Музичко име на тапет : Coldplay

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Злобо! Гарант и у кафани не оиш, родендени по Мекдоналдси славиш:D Битно ти твојот филм да си го извозиш, тие шо слушат Архангел џанаци. Па Pluh нејќу да го коментирам, боцка. Тој филм сме ние сите бе брат, нафурани дечишта бе брат, шо се дрогираат на милион долари бе брат. бе брат:facepalm:

Ма ние поима неаме шо се бритиш бендови. Ние Архангел шо слушаме, толку ни стига. И грпки иаме.

Да не беа Архангел и уше пар луѓе ќе немавме лице да кажеме дека иаме музика.
Знам дека е тешко, али јебига, мора да се разграничи фанство со реалност.
А тоа да не беа Арангел, дека ке немавме музика, не го правио бендот „ванвременски“.

И ти си хипстер море. Зел онде Peep show ми постира во предлог серија :D Само си притаен, и сакаш преку нас да се скријаш тука, да останиш незабележан. Е нема така нема :D

А замисли јас Аранџеле ко ги слушав ни парк знаев, па ни чкарт вино 250 денари, 10 литри. Бев мал мрсул кој викаше откако ќе завршеше работа во WC-Мамоооооооооо готов сум! За да дојди да ме среди.

Јас имам massive respect за тебе, ама мора да ти реплицирам дека тоа што си ги слушал Архангел во претшколска возраст не е заради тоа што е вАнвременски, него оти е ... по дифолт бенд, онака forced on everybody. Ko Bijelo Dugme i Lepa Brena што ги слушаВМЕ ко помали, сакале нејќеле.

Брат, Бијело Дугме според критериумиве се ванвременски бенд. Нели/

Не е крив некој ако ги смета Архангел за ништо посебно, просечни, потпросечни и не може да најде смисла во нивните стихови. Во уметноста ја огледуваш сопствената рефлексија, делата се вдлабнатини кои преку кои ја осознаваш, не можеш да се пронајдеш во нешто што го немаш во себе, а треба да имаш душа да се пронајдеш во безвременските ремек дела на Архангел. Не знам кои акорди ги користат, не знам дали Гино е најдобар гитарист, не ме интересира Вртев колку добар вокал е, не знам дали на солата им свршуваат металци со немиени коси, ама знам дека за мене Архангел не е само музика, Архангел ги трансцендира границите на музиката...поезија, магија, чудесии... Излишни се сите зборови за да се опишат, но понекогаш е сосем доволно да го чувствуваш она што зборовите не можат да го искажат :) За тие што не можат да го почуствуваат истото, најискрено ги жалам што се лишени од од такви прекрасности:pipi: но до нив е проблемот.

А Вртев е гениј... неверојатно е колку многу човек што не го познаваш може да биде дел од твојот живот, да влијае до тој степен да ти ги преобликува невроните и синапсите, да направи да сочуствуваш со него, да те понесе во беда, омраза, радост, воодушевување, барање на метафизичка смисла на животот па се до соочување со нихилистичкиот момент со кој сите сме се соочиле барем во некој период. Да создаде дрога од која стануваш зависен и мораш да ја конзумираш од време на време да би ти го направил животот поподнослив и полесно се соочуваш со твоите суштински и егзистенцијални прашања и дилеми. Не, не дека баш ќе се расположиш, туку затоа што некогаш мора да почуствуваш микс од бол, звук на челик, звук на бетон, звук на омраза, гордост, болна љубов, молк, мраз, да ги почуствуваш брчките кои можеби сеуште не ти израснале, да ја почуствуваш тежината на железното небо, да трагаш по твоите милион долари, да имаш среќа а да немаш пари за да можеш да и се препуштиш полесно на суровата реалност со сета нејзина чудесност, магичност, неправедност, нелогичност и бол... која знае да реже како нож... како песнава...

