зошто да не ги става во иста реченица со Секс Пистолс, кога и сам (ваљда) знаеш дека Секс Пистолс се музички, текстуално, инструментално и како сакаш (скоро) скроз неписмени, и јас си ги слушам, ама не се баш за компарација. Они повеќе оставиле не негирам огромен белег од аспект на социјалната сфера и движење во Енглеска па ако сакаш и на благо кажано шоу бизнисот а солено кажано циркузантска атракција невидена до тогаш. Да не рекол некој сериозен музички критичар-Еј дај да ги анализираме длабоките текстови во Холидејс ин д сан (мој фаворит) или Год сејв д квин, да се дивиме на музичката виртуозност на свирење на бас на Сид Вишс или во комплексното играње со ноти, рифови, солажи и композиции. Д грејт рок ен рол свиндл http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Rock_'n'_Roll_Swindle кој верувам си го гледал иако е пародија и не е баш така далеку од вистината.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199

Нели ти текна на моментот дека чим сите се од друга страна дека може не си во право? Да, секогаш е валиден аргументот дека мнозинството знаат да бидат овци кои врска немаат, но во случајов збориме за деца кои со постовите придонесуваат на многу теми и жанрови поврзани со музиката меѓу кои можеби најкомплексниот, најкреативниот и најуметничкиот-прогресив рок а и на многу други. И зошто да не ги става во иста реченица со Секс Пистолс, кога и сам (ваљда) знаеш дека Секс Пистолс се музички, текстуално, инструментално и како сакаш (скоро) скроз неписмени, и јас си ги слушам, ама не се баш за компарација. Они повеќе оставиле не негирам огромен белег од аспект на социјалната сфера и движење во Енглеска па ако сакаш и на благо кажано шоу бизнисот а солено кажано циркузантска атракција невидена до тогаш. Да не рекол некој сериозен музички критичар-Еј дај да ги анализираме длабоките текстови во Холидејс ин д сан (мој фаворит) или Год сејв д квин, да се дивиме на музичката виртуозност на свирење на бас на Сид Вишс или во комплексното играње со ноти, рифови, солажи и композиции. Д грејт рок ен рол свиндл http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Rock_'n'_Roll_Swindle кој верувам си го гледал иако е пародија и не е баш така далеку од вистината.
Те очекував со реплика long time ago.
А, свесен си што им се деси на AC DC малку поназад на темава? AC DC? Hell, mate. Од истите тие кои придонесуваат со постовите. Pa i nije neki argument.

Дур сме кај аргументи, ми барааат аргументи за Архангел. :D Смешно.

Пријателе, не случајно ги фатив Пистолс за бенд кој не треба да се чепка кога се споредува во контекстот погоре. Можев и Дорс да ги земам (а ако ги земев, којзнае во какво светло ќе испаднеше Вртев спрема Џимбо, или ќе немаше место за Вишс, ама пак... Манзарек и тн :D )

Погоре се зборуваше за влијание. Ако прајме муабет за истото, Пистолс се светслосни години во влијателната скала погоре. Рамонс...

А и KISS... знаеш некој помлитав бенд од КИС кој има толкаво влијание музичко, културно, и какво и да е понатаму?

Затоа не забегувам толку многу во некои широчини.

Инаку Матлок е сосем ОК басист. И тврдам дека од Арангел басистот не е нешто подобар. :D

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Фолтин според мене се еден од ретките бендови кај нас кој сеуште егзистираат и што имаат квалитет за да бидат рамо до рамо со западните бендови.
Не сум најголем фан на кабаре музика, но сум ги слушал многу пати во живо и она што го работат дечките во настапите во живо е за секоја почит..
Последните два-три албуми си забегаа кон мејнстрим водите, но сепак си останаа доследни на квалитетот.

Не го разбирам ниту толку хејтањето кон Бернејс на постарите рокери. Знам дека нивните фанови се генерално хипстери, ама не заслужуваат толкава лоша критика.
Јас му дадов шанса и ги преслушав, дечките според мене се чист просек за Балкан и одлични за македонски услови.
Барем конечно некој бенд успеа да напише по некој добар текст на македонски јазик после Вртев.

