- Член од
- 8 јуни 2007
- Мислења
- 6.102
- Поени од реакции
- 12.199
Знам дека е тешко, али јебига, мора да се разграничи фанство со реалност.Злобо! Гарант и у кафани не оиш, родендени по Мекдоналдси славишБитно ти твојот филм да си го извозиш, тие шо слушат Архангел џанаци. Па Pluh нејќу да го коментирам, боцка. Тој филм сме ние сите бе брат, нафурани дечишта бе брат, шо се дрогираат на милион долари бе брат. бе брат
Ма ние поима неаме шо се бритиш бендови. Ние Архангел шо слушаме, толку ни стига. И грпки иаме.
Да не беа Архангел и уше пар луѓе ќе немавме лице да кажеме дека иаме музика.
А тоа да не беа Арангел, дека ке немавме музика, не го правио бендот „ванвременски“.
И ти си хипстер море. Зел онде Peep show ми постира во предлог серијаСамо си притаен, и сакаш преку нас да се скријаш тука, да останиш незабележан. Е нема така нема
А замисли јас Аранџеле ко ги слушав ни парк знаев, па ни чкарт вино 250 денари, 10 литри. Бев мал мрсул кој викаше откако ќе завршеше работа во WC-Мамоооооооооо готов сум! За да дојди да ме среди.
Јас имам massive respect за тебе, ама мора да ти реплицирам дека тоа што си ги слушал Архангел во претшколска возраст не е заради тоа што е вАнвременски, него оти е ... по дифолт бенд, онака forced on everybody. Ko Bijelo Dugme i Lepa Brena што ги слушаВМЕ ко помали, сакале нејќеле.
Брат, Бијело Дугме според критериумиве се ванвременски бенд. Нели/
Ако за тебе Архангел се музички врв, нема лек за твојот вкус музички.Не е крив некој ако ги смета Архангел за ништо посебно, просечни, потпросечни и не може да најде смисла во нивните стихови. Во уметноста ја огледуваш сопствената рефлексија, делата се вдлабнатини кои преку кои ја осознаваш, не можеш да се пронајдеш во нешто што го немаш во себе, а треба да имаш душа да се пронајдеш во безвременските ремек дела на Архангел. Не знам кои акорди ги користат, не знам дали Гино е најдобар гитарист, не ме интересира Вртев колку добар вокал е, не знам дали на солата им свршуваат металци со немиени коси, ама знам дека за мене Архангел не е само музика, Архангел ги трансцендира границите на музиката...поезија, магија, чудесии... Излишни се сите зборови за да се опишат, но понекогаш е сосем доволно да го чувствуваш она што зборовите не можат да го искажатЗа тие што не можат да го почуствуваат истото, најискрено ги жалам што се лишени од од такви прекрасности
но до нив е проблемот.
А Вртев е гениј... неверојатно е колку многу човек што не го познаваш може да биде дел од твојот живот, да влијае до тој степен да ти ги преобликува невроните и синапсите, да направи да сочуствуваш со него, да те понесе во беда, омраза, радост, воодушевување, барање на метафизичка смисла на животот па се до соочување со нихилистичкиот момент со кој сите сме се соочиле барем во некој период. Да создаде дрога од која стануваш зависен и мораш да ја конзумираш од време на време да би ти го направил животот поподнослив и полесно се соочуваш со твоите суштински и егзистенцијални прашања и дилеми. Не, не дека баш ќе се расположиш, туку затоа што некогаш мора да почуствуваш микс од бол, звук на челик, звук на бетон, звук на омраза, гордост, болна љубов, молк, мраз, да ги почуствуваш брчките кои можеби сеуште не ти израснале, да ја почуствуваш тежината на железното небо, да трагаш по твоите милион долари, да имаш среќа а да немаш пари за да можеш да и се препуштиш полесно на суровата реалност со сета нејзина чудесност, магичност, неправедност, нелогичност и бол... која знае да реже како нож... како песнава...
--- надополнето: 27 август 2013 во 05:07 ---
П.С. за тие што прашуваа, во годишната програма за остварување на националниот интерес во културата во 2013 година при министерството за култура предвидена е ставка за одржување на концерт на Архангел насловен „Рок и класика“, иако за жал повторно со „Нова Икс Идеја“ како организатори, ама најмалку е битно тоа. Сега, не е сигурно 100%, меѓутоа веројатно е во план и има добри шанси да се одржи штом истото фигурира таму, ама ќе видиме.
Оти, за многумина и Аца Лукас е истото што го напиша. Well, кој ти е крив што не можеш да уживаш во генијалноста негова?
Металците со неизмиени коси. Oh, my...
Се', се', ама будала да ме прат нејќам ама ич.Ве молам да прекинете со офтопик и продолжете да дискутирате во музичка смисла. Malcolm van den Сабаховић не даде никакви музички аргументи да го поткрепи своето мислење па така неговиот став го ставам во негов „личен вкус“ кој е олицетворение на рамката од британскиот класичен рок од која претпоставувам нема излезено цел живот.
ПС. Не дека Лед Зепелин немаат наркомански песни ама ај. Т.е кој британски бенд не бил на дрога у тоа време
ППС. А и уште не сфаќам како може, според Малком „наркоманското портофолио“ да биде репер или критериум за добра или лоша музика.
јас не дадов аргументи и моето е „личен вкус“.
Некој од другиве, даде аргументи освен
„ванвременски“ „генијалност“ „Вртев“ „ги слушав од 2 години“, „се потсеќаш на“
Тоа, аргументи се? Се што е напишано ЗА Архангел пасира за секој бенд воопшто. Копи пејст на Мизар ке напрајме, сакаш да пробаме?
Второ:
Колку јас немам излезено од Британски класичен рок, т.е. колку сум музички затворен нема да го сфатам како „навреда“ ниту пак како некаков битен „аргумент“ во дискусијава. Дури и можам како пофалба да го сфатам. Чим сум заглавен, i know it. А, ако има подобар период музички од дотичниот, слободно јави ми се.
Лед Цепелин дали се дрогирале или не, не е битно. фановите на Пејџ и Плант не го поврзуваат нивното творештво со наркотиците, ко на Вртев.
Чак ни на Морисон (Дорс се англиски рок? А Рамонс?). Ама нејсе. Не знам како успевате толку лошо да ги извртувате моите зборови (ко погоре тие напнатите - секој фан бил џанкер. Не го реков тоа, мада не е далеку од вистината.
Наркоманското портфолио како репер или критериум... потенцирај кај го напишав тоа.ж
И ај некој критериум ЗА Архангел, жити се.