--- надополнето: 27 август 2013 во 05:07 ---
П.С. за тие што прашуваа, во годишната програма за остварување на националниот интерес во културата во 2013 година при министерството за култура предвидена е ставка за одржување на концерт на Архангел насловен „Рок и класика“, иако за жал повторно со „Нова Икс Идеја“ како организатори, ама најмалку е битно тоа. Сега, не е сигурно 100%, меѓутоа веројатно е во план и има добри шанси да се одржи штом истото фигурира таму, ама ќе видиме.
Ако за тебе Архангел се музички врв, нема лек за твојот вкус музички.
Оти, за многумина и Аца Лукас е истото што го напиша. Well, кој ти е крив што не можеш да уживаш во генијалноста негова?

Металците со неизмиени коси. Oh, my...

Ве молам да прекинете со офтопик и продолжете да дискутирате во музичка смисла. Malcolm van den Сабаховић не даде никакви музички аргументи да го поткрепи своето мислење па така неговиот став го ставам во негов „личен вкус“ кој е олицетворение на рамката од британскиот класичен рок од која претпоставувам нема излезено цел живот.

ПС. Не дека Лед Зепелин немаат наркомански песни ама ај. Т.е кој британски бенд не бил на дрога у тоа време :D

ППС. А и уште не сфаќам како може, според Малком „наркоманското портофолио“ да биде репер или критериум за добра или лоша музика.
Се', се', ама будала да ме прат нејќам ама ич.

јас не дадов аргументи и моето е „личен вкус“.
Некој од другиве, даде аргументи освен

„ванвременски“ „генијалност“ „Вртев“ „ги слушав од 2 години“, „се потсеќаш на“

Тоа, аргументи се? Се што е напишано ЗА Архангел пасира за секој бенд воопшто. Копи пејст на Мизар ке напрајме, сакаш да пробаме?

Второ:
Колку јас немам излезено од Британски класичен рок, т.е. колку сум музички затворен нема да го сфатам како „навреда“ ниту пак како некаков битен „аргумент“ во дискусијава. Дури и можам како пофалба да го сфатам. Чим сум заглавен, i know it. А, ако има подобар период музички од дотичниот, слободно јави ми се.

Лед Цепелин дали се дрогирале или не, не е битно. фановите на Пејџ и Плант не го поврзуваат нивното творештво со наркотиците, ко на Вртев.
Чак ни на Морисон (Дорс се англиски рок? А Рамонс?). Ама нејсе. Не знам како успевате толку лошо да ги извртувате моите зборови (ко погоре тие напнатите - секој фан бил џанкер. Не го реков тоа, мада не е далеку од вистината.

Наркоманското портфолио како репер или критериум... потенцирај кај го напишав тоа.ж

И ај некој критериум ЗА Архангел, жити се.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.648
Поени од реакции
31.877
Malcolm van den Сабаховић

Види другар :D
Ај да видиме пример шо значи вонвременско. Ако тргнам јас да го дефинирам терминов по некои си критериуми, први мисли шо ми идат на памет се :
1.Бендот да се слуша со ист жар како и кога творел, да речиме по 20 години пример, макар што треба да помини уште некоја декада за целосно да го осигурам ставов, но верувам во истиот.

2.Текстовите да имаат одредена сила во себе, која нема да биде ограничена со времето и просторот, сила која ќе пасува во било која доба, во било која ера.
Пример се најдуваат песни во кои ако бидеме реални кај Аранџеле кои го исполнуваат и овој критериум, без разлика што хероинот проработил во истите (подолу ќе се дообјаснам во 3), од друга страна ќе дојдеме до заклучок дека ретко кој бенд знае да чкрапни нешто интересно и несекојдневно.

Во мене вселена
мојот ум создава планети
срцево скршено
сега е комета која лета
Тоа сум јас
красен и благословен од вечноста
ве оставам во прав и заборав
во гнилежот на сите ваши
ситни пакости
разорни глупости
Јас своето на земја
не го живеев
Јас своето на земја
не го возљубив

(опис на Мајаковски) колку интересен распоред на зборови, без некоја замрсеност од долги реченици и рецитали, кратко, јасно, а сепак моќно.
3.Малку став настрана. Во една тукашна дебата на форумов околу дрогата, каде ми продаваа мадиња дека таа чинела и била ок, јас пишав дека единствените џанкери кои ги почитувам се оние кои без разлика на тоа што решиле да го уништуваат животот на таков начин, оставиле нешто зад себе, било пишан збор, било музика, било уметнички слики, и се што се поврзува со желбата човекот да ги задоволи оние внатрешни афинитети на допир со уметноста.