Мирко Попов и ПМГ се посебна приказна, тој нема ништо заедничко со музика.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Види го...Не ги споредувам, туку ти кажуваш што значат за македонски услови Архангел.
Како што секој клинец своевремено на Camden си потпевнувало God Save The Queen и правело скрши џам - побегни, кај нас во Македонија така се правеше во 90ти кога излезе Милион Долари.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Види го...Не ги споредувам, туку ти кажуваш што значат за македонски услови Архангел.
Како што секој клинец своевремено на Camden си потпевнувало God Save The Queen и правело скрши џам - побегни, кај нас во Македонија така се правеше во 90ти кога излезе Милион Долари.
Едноставно е, за македонски услови. Ама зошто тоа дека се наши и се јаки на македонски услови, да биде олеснителна околност.

Еве, тебе ти давам рака за музика и зато би те прашал:

сметаш дека Архангел влегуваат во светскиот музички врв?

И кај влегуваат ако не влегуваат во врвот?

(нешто што се обидував да го објаснам на недораснати)

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
For the record, вакво нешто не смееше да се каже за ванвременските Архангел Михаил
Немам никаков проблем со тоа, дури и еднаш кажав дека нешто вредно од цел тој балкански рок што оставило трага надвор е Smak и Igra Staklenih Perla.
Се останато од Азра до Шарло Акробата е чист просек и шунд.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.201
Поени од реакции
26.201
Те очекував со реплика long time ago.
А, свесен си што им се деси на AC DC малку поназад на темава? AC DC? Hell, mate. Од истите тие кои придонесуваат со постовите. Pa i nije neki argument.

Дур сме кај аргументи, ми барааат аргументи за Архангел. :D Смешно.

Пријателе, не случајно ги фатив Пистолс за бенд кој не треба да се чепка кога се споредува во контекстот погоре. Можев и Дорс да ги земам (а ако ги земев, којзнае во какво светло ќе испаднеше Вртев спрема Џимбо, или ќе немаше место за Вишс, ама пак... Манзарек и тн :D )

Погоре се зборуваше за влијание. Ако прајме муабет за истото, Пистолс се светслосни години во влијателната скала погоре. Рамонс...

А и KISS... знаеш некој помлитав бенд од КИС кој има толкаво влијание музичко, културно, и какво и да е понатаму?

Затоа не забегувам толку многу во некои широчини.

Инаку Матлок е сосем ОК басист. И тврдам дека од Арангел басистот не е нешто подобар. :D

Си се заебал :D , едина тема на која сум ама само за микрометар на минус 10 попристрасен и на која може некој да ме испровоцира е тито и неговите идиоти бранители, дури и се мислев дали воопшто да реплицирам тука баш поради тоа што знаев (не мора на ова да ми веруваш) дека ме чекаш.

По мене има два пристапа како анализирам музика и во зависност од ситуацијата го одбирам едниот, другиот или и двата комбинирано, а тоа е дали ќе ја анализираме музиката од уметнички аспект и компонентите кои една музика доба на тежина како уметност: креативност, иновативност, комплексност на композицијата, ај кјуто од мисли и е кјуто од чувства кое се отелотворува во едно тангибилно дело за сетилните рецептори. Другиот начин е да ја анализираме музиката од аспект на шоу бизнис, влијание во социјалните, политичките сфери, и други (строго неуметничи) аспекти кои успеала да ги постигне. Пример по првиот начин Мадона е една во секој можен поглед просечна селска ороспија со вредност колку дупнат кондом. Во вториот случај е кралица на попот чиишто контроверзни текстови, спотови, настани и делувања поттикнаа лавина од реакции насекаде во светот во сите сфери. За мене Мадона е простакиња. Тоа не ме спречувало да си ѕенѕам на Реј оф Лајт на времето на пример.

Еквивалентно со Архангел, најнепристрасно можно.