Вонвременско и светска слава одат заедно рака под рака но и не мора. Славата се базира на фактори кои некогаш не зависат од бендот и специфичноста на творештвото, туку било од околина, било од маркетиншки финти, било од менаџери, закажани концерти, медиумски поддршки и така натака. Пример да ги земам Парпл, факт е дека бендот остави огромна трага во таа музика, факт е дека вокалот е тешка специфика, музиката фино технички скоцкана со сложености, но друг факт кој важи лично за мене е дека освен 4-5 песни кои можам да ги слушам и горе долу ми се сипматични, другото никогаш не ми легнало ни малку, дури и дремка ме фаќа. Исти курац и Ac/Dc.

Од тоа што сум преслушал а верувај дека е многу, можам да речам дека Архангел се еден од бендовите на кои тешко можат да најдам сличен бенд. Обично во зависност од периоди кога преслушувам различни правци, си ги барам по сличност. Архангел како и некои други поретки се бенд кој има чудна едноставност во музиката, но истата таа едноставност така фино се вклопува додека во позадина оди специфичниот глас на Вртев, кој е далеку од добар пеач.
Ако подобро размислиме, Балканов по твоите критериуми нема вонвременски коњи за трка. Дури и Азра и Екв, не би требало да ги ставаме во тој кош, без разлика на тоа колку се согласуваме околу истите и свршуваме додека ги слушаме. Во Англија никој нив ни ги чул ниту пак ги есапи, ме разбираш. :)
Архангел, во ерата во која биле активни жареле низ Балканов. На фб имам добра цифра на српски музички дејци и од млада и од стара генерација, па не ретко се случува да профучи по некој линк од Архангел. И си викам со умов, кај к..от овие музика од Македонија? Дали некој воопшто слуша шо се изработува во Македонија, како шо ние слушаме шо се изработува во Србија, Хрватска, Словенија и така натака?!
За нив фразава forced on everybody, не одговара нели ?

п.с Јас ги спуштам Цепелин на понизок степен од страствените фанови, само затоа што не одат со оригинална идеја во песните. Едноставно е, скоро најголемите хитови се земани било текст од некој кантри изведувач, било интро, одреден дел од музичката скала и така натака. Па тек потоа можеме да речеме дека начинот на кој истите ги ,,обработиле" е страшен. Но по оригинална идеја, кај мене паѓаат. А зошто? Затоа што било Англија, било друга држава од Европава, покажува бендови кои се истиснати од Цепелин, а по моја логика и споредба, не се нешто многу полоши за да заслужуваат таков третман.
:D

Позз

ППС. http://pulse.rs/verujem-u-ljude-koji-iskreno-veruju-nikola-vranjkovic/
Eве го мојот моментален херој на Балканов, мислам на музички. Човек кој постојано вмешува прсти во издавањето на албуми од рок сцената во Србија, кој го бараат да се вмеша и менува во музиките на бендовите пред да издадат албум, мозок бе човече :icon_lol:

Интервјуто е интересно за читање, но скокни пример да видиш кај луѓе кои го инспирирале, наведени се Тарковски, Мирослав Антич, Момо Капор, Достоевски, Марк Твен, Ристо Вртев :)
И нешто од Блок Аут, да ми го разубај постов .
http://www.youtube.com/watch?v=5PdIbIOpUvQ

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Првиот албум се сеќаам, брат ми си ја купи плочата.....и после некое време се расправавме да не врти толку многу дека ќе ја испогребеме. Текстовите и ден денес ги знам на памет. После излезе вториот, ама само на касета го имаше....беше некоја гола Маја како cover, отприлика иста вредност има колку првиот според мене. Мишко Парушев го замени Мите на мое големо чудење, ама и Мишко е опасен бубњар.
Ги гледав 1996 во Куршумли ан....опасно концертиште...Мучо улета на бас, тоа беше периодот „убиецот се враќа на местото на злосторот“....знам дека исповрна, пошо беше јуни, надвор во дворот...мислам дека ова што го гледате по концертиве последниве години и тоа благе везе немаат, по квалитетот, енергијата, а и нормално по народот што иде на концертите - имаше многу пообемна сцена и повеќе народ кој живееше во тој фазон....после јас ги отфрлив гитарите и се „вратив“ повеќе на електроника, Архангел ми излегоа од видео и аудио-кругот, мада и сега знам да си ги пуштам гласно по дома Златно жолто, Сениште, Драги....
Никогаш не сум го тупел околу „инспирациите“ на Вртев исл. Имаат препознатлив звук, добри музичари се, текстовите (како детиште) некогаш и дури сум ги доживувал и како мрднати и смешни (па после откако ќе подразбереш нешто за Ристо, глеаш и дека не е далеку од вистината)....

Зарем нема тема за Архангел?

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Ајде хејтери :rolleyes: Обратно од моментот не треба да го подржуваме нештото зашто е наше е синдромот - наше е, какво и да е нема шанси да биде толку добро за да се расфрламе со суперлативи, дури и кога нештото стварно го заслужува тоа, нели дај да не бидеме патриоти и субјективни, зошто да бидеме Uber Maкedonische кога можеме да бидеме „абре македонче...“, а и плус кога си хејтер не можеш да згрешиш, не може никој да ти замери за нешто дека не ти се допаѓа и испаѓаш со подобар вкус од останатите и си по - кул :cool: Од друга страна, како што изјави Вртев во една прилика, Архангел е група од извоз, не биле извозно ориентирани, немале ни услови за такво нешто, мака мачеле да ги снимаат и овие албуми што ги имаат. И јас имам другари од Србија кои сум им ги пратил, не биле запознаети претходно, со добар репертоар ислушана музика зад нив, најголем дел од нив биле воодушевени, така аргументот дека биле „дифолт“ група и џанаци ги слушале пошто биле емотивно, патриотски или носталгично поврзани е скроз безвезен. И Парпл и Лед Цепелин да твореа во Македонија и исто да не беа толку познати во светски рамки истото ќе го викавте и ќе ги хејтавте, you go with the flow...

Убер-квалитетните стихови на Вртев што имаат преголема поетска вредност не можат да ги сфатат обичните смртници па затоа хејтаат. Несфатени

Некој што се разбира повеќе од поезија бар да кажеше дали му вредат или не. Не знам колку се цени прекумерна симболика и метафори, освен од овие у парк шо викаат „ОМГ каков поет брат“
Да бе тоа е брат, елитисти сме, несфатени, хипстери. Викаме ОМГ каков поет брат затоа што ќе чуеме 2-3 кул метафори кои не ги разбираме. Не го правиме се тоа затоа што песните длабоко допираат од нас, туку да се издвоиме од масата и да бидеме „поинакви“. И се дрогираме. Разоткриени сме :( Инаку во право си, не се разбирам од поезија треба да имам вишо поетско да се „разбирам од поезија“ или да бидам Гане Тодоровски па да кажувам. Да го прашаме Дарко Лешовски? Немаат стиховите на Вртев никаква поетска вредност, тропал рандом зборови на хероин, може ги бирал на рандом од речник. Сигурен сум дека ти ќе напишеш подобри текстови. Колку сте кул што сте го сфатиле се ова пред нас и сте го надминале истото пред нас, сеа сте главни фацки овде хехе позз мва
Оти, за многумина и Аца Лукас е истото што го напиша. Well, кој ти е крив што не можеш да уживаш во генијалноста негова?
Уживаш да бидеш ауткаст, сам против сите, признај, нели :pipi: кул е тоа. Од една страна твоите аргументи признаваш дека се базирани на вкус, па ги напаѓаш тие што немаат ист вкус како тебе, па бараш некакви критериуми пишани за „вкус“, па се гледа пробуваш да се ваѓаш за едно или друго што си го рекол, па добри биле па не биле па просечни па потпросечни. Самиот со себе си некозистентен, ајде признај дека целта ти е првото и ќе ти го правиме ќејфот ќе се напаѓаме до утре со инфантилни аргументи како тоа дека Архангел ги слушале џанаци и се воодушевувале на тоа дека под дрога бил дури ги пишувал текстовите, затоа биле култни :facepalm:

Мојот вкус е тоа што е, реков за мене се повеќе од само музика, мислам дека немам кому што да должам објаснување. Реков дека треба да имаш душа за да допрат до тебе, ако тоа што за тебе јас и на еден куп луѓе Архангел им значи многу поради нешто што ти не можеш да го увидиш (очигледно е дека не можеш па кењаш дека другите го преувеличувале) е лош вкус, a од друга страна велиш дека Санаториум (за кој не би рекол дека се лоши во никој случај, ама дека...) се подобри од Архангел, тогаш очигледно е дека не можеш да видиш нешто повеќе во музиката од бесни гитари и солоа, пошто ти си hard core - не си heart core, не си мекуш. Само што нели имаш широк спектар на познавање на рок културата, си слушал британски и скандинавски бендови, имаш долга коса знаеш акорди и да свириш на гитара и мислиш дека си покомпетентен од нив заради тоа. Ко некој недоквакан научник кога ќе објаснува дека нема љубов, глупост е тоа, тоа е само електрохемиска биолошка реакција во мозокот, арогантно мислејќи дека е попаметен од другите со тоа што го знае, несфаќајќи истовремено колку е оддалечен од суштината. Ама ела објасни му... ќе ти ги објасни сите неврони, синапси хормони ганглии и центри кои се вклучени во реакцијата и пак ќе мисли е попаметен затоа што обичните смртници не го знаат истото.

И кој побогу го ценел повеќе Вртев заради тоа што се дрогирал и го поврзувале тоа со неговото творештво? Од која хемисфера на малиот мозок го извади тоа? Апсолутно за секој што искрено ги сака и цени тоа е сосем ирелевантно, ама ај терај си го филмот, не знам, можеби можеби си имаш лични проблеми со него или ти сметаат со религиските конотации и метафори во песните. Паралелата со Аца Лукас ти е потполно баш е на место, Аца Лукас со Архангел hehe win argument.

Тоа дека се безвременски е факт сакал го признал сакал продолжи да водиш инает во кој уживаш, ти објасни убаво turvior .

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.648
Поени од реакции
31.877
Или да ги фрлиме настрана Архангел на пример. Да пробаме да објасниме дека нешто квалитетно кое изникнува од нашава Македонија, тешко се пробива или паѓа во сенка.

Ќе земам два страшни бенда кои во Македонијава моментално се непозната работа(со ретки исклучоци), но со сигурност нема да се најди човек кој ќе ме разубеди дека се ептен полоши од Парпл. Плус годината во која бичеле е таму некаде со Парпловата.
Да ги испрделе мајките нивните деца(мислам на членовите од бендот) во друга земја каде музиката во подем била високо рецкана, сега со сигурност ќе го уживаа приматот на еден од поопасните бендови од таа ера.

Republika 903

Коска фјужн, кој откорнува, и по обичај има ебани 9000 views :D

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Ја ко фанатик на лајв настапи, не можам да дозволам да помине нивниот тапет, без:

А и греота е.
Не е излистано на јутуб од причина што не сум задоволен од квалитетот снимката посебно звукот, мислам дека е и во МРТВ изворната снимка не им е баш сјајна, плус се губи од квалитет при capturing на снимката. Мака изнамачив, го имам и цел у компјутер ама ова е максимумот, чисто for the sake of темава :D:

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Лимбо стварно ли мислиш дека дотичниот има музички познавања. Во „аргументиве“ кои ги наведе, само искења за дрогата и дека зошто е македонски бенд не треба да се величи зошто според него Архангел не може да се равнат со Зепелин или не знам кој таму меинстрим рок музика.

Тој не седнал у животов да види да разгледа други бендови, различни правци да анализира музика, да спореди, да види што како, да увиди елементи, карактеристики. Тој се фатил цел живот за она што „сите го знаат веќе“, да биде главен у друштво :cool: Иронија е да ја знае да ја свири Чудесен свет или Милион долари аххаха :D

И јас стварно не знам што толку темелно се трудиме да му објасниме некои работи Овој не ги сфаќа или не се ни труди зошто се плаши дека можеби ќе испадне дека не е у право да каже дека Архангел биле потпросечен бенд без да даде сериозни и музички аргументи зошто го мисли тоа.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.742
Поени од реакции
34.332
Лимбо стварно ли мислиш дека дотичниот има музички познавања. Во „аргументиве“ кои ги наведе, само искења за дрогата и дека зошто е македонски бенд не треба да се величи зошто според него Архангел не може да се равнат со Зепелин или не знам кој таму меинстрим рок музика.