Уметнички аспект. Ристо е просечен вокал тука нема збор не е Плант, Ковердејл, Гилан, Брус Дикинсон или еден од моите омилени Крис Корнел. Парушев и Димовски се одлични тапанари не се велемајстори како на пример Ник Мек Брејн од Мејден кој во живо звучи мајко моја, Мајк Портној или покојни Бонам од Зепелин ама се дефинитивно далеку од просек. Парушев нон стоп и го начекувам на некоја свирка дечкото си е активен во Скопскиот клабинг и нечесто на живи свирки бендовите кога ќе го видат во публика знаат да му ги отстапат тапаните така да ако го слушаш ќе видиш дека стварно, стварно е топ. Гино е одличен гитарист и тука нема збор. Едино бас линијата не знам кој им ја држи. Петар Јанков беше порано и беше солиден, сега искрено не знам кој е.
Музиката им е углавном постпанк примеси нешто посебно сложено нема, ама има една убава меланхолична и мелодична линија што ја нема во ѓубре песни. Значи не е симфонија ама не и нешто што секое рандом јован јованов креле може да го направи.
Текстовите се најјаката страна на Архангел, тоа и многу покомпетентни лица од мене би ти го кажале. Далеку се од безвезе нешто напишано на хероин тука ептен не ти е на место забелешката да не употребам и построги зборови, само ќе претпоставам (признај) дека многу допир со литература не си имал у животу. Пиши ми ја која сакаш песна ќе ти го дадам објаснувањето доволно ги имам преслушано и мозгано. А и за текстови има многу добар Сусаров тест. Преведи ја песната на српски и види дали звучи како турбо фолк.

Ригорозно објективно 7.5/10. Пистолс може да ја сањаат оваа оценка:D

Неуметнички аспект. За ова пиша повеќе Виндфакер, да не се повторувам. Значи успеаа да ја живнат сцената, да соберат народ, да направат кааква таква алтернативна сцена која скроз ја немаше. Во рамки на Македонија се гиганти според легасито што го оставиле, а на ниво на Балкан поспецифично екс-ју простори може не се гиганти кој ќе наполни 8 000 на концерт во еден од трите поголеми српски градови на пример но дефинитвно ги има на мапата и се цитирани и кажувани од тамошните познавачи и критичари, еве нешто ти посочија и претходно.
Меѓутоа останува отворено прашањето за миљон долари-Што ќе беше ако Архангел се појавеа во Енглеска со песни на енглески? Кога можеа Смитс кои се една тешка форма на геј патетика со уфилманиот им лидер да створат култ позади себе, дали ќе успеаа Архангел да направат нешто? Не заборавај и една Германија која е држава гигант во која врие од квалитетни бендови па се што ние сме чуле е Скорпионс и Рамштајн. Добро де знам дека и повеќе од ова знаете ама реално германски бендови кои можат да се наречат интернационални и кои оставиле влијание низ светот и кои можат да наполнат пристојна сала во други градови се тие. Кај се тука Франција, Шпанија, Италија, Русија, Полска за воопшто за Македонија да правиме маабет. Реално, ако не си во енглеска и штатите тешко дека ќе направиш меѓународно влијание и тука колку сакаш ти можеш да збориш дека не ти е битно од кај бил бендот и дали претходно биле земјоделци или милионери. Така да не можеме да правиме тука таква компарација. Ако земеш така јебени Џејмс Блант е светски позната ѕвезда. Исклучоци секако дека имало низ историјата али не многу. Рецимо овие :D

--- надополнето: 28 август 2013 во 18:42 ---
Фолтин според мене се еден од ретките бендови кај нас кој сеуште егзистираат и што имаат квалитет за да бидат рамо до рамо со западните бендови.
Не сум најголем фан на кабаре музика, но сум ги слушал многу пати во живо и она што го работат дечките во настапите во живо е за секоја почит..
Последните два-три албуми си забегаа кон мејнстрим водите, но сепак си останаа доследни на квалитетот.

Не го разбирам ниту толку хејтањето кон Бернејс на постарите рокери. Знам дека нивните фанови се генерално хипстери, ама не заслужуваат толкава лоша критика.
Јас му дадов шанса и ги преслушав, дечките според мене се чист просек за Балкан и одлични за македонски услови.
Барем конечно некој бенд успеа да напише по некој добар текст на македонски јазик после Вртев.

Мирко Попов и ПМГ се посебна приказна, тој нема ништо заедничко со музика.

И во двата случаеви збориме за репетитивни, до посер досадни и некреативни бендови особено Бернејс. Баш хипстерски бенд се наменети за истата онаа атеобудистичка публика која ги гледа емисиите на кловнот Бозо, и на кои ако малце им нашминкаш песна од Андријана Јаневска ќе мислат дека е тешка форма на креација. Во право се постарите рокери кога мрчат, овој е оној уберзаморниот постпанк каде сите песни се исти и сите текстови се че гевара.

Kajgana Shop

На врв Bottom