Тој не седнал у животов да види да разгледа други бендови, различни правци да анализира музика, да спореди, да види што како, да увиди елементи, карактеристики. Тој се фатил цел живот за она што „сите го знаат веќе“, да биде главен у друштво :cool: Иронија е да ја знае да ја свири Чудесен свет или Милион долари аххаха :D

И јас стварно не знам што толку темелно се трудиме да му објасниме некои работи. Овој не ги сфаќа или не се ни труди зошто се плаши дека можеби ќе испадне дека не е у право да каже дека Архангел биле потпросечен бенд без да даде сериозни и музички аргументи зошто го мисли тоа.

Он вреѓа музика, бенд, изведувач.. ти го вреѓаш него. Не личи.

Знам како е да си фанбои и затоа некои одбираат да не ви го пукнат балончето. Не е само тој што го мисли ова за Архангел рецимо.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Тој се фатил цел живот за она што „сите го знаат веќе“, да биде главен у друштво
главни у друштво се хипстерите, паметните шо слушаат Архангел и други непознати, потценети групи со метафора лирики
а тие шо слушаат мејнстрим ги хејтаат
обратен ти е муабетов :D

W

Werther

Гостин
главни у друштво се хипстерите, паметните шо слушаат Архангел и други непознати, потценети групи со метафора лирики
а тие шо слушаат мејнстрим ги хејтаат
обратен ти е муабетов :D
Има ли таква поезија која не вклучува алузии, метафори, алегории ?

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Овој не ги сфаќа или не се ни труди зошто се плаши дека можеби ќе испадне дека не е у право да каже дека Архангел биле потпросечен бенд без да даде сериозни и музички аргументи зошто го мисли тоа.
Ima bedni tekstovi.
Dovolno?

А

Антоние

Гостин
Знам дека е тешко, али јебига, мора да се разграничи фанство со реалност.
А тоа да не беа Арангел, дека ке немавме музика, не го правио бендот „ванвременски“.

Јас имам massive respect за тебе, ама мора да ти реплицирам дека тоа што си ги слушал Архангел во претшколска возраст не е заради тоа што е вАнвременски, него оти е ... по дифолт бенд, онака forced on everybody. Ko Bijelo Dugme i Lepa Brena што ги слушаВМЕ ко помали, сакале нејќеле.

Брат, Бијело Дугме според критериумиве се ванвременски бенд. Нели/

Металците со неизмиени коси. Oh, my...

Се', се', ама будала да ме прат нејќам ама ич.

јас не дадов аргументи и моето е „личен вкус“.
Некој од другиве, даде аргументи освен

„ванвременски“ „генијалност“ „Вртев“ „ги слушав од 2 години“, „се потсеќаш на“

Тоа, аргументи се? Се што е напишано ЗА Архангел пасира за секој бенд воопшто. Копи пејст на Мизар ке напрајме, сакаш да пробаме?

Второ:
Колку јас немам излезено од Британски класичен рок, т.е. колку сум музички затворен нема да го сфатам како „навреда“ ниту пак како некаков битен „аргумент“ во дискусијава. Дури и можам како пофалба да го сфатам. Чим сум заглавен, i know it. А, ако има подобар период музички од дотичниот, слободно јави ми се.

Лед Цепелин дали се дрогирале или не, не е битно. фановите на Пејџ и Плант не го поврзуваат нивното творештво со наркотиците, ко на Вртев.
Чак ни на Морисон (Дорс се англиски рок? А Рамонс?). Ама нејсе. Не знам како успевате толку лошо да ги извртувате моите зборови (ко погоре тие напнатите - секој фан бил џанкер. Не го реков тоа, мада не е далеку од вистината.

Наркоманското портфолио како репер или критериум... потенцирај кај го напишав тоа.ж

И ај некој критериум ЗА Архангел, жити се.
Се согласувам дека бендот е до некаде форсиран во нашите кругови само затоа што претставува наша национална гордост, меѓутоа од инат на тоа да напишеш дека Архангел се лоша музика е нефер и невистинито. Ристо очигледно не е најсофистицираниот композер кој некогаш живеел, меѓутоа неспорно е дека човекот има уво за незаборавни музички пасажи и една основна музичко-теориска анализа е се што треба да се увиди прецизно што ги прави тие пасажи толку незаборавни.

Еве на пример ќе ја земеме оваа песна.

Хармоничната прогресија се преместува од V назад на IV (наместо да продолжи на I како што би продолжила во стандардната Западна хармонија). Во овој пример (кој што е Е-мол), секое движење од C до G е пример во кој ефектот е во тоа што одреден период ги пролонгира доминантните и субдоминантните секции од песната, правејќи го финалниот акорд од првиот рефрен ("ќе бидеш мртва без да дознаеш" преместувајќи се на почетокот на вториот стих) дотогаш неслушнат и екстремно задоволувачки, како што тензијата е конечно решена на начин на кој слушателот очекува.

Ако е тешко да се заклучи, ја обожавам песнава.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.648
Поени од реакции
31.877
Малколм е закон лик на форумов, и има добар истанчен слух за квалитетна музика, но ете се случува да мислиме и некогаш поинаку, не е тоа нешто лошо, не е ни возможно да се поклопиме целосно со мислењата :)

Инаку имам јас сетено по себе дека одредена музика пример на возраст на 15 години не можам да ја прифаќам. Дури се прашувам често пати, дали ако никогаш досега немав допир со Редиохед, ќе можев да ги раслушам со полна страст, сега ? Некогаш од старт оставаме простор за огромни очекувања и на крај следуваат некои разочарувања, нешто слично со филмови од кои не сум се наситил а носеле високи оцени, само затоа што сум очекувал којзнае што. Па така се поретко се замарам, симнува, слушам/гледам и после заклучок без да се оптоварувам со тоа што велат другите околу истото, било да е воздиг, било хејт.

Veni, vidi, vici-дојдов, видов, победив.

Само шо на местото од победив, проценив си тураш и тоа е муабетот.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Се согласувам дека бендот е до некаде форсиран во нашите кругови само затоа што претставува наша национална гордост, меѓутоа од инат на тоа да напишеш дека Архангел се лоша музика е нефер и невистинито. Ристо очигледно не е најсофистицираниот композер кој некогаш живеел, меѓутоа неспорно е дека човекот има уво за незаборавни музички пасажи и една основна музичко-теориска анализа е се што треба да се увиди прецизно што ги прави тие пасажи толку незаборавни.

Еве на пример ќе ја земеме оваа песна.

Хармоничната прогресија се преместува од V назад на IV (наместо да продолжи на I како што би продолжила во стандардната Западна хармонија). Во овој пример (кој што е Е-мол), секое движење од C до G е пример во кој ефектот е во тоа што одреден период ги пролонгира доминантните и субдоминантните секции од песната, правејќи го финалниот акорд од првиот рефрен ("ќе бидеш мртва без да дознаеш" преместувајќи се на почетокот на вториот стих) дотогаш неслушнат и екстремно задоволувачки, како што тензијата е конечно решена на начин на кој слушателот очекува.

Ако е тешко да се заклучи, ја обожавам песнава.
Антоние, сине Тони, песната е 1-5-1, како и секоја песничка. 5-4 е еден од најчестите премини во западната музика, и го измислиле католички монаси пред 1000 години (секоја молитва го содржи во амин-от), и е можеби најчестиот интервал во е мол и Г дур.

А

Антоние

Гостин
Антоние, сине Тони, песната е 1-5-1, како и секоја песничка. 5-4 е еден од најчестите премини во западната музика, и го измислиле католички монаси пред 1000 години (секоја молитва го содржи во амин-от), и е можеби најчестиот интервал во е мол и Г дур.
Ја мешаш (не)комплексноста на песната со нејзината атипична структура. Еве едно видео како за тебе.

Kajgana Shop

На врв Bottom